Slovenske jedi na žlico – 22 tradicionalnih jedi na žlico

Slovenske jedi na žlico so del naše tradicije, poznamo veliko odličnih preprostih receptov, ki so se obdržali skozi stoletja. Med tradicionalne jedi na žlico sodijo predvsem jedi s krompirjem, fižolom, kislim zeljem, kislo repo in enolončnice iz sezonske zelenjave.

V času kolin so pripravljali jedi iz mesa, ki ga je bilo treba hitro porabiti, kasneje pa so se kuhale enolončnice s prekajenim in nasoljenim mesom. Stari recepti so danes prilagojeni novejšim kulinaričnim smernicam, a še vedno lahko skuhamo okusna kosila po preverjenih, tradicionalnih receptih. 

slovenske jedi na žlico
Tradicionalna slovenska kisla juha s svinjskimi nogicami

Slovenske jedi na žlico po starih receptih

Tradicionalne slovenske jedi na žlico so predvsem preproste enolončnice, ki jih v različnih regijah pripravljajo po edinstvenih receptih. Z leti so se recepti prilagodili modernim kuharskim smernicam, čeprav lahko seveda vse jedi pripravimo po originalnih receptih.

Lepota slovenske kulinarike je raznolikost in regijsko obarvane priprave jedi. Za današnji prispevek sem poiskala stare recepte, ki so se ohranili predvsem zaradi negovanja kulinarične tradicije.

Bakalca

Bakalca je tradicionalna slovenska jed, ki jo pripravljajo na Idrijskem. V originalnem receptu se za pripravo jedi uporablja ovčje ali koštrunovo meso. Namesto ovčjega mesa lahko uporabimo jagnetino ali meso domačega kunca. Danes bomo pripravili bakalco po starem receptu, namesto ovčetino bomo dodali kunčje meso.

Bakalco ponudimo z Idrijskimi žlikrofi. Recept je povzet po Delo- kulinarika.

Recept za bakalco s kunčjim mesom:

  • 1 kg kunčjega mesa
  • 5 dag svinjske masti
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • veliko jušne zelenjave
  • timijan, lovorov list in majaron
  • 1 žlica moke
  • malo belega vina po okusu
  • voda
  • sol in poper

V večjem loncu segrejemo svinjsko mast, dodamo narezano čebulo, česen in korenček. Dodamo razkosanega kunca, prilijemo malo vode in dodamo vso narezano jušno zelenjavo, več je bo, boljša bo jed.

domači kunec

Kunca počasi dušimo 40,  dodamo sol, timijan, lovorov list in malo majarona.

Ko je meso mehko, ga vzamemo iz jedi, s kosti odstranimo meso in ga spet stresemo v bakalco. Kunčje meso in jušno zelenjavo potresemo z malo moke, na hitro popražimo in zalijemo z  vodo, tako da je jed srednje gosta.

Prilijemo še vino in bakalco še enkrat prevremo. Ponudimo jo z idrijskimi žlikrofi.

bakalca
Bakalca s kunčjim mesom

Šelinka ali šjelnova juha

Šelinka ali šjelnova juha je tradicionalna slovenska jed, ki prihaja s Krasa in Vipavske doline. Juho so v teh krajih tradicionalno ponudili na trgatvi, skupaj s krompirjevo ali koruzno polento. Tudi za to jed poznamo več načinov priprave, ponekod so jo pripravili kot juho, spet drugje kot preprosto mineštro.

Glavna sestavina šelinke so listi in gomolj zelene, z dodatkom riža, krompirja ali fižola. Jed lahko okisamo z žlico vina ali kisa. Če želimo bolj krepko enolončnico, dodamo domač pršut, ter seveda nekaj zelenjave in začimb. Za zgostitev enolončnice lahko uporabimo koruzni zdrob.

Recept za šelinko:

  • stebla in listi zelene
  • manjši gomolj zelene
  • 1 rumeno korenje
  • kos pršuta
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • 1 l vode (lahko tudi zelenjavna jušna osnova)
  • poper in sol
  • za zgostitev: žlica moke ali koruznega zdroba

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo, korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje.  Gomolj zelene narežemo na kocke, stebla in liste zelene drobno sesekljamo. Pršut zrežemo na manjše kocke ali rezine. 

V večji ponvi najprej scvremo narezan pršut, nato dodamo sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da postekleni. Nato dodamo strt česen in zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Zavremo in kuhamo pol ure, nato dodamo narezan gomolj zelene in drobno sesekljane liste in steblo zelene.

Kuhamo še približno 15 minut, nato jed po potrebo zgostimo s koruznim zdrobom, če želimo, lahko dodamo tudi malo moke. Juho počasi kuhamo še 15 minut, nato njo odstavimo z ognja. Šelinko ponudimo s poletno. 

Krompirjeva juha s skuto

Krompirjeva juha je vsekakor tradicionalna slovenska jed, pripravimo jo lahko na mnoge načine. Izredno priljubljena je krompirjeva juha s klobaso, s hrenovko ali krompirjeva juha z makaroni.

Včasih se je kuhala navadna krompirjeva juha, dodali so mogoče samo malo korenja in zelišča, ter jo zabelili z ocvirki, zaseko ali prežganjem. Današnji recept je malo drugačen, saj bomo krompirjevo juho pripravili s skuto in mlekom. 

Recept za krompirjevo juho s skuto:

  • 1 kg krompirja
  • jušno zelenjavo: korenček, rumeno korenje, peteršilj, zelena
  • 1 žlico svinjske masti
  • 1/2 čebule
  • 1/2 l mleka
  • 200 g puste skute
  • sol in poper
  • sveže sesekljan peteršilj

Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke. Skuhamo ga skupaj z jušno zelenjavo in ga nato s tekočino vred pretlačimo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo in jo primešamo k pretlačenemu krompirju.

Mleko zavremo in ga zlijemo na krompir, na koncu primešamo pretlačeno pusto skuto. Preden jed ponudimo, jo po okusu solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. 

Štajerski lonec s kunčjim mesom

S štajerskih koncev prihajajo zelo zanimivi recepti za enolončnice, ki jih imenujejo štajerski lonec. Najbolj poznan je pohorski lonec ali pohorski pisker. Pohorski lonec je jed na žlico, pripravljena iz različnih vrst mesa in zelenjave. V nekaterih receptih se v štajerskem loncu znajdejo tudi gobe, ješprenj in najpogosteje svinjsko, telečje ali divjačinsko meso. Danes bomo štajerski lonec pripravili s kunčjim mesom.

Recept za štajerskim lonec s kunčjim mesom:

  • 1 kg kunčjega mesa
  • 3 velike korenčke
  • svež peteršilj
  • 100 g graha
  • 5 krompirjev
  • 1 mala glava zelja
  • timijan in majaron
  • 1 lovorov list
  • 2 stroka česna

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Korenje ostrgamo in narežemo na koščke, čebulo olupimo in nasekljamo, česen olupimo in stremo. Kunčje meso narežemo na kocke. V večji lonec položimo polovico narezanega korenja, peteršilj, sesekljano čebulo in strt česen. Nato dodamo polovico narezanega mesa, solimo in popramo, ter dodamo še majaron, timijan in lovorov list.

Na koncu dodamo še polovico na kose narezanega krompirja in polovico na rezance narezanega zelja. Nato po vrhu po istem vrstnem redu položimo preostalo polovico vseh sestavin, samo da damo na vrh narezano zelje. Vse skupaj prelijemo z vodo, sega naj do polovice vseh živil. Vse skupaj kuhamo do mehkega in takoj postrežemo. 

Juha z laškim fižolom

Fižolova juha je okusna tradicionalna jed na žlico, danes jo bomo skuhali s štajerskim fižolom, ki ga poznamo pod imenom laški fižol. Preprosta fižolova juha, ki jo postrežemo kot samostojno jed, zraven se prileže kos sveže pečenega kruha.

Juha z laškim fižolom:

  • 1/2 kg laškega fižola v zrnu
  • 2 l vode
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • posušen timijan
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • žlica kisle smetane

Laški fižol, ki je lepe vijolične barve, dan pred kuhanjem namočimo. Fižol naslednji dan skuhamo do mehkega, skupaj z lovorovim listom.  Polovico kuhanega fižola nato pretlačimo in ga vrnemo v lonec. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo, sol, poper in timijan.

Dodamo žlico kisle smetane in jed na hitro še enkrat prevremo. Če želimo bolj krepko fižolovo juho, vanjo zakuhamo poljubne testenine. 

Kisla juha s svinjskimi nogicami in krompirjem

Pri nas je najbolj poznana tradicionalna štajerska kisla juha. V starih receptih svetujejo, da za kislo juho porabimo dele svinjske glave, svinjske nogice in tudi boljše dele mesa. 

Recept za kislo juho:

  • 1 kg svinjskega mesa; del svinjske glave in svinjske nogice
  • 3 l vode
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • peteršilj
  • timijan
  • 4 stroki česna
  • 1 lovorov list
  • 6 dag moke
  • 3/4 kg krompirja
  • malo kisa

Svinjsko meso pristavimo skupaj z debelo narezano čebulo, korenčkom, peteršiljem, celimi stroki česna, timijanom in lovorom. Solimo in popramo, ko je meso mehko, ga zrežemo na koščke. Če kuhamo svinjsko glavo, potem kuhano meso obrežemo od kosti, prav tako z nogic zrežemo meso.

Svinjske nogice lahko v kisli juhi postrežemo tudi cele. Juho precedimo in vanjo položimo narezano meso, po okusu še popramo in solimo.

V juho nato zakuhamo na podolgovate kose narezan krompir in zgostimo s podmetom iz moke in mrzle juhe. Juho okisamo, ko je krompir že kuhan. Kislo juho še vedno ponudimo na raznih zabavah, porokah, silvestrovanju ali celo na Božični večerji.

Pogosto poleg kisle juhe postrežemo tudi kos orehove potice.

Tradicionalne zimske jedi na žlico

zimske jedi na žlico

Recept za boranjo ali boranijo

boranja

Piščančji ajmoht

piščančji ahmoht

Tradicionalne slovenske Velikonočne jedi na žlico

velikonočne jedi na žlico

Slovenske Božične jedi

kisla juha

Tradicionalne pustne jedi

tradicionalne pustne jedi

Recept za bograč

bograč

Recept za najboljši ričet

ričet

Kako pripravimo vampe po tradicionalnih receptih?

Kako pripravimo najboljše vampe

Tradicionalna jota s kislim zeljem

jota s kislim zeljem

Jota s kislo repo

jota s kislo repo

Tradicionalne primorske jedi na žlico

vampi po tržaško

Zeljna juha po starih receptih

zeljna juha

Slovenske jedi na žlico s fižolom

enolončnica

Kako skuhamo tradicionalne slovenske žgance?

koruzni žganci

Viri: Slovenske jedi na žlico:

  • Unsivet.si; Ideje za kosilo
  • Tradicionalne slovenske jedi; žganci
  • Slovenska kuharica; Štajerska kisla juha