Čebulna juha – kako skuhamo najboljšo čebulno juho?

Čebulna juha je stara jed na žlico, sprva so se kuhale preproste čebulne juhe, z leti pa so jed obogatili z raznimi dodatki. Najbolj poznana je znamenita Francoska čebulna juha, ki je povezana tudi z zanimivo poročno tradicijo.

V Franciji se mladoporočenca še pred koncem poročnega slavja umakneta z zabave in se skrijeta pred gosti.  Sorodniki mladoporočencev in gostje se ponoči odpravijo iskati mladi par, da bi jim postregel znamenito tradicionalno poročno čebulno juho.

čebulna juha
Francoska čebulna juha! Za več receptov klikni tu!

Od kje prvotno izvira čebulna juha?

Čebulno juho so jedli že stari Rimljani, bila je poznana kot jed revežev, saj je bilo čebulo preprosto gojiti. Izvor Francoske čebulne juhe sega v 17.stoletje, ko je bila na oblasti Ludvik XV., ki je bil poznan po tem, da je jedel samo čebulo in maslo, ter pil šampanjec. Legenda pravi, da je čebulna juha nastala na lovu, ko je Ludvik XV. iz teh sestavin skuhal juho, ker jih je imel pri roki in jih je imel najraje. Tradicionalna francoska čebulna juha se postreže z naribanim sirom in popečenimi kruhovimi rezinami.

V Franciji čebulno juho tradicionalno postrežejo tudi na Silvestrskih zabavah, podobno kot pri nas kislo juho. Tako čebulna juha, kot kisla juha, sta krepčilni in preženeta učinke prekomernega uživanja alkohola. 

Tradicionalna francoska čebulna juha

Tradicionalna francoska čebulna juha se postreže s sirom in popečenim kruhom. Skrivnost te kultne juhe je v praženju čebule na maslu s sladkorjem.

Recept z tradicionalno francosko čebulno juho:

  • 45 g masla
  • 4 žlice olja
  • 1 kg tanko narezane čebule
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 30 g moke
  • 1,8 l čiste goveje jušne osnove
  • sol in poper
  • opečeni kruhki s sirom

Skrivnost dobre tradicionalne francoske čebulne juhe je v praženju čebule. Kuhanje s sladkorjem je pogoj, da nastane bogata, zlato rjava barva juhe in sladek, karamelni okus čebule. Ravno ta postopek, da juhi njen značilen okus in videz.

V večji ponvi raztopimo maslo in olje in karameliziramo čebulo s sladkorjem. Poprašimo z moko in med nenehnim mešanjem kuhamo 2 minuti. Postopoma dodajamo čisto govejo juho ali govejo jušno osnovo in zavremo. Solimo in popramo po okusu, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 35 minut, občasno premešamo.

Po približno pol ure kuhanja, poskusimo ali je dovolj začinjena in jo še malo povremo. Juho nalijemo v pogrete jušne skodelice ali v lončke. V vsak lonček položimo opečen kruhek s sirom in takoj postrežemo.

Čebulna juha z belim vinom v pečici

Čebulna juha z belim vinom in popečenimi žemljami je prav tako različica francoske čebulne juhe.

Recept za čebulno juho z belim vinom:

  • 1 l goveje juhe
  • 2 dl belega vina
  • 50 dag čebule
  • 6 dag masla
  • 2 žemlji
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • 12 dag sira (ementalca)

Čebulo sesekljamo in pražimo na maslu toliko časa, da dobi svetlo rumeno barvo. Dolijemo belo vino, prevremo in nato prilijemo čisto govejo juho. Pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo 20 minut. Juho začinimo s soljo, poprom in strtim česnom. Še malo pokuhamo in odstavimo z ognja.

Juho razdelimo v jušne skodelice, v katere smo dali rezine na maščobi popečenih suhih žemelj. Obilno potresemo z nastrganim sirom in postavimo za 10 minut v vročo pečico, da se sir stopi in zlato zarumeni.

Enostavna čebulna juha

Tudi pri nas je bila čebulna juha pogosto na jedilniku, v času pomanjkanja so najpogosteje pripravljali jedi iz čebule, zelja, krompirja in fižola. V sodobnem času so se tudi recepti za čebulno juho spremenili, postopoma se je juho obogatilo za raznimi dodatki, ko so vino ali jajčni rumenjak.

Recept za enostavno čebulno juho:

  • 2 žlici olja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 2 l zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper
  • 3 jajca
  • kis

Na olju pražimo drobno narezano čebulo, ko postekleni, prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Počasi zavremo, dodamo sol in poper. Med mešanjem dodajamo trd sneg iz beljakov in s kisom umešane rumenjake.

Juho na hitro zavremo in takoj postrežemo.

Čebulna juha po starem slovenskem receptu

Najbolj poznana je francoska čebulna juha, a tudi Slovenci poznamo nekaj starih, tradicionalnih receptov za pripravo čebulne juhe. Čeprav izvorno čebulna juha ne izhaja iz Slovenije, so jo naši predniki prav gotovo pogosto kuhali.

Recept za čebulno juho:

  • 5 dag maščobe
  • 30 dag čebule
  • sol in poper
  • 6 dag moke
  • 2l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl belega vina
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 rumenjaka

Na maščobi popražimo zrezano čebulo, posolimo in prilijemo tri žlice vode. Dušimo in ves čas mešamo. Ko voda izpari in maščoba izstopi, potresemo z moko in mešamo toliko časa, da čebula malo zarumeni. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo, belo vino in kislo smetano.

Po okusu solimo in popramo, pokrijemo, juha naj počasi vre 15 minut. Juho zgostimo z razžvrkljanima rumenjakoma, preden juho postrežemo, jo lahko posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Zraven ponudimo kos orehove potice. 

Kremna čebulna juha

Kremna čebulna juha je najboljša, če jo postrežemo z nastrganim sirom in z dodatkom muškatnega oreščka. Recept je pripravljen za 12 oseb, po tem receptu lahko juho pripravimo za Silvestrsko ali Božično večerjo. , ko imamo v gosteh večje število ljudi.

Recept za kremno čebulno juho:

  • 2, 5 kg čebule
  • 20 dag nastrganega sira
  • 1/2 l smetane
  • 2 žlici masla
  • nastrgan muškatni orešček
  • sol in poper

Čebulo olupimo, narežemo in namočimo za 5 minut v slan krop. Nato čebulo odcedimo in jo stresemo v posodo z maslom. Čebulo solimo, popramo, pokrijemo in na šibkem ognju dušimo 45 minut.

Nato vmešamo nastrgan sir, smetano, muškatni orešček, po okusu še solimo in popramo, ter vse skupaj kuhamo še 10 minut. Juho po potrebi še malo pretlačimo, a običajno ni potrebno, saj se čebula popolnoma raztopi in nastane kremna juha. Čebulno juho postrežemo v ogretih skodelicah, zraven ponudimo popečene kruhove rezine.

Čebulna juha s krompirjem

Čebulno juho lahko izboljšamo s krompirjem, dodamo lahko tudi malo limoninega soka.

Recept za čebulno juho s krompirjem:

  • 150 g čebule
  • 20 g masla
  • 10 g moke
  • čista zelenjavna juha
  • 200 g krompirja
  • sol in poper
  • limonin sok

Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo narezano čebulo. Ko postane čebula svetlo rjava, poprašimo z malo moke, premešamo in zalijemo s čisto zelenjavno juho. Juho dobro prevremo, čebulo lahko po želji tudi zmeljemo ali pretlačimo.

Čez čas dodamo v juho na majhne kocke narezan krompir in kuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, po okus solimo in popramo, tik preden juho serviramo,prilijemo malo limoninega soka.

Čebulna enolončnica z zelenjavo

Recept za čebulno enolončnico z zelenjavo prihaja z Irske, skrivnost tega recepta je veliko čebule in ostale zelenjave.  Tradicionalna irska jed, ki jo lahko pripravimo tudi brez mesa in z več zelenjave. Enolončnico postrežemo s črnim kruhom.

Recept za čebulno enolončnico:

  • 2 žlički olivnega olja
  • 1/2 kg na večje kose narezane jagnjetine
  • 4 krompirji, narezani na večje kose
  • 3 na koščke narezani korenčki
  • 2 grobo sesekljani čebuli
  • 2 pora, narezana na večje kose
  • 1 narezana repa
  • malo moke
  • 1 lovorov list
  • 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
  • 1 žlička soli, malo popra
  • 200 g graha

V velikem loncu segrejemo olivno olje in na njem popečemo na večje kose narezano meso. Jagnjetino pečemo 5 minut, da je lepo zapečena na vseh straneh. Meso zložimo na ogret krožnik.

V isto ponev stresemo narezan krompir, korenje, čebulo, por in repo. Vso zelenjavo kuhamo 10 minut, vmes jo občasno premešamo. Nato zelenjavo poprašimo z malo moke, premešamo in prilijemo 700 ml vode, dodamo lovorov list, rožmarin, sol in poper. Zavremo in nato zmanjšamo temperaturo. V nepokriti ponvi kuhamo približno eno uro, občasno premešamo. Proti koncu kuhanja dodamo grah, kuhamo še 5 minut in juho takoj postrežemo.

Viri: Čebulna juha: