Paprikaš je okusna jed na žlico, ki prvotno izhaja iz Madžarske, kjer je ena izmed priljubljenih tradicionalnih narodnih jedi. Najbolj poznan je piščančji paprikaš, pripravimo ga lahko tudi z govejim, svinjskim ali kakšnim drugim mesom, okusen je tudi zajčji paprikaš. Manj poznan je paprikaš z rižem, ali s stročjim fižolom, pripravimo lahko tudi krompirjev paprikaš. Ime paprikaš izhaja iz besede paprika, ki je zelo pogosta začimba v madžarski kuhinji.
Kadar omenimo paprikaš, verjetno najprej pomislimo na piščančji paprikaš, ki je prav gotovo ena izmed najbolj poznanih tradicionalnih madžarskih jedi. Madžarski piščančji paprikaš zajema vse okuse, ki so značilni za madžarsko kuhinjo. Prepletajo se okusi pekoče madžarske paprike, popra, čebule, zelene paprike, kisle smetane in mesa. Piščančji paprikaš se je razvil iz piščančje enolončnice, ki so pripravljali pastirji, sčasoma so ji pričeli dodajati kislo smetano.

Recept za madžarski piščančji paprikaš
Piščančji paprikaš izvorno izhaja iz Madžarske. Turisti na Madžarskem običajno v restavracijah najprej naročijo kultni madžarski golaž, naslednja najbolj iskana jed pa je piščančji paprikaš. Zaradi tega sta ti dve jedi vedno na tradicionalnem madžarskem jedilniku.
Jed se je sčasoma razširila tudi po drugih Evropskih krajih, podobne jedi so poznane tudi drugod po svetu. Paprikaš ponudimo s “knedli”, v slovenski kulinariki k jedi ponudimo kruhove cmoke ali široke rezance.
Recept za piščančji paprikaš:
- 1 kg piščančjega mesa, piščančja bedra
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 1 paradižnik
- 1 zelena paprika
- 2 žlici masti (na madžarskem uporabijo gosjo ali račjo mast)
- 3 žličke sladke paprike
- 1 1/2 l vode
- 3 žlice kisle smetane
- 1 majhna žlička moke
- sok in poper
Za pripravo piščančjega paprikaša so najboljša piščančja bedra, ki jih najprej natremo s soljo in popramo. Olupimo paradižnik in ga narežemo na kocke. Na kocke narežemo tudi zeleno papriko. V večji ponvi segrejemo mast in popečemo meso. Meso vzamemo iz ponve in ga pokrijemo.
Čebulo narežemo na majhne koščke, česen na majhne lističe. Na isti maščobi kot smo popekli meso, popražimo čebulo da posteklenim, nato dodamo česen in pražimo toliko časa, da malo zadiši. Dodamo na ko koščke narezano zeleno papriko in očiščen, narezan paradižnik. Zalijemo s skodelico vode, povremo da voda izhlapi, nato prilijemo še skodelico in dušimo toliko časa, da dobimo kremasto omako.
Potresemo s sladko papriko, po želji lahko dodamo tudi malo ostre rdeče paprike in žličko moke. Premešamo in po potrebi še malo zalijemo, malo povremo. V omako nato dodamo popečena piščančja bedra, zalijemo s skodelico vode in dušimo na majhnem ognju, da se enolončnica rahlo obarva.
Telečji paprikaš
Poleg piščančjega paprikaša, je v slovenski kulinariki priljubljen tudi telečji paprikaš. Tradicionalna slovenska kuhinja pozna mnoge okusne recepte, ki se prenašajo iz roda v rod, med manj poznanimi je tudi jed na žlico s telečjim mesom.
Recept za telečji paprikaš:
- 3 žlice masti
- 60 dag čebule
- 3 stroki česna
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 lovorov list
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 3/4 l goveje jušne osnove
- 1 kg telečjega vratu ali prsi
- 1 žlica moke
- malo vina
- 1 dl kisle smetane
Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko postekleni, dodamo strt česen, mleto sladko papriko, lovor in paradižnikovo mezgo.
Zalijemo s čisto juho in na nizkem ognju kuhamo 15 minut. Nato dodamo na koščke narezano meso in počasi dušimo do mehkega. Meso potresemo z moko, prilijemo preostalo jušno osnovo in vino, dodamo kislo smetano in še enkrat prevremo.
Paprikaš s stročjim fižolom
Izredno okusna enolončnica, ki jo pripravimo z telečjim mesom in stročjim fižolom.
Recept za enolončnico s stročjim fižolom:
- 6 dag masti
- 4 čebule
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1/4 kg teletine
- 1 kg mladega stročjega fižola
- 2 zeleni papriki
- 1 žlica moke
- 3 paradižniki
- sol in poper
- 4 stroki česna
V večji ponvi segrejemo mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula porumeni, jo potresemo z mleto rdečo papriko in takoj dodamo na kocke narezano meso. Dolijemo malo vode, pokrijemo in počasi dušimo.
Ko je meso že skoraj mehko, dodamo narezan stročji fižol, na trakove narezano zeleno papriko, pokrijemo in dušimo do mehkega. Nato posipamo z malo moke, dodamo olupljen in narezan paradižnik, sol poper in strt česen.
Krompirjev paprikaš
Izredno okusna jed na žlico, ki jo pripravimo brez mesa. Preprost recept, ki bo navdušil ljubitelje krompirjevih jedi.
Recept za okusno krompirjevo enolončnico:
- 6 dag masti ali olivnega olja
- 4 čebule
- sol in poper
- 1 kg krompirja
- 20 dag pretlačenega paradižnika ali paradižnikova mezga
- 1 žlica sladke paprike
V ponvi segrejemo mast, če želimo vegetarijansko jed, potem uporabimo olivno olje. Na maščobi prepražimo zrezano in posoljeno čebulo. Ko čebula postane bledo rumena, a še mehka, dodamo olupljen, na podolžne krhlje narezan krompir. Solimo, premešamo in dušimo približno četrt ure, da se krompir zmehča.
Nato dodamo olupljen, narezan in pretlačen paradižnik, uporabimo lahko tudi paradižnikovo mezgo, ki jo premešamo z mleto papriko. Pokrijmo in dušimo toliko časa, da se krompir zmehča, nato postrežemo kot samostojno jed.
Romunski paprikaš
Poleg madžarskega je dobro poznan tudi romunski paprikaš, ki ga pripravimo s svinjskim mesom.
Recept za okusno enolončnico s svinjskim mesom:
- 5 dag maščobe
- sol in poper
- 5 čebul
- 9 zelenih paprik
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 svinjskega mesa
- žlica olja
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
V ponvi segrejemo maščobo in na njej popražimo drobno sesekljano in posoljeno čebulo. Dodamo na koščke narezano očiščeno zeleno papriko, pokrijemo in nekaj časa dušimo. V jed nato dodamo olupljen in na koščke zrezan paradižnik, na manjše krhlje narezan olupljen krompir in na koščke narezano meso.
Pokrijemo in počasi dušimo, po potrebi malo zalijemo. Mleto rdečo papriko zamešamo v hladno olje in segrejmo na ognju, ko se paprika speni, primešamo k paprikašu. Jed je najbolj okusna, če sta meso in krompir mehka, ostale sestavine pa razkuhane. Preden paprikaš ponudimo, ga potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Viri; Paprikaš:
- Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
- Hungarytoday, Hungarian chicken paprikash