Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom je okusna mineštra, ki jo popestrimo s kosi piščančjega fileja. Kot pri vseh mineštrah, lahko tudi pri tej jedi na žlico, recept nekoliko prilagodimo. V poletnem in jesenskem času je običajno dovolj sveže zelenjave, pogosto nam tudi ostaja. Če pa nam je ostal še kos piščančjega fileja, potem imamo že vse za super piščančjo enolončnico.
Seveda lahko to poletno mineštro pripravimo brez mesa, dodamo lahko drugo poljubno zelenjavo in kakšno odvzamemo, če nam ni všeč. Skratka, pri tem receptu se lahko s sestavinami poljubno poigravamo, previdni moramo samo pri začimbah, da ne bodo spremenile osnovnega okusa jedi.
Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom
Zelenjavne enolončnice so preproste za pripravo, še bolj enostavno pa se bomo lotili recepta, če bomo mineštro na koncu enostavno postavili v pečico, jo pokrili in počakali, da se enostavno skuha do konca. Danes bomo zelenjavno mineštro pripravili v lončenem pekaču s steklenim pokrovom.
Lončen pekač pred uporabo razgrejemo v vroči pečici in ko popražimo vso zelenjavo in meso, vse skupaj stresemo v pekač in postavimo v pečico. V pokritem pekaču se bo jed počasi dušila in ohranili se bodo vsi čudoviti okusi zelenjave in piščanca.
Recept za zelenjavno enolončnico s piščancem
- 200 g piščančjega fileja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 pločevinka graha
- 1 pločevinka mešanice kuhane zelenjave ( grah, korenček, stročji fižol, koruza)
- 2 rdeča korenčka
- 1 rumeno korenje
- 4 veliki krompirji
- 1 rdeča paprika
- 1/2 pora
- košček zelene
- košček korena peteršilja
- 1 majhen paradižnik
- 1 pločevinka pasiranega paradižnika
- 2 žlici svinjske masti
- majaron, timijan in malo čilija
- 1 lovorjev list
- 1 žlica moke
Piščančji file operemo, osušimo in narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in z vseh strani popečemo meso, pazimo, da ga ne prepečemo. Ko meso rahlo porjavi, ga odstavimo z ognja in ga pokritega pustimo na toplem.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Korenček in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Paradižnik olupimo in narežemo, semena odstranimo. Rdečo čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Rdečo papriko prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Prav tako na manjše kose narežemo vso zelenjavo, ki jo bomo dodali v enolončnico.
V ponvi segrejemo žlico svinjske masti ali druge maščobe in najprej popražimo narezano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in zadiši, najprej dodamo narezano korenje, papriko in paradižnik. Premešamo in pražimo najmanj pet minut. Nato dodamo narezan krompir, premešamo in pražimo osem minut.
Dodamo še grah in mešano zelenjavo iz pločevinke, prelijemo s pasiranim paradižnikom, premešamo in posipamo z žlico moke. Spet premešamo, dodamo popečeno meso in zalijemo z zajemalko jušne osnove ali vroče juhe.
Če nimamo skuhane jušne osnove, lahko na hitro pripravimo ponarejeno jušno osnovo. Zavremo liter vode, dodamo sol, poper, timijan, peteršilj, majaron, malo čilija in lovor. Pustimo nekaj minut vreti in s to tekočino zalivamo praženo zelenjavo in meso.
Zakaj je enolončnica bolj okusna, če jo pripravimo v lončenem pekaču v pečici?
Lončen pekač s pokrovom vred za najmanj 15 minut postavimo v ogreto pečico.Vso popraženo zelenjavo z mesom stresemo v lončen pekač s pokrovom,pazimo da se ne opečemo! Dodamo sol, poper, čili, timijan, majaron in lovor. Zalijemo s tekočino, z juho ali z vročo vodo z začimbami.
Enolončnica, pripravljena v lončenem pekaču s steklenim pokrovom, je boljšega okusa, saj se med dušenjem jedi ohranijo vsi pomembno okusi.
Pečica je že ogreta, sedaj jo nastavimo na 200 stopinj C, enolončnico počasi dušimo 40 minut. Preden enolončnico s piščančjim mesom postrežemo, jo potresemo s svežim, sesekljanim peteršiljem.