Recepti za jedi na žlico brez mesa – okusne enolončnice

Recepti za jedi na žlico brez mesa! Jedi na žlico ali enolončnice, lahko pripravimo tudi brez mesa. Brezmesne enolončnice so predvsem razne zelenjavne juhe in mineštre. Jedi brez mesa lahko imenujemo tudi postne jedi, ki so se pogosto pripravljale v času največjega posta, ki se prične na pepelnico takoj po pustnem rajanju. 

Za pripravo zelenjavnih juh lahko uporabimo skoraj vso sezonsko zelenjavo, dodamo lahko tudi gobe, riž, stročnice ali testenine. Čeprav drugače uživamo mesne izdelke, nam bo okusna in krepka zelenjavna enolončnica prav gotovo teknila. Kadar iščemo ideje za kosilo, je brezmesna juha ali enolončnica super izbira!

Recepti za jedi na žlico brez mesa
Zelenjava za pripravo brezmesnih jedi na žlico! Za več receptov KLIKNI TU!

Recepti za jedi na žlico brez mesa

Enolončnice in mineštre, ki jih pripravljamo brez mesa, običajno kuhamo z vodo, lahko pa si že vnaprej pripravimo zelenjavno jušno osnovo. Če bomo brezmesne jedi na žlico kuhali s čisto zelenjavno juho, bo jed še bolj okusna in nasitna.

Zato bomo najprej pripravili zelenjavno osnovno juho ali zelenjavno jušno osnovo. Uporabimo lahko skoraj vso sezonsko zelenjavo, prav tako lahko uporabimo zelenjavo, ki smo jo zamrznili. Tudi čisto zelenjavno juho lahko zamrznemo in kasneje uporabimo za pripravo juhe ali zelenjavne omake. 

Zelenjavna jušna osnova ali bistra zelenjavna juha

Zelenjavno jušno osnovo pripravimo iz sezonske zelenjave, jo precedimo in porabimo za pripravo različnih zelenjavnih juh in omak. Skuhano zelenjavo lahko pretlačimo in uporabimo za zelenjavni pire ali zelenjavne polpete.

Recept za zelenjavno jušno osnovo: 

  • 1/4 kg korenčka
  • 1 rumeno korenje
  • 1/4 kg repe
  • 1/4 kg pastinaka
  • 1 koleraba
  • 1 cvetača
  • 1/4 kg stročjega fižola
  • 1/2 kg graha
  • 2 zeljna lista
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 por
  • šopek peteršilja
  • 1 korenina peteršilja
  • 1 žlica narezanega gomolja zelene
  • vejica majarona, bazilike in timijana
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 2 žlici olja ali svinjske masti
  • 4 l vode

Na olju ali svinjski masti na hitro  prepražimo korenček, rumeno korenje, repo, pastinak, zeleno, koren peteršilja, narezan stročji fižol, čebulo, strt česen in por. Zelenjavo narežemo na večje kose.

Po nekaj minutah praženja zelenjavo zalijemo s kropom. Ko juha zavre, dodamo zelene liste peteršilja, majaron, baziliko, timijan, lovor, poper in sol.

Juha naj počasi vre 10 minut, nato dodamo narezano kolerabo, cvetačo in grah. Kuhamo še 15 minut, da se vsa zelenjava dobro skuha. Juho nato precedimo, zelenjavo uporabimo za zelenjavni pire ali jo pretlačimo za omako.

Čisto zelenjavno juho porabimo za pripravo zelenjavnih enolončnic ali minešter.

Mineštrina juha

Mineštrina juha ali zelenjavna mineštra, je okusna enolončnica, kjer lahko uporabimo različno zelenjavo. Ta juha se od klasične mineštre razlikuje po tem, da je bolj podobna zelenjavni juhi kot gosti mineštri.

Recept za mineštrino juho:

  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 1 por
  • košček gomolja zelene
  • 1 korenček
  • 1 rumeno korenje
  • 1 manjša repa
  • 1 krompir
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 lovorov list
  • 12 dl zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 10 dag zelja
  • sol in poper

Zelenjavo narežemo na manjše kose. Paradižnike za nekaj minut potopimo v vročo vodo, jih nato olupimo, odstranimo semena in jih sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo in narezan por.

Po petih minutah praženja prilijemo čisto zelenjavno juho, dodamo strt česen, zavremo in počasi kuhamo pet minut. Nato dodamo v juho še narezano zeleno, korenje, repo in krompir.

Premešamo in dodamo lovorov list, zavremo in pustimo vreti 10 minut. Paradižnikovo mezgo zmešamo z dvema žlicama vode in zakuhamo v juho.

Dodamo še sesekljan paradižnik in drobne rezance narezano zelje. Juho kuhamo še nekaj minut, preden jo postrežemo jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem, zraven lahko ponudimo tudi nariban parmezan. 

Gosta grahova juha

Grahova juha bo najbolj okusna, če jo pripravimo iz svežega, mladega graha. V zelenjavno enolončnico bomo dodali tudi drugo zelenjavo, lahko se držite recepta ali spremenite vrsto zelenjave, ki jo boste dodali v jed.

Recept za gosto grahovo juho:

  • 1/2 kg svežega graha
  • 1 olupljen in očiščen paradižnik
  • 1 šop blitve
  • 1 strok česna
  • 1/2 čebule
  • majhen šopek peteršilja
  • ščepec majarona
  • sol in poper
  • malo olivnega olja
  • nariban parmezan
  • rezine kruha

Grah namočimo v mlačno vodo in pustimo čez noč. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo, strt česen, sesekljan peteršilj in majaron. Dodamo očiščen in sesekljan paradižnik ter odcejen grah. Zalijemo z dvema litroma vode, solimo in zavremo.

Juho naj počasi vre, po eni uri kuhanja, dodamo narezano blitvo, kuhamo nekaj minut in tik pred koncem kuhanja jed še popramo. Juho lahko ponudimo samo potreseno z naribanim parmezanom, ali pa jo prelijemo na opečene kruhove rezine.

Krompirjeva juha z mlekom in rumenjakom

Okusna krompirjeva enolončnica prihaja iz juga Italije, posebna je zato, ker jo pripravimo z mlekom in rumenjakom. V Italiji se imenuje juha Parmentier.

Recept za krompirjevo juho Parmentier:

  • 80 dag krompirja
  • 10 dag masla
  • 3 pori
  • 2 rumenjaka
  • 1 l čiste zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 l mleka
  • popečene kruhove rezinice
  • sol in poper
  • sesekljan peteršilj

Bele dele pora narežemo na kolobarje. V ponvi segrejemo 3 dag masla in na njem prepražimo narezan por. Dodamo na kocke narezan krompir, prelijemo z vrelo zelenjavno čisto juho in vrelim mlekom. Solimo, popramo in v odprti posodi kuhamo toliko časa, da krompir razpade.

Ko krompir razpade, vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Rumenjaka stepemo z žlico juhe in  4 dag masla v koščkih.

Mešanico vmešamo v vročo pretlačeno juho, ki jo takoj ponudimo s popečenimi kruhovimi rezinami, ki jih popečemo na preostalem maslu. Preden juho postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem ali drobnimi kolobarčki svežega pora.

Recept za krompirjevo juho Parmentier
Recept za krompirjevo juho Parmentier

Zelenjavna juha z repo in rižem

Zelenjavna juha z repo in rižem je preprosta enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojno jed, posebej zraven ponudimo nariban parmezan.

Recept za zelenjavno juho z repo in rižem:

  • 1/2 kg sveže repe
  • 20 dag riža
  • 4 dag naribanega parmezana
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 čebula
  • 2 litra zelenjavne jušne osnove

Repo olupimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Narezano repo na pol skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Tik preden je repa kuhana, jo odcedimo in počasi dušimo na 3 dag razgretega masla.

V ponvi segrejemo malo masla in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato jo zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in po potrebi solimo. Ko juha zavre, na močnem ognju vanju zakuhamo riž.

Nekaj minut preden je riž kuhan, dodamo dušeno repo in sesekljan peteršilj. Mineštro z repo in rižem ponudimo zelo vročo, nariban parmezan ponudimo posebej.

Juha Stracciatella z zdrobom

Preprosta juha z zdrobom, jajci in peteršiljem. Recept za juho prihaja iz vasi v okolici Rima in se imenuje juha Stracciatella. 

Recept za juho z zdrobom:

  • 3 žlice zdroba
  • 3 jajca
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1, 5 l čiste zelenjavne juhe
  • nastrgan parmezan
  • muškatni orešček
  • sol in poper

V posodi stepemo jajca, vmešamo 2 žlici nastrganega parmezana, zdrob, sesekljan peteršilj, ščepec soli in popra, ter na koncu še ščepec muškatnega oreščka. Premešamo in mešanico razredčimo s pol skodelice juhe. Preostalo zelenjavno jušno osnovo zavremo in nato zlijemo vanjo pripravljeno mešanico.

Med nenehnim mešanjem juho kuhamo zmernem ognju štiri minute. Juho ponudimo z nastrganim parmezanom.

jedi na žlico
Juha Stracciatella z zdrobom in jajci

Viri: Jedi na žlico brez mesa:

  • Aduti dobre kuhinje, 1973 Fratelli Fabbri Editori, Milano