Kako pripravimo hitre in enostavne juhe? Imate radi juho in bi jo jedli vsak dan? Nimate časa za dolgotrajno kuhanje goveje ali kokošje juhe?
Poiskala sem recepte za juhe, ki so preproste in hitro pripravljene. Najbolj poznane juhe na hitro so prav gotovo prežganka ali prežgana juha, milijonska juha in razne jajčne juhe, ki jih običajno pripravljamo brez mesa.
Kako pripravimo hitre in enostavne juhe?
Poleg klasike prežganke, lahko pripravimo še mnoge druge juhe, ki so prav tako okusne, zdrave in hitro pripravljene. Pobrskala sem po starih kuharskih knjigah in našla recepte za pripravo juhic, ki so resnično zanimive.
Recepti izhajajo iz časov, ko se v trgovini še ni dalo kupiti jušnih kock in juhic v vrečki. Gospodinje so juhe pripravljale iz preprostih in osnovnih živil; zdrob, riž, jajca, zelišča, česen, čebula, moka ali star kruh.
Prežgana juha ali kimljevka
Prežganko vsi dobro poznamo, obstaja cela vrsta receptov. V neki kuharski knjigi sem našla resnično star recept za prežgano juho, ki so ji rekli kimljevka. V bistvu je recept podoben današnjim, samo da je v receptu uporabljena ječmenova moka, juha pa se postreže z opečenim rezinami črnega kruha.
Recept za prežgano juho z ječmenovo moko:
- 2 veliki žlici masla
- 3 zvrhane žlice ječmenove moke
- 1/4 l mrzle vode
- 1 l vroče vode
- ščep kumine
- 1 lovorov list
- 1 jajce
- opečene rezine črnega kruha
V večji ponvi segrejemo maslo, dodamo tri zvrhane žlice ječmenove moke. Moko ves čas mešamo, da temno zarumeni.
Nato najprej prilijemo 1/4 l mrzle vode in mešamo toliko časa, da se prežganje razpusti. Nato prilijemo liter vroče vode, dodamo sol, kumino in lovorov list.
Prežganka naj vre 1/4 ure, nato primešamo eno celo jajce. Še vrelo juho prelijemo v jušnik na opečene rezine črnega kruha.
Zdrobova juha
Zdrobovo juho pripravimo podobno kot prežganko, tudi okus je precej podoben. Preprosta in hitro pripravljena juha!
Recept za zdrobovo juho:
- 2 žlici masla
- 1/4 l pšeničnega zdroba
- 3 l slanega kropa
- 1 jajce
- vršiček peteršilja
Na maslu zarumenimo pšenični zdrob, zalijemo s kropom, dodamo svež peteršilj in kuhamo 1/4 ure.
V vrelo juho zakuhamo razžvrkljano jajce in takoj postrežemo.
Preprosta riževa juha
Okusna in preprosta riževa juha, ki jo obogatimo z naribanim parmezanom.
Recept za preprosto riževo juho:
- 1/4 l riža
- 3 l slanega kropa
- 2 žlici masla
- list zelene
- pol žlice čebule
- pol žlice peteršilja
- 2 žlici moke
- 1 žlica naribanega parmezana
Na maslu zarumenimo moko z drobno sesekljano čebulo. Dodamo sesekljan peteršilj in zeleno, razmešamo in zlijemo v krop.
Zakuhamo riž, zavremo in kuhamo pol ure, nato primešamo nariban parmezan in takoj postrežemo.
Juha iz krušnih drobtin
Juha iz krušnih drobtin je okusna in resnično hitro pripravljena juha.
- 2 žlici masla
- 20 dag krušnih drobtin
- 3 l kropa ali čiste zelenjavne juhe
- nožev vrh muškatnega oreška
- 2 jajci
Na maslu zarumenimo drobtine, zalijemo s slanim kropom ali čisto zelenjavno juho. Dodamo muškatni orešek, ter sol po okusu. Juho kuhamo 10 minut.
V jušnik razžvrkljamo jajca in nato med mešanjem nanje zlijemo vrelo juho.
Mlečna juha z z zdrobovimi žličniki
Zanimiva mlečna juha, ki jo pripravimo z mlekom in makovimi semeni.
- 1 l vode
- 2 l mleka
- košček vanilje
- sol
- makova semena
Zmešamo vodo in mleko, dodamo vaniljo in zavremo. V juho zakuhamo zdrobove žličnike, solimo in popramo. Preden juho ponudimo, dodamo še malo makovih semen.
Smetanova juha
Preprosta juha, ki jo pripravimo s kislo smetano in vkuhamo poljubno jušno zakuho.
- 2 1/2 l slanega kropa
- 1/2 l kisle smetane
- lovorov list
- kumina
- 1/4 dl kisa
- 3 žličke moke
Slanemu kropu dodamo lovor in kumino, ko nekaj časa vre vkuhamo kislo smetano. Moko zmešamo s kisom in dodamo v juho.
Juha naj počasi vre 15 minut, nato jo precedimo in vanjo vkuhamo poljubno jušno zakuho.
Milijonska juha
Milijonska juha je resnična klasika med juhami pripravljeni na hitro. Preprosta, okusna in predvsem, hitro pripravljena!
Recept za milijonsko juho:
- jušna zelenjava; nariban korenček, peteršiljeva korenina, vejica zelene
- 2 olupljena in narezana paradižnika
- sol
- 1, 5 l slanega kropa
- 12 dag pšeničnega zdroba
- 2 jajci
- svež peteršilj
V slan krop stresemo oprano in narezano zelenjavo, ter kuhamo 20 minut. Zakuhamo zdrob, po želji za okus jušno kocko in kuhamo še 10 minut.
V vrelo juho zakuhamo stepeno jajce, preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Suha juha s kašo
Preprosta juha, ki je bila običajno na jedilniku za Velikonočne praznike, saj se je pri juhi porabila tekočina, v kateri se je kuhalo prekajeno meso.
Recept za suho juho:
- 75 dag prekajenega svinjskega mesa
- 1 korenček
- 1 čebula
- peteršiljeva korenina
- lovorov list
- 2 stroka česna
- sol
- 20 dag prosene kaše
V večjem loncu pristavimo prekajeno meso, zalijemo z dvema litroma vode in dodamo očiščeno zelenjavo. Namesto vode, lahko uporabimo vodo, v kateri smo kuhali velikonočno šunko.
Po potrebi juho solimo, mogoče zaradi prekajenega mesa ne bo potrebno veliko soli.
Ko juha zavre, jo pustimo počasi vreti 2 uri. Nato juho precedimo in vanjo zakuhamo v vroči vodi oprano kašo. Meso postrežemo z zeljem in žganci.
Zdravilna juha
Zdravilna juha je pripravljena po starem receptu, ko so to juho postregli samo bolnikom, starim ljudem in mladim mamicam.
- 1, 5 l čiste zelenjavne juhe
- 10 dag belega kruha ali 2 žemlji
- podmet iz 1 dl kisle smetane in 1 žlice moke
- pest kislic
- šopek krebuljice
- 1 glavnata solata
- 3 dag masla
- 2 jajci
- sesekljan peteršilj
V čisto zelenjavno juho damo narezan kruh ali žemlje, z metlico razžvrkljamo in prilijemo smetanov podmet. Oprana zelišča in solato sesekljamo, popražimo na maslu, prilijemo zajemalko juhe, mešamo 3 minut, zmeljemo v mešalniku in prilijemo juhi.
Preden juho postrežemo, dodamo drobno sesekljan peteršilj z raztepenimi jajci. Takoj ponudimo, juha ne sme več vreti.
Juha s sirom
Juha z nastrganim parmezanom je preprosta italijanska juha, ki jo pripravimo v dobre pol ure.
- 1 l čiste jušne osnove
- 8 rezin kruha
- 8 tankih rezin sira
- 4 žlice naribanega parmezana
- 1 žlica masla
- poper
Čisto jušno osnovo zavremo. Rezine kruha opečemo na maslu, da zarumenijo. Položimo jih v pekač, pokrijemo z rezinami sira, potresemo s parmezanom, izdatno popramo in zalijemo z vrelo juho.
Pekač za nekaj minut postavimo v zelo vročo pečico in nato takoj ponudimo.
Viri; Kako pripravimo hitre in enostavne juhe?
- salepepe.it – zuppe semplici e veloci
- Kuharica sestre Vendeline