Tradicionalne velikonočne jedi na žlico

Tradicionalne velikonočne jedi na žlico! Velika noč je poleg Božiča največji krščanski praznik. Pri obeh praznikih je hrana velikega pomena, saj se ob tem času mize šibijo od različnih dobrot. Pomen Velikonočnih jedi in njihov blagoslov so del velikonočnih praznikov, ki segajo daleč v versko in kulturno dediščino naše dežele.

Tradicionalne velikonočne jedi so že od nekdaj potica, pogača ali kruh, jajca in meso. V tem času pobarvamo pirhe, skuhamo šunko ali gnjat, naribamo hren in vso to hrano nesemo k žegnu ali blagoslovu jedi.

tradicionalne velikonočne jedi na žlico
Tradicionalne Velikonočne jedi! Šunka v testu in velikonočni pirhi! Slika: Mari Radej TUKAJ poglej ideje za barvanje pirhov!

Tradicionalne velikonočne jedi na žlico

Poleg potice, šunke in jajc, pa se okoli Velike noči pripravljajo tudi različne juhe in jedi na žlico. Na Gorenjskem, širši okolici Ljubljane in delu Dolenjske, je še vedno poznana stara narodna jed aleluja. Na juhi, v kateri se je kuhala krača ali kakšen drug kos prekajenega mesa, so zakuhali posušene repne olupke.

Aleluja naj bi se po legendi pripravljala v spomin na veliko lakoto, ki je vladala na Kranjskem leta 1529. Takrat naj bi ljudje jedli samo repne olupke in gospodinje so iz njih z mnogo domišljije pripravljale različne jedi.

Zgodovina velikonočne juhe aleluja, bele župe in suhe juhe

Velikonočna juha aleluja ima bogato zgodovino, pripravljali so jo v mnogih mestih, ki imajo dolgo kulturno in kulinarično tradicijo. Prvi zapisi o tej jedi segajo v leto 1529, ko je ljudi pestila velika lakota. Aleluja je bila prva jed Velikonočne nedelje, to je bila hrana za reveže in še danes simbol za skromnost.

Juha se pripravlja iz tekočine, ki ostane po kuhanju krače, šunke ali drugega prekajenega mesa. V juho so običajno vkuhali posušene olupke repe, to je tudi prvotni recept za alelujo. Juho so v različnih pokrajinah pripravljali po mnogih receptih, če je le bilo mogoče, so jo obogatili z živili, ki so bila na voljo.

V Šentjurju so v juho zakuhali posukanec, ta juha se imenuje bela župa. Posukanec iz moke in jajc so zakuhali v toliko vode, ki je ostala od kuhanja posušenega mesa, da so dobili gosto župo. Belo župo so postregli z jabolčno čežano. Velikonočna juha je lahko redka, v nekaterih pokrajinskih različicah ji dodajo kašo ali ocvirke.

Juha, ki se pripravi iz tekočine, v kateri se je kuhalo suho meso, imenujemo tudi suha juha, ki se je običajno kuhala okoli Velike noči in v pustnem času. 

Velikonočna aleluja z ajdovo kašo

Recept za Velikonočno alelujo z ajdovimi žganci prihaja iz okolice Žužemberka. Prvotni recept za juho, ki je bila pripravljena samo iz juhe, v kateri se je kuhalo prekajeno meso in iz repnih olupkov, so obogatili z ajdovo kašo in postregli z ajdovimi žganci.

Recept za alelujo z ajdovo kašo:

 • 2 l juhe, v kateri se je kuhalo prekajeno meso
 • posušeni olupki repe
 • 1 žlica moke
 • svinjska mast in ocvirki
 • 1 čebula
 • 3 stroki česna
 • sol in poper
 • za prilogo ajdovi žganci

Za Velikonočno alelujo potrebujemo posušene repne olupke. Repo olupimo in olupke posušimo. V večjem loncu segrejemo mast z ocvirki, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen.

Ko čebula porumeni, prilijemo juho, v kateri se je kuhalo prekajeno meso. Ko juha zavre, dodamo posušene repne olupke in ajdovo kašo, začinimo s soljo in poprom.

Juho kuhamo toliko časa, da je kaša mehka. Alelujo postrežemo z ajdovimi žganci ali kosom črnega kruha.

Aleluja po starem receptu

Postna juha aleluja ni bila na mizi samo ob Veliki noči, marsikje so jo gospodinje postregle tudi na čisto navaden dan. V času lakote, tudi v času vojne, so repne olupke skrbno shranili in jih kasneje uporabili za pripravo jedi. Izbrala sem star recept za alelujo iz knjige Varčna kuharica. 

Citiram recept za aleluja: 

Olupke oprane bele repe posuši nad ognjiščem. Posušene shrani na suhem; ko jih rabiš, jih namakaj en dan v mrzli vodi ter jih skuhaj do mehkega. Kuhane odcedi in dobro sesekljaj. Naredi svetlorumeno prežganje, prideni drobno zrezane čebule, zelenega peteršilja in sesekljane olupke ter zalij z juho, v kateri se je kuhalo suho meso, pridaj še malo popra, pusti prevreti in daj kot prikuho na mizo. 

Suha juha – juha iz prekajenega mesa z močnikom

Suha juha je dobila ime po tem, ker se za pripravo uporabi tekočina, ki je ostala od kuhanja prekajenega ali suhega mesa. Juho pripravljamo po različnih receptih, prav tako ima različna pokrajinska imena. Prvotno so juho iz prekajenega mesa ponudili izključno z močnikom, kasneje so vanjo zakuhali tudi riž.

V juho, ki je ostala od kuhanja prekajenega mesa, so najpogosteje zakuhali posušene repne olupke, juha se imenuje aleluja.

Recept za suho juho z močnikom:

 • 1/2 kg prekajenega mesa ( uporabimo juho, ki je ostala od kuhanja)
 • jušna zelenjava
 • 15 dag moke
 • 1 jajce
 • sol
 • svinjska mast
 • drobno sesekljan peteršilj

Prekajeno meso damo kuhat v rahlo slano vodo, na 1/2 kg mesa nalijemo 2 l hladne vode. Zavremo in počasi kuhamo 10 minut, nato vodo odlijemo, s tem odplaknemo odvečno sol, ki se je nabralo v mesu pri razsolu. Najprej kuhamo meso v litru in pol vode, nato dodamo narezano jušno zelenjavo, pazimo, da se meso ne razkuha. Ko je meso kuhano, juho precedimo in meso odstranimo.

V juho zakuhamo močnik, ki ga napravimo iz moke in jajca. Moko stresemo v posodo, dodamo jajce in z vilicami mešamo, da nastanejo kepice. Nato močnik med dlanmi obdelamo v drobne, enakomerne sukančke. Če želimo, da bo juha bolj čista, sukančke presejemo, da odpade preostala moka.

Polovico sukančkov na masti na hitro svetlo prepražimo, nato jih skupaj z ostalimi zakuhamo v juho. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Usukan mlečni močnik

Usukan mlečni močnik je stara narodna jed, ki je bila pogosto na mizi tudi v postnem času pred Veliko nočjo.

Recept za usukan mlečni močnik:

 • 1 l mleka
 • 15 dag pšenične moke
 • 1 jajce
 • sol

Moko stresemo v skledo. Stepemo jajce in ga dodamo moki. Z vilicami mešamo moko z jajcem, da nastanejo svaljki. Svaljke še z roko obdelamo, da dobimo čim manjše sukančke, vanje temeljito vtremo moko.

Sukančke nato zakuhamo v vrelo mleko, nato jih počasi kuhamo 10 minut. Med kuhanjem dodamo sol in večkrat premešamo.

Suha svinjska glava s sladko repo – krhljanka

Včasih so se porabili vsi deli prašiča, tudi prekajena svinjska glava in slabši deli prašiča. V decembru so imeli kmetje običajno koline in v času Pusta in Velike noči, so se vedno porabili tudi ostanki kolin. V jedi so pogosto dodajali tudi sladko repo in krompir, ki so jih običajno imeli dovolj.

Recept za suho svinjsko glavo s sladko repo in krompirjem:

 • kos svinjske glave
 • 1 kg sladke repe
 • 3/4 kg krompirja
 • 2 korenčka
 • 1 lovorov list
 • kumina
 • sol

Svinjsko glavo pristavimo na ogenj skupaj z olupljeno nakrhljano repo. Ko je svinjska glava na pol kuhana, dodamo enako nakrhljan krompir, tanko narezano korenje, kumino in sol. Počasi kuhamo in ko je glava kuhana, jo oberemo, meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Krhljanko lahko pripravimo tudi brez mesa in jo zabelimo z ocvirki. 

Viri: Tradicionalne velikonočne jedi na žlico:

 • Stare Slovenske jedi; varčna kuharica
 • Sto srečanj z dediščino na Slovenskem; Dr. Janez Bogataj
 • Kuhajmo po domače, Kristina Merc Matjašič