Enolončnica – recepti za odlične jedi na žlico!

Enolončnica je jed na žlico, kot že ime pove, jih najpogosteje lahko pripravimo v enem loncu. Enolončnice lahko ponudimo kot samostojen obrok, običajno je dovolj, če zraven ponudimo samo kos kruha. Recepti za enolončnice so različni, najboljša enolončnica je iz sveže sezonske zelenjave.

Zelenjavna enolončnica se najbolj prileže v poletnih dneh, ko imamo na vrtu dovolj sveže zelenjave, dobra ponudba pa je tudi na lokalnih tržnicah. Odlična je tudi mesna enolončnica, pri teh receptih najpogosteje kombiniramo zelenjavo in različne vrste mesa. Tudi v tradicionalni Slovenski kuhinji poznamo odlične jedi na žlico, med njih prav gotovo spada tradicionalna bujta repa, žganci, ajmoht, matevž, jota, primorska mineštra, bograč, kisla župa in še mnoge druge okusne enolončnice.

enolončnica
Odlična enolončnica – Boranja Za več receptov KLIKNI TU!

Enolončnica – Tedenski jedilnik za jedi na žlico

Najbolj poznane mesne jedi na žlico so golaž, ričet, bograč, segedin, boranja in še mnoge druge, ki jih pogosto kombiniramo s fižolom, testeninami, rižem ali zelenjavo. Zelenjavno mesna enolončnica se najbolj prileže v zimskih dneh, saj nas pogreje in okrepi.

Ljubitelji krompirja prisegajo na krompirjevo enolončnico, odlična pa je tudi piščančja enolončnica. Tokrat bom predstavila tedenski jedilnik za odlične jedi na žlico. Poiskala sem recepte za hitre enolončnice, mesne, zelenjavne, piščančje in zelenjavno mesne enolončnice.

Mesna enolončnica – Telečji ragu

Odlične mesne enolončnice lahko pripravimo iz poljubnega mesa. Odlične so jedi iz piščančjega, govejega, telečjega in tudi svinjskega mesa. Jedi na žlico lahko skuhamo samo z mesom in z dodatkom začimb, ali pa jih kombiniramo z zelenjavo, testeninami, stročnicami ali rižem. Telečji ragu je odlična enolončnica, za pripravo lahko uporabimo telečje pleče, prsi ali vrat.

Recept za telečji ragu:

  • 50 telečjega mesa; pleče, prsi ali vrat
  • jušna zelenjava; zelena, korenček, peteršilj
  • sol
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • čista kostna juha
  • naribana limonina lupinica
  • sol 1/2 limone
  • 1/8 l smetane
  • 1 jajce
  • grah in cvetača

Telečje meso pristavimo, med kuhanjem mu dodamo na kocke narezano zeleno, korenček, peteršilj in grah. Cvetačo razdelimo na cvetke in jo posebej skuhamo. Iz masla, moke in vode naredimo svetlo prežganje. Meso vzamemo iz juhe, v juho pa zakuhamo prežganje.

Kuhano telečje meso narežemo na manjše kose in ga s cvetačo vred stresemo k preostali zelenjavi. Zmanjšamo temperaturo, saj ragu sedaj ne sme več vreti. Sedaj je čas, da v jed med mešanjem vlivamo stepeno jajce in smetano.

Zelenjavna enolončnica – Zelenjavna juha s popečenim kruhom

Zelenjavno enolončnico lahko skuhamo iz različne zelenjave in jo obogatimo z dodatki, kot so popečene kruhove kocke, testenine ali riž. Tudi zelenjavno juho lahko skuhamo z dodatkom mesa, uporabimo lahko piščančje, goveje ali svinjsko meso. V današnjem receptu bo okusu zelenjavne enolončnice prevladovala kolerabica, ki jo bomo dodali skupaj z listi.

Recept za zelenjavno juho s popečenim kruhom:

  • 1 kos starega kruha
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka
  • 2 žlici masla
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 2 korenčka
  • 1 kolerabica z listi
  • peteršilj
  • zelena
  • 2 kuhana krompirja

Kruh razrežemo na drobne koščke. Stepemo jajce in mleko. Maščobo segrejemo, stresemo vanjo narezan kruh in nekaj minut pražimo. Prilijemo mešanico jajca in mleka in hitro zmešamo. Ko jajce zakrkne in se oprime kruha, ponev odstavimo z ognja.  Jajce s kruhom dodamo v juho tik preden jo ponudimo.

Posebej zavremo zelenjavno jušno osnovo. Jušno zelenjavo drobno sesekljamo in jo stresemo v vrelo jušno osnovo. Kuhamo pet minut, nato v juho stresemo zakrknejo jajce s kruhom. Zelenjava je na pol kuhana, zato ohrani visoko hranilno vrednost. Namesto zelenjave, ki je navedena v receptu, lahko uporabimo poljubno sezonsko zelenjavo.

Krompirjeva enolončnica – Preprosta krompirjeva juha

Krompir se odlično poda v enolončnice, mineštre in zelenjavne juhe. Tudi za krompirjevo juho poznamo več receptov, današnji recept je resnično preprost za pripravo.

Recept za preprosto krompirjevo juho:

  • 3 krompirji
  • 1, 5 l kostne juhe
  • 2 vejici zelenega peteršilja

Krompir dobro operemo, olupimo in nastrgamo na strgalniku. Zavremo čisto kostno juho in vanjo stresemo nariban krompir. Premešamo in pustimo da juha dobro prevre.

Po petih minutah kuhanja, dodamo drobno sesekljan peteršilj, premešamo in takoj postrežemo.

Piščančja enolončnica – piščančja obara

Piščančji ajmoht ali piščančja obara je odlična enolončnica s piščančjim mesom, zelenjavo in začimbami.

Recept za piščančjo obaro:

  • kosi piščančjega mesa
  • 1 l mesne jušne osnove
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • jušna zelenjava; korenček, peteršilj, zelena, koleraba, por
  • 1 žlica drobno sesekljane čebule
  • 1 strok česna
  • malo majarona in timijana
  •  lovorov list
  • sol in poper
  • malo kisa

Na kose narezano piščančje meso damo kuhat v čisto jušno osnovo. Ko zavre, dodamo na rezine narezano zelenjavo, začimbe in zelišča.

Na maščobi prepražimo moko, dodamo sesekljano čebulo in ko zarumeni, dodamo drobtine in strt česen. Ko česen zadiši, zalijemo prežganje z mrzlo vodo, gladko razmešamo in dodamo obari.

Počasi kuhamo še približno 20 minut, da se vsa živila zmehčajo. Preden jed ponudimo, jo še malo okisamo, ter dodamo sol in poper po okusu.

Zimska enolončnica – krepka goveja enolončnica s testeninami

Namen zimskih enolončnic je, da nas ogrejejo in okrepijo telo, da se lažje brani pred mrazom. Za krepke zimske enolončnice običajno kombiniramo različno meso in zelenjavo. V zimskem času pogosto kuhamo tudi jedi s kislim zeljem ali repo, posebej priljubljena sta segedin golaž in jota. 

Recept za krepko govejo enolončnico s testeninami: 

  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 čebula
  • 30 dag govejega mesa
  • 1 žlica kisa
  • sol in poper
  • ščepec kumine
  • 1/2 žlice moke
  • malo mlete sladke paprike
  • 1 l 1/2 čiste mesne jušne osnove
  • 10 dag testenin – polžkov
  • 3 žlice kisle smetane

V ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo na manjše kose narezano goveje meso. Prilijemo kis, solimo in dodamo kumino.

Premešamo, prilijemo nekaj žlic juhe in pokrijemo. Pokrito počasi dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Ko je meso mehko, ga potresemo s sladko papriko in moko, premešamo in zalijemo s čisto jušno osnovo.

Juha naj pet minut počasi vre, nato dodamo v slani vodi kuhane in odcejene polžke. Preden krepko zimsko enolončnico ponudimo, jo obogatimo s kislo smetano. 

Zelenjavno mesna enolončnica

Zelenjavno mesne enolončnice so vse juhe in mineštre, kjer v receptu kombiniramo meso in zelenjavo. Poznamo veliko različnih receptov in nešteto kombinacij. Pri kuhanju jedi, kjer kombiniramo meso in zelenjavo, imamo res veliko možnosti in lahko skoraj vedno pričaramo novo jed.

Recept za zelenjavno mesno enolončnico:

  • 20 dag telečjega mesa
  • 15 dag zelenjave; grah, korenček, zelena, peteršilj, cvetača, kolerabica
  • sol in poper
  • 4 dag masla ali svinjske masti
  • 2 žlici moke
  • 2 vejici zelenega peteršilja
  • 1, 5 l zelenjavne jušne osnove

Cel kos telečjega mesa operemo, osušimo in narežemo na zelo majhne koščke. Zelenjavo operemo, očistimo in prav tako narežemo na čim manjše kocke. V ponvi segrejemo maslo ali svinjsko mast, dodamo na koščke narezano meso, malo popražimo in takoj dodamo še narezano zelenjavo.

Med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da zelenjava lepo porumeni. Potresemo z moko, premešamo in zalijemo z litrom in pol vroče zelenjavne jušne osnove.

Pokrijemo in počasi kuhamo do mehkega. Tik preden jed ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

zelenjavno mesa enolončnica
Zelenjavno mesa enolončnica

Viri; Enolončnica:

  • Slovenska kuharica; Milena Motoh, Mira Šilc, Anica Šuštaršič