Svinjska obara s krompirjem in fižolom je okusna in preprosta enolončnica. Obara je jed, ki je podobna juhi, samo da jo pripravimo bolj gosto. Pogosto uporabimo tudi ime ajmoht, vendar kuharski mojstri pravijo, da sta si jedi sicer podobni, a sta vseeno različni. Preprosto zato, ker za obaro čebulo, meso ali poljubno zelenjavo prej popražimo na maščobi, pri ajmohtu pa vse sestavine takoj zalijemo s tekočino in damo kuhat.
Najpogosteje se lotimo telečje ali piščančje obare, ali piščančji ajmot, v katerega lahko damo tudi drobovino. Danes sem pripravila obaro malo drugače in sicer svinjsko obaro s krompirjem in fižolom. Jed je preprosta in izredno okusna, drugačna pa je zaradi dodatka krompirja in fižola.
Svinjska obara s krompirjem in fižolom
Recept za svinjsko obaro s krompirjem in fižolom prihaja iz Sardinije, kjer so še posebej navdušeno nad raznimi enolončnicami. Obaro lahko pripravimo iz različnega mesa.
Slovenska posebnost in tudi slovenska narodna jed, je piščančji ajmoht, ki ga postrežemo z ajdovimi ali krompirjevimi žganci. Današnjo obaro bom postregla kot samostojno jed, zraven bom dala samo sveže pečen bel kruh.
Svinjsko obaro lahko pripravimo tudi brez krompirja ali fižola, dodamo lahko tudi kakšno drugo zelenjavo. V originalnem receptu dodamo tudi malo belega vina, lahko dodamo tudi rdečega.
Obaro zalijemo z vročo vodo, jaz sem uporabila čisto govejo juho, ki je ostala od prejšnjega dne. V jed lahko damo fižol iz pločevinke, če uporabimo fižol v zrnju, ga prejšnji dan namočimo.
Recept za svinjsko obaro s krompirjem in fižolom
Obaro lahko pripravimo tudi v pečici, jed stresemo v lončen pekač s pokrovom in počasi dušimo pri 180 stopinjah C. Jedi na žlico pripravljene v pečici so še posebej okusne, saj se okusi imenitno povežejo med seboj.
Recept za svinjsko obaro s krompirjem in fižolom:
- 1/2 rdeče čebule
- 1/2 bele čebule
- 1 korenček
- 1 žlica svinjske masti
- 1 kg svinjskega mesa
- 1/2 kozarčka belega vina
- 2 lovorova lista
- 2 žlici paradižnikove mezge ali paradižnika v kosih
- 1 žlica koruzne moke
- 1/2 l vroče vode ali juhe, lahko tudi zelenjavna jušna osnova
- 2 krompirja
- 250 g fižola
- sol, poper
- sveže sesekljan peteršilj
- posušen timijan
- posušen majaron
- malo čilija
Polovico rdeče in polovico bele čebule olupimo in narežemo na majhne kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Svinjsko meso narežemo na večje kose.

V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo čebulo. Dodamo korenček, premešamo in malo popražimo. Takoj dodamo narezano svinjsko meso in ga nekaj minut pražimo. Prilijemo belo vino, premešamo in pražimo toliko časa, da vino povre.

Ko vino povre, dodamo dva lovorova lista in dve žlici paradižnikove mezge. Namesto mezge lahko dodamo paradižnik v kosih iz pločevinke ali svež paradižnik. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga za nekaj minut potopimo v vrelo vodo, ga olupimo odstranimo semena in narežemo na majhne koščke.

Jed dobro premešamo in jo nato posujemo z koruzno moko ali koruznim škrobom. Premešamo in zalijemo z vročo vodo ali juho. Zmanjšamo ogenj in pustimo da obara počasi vre. Čez deset minut dodamo narezan krompir, premešamo, pokrijemo in počasi dušimo eno uro.

Čez eno uro, ko je meso mehko, dodamo kuhan rjav fižol, premešamo in začinimo. Poleg soli in popra, lahko dodamo tudi malo čilija po okusu. Preden obaro ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Svinjsko obaro lahko pripravimo tudi v pečici
Obaro lahko pripravimo tudi v pečici. Vse pripravimo po receptu in jed stresemo v pekač s pokrovom in ga za eno uro postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Deset minut preden je jed gotova, dodamo fižol in pekač še za nekaj minut postavimo v pečico. Jedi na žlico pripravljene v pečici so še posebej okusne, saj se razvijejo imenitni okusi.

Na povezavi si lahko ogledate originalni recept:
Svinjska obara s krompirjem in fižolom
Vir:
- Svinjska obara s krompirjem in fižolom: Sardinia Smile; blog
- Kaj bi danes kuhali: Ideje za kosilo; unisvet.si
Dodaj odgovor