Piščančja juha z zelenjavo – kako skuhamo juho iz kurjih hrbtov in vratov?

Piščančja juha z zelenjavo je krepka in močna enolončnica. Kokošjo juho lahko kuhamo po različnih receptih, običajno kuhamo kurje meso z jušno zelenjavo in začimbami. V starih časih je bila kurja juhica namenjena mladim mamicam, bolnikom in starejšim, saj so verjeli, da jim vrača moč in zdravje.

Poleg klasične piščančje juhe, je izredno okusna tudi piščančja enolončnica z zelenjavo in vodnimi žličniki. Če skuhamo tradicionalno kurjo juho, vanjo najpogosteje zakuhamo jušne rezance, ribano kašo ali zdrobove žličnike. Piščančje meso je lahko prebavljivo in v kombinaciji z zelenjavo nadvse primerno, da ga vključimo v vsakodnevni jedilnik. 

Piščančja juha z zelenjavo
Piščančji hrbti in vratovi za krepko juho Za več receptov KLIKNI TU!

Piščančja juha z zelenjavo – juha iz piščančjih hrbtov in vratov

Za okusno kurjo juho bi naj bi bila kokoš odrasla in ne preveč mastna. Če ne želimo preveč mastne juhe, potem ji odrežemo del maščobe ob zadku, kadar bomo uporabili celo kokoš.

Danes bomo skuhali krepko piščančjo juho samo iz piščančjih hrbtov in vratov. Juho bomo obogatili z veliko jušne zelenjave, postregli jo bomo s kuhanim rižem in z večjimi kosi kuhane zelenjave. 

Recept za piščančjo juho z zelenjavo:

  • 1 kg kokošjih hrbtov in vratov
  • 3 korenčki
  • 1 rumen korenček
  • 1 manjša čebula
  • 1/2 cvetače
  • 1/2 repe
  • 1/2 kolerabe
  • 1/2 pastinaka
  • 1 kolerabica
  • 1/2 pora
  • 1 lovorov list
  • koren in zelenje peteršilja
  • sol in poper
  • 1 žlička žafrana
  • ščepec muškatnega oreščka
  • skodelica polnozrnatega riža

Za krepko piščančjo juho bomo uporabili hrbte in vratove, ki jih lahko pri mesarju kupimo posebej, ali pa jih prihranimo, ko razkosamo piščanca. Piščančje hrbte in vratove speremo pod tekočo vodo in osušimo. Položimo jih v večji lonec in zalijemo z mrzlo vodo.

Zavremo na močnem ognju, po želji odstranimo pene. Nekateri kuharji prisegajo, da je potrebno pene z juhe odstranjevati, spet drugi pa pravijo, da so v penah vsi vitamini in druge učinkovine, ki se nahajajo v mesu.

Vso jušno zelenjavo narežemo na večje kose, cvetačo razdelimo na manjše cvetke, liste peteršilja drobno sesekljamo. Narezano jušno zelenjavo dodamo k mesu, nekoliko kasneje dodamo le cvetačo.

Juhi dodamo še sol in  žafran. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo in počasi kuhamo najmanj eno uro. Ko juha že vre pol ure, dodamo nacvetkano cvetačo, tik pred koncem kuhanja pa dodamo ščepec muškatnega oreščka in sesekljan svež peteršilj.

piščančja juha z rižem
Piščančjo juho postrežemo s kuhano zelenjavo in rižem

Ko je kokošja juha kuhana, naj bi bila bistra in svetle barve, zato v juho ne dajemo svežega paradižnika. Ko sta meso in zelenjava kuhana, iz juhe previdno poberemo večje kose kuhane zelenjave, ki ne sme biti razkuhana.

Posebej v slani vodi skuhamo riž in nato damo v jušno skodelico nekaj kosov kuhane zelenjave, žlico riža in zalijemo s precejeno vrelo juho. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Kratek filmček:Piščančja juha z zelenjavo

https://youtu.be/mpCNn-0NCUg

piščančja juha z rižem in zelenjavo