Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo lahko tudi brez mesa. Kadar dodamo meso, je najboljše prekajeno svinjsko meso ali klobasa. Jota je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na žlico, pa naj jo skuhamo s kislo repo ali kislim zeljem.
Jota s kislo repo
Jota ima bogato zgodovino, prvotno verjetno prihaja iz Furlanije in Krasa, od tam se je jed razširila po vsej Primorski in nato tudi v druge dele Slovenije. Kot vse jedi na žlico, lahko tudi recepte za joto precej priredimo, tudi glede na sestavine ki jih imamo pri roki. Vedno pa mora biti v joti kisla repa ali zelje, fižol in krompir.
Poiskala sem nekaj starih receptov za pripravo jote s kislo repo in kot vedno naj poudarim, da so to recepti iz kuharskih knjig in da je receptov še mnogo več. Slovenske tradicionalne jedi so tako raznovrstne, da ima vsako področje in celo vsaka vas svoj recept za določene jedi.

Tradicionalna jota s kislo repo
Recept za tradicionalno joto s kislo repo sem našla v kuharski knjigi Kuhajmo po domače, avtor je dodal opombo, da jed prihaja iz Primorske.
Recept za joto s kislo repo:
- 1/2 kg prekajene svinjine
- 1/2 kg kisle repe
- 1/2 kg krompirja
- 35 dag fižola
- 10 dag olja ali svinjske masti
- 10 dag čebule
- 2 žlici moke
- 1 dl smetane
- 2 stroka česna
- sol in poper
Prekajeno svinjsko meso damo kuhat skupaj s kislo repo, nalijemo samo toliko vode, da sta meso in repa pokrita. Posebej skuhamo fižol, ki smo ga en dan prej namočili.
Krompir olupimo, narežemo na koščke in posebej skuhamo. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo, ga zmečkamo in stresemo k kisli repi in prekajenemu svinjskemu mesu. Nato stresemo k jedi še kuhan fižol in sicer s fižolovko vred, zato fižol kuhamo z malo vode.
Čebulo narežemo na drobne rezance, podobno kot je naribana kisla repa in jo spražimo na svinjski masti, ter takoj dodamo v jed. Nato pomešamo moko in smetano, dodamo sesekljan česen in s tem zgostimo joto.
Zgostitev jote na takšen način je manj poznana, saj česen običajno popražimo, da malo zadiši.
Na koncu joto še solimo in popramo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz jedi, narežemo na koščke in damo nazaj v joto. Meso lahko narežemo tudi na rezine in ga ponudimo posebej k vsaki porciji.
Joto lahko zgostimo tudi s prežganjem, pogosto pa jo gospodinje zgostijo tudi samo s pretlačenim krompirjem.
Jota s kislo repo in klobaso
Tudi ta recept je iz stare kuharske knjige in sicer iz knjige Slovenska praznična miza, sestre Felicite Kalinšek. Recept je napisan preprosto in je pripravljen za kuhanje tako s kislo repo, kot tudi s kislim zeljem.
Recept za joto s kislo repo in klobaso:
- 20 dag fižola
- 50 dag krompirja
- 50 dag kisle repe
- 1 suho klobaso
- 1 čebula
- 1 žlica moke
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- 1 paradižnik
- sol in poper
Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Posebej skuhamo kislo repo skupaj s klobaso. Prav tako posebej skuhamo na kose narezan krompir. Klobaso lahko prej tudi popečemo na olju ali masti in jo nato dodamo kisli repi. Na drobno sesekljani slanini zarumenimo čebulo, dodamo moko, malo prepražimo in zalijemo.
Dodamo kuhan fižol, kuhano kislo repo in kuhan krompir, vse z vodo vred v kateri smo jih kuhali. Dodamo strt česen, lovorov list in narezan paradižnik, na koncu jed solimo in popramo.
Klobaso narežemo na koščke, vrnemo v jed in še enkrat prevremo, preden postrežemo, naj jota nekaj minut počiva.
Vegetarijanska jota s kislo repo
Joto s kislo repo lahko pripravimo tudi brez mesa.
- 400 g fižola
- 500 g kisle repe
- 400 g krompirja
- 50 g olivnega olja
- 1/2 čebule
- 50 g moke
- 2 stroka česna
- 40 g paradižnikove mezge
- sol in poper
- čista zelenjavna juha
Namočen fižol, kislo repo in olupljen in na koščke narezan krompir posebej skuhamo. Ko so vse sestavine skuhane, jih stresemo skupaj in zabelimo s prežganjem.
Če ne želimo prežganja, polovico kuhanega krompirja pretlačimo in z njim zgostimo joto. Tik pred koncem kuhanja dodamo paradižnik, sol in poper. Joto postrežemo s kosom sveže pečene orehove potice.
Viri: Jota s kislo repo
- Slovenska praznična miza; Felicita Kalinšek
- Kuhajmo po domače