Kislo zelje – jedi na žlico s kislim zeljem

Kislo zelje recepti: Kislo zelje je zelo pomembno živilo v naši prehrani, saj spada med probiotična hranila. Probiotična živila, kamor spadajo tudi kefir, jogurt in kisla repa, so odličen borec proti virusom in pomagajo krepiti imunski sistem.  Zelje so včasih kisali predvsem zato, da so ga ohranili čez zimo.

Kislo zelje pridobivamo s fermentacijo, doma lahko kisamo zelje tudi v manjših količinah. Kislo zelje recepti – poznamo izredno veliko receptov s kislim zeljem! 

kislo zelje recepti
Segedin golaž Poglej več receptov! Klikni tu!

Kislo zelje recepti

Fermentacija zelja je naravna metoda konzerviranja,  s katero podaljšamo obstojnost živil. Pri fermentaciji prihaja do vrenja ali kisanja.  V tem spontanem postopku kot posledica mlečnokislinskega vretja, bakterije učinkovito povečajo kislost živila in pretvorijo sladkorje v mlečno kislino. Ta onemogoči delovanje in upočasni razvoj škodljivih mikroorganizmov. Kislo zelje pomaga tudi pri blagem razstrupljanju jeter, zato je prav, da ga pogosto uživamo.

Kislo zelje uživamo presno, lahko pripravimo zeljno solato ali skuhamo odlične enolončnice. Najbolj priljubljena jed na žlico s kislim zeljem je segedin golaž, v času novoletnih praznikov pa so nepogrešljive sarme.  

Kisanje zelja v manjših količinah

Zelje lahko kisamo tudi v manjših količinah, toliko kot ga potrebujemo v domačem gospodinjstvu. Tudi za kisanje zelja je več starih receptov, poiskala sem recept za količino 5 kg. Preden se lotimo kisanja zelja, poskrbimo, da so vsi pripomočki in posoda za kisanje, brezhibno čisti. Vse pripomočke in posodo večkrat pomijemo v vroči vodi.

Za soljenje zelja uporabimo morsko sol brez dodatkov joda ali fluora. Za razsol uporabimo svežo vodo, brez apnenca. Kovinski pokrovi za pokrivanje kislega zelja niso primerni, uporabimo raje lončenega. Kombinacija soli in kisline namreč načeta kovino in jo izločata v živilo.

Recept za kisanje zelja 5 kg

  • 5 kg belega zelja
  • 40 g soli
  • 3 žlice semen kumine
  • nekaj brinovih jagod
  • lovorjev list
  • 0,25 l sirotke ali pinjenega mleka

Zelje operemo in očistimo, nekaj zeljnih listov prihranimo, da bomo z njimi pokrili pripravljeno zelje. Zeljne glave razrežemo na štiri dele in ga drobno naribamo. Naribano ali nastrgano zelje položimo v približno 10 cm plasti v posodo in pretlačimo, da nastane veliko zeljnega soka. Dodamo sol, kumino, lovorjev list in po okusu brinove jagode.

Ko posodo napolnimo do treh četrtin, prilijemo sirotko ali pinjeno mleko in zelje pokrijemo z zeljnimi listi, vse skupaj obtežimo. Tako pripravljeno zelje pustimo nekaj dni stati pri sobni temperaturi. Če se ne izloči dovolj zeljnega soka, moramo dolivati slanico; 15 g soli na 1 liter vode. Naribano zelje moram biti pri kisanju popolnoma prekrito s slanico.

Po nekaj dneh posodo s kisanim zeljem postavimo v hladen prostor. Po enem mesecu je kislo zelje pripravljeno za uporabo, uživamo ga lahko tudi presnega. Za kisa je zelja lahko namesto sirotke dodamo tudi 1 liter suhega belega vina ali jabolčne krhlje.

Segedin

segedin

Segedin je odlična jed na žlico, postrežemo ga s kosom belega kruha ali s kuhanim krompirjem.

Recept za segedin:

  • 70 dag svinjskega mesa
  • 70 dag kislega zelja
  • svinjska mast ali olje
  • 2 stroka česna
  • 3 lovorovi listi
  • 1 žlička semen kumine
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 žlici mlete rdeče paprike
  • 2 žlici moke
  • 1 lonček kisle smetane
  • poper in sol

Svinjsko meso narežemo na manjše kose. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Česen očistimo in stremo. Na svinjski masti ali olju prepražimo čebulo, ko postekleni dodamo strt česen in še malo popražimo, da zadiši. Dodamo mleto papriko in paradižnikovo mezgo, ves čas mešamo.

Nato dodamo na kose narezano meso in ga nekaj minut pražimo, nato dodamo kislo zelje in prelijemo s toliko vode, da je zelje prekrito. Ko zelje zavre, dodamo lovorove liste, kumino, sol in poper, ter počasi kuhamo približno 1 uro.

Tik preden je zelje kuhano, dodamo kislo smetano, v katero smo vmešali malo moke. Še enkrat prevremo in ponudimo s kuhanim krompirjem.

Sarma

sarma

Za pripravo sarme bomo potrebovali pol ure in za kuhanje približno 2 uri.

Recept za sarme:

  • 1 glava kislega zelja
  • 1/4 kg naribanega kislega zelja
  • 1/2 kg mešanega mletega mesa
  • 10 dag prekajene slanine
  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • ščepec bazilike
  • ščepec majarona
  • ščepec šetraja
  • 1 žlica svežega peteršilja
  • 1/2 lončka riža
  • sol in poper
  • 1/2 l čiste juhe
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • 1 lonček kisle smetane
  • 3 lovorovi listi
  • nekaj zrn kumine
  • nekaj zrn popra

Kisano zeljno glavo razdelimo na liste in potolčemo debela rebra, lahko jih tudi porežemo. V posodo damo mleto meso, jajce, zelišča in strt česen. Na olju ali masti prepražimo narezano slanino in drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, jo stresemo na meso.

Riž kuhamo 4 minut v slanem kropu, ga nato odcedimo, oplaknemo in dodamo k mesu. Mešanici dodamo sol in poper, prilijemo nekaj žlic juhe in vse skupaj dobro premešamo. Na zeljne liste polagamo kupčke mesa in riža, jih zvijemo v sarme in na koncih zapičimo zobotrebce.

Če nam je ostalo kaj zeljnih listov, jih narežemo na rezance. Na dno večje ponve položimo narezano kislo zelje, nanj polagamo sarme, na vrh potresemo preostalo narezano zelje. Potresemo s sladko papriko, dodamo kumino in lovorov list, ter na koncu še paradižnikovo mezgo.

Zalijemo s toliko juhe, da je zelje prekrito in počasi kuhamo od ene do dveh ur. Po potrebi dolivamo juho. Proti koncu kuhanja zamešamo žlico moke v kislo smetano, prelijemo po sarmah in kuhamo še 10 minut. Sarme ponudimo kot samostojno jed, zraven ponudimo krompir v kosih.

Juha s kislim zeljem

S kislim zeljem lahko skuhamo tudi preprosto in okusno juho, ki jo obogatimo s prekajeno slanino.

Recept za juho s kislim zeljem:

  • 1/4 kg kislega zelja
  • 4 dag prekajene slanine
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 hrenovka
  • 1 liter čiste juhe

Kislo zelje drobno zrežemo, slanino drobno sesekljamo in s paradižnikovo mezgo stresemo v vročo čisto juho. Lahko uporabimo tudi vročo vodo, v tem primeru dodamo jušno kocko.

Juho zavremo in počasi kuhamo 15 minut. Tik pred koncem kuhanja, dodamo na koleščke narezano hrenovko in kuhamo še 5 minut. Juho takoj postrežemo kot samostojni obrok.

Praženo kislo zelje s klobasami

Okusna samostojna jed, ki se najpogosteje pripravlja v zimskem času.

  • 100 dag kislega zelja
  • 3 stroki česna
  • 10 dag masti
  • žlica moke
  • 4 klobase
  • vejica zelene
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • poper in sol

Kislo zelje skuhamo v malo vode, nato vodo odcedimo. Na masti zarumenimo moko in sesekljan česen, nato dodamo kuhano kislo zelje.

Dodamo poper in sol, pokrijemo in dušimo 15 minut, vmes prilivamo vodo, da se zelje lepo zgosti. Preden je zelje do konca dušeno, dodamo kuhane klobase, ki smo jih posebej skuhali skupaj s korenčkom in zeleno.

Svinjska ribica v listu kislega zelja

Svinjska ribica v listih kislega zelja je jed, ki jo pripravljajo v belokranjski in dolenjski kuhinji.

  • 4 kosi svinjske ribice
  • 100 dah kislega zelja – listi iz kisane glave
  • 20 dag suhe slanine
  • 1 čebula
  • 1 žlica rdeče paprike
  • 1 žlica moke
  • 1 lovorov list
  • malo gorčice
  • poper in sol

Kose svinjske ribice solimo in popramo, premažemo z gorčico in na hitro popečemo. Pripravimo primerno velike liste kislega zelja, na vsakega položimo popečen kos svinjske ribice in ga zavijemo. Na dno posode položimo najprej zeljne liste, nanje položimo zavite kose mesa in potresemo s slanino narezano na kose.

Dodamo lovorov list, nekaj zrn popra in zalijemo s hladno vodo. Počasi kuhamo približno eno uro. Iz maščobe, na kateri smo popekli svinjske ribice, iz rdeče paprike in moke, naredimo prežganje in ga dodamo jedi.

Kuhamo še pol ure in takoj ponudimo.

Pečeno kislo zelje s šunko

Pečeno kislo zelje je star recept, ki prihaja iz gorenjskih krajev.

  • 100 dag kislega zelja
  • 5 dag slanine
  • 8 dag šunke
  • 2, 5 dl belega vina
  • 2 žlici zaseke
  • nekaj zrn popra
  • brinove jagode
  • kumina

Kislo zelje prevremo, odcedimo in zabelimo z žlico zaseke. Lončen pekač obložimo z rezinami slanine in na njo v 3 cm plasteh naložimo prevreto kislo zelje.

Med posamezne plasti zelja damo rezine šunke, ter nekaj zrn popra in brinovih jagod. Po vrhu potresemo kumino in polijemo z žlico zaseke in kislim belim vinom.

Pekač postavimo v srednje vročo pečico in nato med pečenjem počasi zvišujemo temperaturo. Zelje naj v pečici prevre in zarumeni. 

Kranjska ohcet – jed s kislim zeljem, krvavicami in pečenicami

kislo zelje in krvavice

Star gorenjski recept, kjer pripravimo resnično bogato kosilo, s kislim zeljem, pečenko, pečenicami in krvavicami.

  • 150 dag svinjskega stegna
  • 4 stroki česna
  • solž
  • kumina
  • 5 dag svinjske masti
  • 200 dag kislega zelja
  • 2 žlici moke
  • 5 krvavic
  • 5 pečenic
  • 5 dag masti
  • 2 žlici paradižnikove mezge

Svinjsko stegno posolimo in natremo s strtim česnom in kumino. Položimo ga v pekač, prelijemo z vročo mastjo, postavimo v vročo pečico in spečemo. Medtem ko se meso peče, pristavimo na ogenj kislo zelje z malo vode in ga počasi dušimo.

Dodamo paradižnikovo mezgo in ga zgostimo s podmetom; moko razmešamo z malo vode. Na koncu zelje zabelimo z mastjo v kateri smo spekli krvavice in pečenice. Krvavice in pečenice spečemo posebej.

Pripravljeno zelje zložimo na ogret krožnik, nanj položimo narezano toplo pečenko, ter polovico pečenic in krvavic. Zraven ponudimo kruhove cmoke. 

Všenat zelje

Všenat zelje je jed, ki so jo pogosto pripravljali v okolici Ljubljane. Všenat zelje je prosena kaša s kislim zeljem, jed so običajno postregli tudi ob košnji ali drugih večjih kmečkih opravilih.

Recept za všenat zelje:

  • 50 dag prosene kaše
  • 1 kg kislega zelja
  • sol
  • voda
  • ocvirki
  • svinjska mast

Kislo zelje operemo v hladni vodi, odcedimo in stresemo v posodo. Dodamo v hladni vodi oprano proseno kašo in zalijemo z vodo. Vode mora biti toliko, da sta kaša in zelje pokrita.

Pokrijemo in počasi kuhamo, med kuhanjem po potrebi dolivamo vodo. Jed mora biti gosta, preden jo postrežemo, jo zabelimo z mastjo in ocvirki.

Jed lahko izboljšamo s suhim mesom. Po istem receptu pripravimo tudi jed s kislo repo, pri pripravi večje količine, mora biti razmerje med kašo in zeljem 1:2.

Pita s kislim zeljem

Pita s kislim zeljem je srbska jed, ki jo pripravljamo iz vlečenega testa.

Recept za pito s kislim zeljem:

  • 50 dag vlečenega testa
  • 1 kg kislega zelja
  • 4 jajca
  • 2, 5 mineralne vode
  • olje
  • sol in poper

Na olju dušimo kisli zelje, da se zmehča. Dodamo sol in poper, odstavimo z ognja in dodamo tri razžvrkljana jajca. V namaščen pekač zložimo tretjino listov vlečenega testa, poškropimo z oljem in na prvi sloj testa naložimo polovico zeljnega nadeva.

Čez položimo drugo tretjino testa, ter nanj naložimo zeljni nadev, ter prekrijemo s preostalim testom. Surovo pito narežemo na kvadrate. Jajce stepemo z mineralno vodo in z mešanico prelijemo pito.

Pita naj malo počiva, nato jo pečemo 40 minut pri 200 stopinjah C. Pito s kislim zeljem postrežemo kot predjed.

Kislo zelje s krompirjem

Preprosta jed, ki jo postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo sveže pečeno sladico.

Recept za kislo zelje s krompirjem:

  • 1 1/2 kg kislega zelja
  • 1/2 kg krompirja
  • sol
  • 2 žlici maščobe
  • žlica moke
  • 1 žlica sesekljane čebule

Kislo zelje posebej skuhamo do mehkega, nato vodo odcedimo. Krompir olupimo, ga skuhamo in pretlačimo z vodo vred. Pretlačen krompir zamešamo med zelje in solimo.

V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo moko s sesekljano čebulo. Vse skupaj dobro prevremo, za boljši okus dodamo žlico ocvirkov. 

Kajla s kislim zeljem

Okusna jed, ki jo pripravimo iz okisanih zeljnih glavic in prekajeno svinjino.

Recept za kajlo s kislim zeljem:

  • 4 okisane zeljne glavice
  • 1 kg prekajene svinjino

Kisle zeljne glavice zrežemo na 4 dele, jih položimo v ponev in nanje položimo prekajeno svinjsko meso. Vse skupaj zalijemo z vodo in pokrito kuhamo.

Kuhano zelje položimo v plitvo posodo in naj položimo na kocke narezano meso. Kajlo s kislim zeljem postrežemo s kuhanim krompirjem.

Jota s kislim zeljem

jota s kislim zeljem

Segedin v pečici

Kako pripravimo segedin v pečici

Zimske jedi na žlico s kislim zeljem

zimske jedi na žlico s kislim zeljem

Shujševalna dieta s kislim zeljem

shujševalna dieta s kislim zeljem

Viri; kislo zelje recepti

  • Slovenska kuhinja; MK
  • Kislo zelje recepti; Kuharska knjiga; Ada Cerkvenik
  • Domače dobrote; kislo zelje recepti, Za dober dan