Recepti za kosilo na žlico – ideje za najboljše enolončnice

Recepti za kosilo na žlico! Ne veste kaj bi za kosilo? Poiskala sem recepte za odlične enolončnice, za krompirjeve jedi na žlico in za jedi na žlico iz pečice. Veste katere so priljubljene slovenske jedi na žlico in kako pripravimo zdrave  jedi na žlico? Seveda sem poiskala jedi na žlico brez mesa, zelenjavne enolončnice in jedi na žlico s fižolom.

Jedi na žlico ali enolončnice običajno postrežemo kot samostojno kosilo, lahko tudi samo s kosom kruha. Jedi izboljšamo tudi z različnimi prilogami, kot so testenine, riž ali cmoki. Danes si bomo ogledali nekaj tradicionalnih slovenskih receptov, recepte za italijanske mineštre in nekaj receptov za zelenjavno mesne enolončnice, ki jih lahko kuhamo samo v večjem loncu. 

recepti za kosilo na žlico
Recept za najboljši segedin

Recepti za kosilo na žlico

Želite v svoji kuhinji čisto nekaj posebnega? Litoželezni lonec z modernim stožčastim pokrovom! Poglej ugodno ponudbo!

Jedi na žlico so preproste za pripravo, z nekaj iznajdljivosti jih lahko pripravimo samo v enem loncu. Priljubljena je tudi priprava enolončnic v pečici. Poznamo zelenjavne enolončnice, mesne enolončnice in mesno zelenjavne jedi na žlico. Enolončnice so odlična ideja za kosilo tudi za vegetarijance, saj je osnova enolončnic skoraj vedno zelenjava. Slovenci radi pripravljamo stare slovenske jedi na žlico, najpogosteje je to bograč, šara, kisla juha, goveja juha, obare in jedi s kislim zeljem. Radi skuhamo tudi golaž, joto, segedin in razne zelenjavne mineštre.
Pogosto je na mizi tudi fižolova ali krompirjeva juha, ter stare jedi kot so govnač, matevž ali mežerli. Idej za kosilo na žlico je veliko, pripravili pa bomo tiste, ki jih imajo najraje naši domači. Okoli tradicionalnih slovenskih jedi na žlico se pogosto razvijejo tudi vroče razprave kako moramo jed pravilno pripraviti. Naj vas spomnim, da se priprava jedi razlikuje od pokrajine do pokrajine in celo od vasi do vasi.

Ragu – kako pripravimo klasični ragu za testenine?

Ragu sicer strogo gledano ni jed na žlico, ampak je omaka, ki jo ponudimo s testeninami. Klasični ragu je omaka, pripravljena iz sesekljanega mesa, v starih italijanskih receptih so dodali tudi drobovino.

Ragu običajno pripravimo s paradižnikom, poznamo pa tudi beli ragu, ki je brez paradižnika. Za pripravo raguja je najboljši svež paradižnik, uporabimo lahko tudi paradižnik iz olupljene iz pločevinke. Odličen ragu pripravimo tudi samo z paradižnikovo mezgo.

Recept za klasični ragu:

  • 20 dag sesekljane nemastne govedine
  • 1 čebula
  • 1 rezina gomolja zelene
  • 1, 5 dag masla
  • 1 žlica olivnega olja
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 3 velike žlice tople vode
  • 1, 5 dag suhih gob (lahko posušene jurčke)
  • 1/2 žličke soli
  • poper

Mleto govedino položimo v litrsko posodo, skupaj s sesekljano čebulo, sesekljanim gomoljem zelene, maslom in olivnim oljem. Pokrijemo in na zmernem ognju počasi kuhamo 10 minut. Vmes večkrat premešamo in ko meso zbledi, dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo prej razredčimo z dvema žlicama tople vode.

Posušene gobe že prej namočimo v toplo vodo in jih sedaj odcedimo, sesekljamo in stresemo k mesu. Jed pokrijemo in zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo približno eno uro. Pokrovko pustimo odprto samo za špranjo, jed vmes večkrat premešamo. Malo preden je ragu kuhan, prilijemo odcejeno vodo, v kateri smo namakali gobe. Ragu po okusu solimo in popramo.

Če bomo ragu kuhali dlje kot eno uro, potem mu prilijemo še malo tople vode, da ne postane preveč gost.

Zelenjavna rižota

Zelenjavna rižota je odlična izbira za kosilo! Recept je pripravljen za štiri porcije, za pripravo bomo potrebovali približno 45 minut.

Recept za zelenjavno rižoto:

  • 40 dag riža
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • 1 bučka
  • 2 zrela paradižnika
  • 1 stebelce zelene
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 l čiste zelenjavne juhe
  • 1 žlica masla
  • sol

Korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kocke. Čebulo in zeleno očistimo in narežemo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo vso zelenjavo in pražimo približno 10 minut. Dodamo riž in nekaj minut dušimo. Primešamo olupljen in sesekljan paradižnik, prilijemo polovico vrele juhe in na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut.

Medtem ko se riž z zelenjavo kuha, razrežemo bučko na kocke in dodamo v jed. Preostalo juho prilivamo po malem, če je potrebno rižoto še dosolimo. Rižoto odstavimo z ognja, preden je riž popolnoma kuhan. Tik preden jed ponudimo, dodamo sesekljan peteršilj, dobro premešamo in postrežemo.

Mineštra z rižem in testeninami

Skrivnost dobre mineštre je predvsem v sezonski in tudi lokalno pridelani zelenjavi. Recepti za mineštre so vedno bolj ideja, saj lahko vsak recept spremenimo glede na živila, ki jih imamo pri roki. Zelenjavo za mineštro spreminjamo glede na letni čas. Spomladi morajo biti v mineštri obvezno bob, grah in  šparglji.

Poleti vsa preostala zelenjava, obvezno stročji fižol, paradižnik, bučke in vsa ostala poletna zelenjava. Na jesen in pozimi, bomo v mineštro dodali brokoli, zelje in brstični ohrovt. Seveda pa lahko mineštro obogatimo z rižem, testeninami ali dodamo slanino.

Recept za mineštro z rižem in testeninami:

  • 15 dag drobnih testenin
  • 15 dag riža
  • pest blitve
  • kos gomolja zelene
  • 10 dag mladega fižola
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • nekaj lističev svežega majarona
  • 5 dag narezane slanine
  • 1, 5 čiste juhe
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo sesekljano čebulo in drobno narezano slanino. Ko čebula zarumeni, prilijemo čisto zelenjavno juho.  Medtem očistimo in drobno narežemo vso zelenjavo. Ko juha zavre, dodamo vso narezano zelenjavo, solimo in popramo, pokrijemo in počasi kuhamo približno pol ure.

Nato v mineštro dodamo riž in drobne testenine. Ko je oboje kuhano in zelenjava mehka, mineštro takoj postrežemo. Mineštra pripravljena po tem receptu, je odlična tudi mrzla.

Prebranec

Prebranec je odlična jed, ki izhaja iz Makedonije. Glavna sestavina je bel fižol tetovec, ima pa tudi posebno ime Gravče na Tavče, kar pomeni fižol v pekaču. Za pripravo jedi moramo vedno uporabiti bel fižol, dodamo pa še čebulo, sladko mleto papriko, česen , sol in poper. Prebranec lahko pripravimo tudi bolj pekoč, okusen je tudi hladen.

Recept za prebranec:

  • 80 dag velikega fižola tetovec
  • 1, 5 kg čebule
  • 3, 5 dl olja
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 1 žlica rdeče mlete paprike

Namočen fižol skuhamo na pol in vodo odcedimo. Čebulo olupimo in jo tanko nalistamo. V ponvi segrejemo 2 dl olja in prepražimo čebulo. Dodamo mleto rdečo papriko, sol, poper in lovorov list. Premešamo in odstavimo z ognja. Pripravimo globoko posodo, ki je primerna za peko v pečici.

Pekač malo namastimo in vanj izmenoma polagamo plast fižola in plast pražene čebule. Zadnja plast naj bo fižol. Vse skupaj prelijemo s preostalim oljem in dolijemo malo vode, v kateri smo kuhali fižol. Jed pečemo v zmerno vroči pečici toliko časa, da voda povre.

Medtem ko se fižol peče, jedi ne smemo mešati. Prebranec ponudimo vroč ali hladen, odlična priloga k mesu na žaru.

Vampi po tržaško

Ko se odločimo, da bomo pripravili vampe, je najbolj pomembna izbira kakovostnih vampov. Vampi se med kuhanjem zelo skrčijo, zato vedno kupimo zadostno količino, za eno osebo računajmo približno 800 g. Če imajo vampi kljub spiranju z mrzlo vodo, še vedno neprijeten vonj, jih prelijemo z mešanico belega kisa in vode. Vse skupaj pokrijemo in namakamo eno uro, nato vampe še enkrat operemo.

Preden vampe narežemo, jih deset minut kuhamo v slanem kropu. S tem bomo popolnoma odstranili neprijeten vonj in lažje jih bomo narezali. Poleg vampov po tržaško, so v Italiji značilna regionalna jed tudi klasični Rimski vampi, Milanski vampi in Toskanski vampi. V Italiji ima skoraj vsaka pokrajina svoj recept za pripravo vampov, danes bomo pripravili tudi pri nas najbolj poznane vampe po Tržaško. 

Recept za vampe po tržaško:

  • 40 dag kuhanih in narezanih vampov
  • 1 žlica olja
  • 6 dag slanine
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica drobtin
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • za noževo konico ostre paprike
  • sol, poper
  • majaron
  • 1 lovorov list
  • svež peteršilj
  • 5 dag sira
  • lonček čiste juhe
  • malo belega vina
  • 1 žlica smetane

V ponvi segrejemo olje in popražimo narezano slanino, nato dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Še preden čebula zarumeni, dodamo mleto sladko papriko, paradižnikov mezgo in drobtine. Premešamo in še malo popražimo. Nato prilijemo čisto malo juhe in kuhamo četrt ure.

Nato dodamo narezane vampe, lovorov list, majaron, sol in poper. Jed mora biti gostljata. Vampe zalijemo še z malo juhe, dodamo nekaj kapljic belega vina in kuhamo še pol ure. Nazadnje primešamo žlico smetane in drobno sesekljan peteršilj.

Preden vampe ponudimo, jih posujemo z nastrganim parmezanom. K vampom po tržaško ponudimo kuhan krompir, poletno ali samo kos kruha.

Kot sladico lahko zraven postrežemo potico po svojem okusu, najbolj se prileže orehova potica. 

Kako pripravimo najboljše vampe
Kako pripravimo najboljše vampe

Kurja obara

Kurja obara ali ajmoht, je odlična enolončnica, ki jo ponudimo z ajdovimi žganci ali krompirjevimi žličniki. Danes bomo pripravili kurjo obaro z veliko jušne zelenjave, kar da jedi še posebno dober okus.

Recept za kurjo obaro:

  • 70 dag kurjega mesa
  • 1, 25 l čiste juhe
  • 2 žlici svinjske masti
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica drobtin
  • jušna zelenjava; korenček, koren peteršilja, gomolj zelene, malo cvetače, graha ali kolerabe
  • 1 žlica sesekljane čebule
  • 1 strok česna
  • poper in sol
  • 1 lovorov list
  • ščepec timijana in majarona
  • malo jabolčnega ali pehtranovega kisa
  • šetraj

Kurje meso narežemo na kose in jih damo kuhat v juho. Ko zavre, dodamo narezano jušno zelenjavo in vse začimbe. Na svinjski masti prepražimo moko, dodamo sesekljano čebulo in ko zarumeni še drobtine in strt česen.

Takoj ko česen zadiši, zalijemo z mrzlo vodo, gladko razmešamo in zlijemo v obaro. Ko so vse sestavine kuhane, jed okisamo in po okusu solimo ter popramo.

kurja obara z žličniki
Kurja obara z drobovino in žličniki Slika: Mari Radej

Enolončnica z jajčevci

Okusna poletna enolončnica z jajčevci je poznana Bolgarska jed, ki se imenuje orientalska janija.  Janija ali jahnija je jed, ki spominja na zelenjavni ragu, kot ga pripravljamo pri nas. V balkanski kuhinji jajčevce uporabljajo v mnogih jedeh. Za boljši okus jajčevcev jih za 15 minut položimo v vročo pečico ali na žar, tako jih tudi lažje olupimo.

Recept za enolončnico z jajčevci:

  • 600 g jajčevcev
  • 250 g bučk
  • 1 dl olivnega olja
  • 3 paprike
  • 2 čebuli
  • 250 g paradižnika
  • sol in poper
  • 4 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 dl belega vina
  • 1 žlica moke
  • 1,5 dl tople vode
  • svež peteršilj
  • poper v zrnju

Jajčevce narežemo na kolobarček, posolimo in pustimo počivati pol ure, nato jih oplaknemo in dobro odcedimo. Bučke olupimo in narežemo na majhne kolobarje. Paprike operemo, osušimo in spečemo, ter pečene olupimo in narežemo na rezance. Paradižnik operemo, poparimo in olupljene narežemo na kolobarje.

V ponvi segrejemo olje in na kratko popečemo narezane jajčevce in bučke. V malo višji pekač naložimo zelenjavo po plasteh, vsako plast malo nasolimo, potresemo s sesekljanim česnom in zdrobljenim lovorovim listom. Na maščobi, ki je ostala od praženja jajčevcev, popražimo drobno sesekljano čebulo, da se zmehča in porumeni.

Dodamo moko, jo na hitro popražimo, prilijemo malo hladne vode in takoj nato še malo tople vode. Premešamo in malo pokuhamo. S to omako prelijemo zelenjavo in jo postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C.

Zelenjavo pečemo do mehkega, tekočina pa se mora zgostiti v omako. Preden jed ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem in sveže zmletim poprom.

mineštra z jajčevci
Mineštra z jajčevci

Džuveč z jajčevci in papriko

Džuveč je enolončnica, ki jo pripravim iz različne zelenjave, običajno prevladujeta paradižnik in paprika. Današnji džuveč bomo pripravili po romunskem receptu, v jed bomo poleg paradižnikov in paprike, dodali tudi jajčevce, kumare in goveje meso.

Recept za džuveč z jajčevci in papriko:

  • 1 jajčevec 
  • 2 čebuli
  • 750 g govedine
  • 1 dl olivnega olja
  • 5 zrelih paradižnikov
  • 5 paprik babur
  • 1 kumara
  • 1 limona
  • 4 krompirji
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 2 dl mleka
  • poper in sol

Jajčevce olupimo, zrežemo na kocke, posolimo in pustimo počivati eno uro, nato jih oplaknemo in odcedimo. Čebulo drobno sesekljamo, govedino narežemo na večje kose. V pekaču, v katerem bomo pripravljali jed, razgrejemo olje in prepražimo sesekljano čebulo. Ko je čebula na pol mehka, primešamo narezano govedino, posolimo, premešamo in nekaj minut pražimo. Dodamo jajčevce, zalijemo z malo vode in pokrito dušimo.

Paprike očistimo in zrežemo na rezine, krompir olupimo in narežemo na kocke. Kumaro in paradižnike olupimo in narežemo na večje kose. Vso zelenjavo posolimo, premešamo in dodamo v pekač k mesu. Po potrebi dolijemo malo vode in kuhamo pri zmerni temperaturi, da se vse sestavine zmehčajo.

V mleku razžvrkljamo jajca, dodamo limonin sok in moko, popramo in solimo, ter dobro premešano mešanico prelijemo po že skoraj kuhanem džuveču.

Za boljši okus lahko džuveč še zapečemo v pečici, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Pečemo toliko časa, da povre vsa tekočina in džuveč po vrhu lepo zarumeni. Džuveč lahko ponudimo v pekaču, v katerem smo ga pripravljali.

Recepti za kosilo na žlico iz drugih spletnih strani:

Kako skuhamo dober golaž

skrivnosti dobrega golaža

Kako skuhamo najboljšo joto?

jota s kislim zeljem

Viri: Recepti za kosilo na žlico:

  • I Jolly della buona cucina; Mineštra z rižem in testeninami; Zelenjavna rižota
  • Karapandža; Moji najljubši recepti; Prebranec
  • Vampi po tržaško; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Recepti za kosilo na žlico: Kurja obara; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer