Boranja ali boranija – kako pripravimo najboljšo boranijo?

Boranja recept! Boranja ali boranija je okusna enolončnica, ki jo pripravimo iz stročjega fižola z dodatkom mesa in zelenjave. Pravilno ime za jed je golaž iz stročjega fižola, vendar jo vsi poznamo pod imenom boranja ali boranija. Za klasično mesno boranjo potrebujemo stročji fižol, goveje meso ali meso mlade junetine, zelenjavo in začimbe.

Okusno enolončnico lahko pripravimo tudi brez mesa, v tem primeru bo čas priprave samo približno pol ure, toliko kot potrebuje stročji fižol da se skuha. V Bosanski kulinariki stročji fižol imenujejo tako kot jed boranja, prav tako kot suhi fižol imenujejo pasulj.

boranja recept
Boranja recept pripravila Mari Radej! Za več receptov KLIKNI TU!

Boranja recept za zdravje – kakšni so pozitivni učinki stročjega fižola?

Poleg tega, da je boranja izredno okusna jed na žlico, tudi ne moremo mimo pozitivnih učinkov stročjega fižola na naše zdravje. Redno uživanje stročjega fižola z zeleno lupino, dokazano znižuje sladkor v krvi. Zelene luščine stročjega fižola vsebujejo gukokinin, ki je inzulinu podobna snov in je s kuhanjem ne uničimo.

Stročji fižol vedno uživamo kuhan, saj je surovi lahko tudi strupen. V stročjem fižolu so tudi nukleinske kisline, ki pospešujejo obnovitvene procese celic v našem telesu. Torej, če želite ostati mladi, pojete veliko stročjega fižola! 

Boranija s svinjskim mesom

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom, najpogosteje jed pripravljamo s svinjskim mesom, govedino ali mlado teletino. V tem receptu bomo jedi dodali sveže paradižnike in kislo smetano. V boranjo lahko po želji dodamo tudi krompir, zeleno ali rdečo papriko in seveda začimbe po okusu. 

Recept za boranijo s svinjskim mesom:

  • 8 dag maščobe (olje ali svinjska mast)
  • 2 čebuli
  • 1 dl vode
  • 3/4 kg svinjskega mesa
  • 1 kg in 1/2 stročjega fižola
  • 3 paradižiniki
  • 1/2 dl kisle smetane

V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Po malem prilivamo vodo, da se čebula lepše razpusti. Ko se voda posuši, dodamo na kocke narezano svinjsko meso, malo posolimo. Dobro premešamo in še naprej pražimo.

Prepraženo meso nato počasi dušimo, če je zelo trdo, po malem prilivamo vodo. Ko je meso na pol mehko, dodamo očiščen in narezan stročji fižol, zrezane paradižnike in počasi dušimo. Jed dosolimo tik preden je stročji fižol kuhan, drugače se ne bo dobro skuhal. Med dušenjem po malem prilivamo vodo. Pri pravilno pripravljeni boranji mora biti toliko tekočine, kot omake pri golažu. 

Tik preden jed ponudimo, dodamo kislo smetano. Boranjo ponudimo kot samostojno jed, lahko samo s kosom sveže pečenega domačega kruha. 

boranija
Boranija s krompirjem in prekajenim svinjskim mesom

Stročji fižol v golažu

Boranja je jed, ki jo lahko imenujemo tudi stročji fižol v golažu ali golaž iz stročjega fižola. Pod tem imenom je jed omenjena v večini starih slovenskih kuharskih knjigah. Ime boranja izhaja iz držav bivše Jugoslavije, izvirno jed verjetno izhaja iz Srbije ali Bosne. 

Recept za stročji fižol v golažu:

  • 320 g govedine
  • 250 g paradižnika
  • 430 g stročjega fižola
  • 50 g masti ali olja
  • 1 čebula
  • sol in rdeča mleta paprika
  • 2 stroka česna
  • malo kumine
  • 2 žlici kisle smetane

V ponvi segrejemo mast ali olje, zarumenimo čebulo in dodamo na kocke narezano goveje meso. Posujemo z malo rdeče mlete paprike in dodamo kumino. Prilijemo malo vode in počasi dušimo.

Ko je meso na pol mehko, dodamo najprej narezane paradižnike, očiščen in narezan stročji fižol in strt česen. Prilijemo še malo vode in dušimo do mehkega. Preden jed ponudimo, dodamo še kislo smetano.

Stročji fižol v golažu serviramo kot samostojno jed, zraven lahko ponudimo kos sveže pečene orehove potice.

Boranja z govejim mesom in krompirjem

Boranjo lahko pripravimo s poljubno zelenjavo, pogosto dodamo krompir, papriko ali paradižnik, vedno pa dodamo stročji fižol. Običajno dodamo tudi meso, čeprav lahko okusno boranijo pripravimo tudi brez mesa.

Recept za boranjo z mesom in krompirjem:

  • 40 dag govejega mesa
  • 1 velika čebula
  • 3 paradižniki
  • 2 papriki
  • 3 stroki česna
  • 80 dag stročjega fižola
  • 3 korenčki
  • peteršilj
  • zelena 
  • sol in poper
  • sladka smetana ali moka za podmet
  • olje ali svinjska mast

V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast. Dodamo na kocke narezano goveje meso in ga prepražimo na razgreti maščobi. Dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da postekleni. Dodamo strt česen, na kocke narezano papriko in narezan paradižnik.

Potresemo z mleto rdečo papriko in  zalijemo z vodo. Počasi dušimo 20 minut. Ko je meso na pol mehko, dodamo očiščen in narezan stročji fižol, ki ga lahko prej obarimo. Nato dodamo še narezano korenje, na kocke narezan krompir, vso preostalo zelenjavo, začimbe, sol in poper.

Počasi kuhamo toliko časa, da so vse sestavine mehke. Proti koncu kuhanja naredimo podmet iz sladke smetane ali moke. 

Boranija s svinjskim mesom in zelenimi paprikami

Boranija s svinjskim mesom in zelenimi paprikami je okusna enolončnica, izvirni recept izvira iz okolice Zagreba. Zanimivost tega recepta je predvsem ta, da stročji fižol kuhamo posebej in ne skupaj z mesom, kot pri klasični boraniji. 

Recept za boranijo s svinjskim mesom in zelenimi paprikami:

  • 1 kg stročjega fižola
  • 40 dag svinjskega mesa
  • 5 zelenih paprik
  • 5 paradižnikov
  • 1 čebula
  • 4 žlice olja
  • 1 žlica moke
  • sol

V večjo ponev zložimo na rezance zrezano in očiščeno zeleno papriko, na vrh položimo narezan in očiščen paradižnik, na kose zrezano meso in narezano čebulo. Vse skupaj polijemo z oljem in počasi dušimo najmanj 2 uri. Po tem času jed potresemo z moko in še malo popražimo.

Stročji fižol očistimo in narežemo na rezance, ter ga posebej skuhamo v kropu, sol dodamo tik preden je fižol kuhan. Kuhan stročji fižol odcedimo in ga stresemo k dušenemu mesu z zelenjavo.

Če je jed pregosta, dolijemo še malo kropa, še nekoliko pokuhamo in še vroče postrežemo. 

Boranja brez mesa

Boranijo lahko pripravimo tudi brez mesa, v tem primeru jedi dodamo poljubno zelenjavo in krompir.

Recept za brezmesno boranjo:

  • 1 kg stročjega fižola
  • 2 paradižnika
  • 1 zelena paprika
  • 3 krompirji
  • majaron, šetraj, svež peteršilj
  • 1 čebula
  • olivno olje
  • 2 žlici kisle smetane

V večji ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula porumeni, dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Nato takoj dodamo očiščen, na krhlje narezan paradižnik in očiščeno, narezano zeleno papriko. Dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir.

Vse skupaj zalijemo z malo zelenjavne jušne osnove, dodamo začimbe in počasi dušimo. Jed solimo tik pred koncem kuhanja, drugače se stročji fižol ne dobro skuhal. Ko so vse sestavine mehke, dodamo kislo smetano in potresemo z drobno sesekljanim svežim peteršiljem. 

Viri; Boranja recept:

  • Prezrte stročnice, Marija Kodele, Miga Uršič, Olga Markovič
  • Sodobna kuharica; Boranja recept; Marija Rapoc, Marjeta Prašnikar
  • Slovenska kuharica; Jedi iz stročjega fižola