Goveja juha s palačinkami nas prav gotovo spominja na otroške dni. Narezane palačinke ali fritati so preprosta in okusna jušna zakuha. Sicer pa…le kdo ne mara palačink? Pri nas so palačinke pogosto na jedilniku in vedno jih spečem malce več in jih nato postrežem narezane v goveji ali kurji juhi.
Recept je sicer preprost, a bom vseeno na kratko napisala kako skuhamo najboljšo govejo juho in kako pripravimo domače fritate.
Goveja juha s palačinkami
Pogosto pri takšnih preprostih receptih dobivam komentarje, kaj pa je treba to sploh pisati. Govejo juho pa že znamo skuhati, pa tudi za palačinke ne potrebujemo kakšnega posebnega znanja. Vendar jaz mislim, da je potrebno predstaviti tudi preproste recepte, da si jih lahko ogledajo tisti, ki še nimajo veliko izkušenj v kuhinji.
Za vsako malenkost pa res ne moremo klicati mame…ali pač. Ker sem že večkrat napisala recept za govejo juho, sem danes poiskala nov recept. Saj v resnici ni veliko drugačen od drugih receptov, pa vseeno poglejmo. Ta recept se od drugih razlikuje predvsem pri dodanih zeliščih in začimbah. Resnično še nisem v nobenem receptu za govejo juho zasledila, da dodamo lovorove jagode ali koriander.
Recept za govejo juho
- 50 dag govejega mesa; stegno ali hrbet
- 1 večja goveja kost ali dve manjši
- jušna zelenjava; korenje, peteršilj, koleraba, zelena, por
- 1 čebula
- 1 česen
- 5 zrn popra
- 1 lovorov list ( v receptu je nasvet, da dodamo 1 list lovora in 1 lovorovo jagodo)
- 6 zrn koriandra
- 6 zrn pimenta
- bazilika, žafran, muškat
- 1 žlička paradižnikove mezge
- kocen zeljne glave
- sol
Recept za pripravo goveje juhe po tem receptu je čisto preprost. Vse sestavine pristavimo z mrzlo vodo in ko zavre zelo počasi kuhamo 2,5 ure. No, to je pa res čisto na kratko. Ker je recept res skop z navodili, bom dopisala še nekaj koristnih nasvetov, kako skuhamo dobro govejo juho.
Čebulo za govejo juho prerežemo na pol in jo popečemo, da nekoliko porjavi. Goveja juha mora vedno vreti čisto počasi in pokrita. Če bo juha močno vrela, bo motna, pa tudi meso bo bolj trdo.
Če želimo okusno meso, potem ga pristavimo v vrelo vodo, če pa želimo odlično juho, jo pristavimo z mrzlo vodo. Ko je juha kuhana, naj malo poliva, da se zbristi. V juho zakuhamo poljubno jušno zakuho; zdrobove žličnike, jušne rezance, ribano kašo, fritate ali narezane palačinke.
Recept za palačinke ali fritate za juho
- 2,5 dl mleka
- 1 jajce
- 2 dl moke
- sol
- Vse sestavine razžvrkljamo v gladko tekočo maso. Spečemo tanke omlete ali palačinke in jih ohladimo.
- Ko so palačinke ohlajene, jih zvijemo in tanko narežemo. Juho lahko postrežemo s sveže narezanimi palačinkami, ali pa jih rahlo popečemo v pečici in jih imamo pripravljene za naslednjič.
- Pečico ogrejemo na 160 stopinj C. Narezane palačinke z vilicami potresemo po pekaču, ki ga lahko tudi prekrijemo s papirjem za peko.
- Med sušenjem fritate večkrat premešamo, da se enakomerno posušijo, vendar ne zapečejo. Tako pripravljene fritate hranimo v kartonasti škatli in so dlje časa obstojni.