Kurja juha – recepti za odlično kurjo juho

Kurja juha je krepka enolončnica, ki jo lahko ponudimo z različnimi jušnimi zakuhami. Krepka kokošja juha z žličniki je prava kulinarična poslastica. Močna kokošja juha ima v Sloveniji bogato kulinarično zgodovino, saj so včasih to zdravilno juho vedno skuhali za mlade mamice in bolnike, ki so se morali okrepiti.  Za zdravilno, krepko kurjo juho, uporabimo zdravo in ekološko vzrejeno kokoš. Dobro in pravilno hranjena perutnina ima največ mesa na prsni kosti in bedrih.

Mlada kokoš ima slok trup, tanko in mehko kožico na nogah in ostre kremplje. Koščice mlade kokoške so upogljive, meso pa svetle in rožnate barve. Kadar kupujemo za juho staro kokoš, moramo vedeti, da imajo kokoši nesnice bolj trdo meso, ki za pečenje ni preveč primerno, je pa odlično za krepko kurjo juho. Če je kurje meso zelo trdo, damo med kuhanjem v juho nekaj kapljic alkohola, tako se bo meso hitreje zmehčalo. 

Kokošja juha za zdravje je poznana po zdravilnih učinkih, skuhamo jo, kadar se nas loteva prehlad.

kurja juha
Močna kurja juha! Za več receptov KLIKNI tu!

Zakaj je kurja juha zdravilna?

Zakaj je kokošja juha zdravilna? Znanstveno so dokazali, da močna kurja juha pomaga pri izkašljevanju in redčenju sluzi pri boleznih dihal. Če bomo redno uživali domačo kurjo juho, bomo tudi preprečili razna vnetja v telesu. Seveda pa moramo za krepko domačo kurjo juho uporabiti domače kokoši, ki so bile vzrejene na human način.

Ali veste koliko časa se kuha piščančja juha? V starih receptih so navedeni različni časi kuhanja, vsekakor pa jo moramo kuhati najmanj dve uri, odvisno od velikosti in starosti kokoši. Seveda v kurjo juho dodamo tudi jušno zelenjavo, vendar z njo ne pretiravajmo, da ne prevzame okus juhe. 

Poznamo več receptov za pripravo kurje juhe; odlična je juha iz piščančjih kosti, skuhamo jo lahko samo iz kurjih hrbtov, ali pa uporabimo slabše kose mesa in drobovino. V juho lahko dodamo tudi kurje noge in vratove. 

kurja juha iz kurjih hrbtov in drobovine
Kurja juha iz kurjih hrbtov in drobovine Poglej več receptov za juhe!

Kurja juha z zdrobovimi žličniki

Kurja juha z žličniki je okusna enolončnica, ki jo ponudimo z narezanim kurjim mesom. V kurjo juho lahko zakuhamo tudi druge jušne zakuhe: jajčne rezance, ribano kašo, vodne žličnike ali vlivance. Za juho uporabimo staro kokoš, skuhamo tudi drobovino, kurje hrbte, noge in vratove. 

Recept za kurjo juho:

 • 1 stara kura ( za juho uporabimo tudi drobovino, kurje hrbte, noge in vratove)
 • 15 dag jušne zelenjave: peteršilj, rdeče korenje, rumeno korenje, zelena, košček čebule)
 • 2 stroka česna
 • 2 vršička timijana
 • 3 l vode 
 • sol

Kurjo juho iz stare kure lahko pripravimo na več načinov.  Po prvem receptu skuhamo celo kuro v slani vodi, skupaj z jušno zelenjavo in začimbami. Juho kuhamo v pokritem loncu približno 3 ure. Ko je kura mehka, jo razrežemo. Juho precedimo in v precejeno juho zakuhamo zdrobove žličnike in dodamo na koščke narezano meso. Narežemo tudi glavo, perutnice, noge, kurja jetra in želodec. Druge dele kure postrežemo s prikuho in solato.

Po drugem receptu kokoš razrežemo in za juho uporabimo kurji hrbet, kurja jetra in želodec, vratove in glavo. Ostale dele kokoši popečemo in nato počasi pokrite dušimo. Juhi precedimo in vanjo zakuhamo zdrobove žličnike, dušeno kokoš pred serviranjem rumeno popečemo. 

Kuro lahko pripravimo tudi tako, da celo skuhamo z jušno zelenjavo in začimbami. Ko je mehka, jo vzamemo iz juhe, jo lepo rumeno popečemo, razrežemo in serviramo. Surovo kokošjo drobovino drobno zrežemo, prepražimo in zalijemo z juho, v katero zakuhamo zdrobove žličnike. 

Zdrobovi žličniki

Zdrobovi žličniki so okusna jušna zakuha, ki se poda k raznim mesnim juham. Kako pripravimo res mehke zdrobove žličnike? Gresovi žličniki ali gresovi knedlčki, kakor imenujemo zdrobove žličnike, so najboljši, kadar so rahli in pri kuhanju lepo narastejo.

zdrobovi žličniki
Zdrobovi žličniki v kurji juhi

Za resnično rahle knedlčke moramo pripraviti ravno pravo mešanico pšeničnega zdroba in jajc. Poskusila sem že veliko receptov, a resnično rahle naredim samo po enem receptu, ki je preprost, a resnično dober.

Recept je pripravljen za šest oseb, skrivnost recepta pa je po mojem ta, da jajca ločimo in iz beljakov naredimo trd sneg, ki ga nato z zdrobom vmešamo v mešanico iz rumenjakov.

Recept za zdrobove žličnike:

 • 2 žlici olja
 • 1 žlica mleka
 • 2 jajci
 • 12 dag pšeničnega zdroba

Najprej ločimo jajca in iz beljakov naredimo trd sneg. Rumenjaka penasto umešamo z dvema žlicama olja in žlico mleka. V mešanico nato z zdrobom vred dodamo trd sneg beljakov. Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo kurjo juho.

Če želimo, da bo juha ostala bistra, potem žličnike zakuhamo v slanem kropu. Zavremo vodo v večji posodi, solimo in z žličko, ki jo pomakamo v vrelo vodo zakuhamo žličnike. Pokrijemo in kuhamo približno 20 minut.

Žličnike nato poberemo iz vode in jih odlagamo na cedilo. Juho precedimo in v vročo položimo žličnike in takoj postrežemo. 

Kokošja juha z rezanci

Za kurjo juho nam ni potrebno uporabiti cele kure, lahko porabimo samo dele. Najbolj okusna juha je iz kurjih hrbtov, vratov in z dodatkom drobovine. Uporabimo lahko tudi druge dele mesa, pomembno je, da dodamo nekaj kurjih kosti. V juho bomo danes zakuhali doma narejene jušne rezance. 

Recept za kokošjo juho:

 • 25 dag perutnine s kostjo na osebo
 • jušna zelenjava: peteršilj, korenje, por, zelena
 • sol

Kurje meso s kostmi damo kuhat v hladno vodo. Dodamo sol, med kuhanjem dodamo razrezano jušno zelenjavo. Juha naj počasi vre najmanj dve uri, toliko časa, da je meso mehko. Ko je juha kuhana, jo precedimo, nekaj juhe posebej zavremo, da bomo v njej zakuhali domače rezance. Kuhanim rezancem nato prilijemo preostalo juho, potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in takoj ponudimo. 

Kadar ne bomo takoj porabili vso juho z zakuhanimi jušnimi rezanci, je bolje, da rezance zakuhamo posebej v slanem kropu, jih precedimo in hitro oplaknemo z mrzlo vodo. Nato rezance sproti dodajamo v vročo juho, tik preden jo postrežemo. Kadar kuhani rezanci v juhi predolgo stojijo, se preveč zgostijo in juha ni več okusna. Če rezance sproti dodajamo v juho, ta tudi ostane bolj bistra. 

Domači jušni rezanci

Najboljši so doma pripravljeni jušni rezanci, za katere uporabimo domača kurja jajca. Priprava jušnih rezancev je v bistvu preprosta, le nekaj časa si moramo vzeti. Če imamo čas in voljo, lahko rezance narežemo na roko, seveda pa so odlični tudi, če jih narežemo s strojčkom za pripravo rezancev.

domači jušni rezanci
Domači jušni rezanci pripravljeni s strojčkom

Recept za domače jušne rezance:

 • 20 dag moke
 • 2 jajci

Jajca ubijemo v jamico v moki, jih stepemo in zamesimo testo. Testo mora biti gladko in dobro obdelano. Iz testa naredimo dva hlebčka, ju pokrijemo in pustimo dve uri počivati. Hlebčka nato tanko razvaljamo. Razvaljane krpe testa nekoliko osušimo, jih preprežemo na pol, zložimo polovice drugo vrh druge, jih zvijemo in zrežemo na tanke rezance.

Tako pripravljene rezance zakuhamo v slan krop. Kuhane odcedimo in vložimo v juho. Rezance lahko zakuhamo tudi neposredni v juho, če je imamo dovolj in če jo bomo takoj porabili. Kadar kuhani rezanci dlje časa stojijo, se zgostijo in zmehčajo. 

Jušne rezance seveda lahko pripravimo tudi s strojčkom. V tem primeru iz testa prav tako naredimo dva hlebčka in ju damo za nekaj časa počivati. Hlebčka nato razrežemo na večje svaljke in jih razvaljamo s pomočjo strojčka.

Testo najprej valjamo na večji debelini, nato debelino postopoma zmanjšujemo, odvisno od tega, kako debele rezance želimo narediti. Zvaljane krpice odlagamo na čist prt, da se malo osušijo. Ko dobimo zaželeno debelost testenih krpic, jih s strojčkom razrežemo. Razrezane rezance odlagamo na suh in čist prt, ter jih nekaj časa pustimo, da se dobro posušijo. 

Močna kurja juha

Za pripravo močne kurje juhe potrebujemo sveže kuhano kurjo juho. Za boljši okus bomo dodali še 35 dag nemastne sesekljane govedine. Recept prihaja iz juga Italije, čeprav poznamo podobne recepte tudi v Slovenski tradicionalni kuhinji.

Recept za močno kurji juho:

 • 2, 5 l kurje juhe
 • 35 dag nemastne sesekljane govedine
 • 1 beljak

Najprej skuhamo kurjo juho iz vratov, glave, drobovine, kurjih krempljev, z dodatkom jušne zelenjave in začimb. Juho nato precedimo. Manj mastno sesekljano govedino in beljak v posodi dobro premešamo z metlico. Nato med nenehnim mešanjem prilijemo kurjo juho.

Če je juha mrzla, jo lahko takoj prelijemo čez meso in beljak, če pa dodajamo vročo juho, jo dodajamo po malem, da se beljak ne strdi prehitro. Juho pristavimo na preveč močan ogenj, zavremo in počasi kuhamo približno 1 uro. Nato juho precedimo in vanjo zakuhamo poljubno jušno zakuho, ter vročo serviramo. 

Viri: Kurja juha:

 • I Jolly Della Buona Cucina; Ana Baslini Rosseli
 • Kuharica; Juhe, Milena Motoh, Mira Šilc in Ana Šuštaršič
 • Kuhajmo po domače; Ana Merc Matjašič
 • Slovenska kuharica, leto 1963, Juhe