Ragu – kaj je ragu in kako ga pripravimo?

Ragu je kultna jed, ki jo po svetu pripravljajo na različne načine. Okoli receptov za ragu se pogosto razvijejo tudi vroče razprave. Izvirni recept za ragu izhaja iz Francije, opis pravi, da je ragu gosta dušena jed iz kosov mesa in z dodatkom začimb, ki ne smejo biti pekoče.

Ragu je enolončnica z mesom, ki jo pogosto najdemo tudi pod imenom obara. Receptov poznamo za ragu poznamo veliko, prav tako poznamo veliko različnih opisov kaj to ragu sploh je.

obotavljajoč se
Telečji ragu

Kaj je ragu in od kje izhaja izvirni recept?

Izvirni recept za ragu pa si lastijo tudi Italijani, ki imajo za ragu vse omake za testenine. Tukaj pa se tudi zaplete, saj Italijani za ragu priznavajo samo omake kot so bolonjska omaka, milanska ali napolitanska omaka za testenine.

Francozi pa seveda zagovarjajo svojo različico, to je dušenje različnega mesa z začimbami. Tako eno kot drugi imajo seveda prav, vsak pač ragu pripravlja po svojih receptih. Slovenci smo pobrali najboljše od obeh narodov, pripravljamo mesne raguje iz različnega mesa, prav tako pa radi pripravimo ragu omako za testenine. 

Telečji ragu

Okusen telečji ragu, pripravljen po starem receptu iz Slovenske kuharice. 

Recept za telečji ragu:

  • 1 dl olja
  • 1 kg telečjega mesa
  • 20 dag čebule
  • 3 dag moke
  • 3/4 l goveje jušne osnove
  • sol in poper
  • 1 lovorov list
  • limonina lupinica
  • 1 dl belega vina
  • 1 dl kisle smetane

Na vročem olju na hitro popečemo na kocke zrezano meso in ga preložimo v drugo posodo. Na preostalem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, da zarumeni. Dodamo malo moke, prepražimo in zalijemo z jušno osnovo.

Nato dodamo popraženo meso, solimo in popramo, dodamo lovorov list in limonino lupinico. Ko je meso že skoraj mehko, prilijemo belo vino in kuhamo do mehkega. Preden jed ponudimo, primešamo kislo smetano. 

Goveji ragu z mletim mesom

Italijani pravijo, da je pravi ragu samo omaka za testenine. Danes bomo pripravili goveji ragu, ki ga postrežemo s testeninami.

Recept za goveji ragu:

  • 1 dl olja
  • 10 dag čebule
  • 20 dag jušne zelenjave
  • 5 dag slanine
  • 1 kg mletega govejega mesa
  • sol in poper
  • 1/4 l rdečega vina
  • 1/2 l vode
  • 3 stroke česna
  • 1 lovorov list
  • noževa konica timijana
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 3 dag moke
  • 1 žlica smetane

Na olju popražimo sesekljano čebulo, na kocke narezano zelenjavo in drobno zrezano slanino. Dodamo mleto meso in pražimo toliko časa, da meso zakrkne.

Dodamo sol in poper, prilijemo rdeče vino, dodamo lovorov list, strt česen in timijan. Počasi dušimo, ko se meso zmehča, dodamo paradižnikovo mezgo in smetanov podmet.

italijanski ragu
Ragu – Italijanska omaka za testenine

Piščančji ragu s fižolom in bučo v pečici

Izredno okusna enolončnica, ki ji dodamo bel fižol in jesensko bučo. Krepka jed, ki nas bo ogrela v zimskih dneh, vsebuje veliko folne kisline, vitaminov in vlaknin.

  • 1 žlica olja
  • 1 piščanec
  • sol in poper
  • 1 grobo narezana čebula
  • 4 olupljeni in prepolovljeni stroki česna
  • 240 ml belega vina
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 žličke zdrobljenega timijana
  • 440 g kuhanega belega fižola
  • 700 g olupljene in na kocke narezane buče

V pekaču, v katerem bomo delali ragu, segrejemo olje. Piščanca začinimo z 1/4 žličke soli in popra. Piščanca na olju pečemo približno 6 minut, nato ga vzamemo iz pekača. Na istem olju približno 3 minut pražimo čebulo in česen, nato prilijemo vino in z dna pekača postrgamo delce mesa.

Dodamo paradižnikovo mezgo, lovorova lista, timijan in preostalo sol. Dodamo popečenega piščanca in zavremo, pekač pokrijemo.

Pečico ogrejemo na 175 stopinj C, pokrit pekač postavimo v pečico in pečemo približno 20 minut. Nato dodamo fižol in narezano bučo, pokrijemo in pečemo pol ure, da se piščanec in buča zmehčata. Preden jed ponudimo, odstranimo lovorov list.

Recepti za svinjske raguje

Raguje lahko pripravimo tudi s svinjskim mesom.

  • 1/2 skodelice olja
  • 15 dag čebule
  • 80 dag svinjskega plečeta
  • 4 dl vode
  • sol in poper
  • 10 dag korenčka
  • 10 dag graha
  • smetanov podmet: 1/2 dl kisle smetane, žlica moke, malo vode

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, ko zarumeni dodamo na koščke narezano meso. Ko meso zakrkne, prilijemo vodo, premešamo, solimo, popramo in zavremo.

Korenček narežemo na kocke in ga skupaj z grahom primešamo k mesu. Vse skupaj kuhamo do mehkega, nato v jed zamešamo smetanov podmet in kuhamo še 10 minut.

Telečja ragu juha

Okusna enolončnica, ki jo postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo kos svežega kruha.

  • 25 dag telečjega mesa s kostmi
  • 1, 5 l vode
  • 5 dag gob ( lahko šampinjone ali jurčke)
  • jušna zelenjava
  • 0,5 dag graha
  • 15 dag cvetače
  • 2 stroka česna
  • 2 dag masla
  • 2 dag moke
  • 1/2 kozarca belega vina
  • sol in poper
  • drobno sesekljan peteršilj

Telečje meso zalijemo z vodo, dodamo jušno zelenjavo; korenček, peteršilj, zeleno in čebulo. Ko juha zavre, dodamo sol in poper, pokrijemo in pustimo počasi vreti. Ko je meso skoraj mehko, juho odcedimo, meso oberemo in narežemo na koščke.

V precejeno juho damo narezano meso, jušno zelenjavo, posebej kuhan grah, gobe in na cvetke razdeljeno cvetačo. Juho zgostimo z masleno kroglico, maslo zgnetemo z moko. Juho zavremo in jo pustimo vreti 10 minut.

Jed izboljšamo s strtim česnom, po okusu dodamo sol in poper. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in okisamo z belim vinom.

Viri:

  • Velika Slovenska kuharica, Felicita Kalinšek
  • Recepti sestre Nikoline; prenovljeni recepti