Goveja enolončnica je jed na žlico, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Izbrala sem nekaj odličnih receptov, ki se jim ne boste mogli upreti. Govedina se odlično ujema z zelenjavo, posebej se odlično povežejo okusi krompirja, korenčka in paprike.
Pri pripravi enolončnic z govedino, lahko recepte priredimo po svoje. Tako kot pri kuhanju mineštre, dodamo poljubno zelenjavo, ki jo pač imamo doma. Za pripravo enolončnic si lahko že vnaprej pripravimo domačo paradižnikovo omako, ki je odlična podlaga za pripravo jedi na žlico, omak in juh.
Goveja enolončnica s slanino in zelenjavo
Zimska goveja enolončnica s slanino in zelenjavo je odlična zimska jed na žlico. V jedi se prepletajo okusi govejega mesa, zelenjave, zelišč in kančka vina. Jed lahko ponudimo tudi pri Božični večerji.
Recept za enolončnico s slanino:
- 1 žlica svinjske masti
- 1 kg govejega mesa, narezanega na 2,5 cm velike kocke
- 3 velike rezine mesnate slanine, narezane na trakove
- 1 sesekljana čebula
- 45 g moke
- 1/2 kg pretlačenega paradižnika
- 1/2 l čiste goveje juhe
- 1 kozarec rdečega vina
- 6 stebel zelene, narezane na rezine
- 250 g na tanke trakove narezanega korenčka
- 1 strt strok česna
- 1 žlička sveže sesekljanega majarona
- sok in poper
- sesekljan peteršilj za okras
Na kocke narezano goveje meso in na trakove narezano mesnato slanino stresemo na ogreto svinjsko mast. Premešamo in 3 minute pražimo na zmerni temperaturi. Ko meso in slanina porjavita, ju s penovko poberemo iz ponve in popivnamo na papirnati brisački.
Nato v ponev stresemo čebulo in jo med mešanjem nekaj minut pražimo, da se zmehča, vendar ne porumeni. Čebulo potresemo z moko in jo prepražimo. Dodamo pretlačen paradižnik, prilijemo čisto govejo juho in rdeče vino. Premešamo in zavremo, mešamo toliko časa, da dobimo gladko in gosto omako.
Omaki dodamo popečeno meso, dodamo zeleno, korenje, strt česen, sveže sesekljan majaron, sol in poper. Premešamo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in postavimo v ogreto pečico. Pečico ogrejemo na 160 stopinj C in enolončnico počasi dušimo približno 2 uri. Ko se meso in zelenjava zmehčajo, po okusu še začinimo. Preden govejo enolončnico postrežemo, jo potresemo z sesekljanim peteršiljem.
Telečja obara z olivami in papriko
Telečja obara z olivami in papriko, je odlična jed na žlico. Recept lahko seveda prilagodimo po svoje, če imamo na voljo paprike različnih barv, bo jed tudi na videz bolj privlačna.
Recept za telečjo obaro z olivami:
- 1, 5 kg teletine, narezane na 3, 5 cm velike kocke
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici moke
- sol in poper
- paprike; rdeča, zelena in rumena, očiščene in narezane na trakove
- 1 kozarec belega vina
- 1/2 kg olupljenega, očiščenega in sesekljanega paradižnika
- 4 žlice paradižnikove mezge
- 2 strta stroka česna
- 4 sesekljane vejice rožmarina
- 250 g izkoščičenih oliv
- 1 žlica svežega sesekljanega rožmarina za okras
- 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja za okras
V plastično vrečko stresemo moko in dodamo sol ter poper. V začinjeni moki povaljamo meso. V veliki ponvi segrejemo olivno olje in dodamo narezano meso. Meso potresemo s polovico strtega česna in pečemo 6 minut, da meso lepo porjavi, nato ga vzamemo iz ponve.
V isto ponev stresemo na trakove narezane paprike, jih med mešanjem dušimo 3 minute, da se malo zmehčajo. Paprike poberemo iz ponve in položimo v drugo ogreto posodo.
V isto ponev vrnemo popečeno meso, prilijemo belo vino, dodamo sesekljan paradižnik, paradižnikovo mezgo, preostali strt česen in rožmarin. Premešamo, pokrijemo in 1 uro dušimo.
Po eni uri počasnega dušenja, jedi dodamo zmehčane paprike, premešamo in počasi dušimo še pol ure, da se meso popolnoma zmehča. Proti koncu kuhanja v enolončnico dodamo olive in jih pregrejemo. Telečjo obaro ponudimo vročo, preden jo postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem in rožmarinom.
Goveja enolončnica s šalotkami in hrenovo omako
Govedina narezana na trakove, s šalotko, hrenovo omako in worcestrsko omako. Odlična enolončnica, ki je tako posebna, da jo lahko postrežemo tudi pri Silvestrski večerji.
Recept za govejo enolončnico s hrenom:
- 1 žlica svinjske masti
- 1 kg govedine, narezane na trakove ali kocke
- 12 šalotk
- 30 g moke
- 2 žlički nepekočega currya
- 2 žlički sladkorja
- 1 žlička mletega ingverja
- 1/2 l čiste goveje juhe
- 2 žlici worcestrske omake
- sol in poper
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 2 žlici hrenove omake
- sesekljan peteršilj za okras
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in pri visoki temperaturi popražimo na trakove narezano meso, da porjavi. Popečeno meso s penovko poberemo iz ponve in ga odcedimo na papirnati brisači.
Znižamo temperaturo in v isti ponvi nekaj minut pražimo šalotke. Ko se šalotke malo zmehčajo, jih poberemo iz ponve in popivnamo odvečno maščobo.
V isto ponev nato stresemo curry, sladkor in mleti ingver. Vse skupaj premešamo in pražimo nekaj minut. Prilijemo čisto govejo juho in zavremo. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko in gosto mešanico. Nato dodamo worcestrsko omako, sol in poper. Še enkrat premešamo in zavremo.
Nato v jed primešamo zmehčane šalotke, popečeno meso in sesekljan peteršilj. Premešamo in zavremo, pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj C. Enolončnico počasi dušimo 2 uri in pol, toliko časa, da se meso zmehča.
Preden enolončnico postrežemo, primešamo hrenovo omako, po okusu še začinimo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.