Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo lahko tudi brez mesa. Kadar dodamo meso, je najboljše prekajeno svinjsko meso ali klobasa. Jota je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na žlico, pa naj jo skuhamo s kislo repo ali kislim zeljem.

Enolončnice lahko kuhamo v enem loncu, ki mora biti dovolj velik za pripravo in kuhanje večje količine hrane. Vsako gospodinjstvo mora imeti vsaj en večji lonec za jedi na žlico, najboljši so lonci iz nerjavečega jekla, litoželezni lonci, odlični za enolončnice pa so tudi keramični lonci s pokrovom. 

jota s kislo repo
Lonec iz nerjavečega jekla – nepogrešljiv za kuhanje enolončnic! Poglej ugodno ponudbo!

Jota s kislo repo

Jota ima bogato zgodovino, prvotno verjetno prihaja iz Furlanije in Krasa, od tam se je jed razširila po vsej Primorski in nato tudi v druge dele Slovenije. Kot vse jedi na žlico, lahko tudi recepte za joto precej priredimo, tudi glede na sestavine ki jih imamo pri roki. Vedno pa mora biti v joti kisla repa ali zelje, fižol in krompir.

Poiskala sem nekaj starih receptov za pripravo jote s kislo repo in kot vedno naj poudarim, da so to recepti iz kuharskih knjig in da je receptov še mnogo več. Slovenske tradicionalne jedi so tako raznovrstne, da ima vsako področje in celo vsaka vas svoj recept za določene jedi.

jota s kislo repo
Jota s kislo repo

Tradicionalna jota s kislo repo

Recept za tradicionalno joto s kislo repo sem našla v kuharski knjigi Kuhajmo po domače, avtor je dodal opombo, da jed prihaja iz Primorske.

Recept za joto s kislo repo:

  • 1/2 kg prekajene svinjine
  • 1/2 kg kisle repe
  • 1/2 kg krompirja
  • 35 dag fižola
  • 10 dag olja ali svinjske masti
  • 10 dag čebule
  • 2 žlici moke
  • 1 dl smetane
  • 2 stroka česna
  • sol in poper

Prekajeno svinjsko meso damo kuhat skupaj s kislo repo, nalijemo samo toliko vode, da sta meso in repa pokrita. Posebej skuhamo fižol, ki smo ga en dan prej namočili.

Krompir olupimo, narežemo na koščke in posebej skuhamo. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo, ga zmečkamo in stresemo k kisli repi in prekajenemu svinjskemu mesu. Nato stresemo k jedi še kuhan fižol in sicer s fižolovko vred, zato fižol kuhamo z malo vode.

Čebulo narežemo na drobne rezance, podobno kot je naribana kisla repa in jo spražimo na svinjski masti, ter takoj dodamo v jed. Nato pomešamo moko in smetano, dodamo sesekljan česen in s tem zgostimo joto.

Zgostitev jote na takšen način je manj poznana, saj česen običajno popražimo, da malo zadiši.

Na koncu joto še solimo in popramo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz jedi, narežemo na koščke in damo nazaj v joto. Meso lahko narežemo tudi na rezine in ga ponudimo posebej k vsaki porciji.

Joto lahko zgostimo tudi s prežganjem, pogosto pa jo gospodinje zgostijo tudi samo s pretlačenim krompirjem. 

Jota s kislo repo in klobaso

Tudi ta recept je iz stare kuharske knjige in sicer iz knjige Slovenska praznična miza, sestre Felicite Kalinšek. Recept je napisan preprosto in je pripravljen za kuhanje tako s kislo repo, kot tudi s kislim zeljem.

Recept za joto s kislo repo in klobaso:

  • 20 dag fižola
  • 50 dag krompirja
  • 50 dag kisle repe
  • 1 suho klobaso
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 1 paradižnik
  • sol in poper

Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Posebej skuhamo kislo repo skupaj s klobaso. Prav tako posebej skuhamo na kose narezan krompir. Klobaso lahko prej tudi popečemo na olju ali masti in jo nato dodamo kisli repi. Na drobno sesekljani slanini zarumenimo čebulo, dodamo moko, malo prepražimo in zalijemo.

Dodamo kuhan fižol, kuhano kislo repo in kuhan krompir, vse z vodo vred v kateri smo jih kuhali. Dodamo strt česen, lovorov list in narezan paradižnik, na koncu jed solimo in popramo.

Klobaso narežemo na koščke, vrnemo v jed in še enkrat prevremo, preden postrežemo, naj jota nekaj minut počiva.

Kraška jota

Jota je v naše kraje prišla iz Furlanije Julijske krajine, najbolj se je prijela na Primorskem, Krasu in Istri. V teh krajih jote nikoli niso kuhali po določenih receptih, pač pa se je pri vsaki hiši kuhala drugače. V nekateri joti je bilo več krompirja, v drugi spet več fižola in v tretji več pršuta ali mesa. Kljub temu so se skozi leta zapisali osnovi recepti, ki se jih lahko popolnoma držimo ali pa joto skuhamo čisto po svoje.

Primorska jota se najpogosteje kuha s kislim zeljem, najdemo pa tudi recepte s kislo repo ali je v jedi kar oboje. Poznamo tudi rdečo joto, ki jo pripravljajo iz kisanega rdečega zelja, kar je prav gotovo posebna in odlična kulinarična poslastica. Današnji kraško joto bomo pripravili s kislo repo. 

  • 600 g kisle repe
  • 700 g krompirja
  • 300 g fižola češnjevca
  • 2 para domačih svežih pečenic
  • 6 strokov česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica moke
  • sol in poper
  • olivno olje

Fižol češnjevec prejšnji dan namočimo in ga naslednji skuhamo. Najprej olupimo in operemo krompir, ga narežemo na kocke in ga v slani vodi skuhamo do mehkega. Kuhan krompir odcedimo in ga pretlačimo, vendar tako, da se še vedno vidijo koščki krompirja. Kislo repo oplaknemo in pristavimo v lonec s hladno vodo. Dodamo sol in lovorov list,  zavremo in kuhamo približno 30 do 40 minut. 

Ko je kisla repa kuhana, jo odcedimo in stresemo k pretlačenemu krompirju. Posebej skuhamo pečenice, ko so kuhane jih olupimo in narežemo na kolobarje. Pečenice stresemo v joto in premešamo. Vodo, v kateri smo kuhali pečenice prihranimo, da bomo z njo po potrebi zalivali joto.

Nato olupimo česen in ga drobno sesekljamo. Segrejemo malo olivnega olja, med mešanjem popražimo žlico moke, ki se ne sme obarvati. Dodamo sesekljan česen, premešamo in ko zadiši, ga stresemo v joto.

Dodamo kuhan fižol z fižolovo vodo vred. Fižolovko dodamo po okusu, lahko vso ali pa samo nekaj. Prilijemo še vodo, v kateri smo kuhali klobase, ter dodamo sol in poper. Premešamo in kuhamo še približno 15 minut.

Vegetarijanska jota s kislo repo

Joto s kislo repo lahko pripravimo tudi brez mesa.

  • 400 g fižola
  • 500 g kisle repe
  • 400 g krompirja
  • 50 g olivnega olja
  • 1/2 čebule
  • 50 g moke
  • 2 stroka česna
  • 40 g paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • čista zelenjavna juha

Namočen fižol, kislo repo in olupljen in na koščke narezan krompir posebej skuhamo. Ko so vse sestavine skuhane, jih stresemo skupaj in zabelimo s prežganjem.

Če ne želimo prežganja, polovico kuhanega krompirja pretlačimo in z njim zgostimo joto. Tik pred koncem kuhanja dodamo paradižnik, sol in poper. Joto postrežemo s kosom sveže pečene orehove potice. 

Jota s kislo repo in brez fižola

Viri: Jota s kislo repo

  • Slovenska praznična miza; Felicita Kalinšek
  • Kuhajmo po domače
  • Kaj za kosilo; Kosilo.si