Jesenske jedi na žlico so enolončnice, ki jih pripravljamo z zelenjavo, sadjem in jesenskimi plodovi. Jesen je čas izobilja, v tem času se pospravljajo poljščine in vrtnine. Konec avgusta, septembra in oktobra je tudi čas, da pripravimo ozimnico.
Poleg zelenjave in sadja, je jesen tudi čas za gobe in kostanj, pripravimo lahko tudi juho z jesenskimi zelišči. Vse enolončnice, lahko po predstavljenih receptih pripravljamo skozi vse leto, a seveda so vse jedi najboljše, če jih skuhamo iz svežih živil.

Jesenske jedi na žlico – 23 TOP receptov za jesenske enolončnice
Katere so najbolj priljubljene jesenske jedi na žlico? Seveda je to stvar okusa, pri nas je jesen čas za gobe! Iz jurčkov in lisičk pripravljamo okusne gobove juhe, ki jih kombiniramo z mesom, stročjim fižolom, krompirjem in drugo zelenjavo.
Odlične so tudi razne zelenjavne kremne juhe, v jesenskem času se najbolj prileže bučna kremna juha, česnova ali cvetačna kremna juha. Zanimive so tudi enolončnice, ki jih pripravimo s kostanjem. V jesenskem času je običajno v izobilju različna zelenjava, ki jo lahko pripravimo posamezno ali pa skuhamo odlično jesensko mineštro.
Jesenska mesna enolončnica z jurčki, lisičkami in zelenjavo
Ste nabrali polno košaro jurčkov? Ta pravi gobarji točno vedo, kako bodo porabili jesenske gobe! Jurčke lahko pripravimo z jajci, jih vložimo za ozimnico, jih posušimo, zamrznemo ali pa skuhamo odlično jesensko enolončnico. Za gobovo juho poznamo poznamo res veliko različnih receptov, zato bom danes predstavila malo drugačnega.
Jurčke in lisičke bomo pripravili v krepki mesni enolončnici, ki ji bomo dodali sezonsko zelenjavo. Ta enolončnica je res malo drugačna, saj običajno gobovo juho ne kuhamo s svinjskim mesom. A zagotavljam vam, da je ta enolončnica res odlična!
Recept za jesensko mesno enolončnico z jurčki, lisičkami in zelenjavo
- 300 g svinjskega mesa
- sveži jurčki
- sveže lisičke
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice svinjske masti
- 200 g graha
- 4 krompirji
- 2 korenčka
- timijan, majaron, lovorov list
- sol in poper
- 2 sveža paradižnika
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 mala žlička ostre moke
- 1/2 litra vode

Sveže jurčke in lisičke očistimo in narežemo na rezine ali lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, prav tako olupimo česen in ga sesekljamo. Svež grah operemo, odcedimo in ga posebej na hitro skuhamo, ali pa ga v enolončnico dodamo proti koncu kuhanja. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Korenčka operemo, ostrgamo in narežemo na manjše kolobarje. Paradižnik olupimo, odstranimo semena in narežemo na manjše koščke. Namesto svežega paradižnika lahko uporabimo tudi paradižnik iz pločevinke.
Pristavimo posodo z vodo in jo zavremo skupaj s timijanom, majaronom, soljo in lovorovim listom. Vodo z zelišči bomo uporabili za zalivanje jedi, uporabimo pa lahko čisto mesno ali zelenjavno juho. Svinjsko meso narežemo na večje kose.
Najprej v ponvi segrejemo žlico masti ali olivnega olja in popražimo kose svinjskega mesa, pazimo, da ga ne preveč zapečemo. Mesu dodamo narezan paradižnik ali paradižnik iz pločevinke, sol, poper in žličko mlete rdeče paprike. Premešamo, po potrebi dolijemo malo vode ali juhe, pokrijemo in nekaj minut dušimo.

V drugi ponvi segrejemo žlico svinjske masti ali olivnega olja in najprej popražimo polovico drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni dodamo česen in ko zadiši, dodamo narezane lisičke in jurčke. Premešamo in nekaj minut pražimo. Prepražene jurčke in lisičke stresemo v mesu, premešamo in nekaj minut dušimo.
V isti ponvi spet segrejemo žlico svinjske masti in popražimo drugo polovico sesekljane čebule. Dodamo narezan krompir in korenček, premešamo in nekaj minut pražimo. Nato krompir in korenček potresemo z žličko moke, premešamo in prilijemo zajemalko juhe ali vode.

Nato krompir in korenček stresemo k mesu in gobam, premešamo, po potrebi prilijemo vodo ali juho, zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo 20 minut, nato v enolončnico stresemo grah in kuhamo še 15 minut.
Preden jed postrežemo, jo po okusu solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.