Gobov golaž je preprosta jesenska enolončnica, pripravimo ga tako kot vsak drug golaž, samo da namesto mesa uporabimo gobe. Kot v vsak golaž dodamo drobno sesekljano čebulo, česen, mleto sladko papriko, paradižnik, začimbe in moko. Čeprav se mogoče izogibate uporabe moke v enolončnicah, žlička moke ne bo škodila, bo pa zato golaž bolj polnega okusa. Katere gobe lahko uporabimo za gobov golaž?
V bistvu lahko naredimo gobji golaž iz vseh vrst gob. Danes bomo v receptu uporabili jurčke, lisičke in marele – dežnikarice. To pa predvsem zato, ker sem te gobe pač nabrala. Uporabimo lahko tudi zamrznjene ali posušene gobe, če uporabimo posušene, jih prej za nekaj minut namočimo v toplo vodo.
Gobov golaž z jurčki, lisičkami in dežnikaricami
Za res okusen golaž bi bilo prav, da uporabimo gobe, ki se pri kuhanju podobno obnašajo. Za marele ali dežnikarice nisem bila prepričana, a so na koncu izpadle odlično.
Uporabimo seveda samo zdrave gobe, namesto paradižnikove mezge lahko uporabimo svež paradižnik, ki ga prej olupimo in odstranimo semena. Kaj pa začimbe? Kot v vsak drug golaž, se tudi v gobjega poda majaron, timijan in seveda lovorov list. Za boljši okus sem dodala tudi žličko posušenih lisičk v prahu.
Recept za gobji golaž:
- 1/2 kg svežih gob; jurčki, lisičke in marele (lahko tudi sivke)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- timijan in majaron
- 1 lovorov list
- sol in poper
- 2 žlici paradižnikove mezge ali manjša pločevinka paradižnika (lahko tudi svež paradižnik)
- 3 rezine slanine ali pancete
- 1 žlička suhih lisičk v prahu (lahko tudi jurčki v prahu)
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 žlica svinjske masti ali olivno olje
- 1 žlica moke
- voda ali čista jušna osnova
Jurčke, lisičke in marele očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.
V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti, če je ne marate, uporabite olivno olje ali kakšno drugo maščobo. Na razgreti maščobi popražimo čebulo, ko postekleni dodamo na majhne koščke narezano panceto. Vse skupaj nekaj minut pražimo, vmes rahlo posolimo.
V drugi ponvi popražimo narezane gobe, ko voda nekoliko izpari, dodamo timijan, lovorov list in majaron, ter dodamo praženo čebulo s panceto. Premešamo, spet malo pražimo in nato dodamo strt česen in lisičke v prahu. Premešamo in še minuto pražimo, nato dodamo paradižnikovo mezgo in žlico moke.
Dobro premešamo, odstavimo z ognja in dodamo mleto rdečo papriko. Na hitro popražimo, posodo vrnemo na štedilnik in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.
Dolijemo toliko tekočine, da je golaž še vedno nekoliko gost. Po okusu solimo, popramo, po želji lahko dodamo čisto malo posušenega čilija.
Golaž zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo pol ure. Vmes jed večkrat premešamo. Preden golaž ponudimo, lahko vmešamo žličko kisle smetane. Ponudimo ga s kosom svežega kruha, še bolj pa s kosom sveže orehove potice. Pa dober tek!