Zelenjavna enolončnica s krompirjem in prekajenim mesom je krepka enolončnica, ki jo postrežemo kot samostojno jed. Danes sem zraven postregla kruh z drožmi in sveže pečeno orehovo potico z drožmi. Enolončnico lahko imenujemo tudi drugače, saj sem recept sproti prilagajala, glede na to, katero zelenjavo sem imela pri roki.
Osnova enolončnice je sezonska zelenjava, krompir in prekajeno meso. Uporabila sem prekajene vršičke, ki jih kupujem ravno za takšne enolončnice. Na prekajenih vršičkih ni veliko mesa, ravno dovolj, da dajo jedi odličen okus.

Zelenjavna enolončnica s krompirjem
Današnja enolončnica je odlična kombinacija zelenjave, krompirja in prekajenega mesa. Enolončnico lahko skuhamo brez mesa, dodamo ali odvzamemo lahko kakšno zelenjavo. Recept je samo okviren, saj pri podobnih jedeh porabimo živila ki jih imamo pri roki ali živila, ki jih moramo porabiti. Jedi na žlico in enolončnice lahko kuhamo v enem loncu, prav pa je, da imamo doma nekaj resnično kakovostnih loncev različnih velikosti.
- 1/2 kg prekajenih vršičkov
- 6 krompirjev
- 2 korenčka
- 1 majhna konzerva graha (lahko tudi svež)
- 1 majhna konzerva fižola ( če uporabimo svežega, ga prejšnji dan skuhamo)
- 100 g stročjega fižola
- 100 g pora
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 pločevinka koruze
- 1 pest posušenih jurčkov
- ščepec praha posušenih lisičk
- 1/2 kozarčka pasiranih paradižnikov
- ščepec posušenih semen čilija
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 žlička polnozrnate moke
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žlička suhega timijana
- 1 lovorov list
- 1 žlička suhega majarona

V litru vode posebej pristavimo prekajene vršičke, dodamo timijan, majaron in lovorov list. Vršičke kuhamo 20 minut, nato s kosti obrežemo lepe koščke mesa, kosti in zelo mastno meso zavržemo. Vodo v kateri smo kuhali prekajeno meso prihranimo, saj bomo z njo zalivali zelenjavo in krompir.
Čebulo olupimo in grobo narežemo, česen olupimo in stremo. Korenček ostrgamo in narežemo na kockice ali kolobarje. Suhe jurčke namočimo v toplo vodo, ko jih odcedimo, vodo prihranimo za zalivanje enolončnice. Krompir olupimo in narežemo na večje krhlje.
Če bomo uporabili svež fižol in grah, oboje že prej posebej skuhamo. Stročji fižol operemo in narežemo za grižljaj velike kose. Koruzo iz pločevinke oplaknemo z mrzlo vodo. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Dodamo lahko še drugo zelenjavo, zraven se odlično poda sladki krompir, koleraba ali cvetača.
Ali ste vedeli, da lahko zelenjavno enolončnico s krompirjem in prekajenim mesom pripravimo tudi v pečici?
Danes sem enolončnico pripravila v pečici, v posebni keramični posodi s steklenim pokrovom. Tako pripravljene jedi so še posebej okusne, saj se vsi okusi temeljito pomešajo med seboj.
V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo grobo narezano čebulo in na koščke narezano prekajeno meso.
Po nekaj minutah praženja dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo odcejene jurčke. Premešamo, pražimo nekaj minut in dodamo vso narezano zelenjavo.

Spet premešamo, nekaj minut pražimo in nato dodamo krompir, narezan na večje krhlje. Spet vse skupaj nekaj minut pražimo, dodamo pasiran paradižnik in mleto rdečo papriko.

Premešamo, potresemo z žlico polnozrnate moke in zalijemo z vodo, v kateri smo namakali posušene jurčke. Vse skupaj nekaj minut dušimo, nato dodamo sol, poper, majaron, timijan, lovorov list in nekaj semen posušenega čilija.

Po nekaj minutah dušenja, vse skupaj stresemo v keramično posodo s pokrovom, prilijemo tekočino v kateri smo kuhali prekajeno meso in postavimo v pečico.

Temperaturo nastavimo na 180 stopinj C, jed počasi dušimo najmanj eno uro. Vmes jed premešamo in po potrebi dolijemo tekočino. Enolončnici ne prilivamo preveč tekočine, saj mora biti jed gosta. Jed postrežemo vročo, še boljša je, če kakšno uro počakamo, da se okusi povežejo med seboj.