Pomladne jedi na žlico – 10 receptov za pomladne enolončnice

posted in: Aktualno, Zelenjavne enolončnice | 0

Pomladne jedi na žlico nas napolnijo z vitamini in antioksidanti. Prve pomladne enolončnice skuhamo iz sezonske zelenjave in divjih rastlin. Na pomlad nas najprej razveselijo beluši ali šparglji, privoščimo si lahko skledo regrata s krompirjem in jajci, ter skuhamo osvežilno juho iz kopriv. 

Posebna pomladna poslastica so šparglji, ki so prvi znanilci pomladi. Nabiramo jih od konca marca, pa vse do junija. Če vemo, kje rastejo divji šparglji, se odpravimo na sprehod in jih naberemo, drugače pa kupimo gojene. Šparglji so poznani po tem, da čistijo telo, posebej blagodejno vplivajo na ledvice in mehur.

Iz špargljev lahko pripravimo mnoge okusne jedi, skuhamo lahko kremno beluševo juho ali pripravimo špargljevo rižoto. 

pomladne jedi na žlico
Pomladna čemaževa juha

Pomladne jedi na žlico

Poleg špargljev ali belušev, so najbolj priljubljene pomladne jedi tudi regratova solata, razne jedi z mladimi koprivami, ne smemo pozabiti tudi na jedi s čemažem. Na vrtu najprej iz zemlje pokuka drobnjak, s katerim lahko izboljšamo enolončnice in tudi pomladne jedi, ki jih pripravimo v pečici.

Pomladne jedi lahko obogatimo tudi z užitnimi pomladnimi cvetlicami, vsako jed bodo popestrile trobentice in vijolice. 

Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je odlična za razstrupljanje telesa. Za pripravo juhe uporabimo divje ali gojene šparglje, jed bo seveda boljša z divjimi. Danes bomo pripravili kremno juho s šparglji in mladim krompirjem, ki jo bomo obogatili s smetano in nas koncu posuli s svežim drobno sesekljanim drobnjakom. 

Recept za špargljevo kremno juho:

  • 800 g mladih očiščenih špargljev
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 kozarček belega vina
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 mlada šalotka
  • sol in poper
  • 300 g mladega krompirja
  • 250 ml tekoče sveže smetane
  • 30 g masla
  • sveže sesekljan mlad drobnjak

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Šparglje operemo pod tekočo vodo in jim odstranimo spodnji del, ki je bel in vlaknast. Vršičke špargljev odrežemo, stebla narežemo na majhne rezine. Pristavimo malo slane vode in nekaj minut blanširamo vršičke špargljev. Vršičke, ki naj bodo blanširani al dente, odcedimo in pustimo na cedilu, porabili jih bomo za dekoracijo kremne juhe.

Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano šalotko in nekaj minut pražimo, Nato dodamo na kocke narezan krompir in rezine špargljev. Premešamo in na zmernem ognju pražimo osem minut, občasno premešamo. 

Praženo zelenjavo nato zalijemo z belim vinom in ko alkohol izhlapi, prilijemo vročo zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 20 minut.

Ko je zelenjava mehka, dodamo tekočo smetano in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo, nato krompir in šparglje z malo tekočine preložimo v drugo posodo in pretlačimo v kremno juho. Če je juha pregosta, dodamo malo juhe. 

Preden juho postrežemo, jo okrasimo z blanširanimi špargljevimi vršički in potresemo s svežim, sesekljanim drobnjakom. 

Juha iz mladih kopriv

Prvi poganjki mlade koprive so bogata zakladnica antioksidantov, kjer prevladuje vitamin C. Za pomladno juho iz kopriv so najboljši mladi vršički, čeprav lahko koprivo za kulinarično uporabo nabiramo skozi celo leto. Za pripravo jedi odtrgamo samo vršičke in prve tri ali štiri liste, ostalo rastlino pustimo, saj bo rasla naprej. 

Recept za juho iz mladih kopriv:

  • 1, 5 l čiste zelenjavne jušne osnove
  • 4 krompirji
  • 200 g – šopek mladih kopriv
  • 1 mlada čebula
  • prva zelišča z vrta; peteršilj, timijan, drobnjak
  • sol
  • nekaj žlic kisle smetane

Pristavimo zelenjavno jušno osnovo da zavre. Medtem olupimo in operemo krompir, ter ga narežemo na majhne kocke. Po želji lahko ostrgamo tudi korenček in ga narežemo, vendar za koprivno juho ni nujno potreben. Ko je jušna osnova zavrela, dodamo narezan krompir, pokrijemo in 20 minut počasi kuhamo.

Medtem pripravimo koprive, za nekaj minut jih položimo v hladno vodo in jih nato s cedilom poberemo. Mlade koprive običajno ne pečejo preveč, a jih vseeno prelijemo z vrelo vodo in nato drobno sesekljamo. Prav tako drobno sesekljamo mlado čebulo, peteršilj, timijan in drobnjak. 

Sesekljane koprive, čebulo in vsa zelišča dodamo v juho s krompirjem, premešamo in kuhamo še 10 minut. Juho po okusu solimo in popramo, preden jo postrežemo, v vsako skodelico dodamo žlico kisle smetane in posujemo z drobno sesekljanim drobnjakom in okrasimo z mladim listom koprive. 

Čemaževa juha

čemaž ali divji česen je okusna pomladna rastlina, pri nabiranju moramo predvsem paziti, da ga ne zamenjamo z jesenskim podleskom, ki je strupen. Čemaž najbolje prepoznamo po značilnem vonju po česnu, če nismo prepričani, med prsti zmečkamo list čemaža in če zadiši po česnu, potem je pravi. Današnji recept bomo obogatili z mlekom, smetano za kuhanje in žličko medu!

Recept za čemaževo juho:

  • 150 g listov čemaža
  • 1/2 l vode
  • 150 ml mleka
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 1 šalotka
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička medu
  • 2 krompirja
  • drobno sesekljan drobnjak
  • nariban parmezan
  • sol, poper in ščepec muškatnega oreščka

Liste čemaža operemo pod tekočo vodo in jih malo osušimo. Nato jih prerežemo na pol, tako da ločimo spodnji del peclja in zgornji del lista. Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje in najprej prepražimo sesekljano šalotko in spodnji del grobo narezanega čemaža.

Premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, nekaj minut pražimo in nato zalijemo s pol litra vode. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

Zgornji del čemaževih listov narežemo na tanke trakove in jih dodamo v juho. Kuhamo samo nekaj minut, da ohranimo svež vonj čemaža in čim več vitaminov. Juho dobro premešamo, dodamo muškatni orešček, ter sol in poper po okusu. Spet premešamo ter dodamo mleko in smetano za kuhanje.

Skrivnost današnje čemaževe juhe je žlička medu, ki jo dodamo tik pred koncem kuhanja. 

Preden juho ponudimo, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom in naribanim parmezanom. 

Juha iz navadne kislice

Navadne kislice se verjetno spomnite iz otroštva, ko smo jo mimogrede utrgali in žvečili. Kislica je bogata z vitaminom C, vsebuje železov oksalat, oksalno kislino in železo. Kislice ne smemo uživati v večjih količinah, saj si lahko nakopljemo prebavne motnje.

Kislica pri kuhanju spremeni barvo, če želimo izboljšati videz jedi, dodamo nekaj listov špinače. V današnjo juho iz kislic bomo dodali malo pora, krompir in čemaž. Preden bomo juho postregli, bomo dodali grški jogurt. Juha iz kislice spada med najboljše pomladne jedi na žlico!

Recept za juho iz kislice:

  • 140 g pora
  • 3 žajbljevi listi
  • 2 vejici majarona
  • 30 g masla
  • 3 krompirji
  • 250 g listov kislice
  • 5 listov čemaža
  • 100 ml grškega jogurta
  • sol
  • 1/2 l zelenjavne jušne osnove

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na majhne kocke. Kislice operemo, odstranimo steblo in glavno rebro. Liste grobo narežemo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo žajbljeve liste, narezan por in majaron.

Nekaj minut pražimo, nato dodamo narezan krompir, ter spet nekaj minut pražimo. Dodamo narezane liste kislice in mešamo, da se sok kislice osuši. Po okusu solimo in zalijemo s pol litra čiste zelenjavne juhe, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut.

Ko je krompir mehak, juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo na trakove narezane liste čemaža in počasi segrevamo, pazimo da juha ne zavre. Sedaj primešamo grški jogurt, po potrebi solimo in popramo ter takoj ponudimo. Preden jed serviramo, lahko dodamo popečene kruhove kocke in potresemo s sesekljanim drobnjakom. 

Pomladna zeliščna juha

Pomladna zeliščna juha je prava vitaminska bomba, ki nam pomaga premagati pomladno utrujenost. Za zeliščno juho lahko uporabimo pomladna zelišča kot so regrat, kislica, kreša, krebuljica in seveda kopriva. 

Recept za pomladno zeliščno juho:

  • 120 g čebule
  • 100 g masla
  • 15 navadne kislice
  • 15 regratovih listov
  • 15 g krebuljice
  • 15 g kreše
  • 200 g kopriv
  • 20 g svežega peteršilja
  • 40 g moke
  • 3 dl sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 8 dl jušne osnove
  • 40 g masla
  • 80 g belega kruha
  • sol in poper
  • česen
  • limoni  sok
  • 1 dl belega vina

Čebulo in česen drobno sesekljamo, vsa zelišča drobno narežemo. V ponvi segrejemo maslo in prepražimo sesekljano čebulo in česen. Potresemo z moko in zalijemo z belim vinom. Premešamo in takoj zalijemo z vrelo jušno osnovo, lahko uporabimo tudi čisto kurjo juho.

Zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo pol ure. Juho nato pretlačimo, solimo, popramo in dodamo limonin sok. Na koncu juho legiramo s sladko smetano in rumenjaki. 

Beli kruh narežemo na majhne kocke. Posebej v ponvi segrejemo maso in na njem popečemo kruhove kockice. Preden juho postrežemo, jo potresemo s popečenimi kruhovimi kockami in po želji okrasimo s sladko ali kislo smetano. 

Pomladna zelenjavna enolončnica

Pomladna mineštra

Juha iz mladega krompirja

Pomladne kremne juhe

Rižote s pomladno zelenjavo

Regratova solata s krompirjem in jajci

Regrat je ena prvih svežih solat, ki jo pripravimo na pomlad. Regrat je naravni prebiotik, ureja prebavo in delovanje prebavnega trakta. Čeprav spada regrat med plevel, je pripravljen z krompirjem in trdo kuhanimi jajci, prava kulinarična poslastica. V nekaterih receptih priporočajo, da regratovo solato zabelimo tudi s pregretimi ocvirki.

Recept za regratovo solato:

  • 1 kg regrata
  • 2 krompirja
  • 2 trdo kuhani jajci
  • sol
  • kis in olje
  • česen

Sveže nabran regrat dobro očistimo, operemo in drobno narežemo. Jajca skuhamo, krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kocke in skuhamo do mehkega.

Narezan regrat zabelimo s kisom in oljem, solimo in dobro premešamo, dodamo še drobno sesekljan česen.  Dodamo odcejen kuhan krompir in narezana trdo kuhana jajca, po želji zabelimo še z razgretimi ocvirki. Takoj ponudimo!

pomladna juha iz kopriv
Pomladna juha iz kopriv

Vir: Pomladne jedi na žlico:

  • labelleauberge.blogspot.com; Pomladna juha iz kislice
  •