Kako pripravimo boršč brez mesa? Boršč je tradicionalna jed na žlico, ki jo pripravimo z rdečo peso. Rdeča pesa je osnova vsakega boršča, ki mu tudi daje značilno rdečo barvo. Od kje izhaja originalni recept za boršč ni popolnoma razčiščeno, verjetno prihaja iz Ukrajine. Beseda boršč izhaja iz staroslovanskega izraza za rastlino borschevik, Heracleum sphondylium, ki je bila včasih osnova za tradicionalni boršč. Za boršč poznamo veliko receptov, ruski vsebujejo različno meso, v ukrajinskih pa najdemo več zelenjave, pogosto tudi stročnice. Ali ste vedeli, da poznamo več kot 70 različic boršča? V nekaterih različicah, lahko v jed dodamo ribe, jabolka ali gobe. Odlična ideja za jesenske enolončnice!
Kako pripravimo boršč brez mesa?
Glede na to, da poznamo toliko različnih receptov za pripravo boršča, sem se odločila da zapišem recept, kjer je dodane veliko zelenjave; krompir, zelje, paradižnik, korenček čebula in seveda rdeča pesa. Boršč je klasična jesenska jed na žlico, po želji lahko dodamo tudi različno drugo zelenjavo, odlično se v jed poda tudi stročji fižol.
Sestavine za boršč brez mesa
- 5 manjših olupljenih surovih rdečih pes
- 1/2 zeljne glave
- 2 krompirja
- 175 g paradižnikov
- 1 manjši korenček
- 1/2 čebule
- 1, 5 čiste zelenjavne juhe
- 3 vejice kopra
- 30 g sladkorja
- 2 žlici temnega vinskega kisa
- sol in poper
- 1 žlica kisle smetane in vejica kopra za okras
Recept za boršč brez mesa
- Najprej pripravimo vso zelenjavo. Rdeče pese olupimo, štiri narežemo na kocke, eno pa debelo naribamo. Zeljno glavo prav tako grobo naribamo, krompir olupimo in narežemo na kocke.
- Paradižnike olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na majhen kocke, čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
- V velik lonec stresemo narezano rdečo peso, naribano zelje, krompir, korenček in drobno sesekljano čebulo. Zalijemo s čisto zelenjavno jušno osnovo in zavremo.
- Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 40 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča. Po potrebi dodamo še malo zelenjavne jušne osnove.
- Po približno 40 minutah kuhanja, v juho dodamo koper, sladkor in kis. Premešamo in počasi kuhamo še 10 minut, da se razvije značilen sladko kisel okus.
- Sedaj dodamo še preostalo, naribano rdeč peso, solimo, popramo in po potrebi dodamo še malo sladkorja in temnega vinskega kisa.
- Preden boršč postrežemo, dodamo žlico kisle smetane in okrasimo z vejicami kopra, ali pa jed potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
Viri: Kako pripravimo boršč brez mesa;
- Mary Berry; Boršč
- Chatgpt.com; Boršč brez mesa
- Foto: Freepik.com; Boršč brez mesa
Recept za tradicionalni ukrajinski boršč