Recepti za 30 najboljših jedi na žlico

Najboljše jedi na žlico! Jedi na žlico ali enolončnice so jedi, ki jih pripravljamo iz različne sezonske zelenjave, z mesom ali ribami, pogosto tudi z dodatkom testenin ali riža.  V Sloveniji poznamo veliko tradicionalnih jedi na žlico, za pripravo že od nekdaj uporabljamo krompir, kislo zelje, kislo repo in sezonsko zelenjavo.

Vsaka pokrajina ima svoje značilne jedi, recepti se že stoletja prenašajo iz roda v rod. Seveda smo posvojili tudi enolončnice iz drugega okolja, najbolj poznana sta goveji golaž in segedin. V današnjem prispevku sem predstavila najboljše jedi na žlico, seveda je izbor po mojem okusu, vi pa se sami odločite katera jed vam je najbolj všeč.

najboljše jedi na žlico
Recepti za najboljše jedi na žlico

Najboljše jedi na žlico

Katera je vaša najbolj priljubljena jed na žlico? Težka odločitev, kaj ne? Krompirjeve jedi na žlico, stare in tradicionalne jedi na žlico, poletne enolončnice in mineštre ali mogoče preproste jedi na žlico s kislim zeljem in fižolom? Če bi se morala sama odločiti katera jed na žlico mi je najljubša, bi izbrala govejo juho z zdrobovimi žličniki in segedin.

V nadaljevanju prispevka si lahko ogledate recepte za mesne jedi na žlico, brezmesne enolončnice, posebej sem pripravila recepte za poletne, zimske, pomladne in jesenske jedi na žlico.

Recept za najboljši goveji golaž

goveji golaž
Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je bogata in aromatična mesna enolončnica, ki izvira iz Madžarske. Je eden izmed najboljših primerov srednjeevropske kulinarike in se tradicionalno pripravlja z govedino, čebulo, rdečo papriko v prahu in drugimi začimbami.  TUKAJ si lahko ogledate tudi recepte za golaževo juho, gobov golaž in recept za kruhove cmoke, ki so odlična priloga govejemu golažu.

Kako skuhamo najboljši bograč?

bograč
Kako skuhamo najboljši bograč?

Bograč je odlična tradicionalna slovenska jed, ki je značilna za Prekmurje. V pravem bograču mora biti goveje, svinjsko in divjačinsko meso.  Kulinarični navdušenci prisegajo, da mora biti v bograču poleg treh vrst mesa še sveža in mleta paprika, krompir, svež paradižnik ter sol in poper. S temi sestavinami bomo skuhali odličen prekmurski bograč. Recepte in navodila si oglejte TUKAJ!

Goveja juha z zdrobovimi žličniki

goveja juha z zdrobovimi žličniki
Goveja juha z zdrobovimi žličniki

Goveja juha je nepogrešljiva skoraj pri vseh nedeljskih in slavnostnih kosilih v slovenskih gospodinjstvih. O goveji juhi bi lahko napisala veliko nasvetov in starih modrosti, saj ima skoraj vsaka gospodinja kakšen trik za najboljšo govejo juho. Meni je vsekakor najljubša goveja juha z zdrobovimi žličniki, recepte si lahko ogledate TUKAJ!

Recept za najboljši segedin

segedin
Recept za najboljši segedin

Segedin, segedinar ali golaž s kislim zeljem, se tradicionalno pripravlja s kislim zeljem in svinjskim mesom. To kultno jed lahko pripravimo tudi z govejim mesom, odlična pa je tudi pripravljena v pečici. Segedin prvotno izvira iz Madžarske, čeprav tam pod tem imenom te jedi ne poznajo, pač jo imenujejo székelykáposzta- Szekelyjevo zelje. Recept za najboljši segedin si lahko ogledate TUKAJ!

Recepti za boranjo

boranja
Recepti za boranjo

Boranja je odlična enolončnica, ki jo poznamo tudi pod imenom golaž iz stročjega fižola. Boranjo tradicionalno pripravljamo s stročjim fižolom in svinjskim mesom. Vendar lahko odlično boranijo pripravimo tudi z govejim mesom, poskusila sem tudi recept za boranjo s puranjim mesom in lisičkami.

Ste že slišali, da lahko boranjo pripravimo tudi v pečici? Jedi na žlico pripravljene v pečici so še posebej dobrega okusa, saj se med počasnim kuhanjem v pokriti posodi okusi mesa in stročjega fižola odlično povežejo med seboj. Recepte si lahko ogledate TUKAJ!

Piščančja enolončnica z jurčki

piščančja enolončnica z jurčki
Piščančja enolončnica z jurčki

Najlepše pri jedeh na žlico je ravno to, da lahko recepte spreminjamo in kombiniramo glede na to, katera živila imamo pri roki. Recept za piščančjo enolončnico z jurčki je nastal, ko sem razmišljala kako porabiti zamrznjene jurčke in kos piščančjega fileja. Nastala je izredno okusna enolončnica, ki sme jo obogatila s krompirjem, korenčkom in zeleno. Recept si lahko ogledate TUKAJ!

Jedi na žlico iz pečice

jedi na žlico iz pečice
Goveji golaž pripravljen v pečici! Recept TUKAJ!

Zakaj so jedi na žlico pripravljene v pečici boljšega okusa? Ko boste naslednjič pripravljali kakšno enolončnico, jo za kakšno uro postavite v pečico. Enopončnice, ki jih počasi dušimo v pečici, imajo enostavno boljši okus, saj se okusi mesa, zelenjave in zelišč odlično povežejo med seboj. Več o pripravi enolončni v pečici si lahko ogledate TUKAJ!

Golaževa juha

golaževa juha
Recept za golaževo juho

Golaževa juha je okusna enoločnica, ki je bližnji sorodnik govejega golaža. Prvotni recept za pripravo golaževe juhe izvira iz Madžarske mešanske kuhinje. Kakšna je razlika med golažem in golaževo juho? Golaž in golaževa juha sta priljubljeni jedi na žlico, ki izhajata iz madžarske kuhinje, vendar obstajajo ključne razlike v njuni teksturi, sestavinah in načinu priprave.

Golaž je bolj podoben gosti omaki ali enolončnici, kjer je poudarek na mehkem, počasi kuhanem mesu z gostejšo in bogatejšo omako. Tekstura je dovolj gosta, da se lahko postreže kot glavna jed ob prilogah, kot so kruh, krompir ali kruhovi cmoki. Golaževa juha je bolj tekoča, poleg mesa in čebule pogosto vključuje večje količine vode ali jušne osnove, lahko pa vsebuje tudi dodatno zelenjavo, kot so krompir, korenje in paprika, ki jed naredijo bolj nasitno in raznoliko. Recept za golaževo juho poglej TUKAJ!

Kako skuhamo najboljši ričet?

Recept za dober ričet
Recept za dober ričet

Ričet je tradicionalna slovenska jed na žlico, za pripravo potrebujemo ješprenj, fižol, korenček, začimbe in seveda kos prekajenga mesa ali klobase. Če se odločite za dodatek mesa, izberite dimljeno meso, kot je dimljena slanina, klobasa ali rebra, ki jedi dodajo bogat, globok okus. Meso dodajte na začetku kuhanja, da se okusi lepo prepojijo. Pred serviranjem pustite ričet nekaj časa stati, okusi se bodo tako še bolje prepojili. TUKAJ poglej recepte za najboljši ričet!

Fižolova mineštra s svinsjkim mesom in slanino

fižolova mineštra
Fižolova mineštra s svinjskim mesom in slanino

Fižolova mineštra je kraljica med mineštrami! Pri receptu se lahko poljubno poigramo, saj lahko v minšetro dodamo poljubno sezonsko zelenjavo. Preizkusila sem mnoge recepte za fižolovo mineštro, najbolj mi je bila všeč mineštra s fižolom in svinjskim mesom pripravljena v pečici. Izredno okusna enolončnica, ki sem jo obogatila z mesnato slanino in artičokami vloženimi v olivnem olju. Poglej RECEPT!

Kako skuhamo najboljšo joto?

najboljše jedi na žlico s kislim zeljem
Recept za joto s kislim zeljem

Jota je prav gotovo najboljša jed na žlico, ki jo najraje pripravimo v zimskem času. Joto lahko pripravimo s kislim zeljem ali kislo repo. Prvotni recept prihaja iz Furlanije in Krasa, od tam se je razširil po vsej primorski in kasneje po celi Sloveniji. Poznamo več receptov za pripravo jote, seveda najboljšo pripravijo primorci. Joto lahko pripravimo tudi brez mesa, poznamo tudi recept brez fižola. Več o RECEPTIH za najboljšo joto si lahko ogledate na spletni strani Jedi na žlico. 

Svinjski golaž

svinjski golaž
Recept za najboljši svinjski golaž s krompirjem

Svinjski golaž je prav tako odlična jed na žlico, pripravimo ga lahko s poljubno zelenjavo, danes sem v jed dodala krompir in korenček. Na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju svinjskega golaža? Za golaž izberemo kakovostno svinjsko meso, kot je pleče ali vrat, ki imata dovolj maščobe in vezivnega tkiva, da ostane meso med kuhanjem sočno.

Če imamo čas, meso čez noč mariniramo v mešanici čebule, česna, paprike, rdečega vina in začimb. To bo mesu dodalo globino okusa in ga naredilo še mehkejše. Meso pred kuhanjem na hitro popečemo na visoki temperaturi, ko meso dobi lepo zlato rjavo barvo, ga odstranimo iz ponve. Tradicionalno se za golaž uporablja veliko paprike, tako sladke kot dimljene, za pridobitev značilne barve in okusa. Pazimo, da papriko dodamo šele potem, ko smo dodali jušno osnovo, saj se lahko na previsoki temperaturi paprika hitro zažge. Več RECEPTOV si ogljete tukaj!

Bobiči – istrska mineštra

bobiči
Recept za bobiče

Bobiči so istrska tradicionalna jed na žlico, v katero lahko dodamo poljubno zelenjavo, majkati ne sme koruza in prekajeno svinjsko meso. Ali veste kaj pomeni beseda bobiči? To je istrska beseda za koruzo, zato je prav, da jo dodamo v enolončnico. Če želimo pripraviti bobiče na hitro, lahko uporabimo koruzo in fižol iz pločevinke, a jed bo vsekakor boljša, če fižol en dan prej namočimo in nato nadaljujemo pripravo jedi. RECEPT si oglejte tukaj!

Kisla juha

slovenske jedi na žlico
Recept za kislo juho

Kisla juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, najpogosteje so jo gospodinje kuhale času kolin, da so porabile tudi slabše dele mesa. V kislo juho lahko dodamo svinjske nogice, uhlje, pogosto se v jedi znajde tudi svinjski rep. Pri nas je nabolj poznana štajerska kisla juha, ki jo tradicionalno okisamo z vinom. Več RECEPTOV na povezavi spletne strani Jedi na žlico.

Recept za tradicionalno bujto repo

bujta repa
Recept za tradicionalno bujto repo

Bujta repa je tradicionalna prekmurska narodna jed. Za pripravo bujte repe potebujemo kislo repo, svinjsko meso in proseno kašo. Bujto repo lahko seveda po želji pripravimo tudi brez mesa, a kulinarični navdušenci bodo verjetno dodali kos svinjskega mesa.

V starih časih se je bujta repa kuhala samo v času kolin, kar nekako pove tudi njeni ime, saj beseda bujta pomeni ubiti. Bujta repa se je včasih postregla kot samostojna jed, danes pa k tej odlični prekurski jedi pogosto postrežemo tudi svinjsko pečenko, pražen krompir ali krvavice.

Recepti za žgance – ajdovi in koruzni žganci

ajdovi žganci
Ajdovi žganci z ocvirki

Ajdovi in koruzni žganci so tradicionalna slovenska jed, še boljši so, če jih postrežemo z ocvirki. Tako za ajdove, kot za koruzne žgance poznamo veliko receptov, ki se predvsem razlikujejo glede na pokrajino. Recepte si oglejte TUKAJ!

Beli žganci z ocvirki –dödoli, oženjeni žganci ali krompirjevi žganci

kako pripravimo bele žgance z ocvirki
Beli žganci z ocvirki

Beli žganci so prav tako tradicionalna slovnska jed, ki jo v različnih koncih Slovenije tudi različno imenujemo. Bele žgance poznamo tudi pod imenom dödoli, beli krompirjevi žganci in oženjeni žganci. Slike za današnji recept je prispevala Mari Radej. Recept po korakih poglej TUKAJ!

Piščančji ajmoht

piščančji ajmoht
Recept za piščančji ajmoht

Ali veste kakšna je razlika med piščančjim ajmohtom in piščančjo obaro? Ne, to ni ista jed! Pri kuhanju piščančjega ajmohta damo v posodo meso, drobovino, zelenjavo in začimbe, prilijemo vodo in počasi kuhamo. Ko pa pripravljamo piščančjo obaro, meso najprej popečemo, dodamo zelenjavo in začimbe, ter šele nato zalijemo s čisto kostno juho. Podroben RECEPT si oglejte tukaj!

Vojaški pasulj

recept za vojaški pasulj
Recept za vojaški pasulj

Saj veste…ko rečemo preprosto kot pasulj? Pa je res tako preprosto skuhati pravi vojaški pasulj? Doma nam verjetno to ne bo uspelo, saj se vojaški pasulj vedno kuha v velikih količinah. Za pripravo so imeli vojaški kuharji točni določen recept, ki so se ga morali strogo držati. Več o vojaškem pasulju si ogeljte TUKAJ!

Krompirjeva juha s svinjskim mesom

krompirjeva juha
Recept za krompirjevo juho s svinjskim mesom in jurčki

Krompirjeva juha je klasika med enolončnicami. Juho lahko obogatimo z različnimi dodatki, odlična je krompirjeva juha z govedino ali svinjskim mesom, vkuhamo pa lahko tudi testenine ali riž.

Za hitro kosilo lahko pripravimo krompirjevo juho s hrenovko ali klobaso, prav tako se prileže kremna krompirjeva juha. V današnjem receptu sem krompirjevo juho obogatila s svinjskim mesom in jurčki. RECEPT poglej tukaj!

Gobov golaž

gobov golaž
Recept za gobov golaž

V času ko naberemo večjo količino jurčkov ali lisičk, lahko pripravimo odličen gobov golaž. Hitro pripravljena jesenska enolončnica, v katero lahko dodamo vse vrste gob. V današnjem receptu sem uporabila jurčke, lisičke in marele...se pravi gobe, ki sem jih ta dan nabrala. Recept lahko poljubno spreminjamo, čeprav je meni najljubši gobji golaž samo z jurčki. RECEPT TUKAJ!

Poletne jedi na žlico

poletne jedi na žlico
Poletne jedi na žlico

Jesenske jedi na žlico

jesenske jedi na žlico
Jesenske jedi na žlico

Pomladne jedi na žlico

Pomladne jedi na žlico
Pomladne jedi na žlico

Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom

Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom
Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom

48 italijanskih receptov za mineštre in enolončnice

recepti za italijanske mineštre in enolončnice
Recepti za italijanske mineštre in enolončnice

Kako skuhamo resnično dober pasulj?

kako skuhamo dober pasulj
Kako skuhamo dober pasulj?

Goveja enolončnica s krompirjem, jurčki in grahom

goveja enolončnica
Goveja enolončnica s krompirjem, jurčki in grahom

Gobova juha z jurčki in lisičkami

Gobova juha z jurčki in lisičkami