Litoželezna posoda za pripravo jedi na žlico

Litoželezna posoda ni nekaj novega, saj so jo naši predniki uporabljali za pripravo hrane nad ognjem že pred 2000 leti. Današnje litoželezne posode so seveda kakovostnejše od tistih ki so bile v uporabi od 19.stoletja naprej.

Današnje, moderne posode imajo premaze, ki preprečujejo, da se hrana prime na dno.

litoželezna posoda
Litoželezni kotliček – nepogrešljiv za ljubitelje jedi na žlico! Poglej podrobnosti in ugodno ponudbo!

V ponudbi je velika izbira litoželeznih posod, za resnične ljubitelje jedi na žlico, je vsekakor najbolj primeren litoželezni kotliček. 

Vsestranska litoželezna posoda, ki jo lahko uporabljamo na odprtem ognju, postavimo pa jo lahko tudi na indukcijsko ploščo ali na plin.

litoželezna posoda za peko kruha
Litoželezna posoda za peko kruha! Uporabimo jo lahko tudi za kuhanje enolončnic ali spečemo piščanca! Poglej ugodno ponudbo!

Poleg golaža, bograča, pasulja, ali kakšne druge jedi na žlico, lahko v tej posodi tudi spečemo domač ržen ali beli kruh.

Kako izberemo litoželezno posodo?

Nakup litoželezne posode je lahko velik strošek za gospodinjstvo, a ob pravilni skrbi za lonec ali ponev, nas bo posoda spremljala dolga leta.

Moderne posode so narejene iz naravnih materialov, kar je glede na dolgo življenjsko dobo, tudi izjemna ekološka rešitev.

litoželezna posoda
Litoželezna posoda – 5 l – vsestransko uporabna! Na voljo v več barvah! Poglej izredno ugodno ceno!

Materiali, iz katerih so narejene litoželezne ponve, so nereaktivni, kar pomeni, da je priprava hrane popolnoma varna, saj hrana pri visoki vročini ne reagira na materiale. Kako izberemo litoželezno posodo? Najprej se moramo vprašati, za kaj jo bomo uporabljali!

Če bomo v njej pogosto kuhali jedi na žlico, potem kupimo večji litoželezni lonec s pokrovom, odličen je tudi litoželezne kotliček, ki ga lahko obesimo tudi nad odprti ogenj.

Če bomo posodo uporabljali za peko kruha, potem izberemo velikost lonca s pokrovom, ki bo ustrezala našim potrebam. Nikar ne kupujmo velikih litoželeznih koncev kar tako na pamet, saj so težki za prenašanje.

Kako skrbimo za litoželezno posodo?

Ko kupimo novo litoželezno posodo, je zelo pomembno, da preberemo navodila proizvajalca. Običajno moramo posodo pred prvo uporabo premazati z oljem. Namen tega je, da preprečimo prijemanje hrane in posodo zaščitimo pred rjavenjem. Mnogi proizvajalci so nam to delo olajšali, saj posodo prevlečejo z emajlom in tako nam posode pred uporabo ni potrebno posebej zaščititi.

Če pa je posodo potrebno posebej zaščititi, potem jo najprej dobro segrejemo, jo odstranimo z ognja in dno premažemo z nevtralnim oljem. Najboljše je laneno ali sončnično olje, izogibajmo se masti ali olivnemu olju. Namazano ponev spet postavimo na ogenj in jo segrejemo, ogreto pustimo 10 minut.

Kako čistimo litoželezno posodo?

Pred vsako uporabo moramo litoželezno ponev dobro segreti, najbolje je, da jo za 10 ali 15 minut s pokrovom vred postavimo v pečico. Segrevamo pri nizki temperaturi, ko je segreta moramo s posodo pazljivo ravnati, da se ne opečemo.

Kako čistimo litoželezne posode? Najbolje bomo posodo očistili dokler je še topla, uporabimo blaga čistila, ali pa jo samo obrišemo, nikakor pa je damo v pomivalni stroj. Ko posodo umijemo, jo moramo dobro osušiti, da preprečimo rjavenje, lahko jo tudi rahlo namažemo z oljem.

Kako uporabljamo litoželezno posodo za kuhanje jedi na žlico?

Večji litoželezni lonci so najboljši za pripravo jedi na žlico, saj ohranjajo enakomerno temperaturo. Ko je lonec enkrat dobro segret, bo golaž, bograč, segedin ali pasulj lepo počasi brbotal. Za manjše gospodinjstvo lahko kupimo tudi manjši litoželezni lonec. 

litoželezna posoda s pokrovom
Manjša litoželezna posoda s pokrovom, 2, 5 l Primerna za indukcijsko ploščo, za manjša gospodinjstva Poglej izjemno ponudbo!

Novejše litoželezne posode so primerne za vsa kurišča. Lahko jih uporabljamo na plinu, na električni plati, na indukcijski plošči in tudi na odprtem ognju. Če ste ljubitelji jedi na žlico, potem je ta posoda vsekakor najboljša izbira.