Jedi na žlico z govedino! Goveje meso je pogosto na naših mizah, najpogosteje seveda skuhamo govejo juho ali goveji golaž. Seveda pa lahko iz govedine pripravimo mnoge druge okusne enolončnice. V današnjem prispevku bom predstavila vsega po malem; nekaj starih tradicionalnih receptov in nekaj posodobljenih, a ravno tako okusnih jedi. Goveje meso je okusno, vsebuje tudi mnoge hranilne snovi, železo, cink in rudnine.
Pri zmernem uživanju govedine svojega zdravja ne bomo ogrožali, vedno pa se moramo držati načel zdravega prehranjevanja in v jedilnike vključiti tudi sadje in zelenjavo. Za pripravo jedi uporabimo meso, ki ima manj maščobe, saj ravno maščoba povzroča srčno žilna obolenja. Goveje meso delimo na meso mlade govedine od mladih bikov in telic, ter na starejšo govedino od krav. Govedino delimo tudi na kategorije, ki se določajo glede na kakovost mesa in vsebnost maščob.
Kako izberemo goveje meso za jedi na žlico?
Ko izbiramo goveje meso, se odločamo med mladim govejim mesom in med govedino od starejših krav. Kako spoznamo mlado goveje meso? Mlado goveje meso je lepe rdeče barve in ima med mišicami tanko vrasle bele maščobne plasti.
Stara govedina je bolj temno rdeče barve, maščobne plasti so bolj rumenkaste. Pri kategorizaciji govejega mesa je najbolj pomembna marmoriranost, to pomeni premreženost mesa z maščobnimi plastmi. Mlado goveje meso je mehko in sočno, ter preprosto za pripravo, medtem ko meso stare govedine potrebuje več časa za obdelavo.
Goveja enolončnica s kislim zeljem
Dušena goveja enolončnica s kislim zeljem je preprosta zimska jed na žlico, recept je povzet po tradicionalnem bolgarskem receptu. V okusno jed bomo poleg govedine in kislega zelja, dodali tudi krompir, korenček, paradižnik in čebulo. V originalnem receptu v jed dodajo tudi ostrige, mi jih bomo tokrat izpustili.
Recept za govejo enolončnico s kislim zeljem:
- 1 kg govejega mesa
- 1/2 kg kislega zelja
- 3 krompirji
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- 2 paradižnika
- šopek svežega peteršilja
- 1 lovorov list
- 20 g popra v zrnju
- 1 žlica olivnega olja
V naših tradicionalnih receptih običajno meso za enolončnice pred pripravo narežemo na poljubno velike koščke. Tokrat pa se bomo kuhanja goveje enolončnice lotili malo drugače. Cel kos govejega mesa pristavimo z litrom vode, dodamo lovorov list, poper z zrnju in malo soli. Meso kuhamo približno eno uro,odlijemo vodo in jo prihranimo. Meso narežemo na majhne kocke.
Kuhano narezano govedino stresemo v večji lonec, prilijemo juho, v kateri smo kuhali meso, dodamo kislo zelje, na kocke narezan krompir, ter olupljen in sesekljan paradižnik. Premešamo in počasi kuhamo 20 minut.
Medtem ko se meso z zeljem in zelenjavo počasi kuha, v drugi ponvi segrejemo olivno olje in dodamo naribano korenje in drobno sesekljano čebulo. Premešamo in pražimo nekaj minut, nato mešanico stresemo v enolončnico. Počasi kuhamo še 10 minut, nato jed potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Dušena govedina s slanino
Dušeno govedino s slanino bomo pripravili s suhim rdečim vinom, uporabili bomo pusto govedino brez kosti. Originalni recept se imenuje govedina po lombardsko. Skrivnost tega recepta je ta, da meso prej 12 ur mariniramo v marinadi iz čebule in vina. Odlična ideja za Božično večerjo!
- 800 g puste govedine brez kosti
- 1 čebula
- 1/2 l suhega rdečega vina
- 1 žlička semen komarčka
- 3 brinove jagode
- 1 majhen čili
- 1 cimetovo palčko
- 1 žlica svinjske masti
- 4 žličke drobno sesekljane govedine
- sol in poper
Pusto goveje meso narežemo na kocke, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Slanino drobno sesekljamo.
Skrivnost dušene govedine po lombardsko je ta, da meso prej 12 ur mariniramo v marinadi iz rdečega vina in čebule.
Na kocke narezano goveje meso stresemo v posodo, dodamo drobno sesekljano čebulo in prilijemo vino. Pokrijemo in na hladnem mariniramo 12 ur. Po končanem mariniranju vinsko marinado odlijemo in prihranimo, meso nekoliko popivnamo z brisačkami.
Semena komarčka, brinove jagode, cel čili in cimetovo palčko zavežemo v vrečko, da bomo lahko začimbe kasneje pobrali iz jedi.
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast, po želji lahko uporabimo tudi olivno olje. Dodamo drobno sesekljano slanino in jo na hitro popražimo na vroči svinjski masti. Nato dodamo marinirano goveje meso, ki ga na vroči masti in na močnem ognju do rjavega popražimo. K mesu dodamo tudi vrečko z zelišči, prilijemo dve žlici vinske marinade, solimo in popramo.
Ponev pokrijemo in meso eno uro na nizkem ognju počasi dušimo. Občasno premešamo in prilijemo malo vinske marinade. Tik preden je meso mehko, odstranimo vrečko z začimbami.
Govedino po lombardsko postrežemo vroče, zraven ponudimo krompirjev pire ali polento.
Kmečka goveja enolončnica
Recept za kmečko govejo enolončnico:
- 1 žlica svinjske masti
- 1 kg govejega mesa narezanega na 5 cm velike kocke
- 1/2 kg debelo narezanega korenčka
- 250 g na velike kose narezane repe
- 250 g debelo narezanega pastinaka
- 2 narezani čebuli
- 2 narezana pora
- 1/2 l čiste goveje juhe
- 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
- 2 žlici sesekljanih zelišč; peteršilj in timijan
- 1 lovorov list
V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in z vseh strani popražimo meso. Ko meso porjavi, ga poberemo iz ponve in odložimo v v ogreto posodo. Nato v ponev stresemo korenje, repo, pastinak in čebulo. Premešamo in pri visoki temperaturi pražimo 5 minut, da se zelenjava zmehča.
Po želji poprašimo z moko in med mešanjem eno minuto pražimo. Prilijemo čisto govejo juho, nato dodamo paradižnik, polovico zelišč, sol, poper in zavremo. Dodamo meso, premešamo in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C. Enolončnico počasi dušimo približno 2 uri.
Čez 2 uri na meso naložimo zeliščne cmoke, temperaturo zvišamo na 190 stopinj C in vse skupaj kuhamo še 25 minut, da postanejo cmoki čvrsti. Preden govejo enolončnico serviramo, jo potresemo s preostalimi zelišči.
Recept za zeliščne cmoke:
- 125 g moke
- noževa konica pecilnega praška
- 60 g zeliščnega masla
- 1 žlico sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- 4 žlice vode
V posodo presejemo moko in dodamo za noževo konico pecilnega praška. Nato vmešamo razkosano zeliščno maslo, drobno sesekljan peteršilj, sol in poper. Dodamo vodo, dobro premešamo in oblikujemo 14 zeliščnih cmokov.
Enolončnica z marinirano govedino in vloženimi čebulicami
Goveje meso bo še bolj okusno, če ga pred pripravo mariniramo. Danes bomo pripravili okusno govejo enolončnico, ki jo bomo obogatili z vloženimi čebulicami in šampinjoni. Šampinjone lahko nadomestimo z drugimi gobami, jaz sem uporabila posušene jurčke, ki sem jih pred uporabo za nekaj časa namakala v vroči vodi.
Sestavine za enolončnico z marinirano govedino:
- 800 g puste govedine brez kosti
- 1 žlica svinjske masti
- sol in poper
- 400 g vloženih čebulic
- 2 žlici masla
- ščepec sladkorja
- 115 g slanine
- 115 g gob (šampinjoni, jurčki)
Sestavine za mariando:
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 1 strok česna
- 1 vejica žajblja
- 4 listi bazilike
- 4 koriandrova semena
- ščepec cimeta
- 2 cela klinčka
- ščepec muškatnega oreščka
- 2 brinovi jagodi
- 5 zrn črnega popra
- 1 zeliščni šopek; 2 vejici peteršilja, 1 vejica timijana, 2 lovorova lista
- 1 žlica konjaka ( lahko tudi domači jagermaister)
- 250 ml rdečega vina
Kako pripravimo marinado za govejo enolončnico?
Za pripravo goveje enolončnice po današnjem receptu, najprej pripravimo marinado. Čebulo olupimo in jo narežemo na kocke. Steblo zelene očistimo in narežemo na kocke. Korenček ostrgamo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Dve vejici peteršilja, vejico timijana in dva lovorova lista povežemo v šopek.
Goveje meso narežemo na kocke in ga stresemo v večjo posodo. Vse sestavine za marinado zmešamo, polijemo pi mesu in mariniramo 12 ur. Nato marinado odlijemo, govedino odcedimo in malo popivnamo. Vinsko marinado prihranimo.
Recept za enolončnico z marinirano govedino
V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olivno olje, dodamo marinirano goveje meso in ga do rjavega popražimo. Dodamo sol, poper in vso marinirano zelenjavo, razen zeliščnega šopka. Premešamo in na močnem ognju kuhamo 10 minut. Nato dodamo tudi zeliščni šopek, pokrijemo in na zmernem ognju počasi dušimo 40 minut. Občasno premešamo, če nam je ostalo še kaj marinade, jo dodajamo po žlicah.
Medtem ko počasi dušimo marinirano govedino, pripravimo vložene čebulice. V manjši ponvi jih glaziramo z maslom, sladkorjem in soljo. Prilijemo 125 ml vode in na zmernem ognju kuhamo 20 minut.
Posebej v ponvi brez dodane maščobe do rjavega popečemo drobno sesekljano slanino, pečemo toliko časa, da se maščoba izcedi. Popečeno slanino vzamemo iz ponve in jo odložimo na toplo. Na maščobi, ki je ostala v ponvi, do rjavega popražimo gobe.
Ko je govedina mehka, jo preložimo v drugo posodo, zelenjavo ohladimo in jo pretlačimo. Nato zmešamo zelenjavo kašo, pečeno slanino, marinirano dušeno goveje meso, čebulice in gobe. Dobro premešamo in takoj postrežemo.
Goveja enolončnica z zelenjavo
Odlična jed na žlico, ki ji bomo dodali zelenjavo in malo rdečega vina. Skrivnost dobre mesne enolončnice je v dolgem kuhanju, da meso postane resnično mehko in sočno. Pred dodajanem tekočine, moramo meso prepražiti na maščobi, da dobi lepo zlato rjavo barvo. Šele nato pričnemo dodajati zelenjavo, juho, vodo ali vino.
Recept za govejo enolončnico z zelenjavo:
- 1 čebula
- 2 korenčka
- malo zelene
- 800 g mlade govedine
- 1/2 kozarca rdečega vina
- maslo
- malo olivnega olja
- 1/2 lončka domače paradižnikove omake
- 4 veliki krompirji
- sol in poper
- svež peteršilj
- 1 l čiste goveje juhe
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na drobne kocke, zeleno drobno narežemo. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in popražimo čebulo, korenček in zeleno.
V drugi ponvi segrejemo maslo in popražimo na kocke narezano goveje meso. Pri praženju pazimo, da mesa ne prebodemo.
Prilijemo rdeče vino, počakamo, da vino povre. Vse skupaj zalijemo z dvema zajemalkama juhe in dodamo domačo paradižnikovo omako. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo eno uro. Vmes meso večkrat obrnemo, da se ne prime dna posode.
Medtem ko počasi dušimo meso, olupimo krompir in ga narežemo na majhne koščke. Krompir operemo, osušimo in dodamo k mesu. Po potrebi prilijemo malo juhe. Pokrijemo in počasi kuhamo pol ure, da se krompir zmehča, a ne razpade. Enolončnico po okusu solimo, po želji popramo, preden jed postrežemo, jo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
Goveja juha z ohrovtom
Goveja juha je najpogosteje na naših jedilnikih, postrežemo jo za različnimi jušnimi zakuhami. Danes bomo govejo juho pripravili malo drugače in sicer z ohrovtom. Najprej skuhamo govejo juho po klasičnem receptu, jo odcedimo in prihranimo.
- 1,5 l čiste goveje juhe (po želji lahko uporabimo tudi zelenjavno jušno osnovo)
- 350 g govejih reber
- 1 glava ohrovta
- 1 manjša čebula
- 225 g paradižnika iz pločevinke
- 1 žlička sladke mlete paprike
- sok 1/2 limone
- sol
V večjem loncu segrejemo jušno osnovo, dodamo goveja rebra in počasi zavremo. Na šibkem ognju kuhamo eno uro, po želji občasno posnamemo pene. Po eni uri počasnega kuhanja, kuhana goveja rebra odvzamemo iz juhe in meso ločimo od kosti. Zelo mastne dele mesa zavržemo, ostalo meso narežemo na koščke.
Jušno osnovo še enkrat zavremo, če je potrebno posnamemo odvečno maščobo in v lonec stresemo narezani meso. Medtem ko so se goveja rebra kuhala, ohrovt narežemo na koščke, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnik iz pločevinke grobo sesekljamo.
Narezan ohrovt, sesekljano čebulo in grobo narezan paradižnik stresemo v juho, po okusu solimo in dodamo majhno žličko sladke paprike.
Pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo pol ure, tik pred koncem kuhanja dodamo limonin sok in še vroče postrežemo.
Boranja z govedino
Govedina stroganov
Bograč
Goveji golaž
Goveja juha
Klasični recept za goveji golaž
Goveja enolončnica s krompirjem in jurčki
Golaževa juha
Recept za goveji golaž s kruhovimi cmoki
Recepti za juhe z govedino
Pohorski pisker
Goveja kostna juha
Telečja obara
Esihflajš – govedina iz juhe
Golaževa juha z govedino in krompirjem