Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

Dušene piščančje prsi z zelenjavo

Dušene piščančje prsi z zelenjavo – okusna jed na žlico, ki jo bomo danes pripravili v pečici. Belo meso piščancev spada med dietno hrano, posebej če jih pripravimo z veliko zelenjave in z malo maščobe. Danes bomo pripravili preprosto enolončnico iz kosov piščančjih prsi in poljubne zelenjave.

Belo, mehko in nekoliko pusto meso piščančjih prsi pri kuhanju hitro postane suho, zato moramo poznati nekaj kuharskih trikov, da meso ohranimo sočno. To bomo najlažje dosegli tako, da bomo belo meso pripravili z zelenjavo, pred dušenjem pa bomo meso malo popekli.

dušene piščančje prsi z zelenjavo
Dušene piščančje prsi z zelenjavo pripravljene v pečici

S tem ko na kose narezano piščančje meso na hitro popražimo na maščobi, meso zakrkne in v notranjosti ohrani mesne sokove. Meso bo ostalo sočno, če bomo dodali malo kisle smetane. Lahko dodamo tudi gobe, ki bodo jed prav tako naredile bolj sočno.

Seveda moramo dodati tudi začimbe, odlično se obnese rdeča mleta paprika, cury, česen in kurkuma. Pri dušenju piščančjih prsi bomo previdni, nikar jih ne dušimo dlje časa, kot je navedeno v receptu.

Dušene piščančje prsi z zelenjavo

Piščančje prsi najpogosteje pečemo v pečici s prilogami, ali pa jih narežemo na zrezke in paniramo. Kadar pa želimo pripraviti malce bolj dietni obrok, piščančje prsi dušimo z zelenjavo. Jed bo še boljša, če jo bomo pripravili v pečici.

V receptu lahko uporabimo poljubno zelenjavo, jaz sem v jed dodala krompir, rdeč korenček, rumeno korenje in čebulo. Dodamo lahko tudi drugo zelenjavo, odlično se v jed podajo bučke, jajčevci in tudi svež paradižnik. V enolončnico lahko dodamo tudi na manjše koščke narezan stročji fižol, ki bo jed vsekakor obogatil.

Recept za dušene piščančje prsi pripravljene v pečici

Jedi pripravljene v pečici so še posebej okusne, med počasnim dušenjem se odlično povežejo okusi mesa in zelenjave. Današnja enolončnica mora biti gosta, meso mora ostati sočno, med dušenjem mesa in zelenjave, pa se mora narediti tudi gosta omaka.

Med dušenjem jed po potrebi zalivamo, vendar ne dodamo več kot skodelico vroče juhe ali čiste zelenjavne jušne osnove.

Sestavine za dušene piščančje prsi z zelenjavo:

 • 1/2 kg piščančjih prsi brez kože
 • 1/2 kg krompirja
 • 1 čebula
 • 1 korenček
 • 1 rumeno korenje
 • 200 g rumenega stročjega fižola
 • 1 svež paradižnik
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • malo svežega peteršilja, sol, poper, cury ali kurkuma
 • 1/2 žlilke posušenega majarona
 • 2 stroka česna
 • 1/2 žličke rdeče mlete paprike
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 žlica začimb za piščanca
 • 1 lovorov list

Piščančje prsi operemo, osušimo, odstranimo kožo in meso narežemo na približno 2 cm velike kocke. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Korenček in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na manjše kocke ali kolobarje.

Čebulo olupimo in narežemo na kocke, naj vas ne zavede, da bi čebulo drobno sesekljali, saj bo narezana na kocke naredila jed še bolj sočno. Če se bliža Velika noč, čebulnih olupkov nikar ne vrzite vstran, saj jih lahko uporabite za barvanje velikonočnih pirhov. 

Stročji fižol narežemo na majhne koščke, paradižnik položimo v vročo vodo in ga nato olupimo, odstranimo semena in narežemo. Česen olupimo in stremo, peteršilj drobno sesekljamo, če nimamo svežega peteršilja, lahko uporabimo posušenega ali zamrznjenega.

Zakaj na koščke narezane piščančje prsi pred dušenjem popečemo?

Belo, mehko in malce pusto meso piščančjih prsi moramo pripravljati previdno, če ne želimo na mizo postaviti čisto presušene jedi. Če želimo ohraniti sočno meso, ga narežemo na majhne koščke in jih najmanj tri minute pražimo na močno segreti maščobi.

Najboljše je olivno olje, lahko pa uporabimo tudi maslo ali svinjsko mast. Ko bomo meso popražili, bo zakrknilo in mesni sokovi ne bodo iztekli, pač pa bodo ostali v notranjosti mesa. Za resnično sočno jed bo poskrbela tudi počasi dušena zelenjava.

Recept za dušene piščančje prsi z zelenjavo po korakih

mineštra v pečici
Piščančje prsi narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo, korenček in rumeno korenje ostrgamo in narežemo. Čebulo olupimo in narežemo na kocke.

V večji ponvi razgrejemo žlico svinjske masti in najprej z vseh strani popečemo na kocke narezane piščančje prsi. Ko meso zakrkne in malo porjavi, ga potresemo z začimbo za piščanca in malo solimo.

Popečeno meso odložimo v ogreto posodo s pokrovom.

dušene piščančje prsi
V ponvi razgrejemo svinjsko mast in z vseh strani popečemo na kocke narezane puranje prsi. Ko meso zakrkne, ga potresemo z začimbami za piščanca in malo solimo. Meso odložimo v ogreto posodo s pokrovom.

V ponev prilijemo malo olivnega olja in najprej 3 minute pražimo na kocke narezano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in malo popražimo, da zadiši.

pražena zelenjava
V isto ponvi razgrejemo malo olivnega olja, najprej 3 minute pražimo na kocke narezano čebulo. Nato dodamo krompir in korenje in na kocu še stročji fižol.

Nato najprej dodamo na kocke narezan krompir in korenček. Premešamo in pražimo 7 minut, nato dodamo na koščke narezan rumen stročji fižol.

Premešamo, dodamo lovorov list in 5 minut pražimo. Ko se zelenjava nekoliko zmehča, v ponev stresemo popečeno piščančje meso.

dušene piščančje prsi v pečici
Ko se zelenjava malo zmehča, v ponev stresemo popečene piščančje prsi. Dodamo začimbe in prilijemo skodelico vode, v kateri smo razmešali žlico paradižnikove mezge.

Premešamo in dodamo olupljen in narezan paradižnik, potresemo z mleto rdečo papriko in prilijemo skodelico vode, v katero smo zamešali žlico paradižnikove mezge. Dodamo začimbe; 1/2 žličke kurkume, sol, poper, majaron in drobno sesekljan peteršilj. Če nimamo svežih začimb, dodamo posušene.

Premešamo in še nekaj minut pražimo, nato meso z zelenjavo stresemo v ognjevarno posodo s pokrovom in jo postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C.

Po potrebi prilijemo malo vode ali čiste zelenjavne juhe, vendar ne preveč, saj mora biti jed bolj gosta.  Enolončnico počasi dušimo 1 uro, preden jo postrežemo naj pol ure počiva, da se okusi pomešajo med seboj.

piščančja enolončnica
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, enolončnico počasi dušimo približno 1 uro, po potrebi prilijemo malo tekočine.
Show Buttons
Hide Buttons