Zelenjavne jedi na žlico se priležejo ob vsakem letnem času. Pozimi nas krepke enolončnice pogrejejo, poleti pa nas jedi pripravljene iz sveže zelenjave predvsem osvežijo in tudi nekoliko ohladijo. V poletnem in jesenskem času, ko je na voljo veliko sezonske zelenjave, so posebej priljubljene mineštre po različnih receptih.
Zelenjavo lahko kombiniramo z mesom, rižem, testeninami, dobro pa se ujame tudi s stročnicami.
Zelenjavne jedi na žlico
Današnje recepte sem izbrala naključno, vključila sem sezonsko zelenjavo ki jo lahko pridelamo na domačem vrtu. Slovenci smo veliki ljubitelji krompirja, zato sem poiskala tudi nekaj receptov za zelenjavne enolončnice s krompirjem.
Poleg klasičnih enolončnic in minešter, si lahko vroče poletne dni popestrimo tudi s hladnimi juhami in enolončnicami. Posebej okusna je ledena kumarična juha, ki jo bomo pripravili z avokadom. Hladne poletne juhe lahko pripravimo tudi iz različnega sadja in jagodičevja. Zelenjavne jedi lahko kombiniramo z mesom, ali pa pripravimo okusne vegetarijanske jedi.
Hladna kumarična juha
Kumare nas na vrtovih razveseljujejo celo poletje. Poleg tega, da iz njih pripravimo okusno solato, jih vložimo za zimo ali skuhamo juho, so kumare tudi zelo koristne za naše zdravje. Vsebujejo mnoge vitamine in minerale, posebej pomemben je vitamin K, ki je ključen za preprečevanje kronične utrujenosti.
S svežo kumaro lahko tudi preženemo slab okus in zadah v ustih, pomaga pa tudi pri glavobolu. Kumare pospešujejo prebavo, zato si z njimi pomagamo pri trdovratnem zaprtju. Vse to in še več nam nudijo sveže kumare!
Sedaj pa k receptu! Hladna ali ledena kumarična juha z avokadom je okusna poletna jed, ki nas napolni z energijo. Za pripravo bomo potrebovali približno pol ure, skodelica juhe vsebuje 307 Kcal, 7 g beljakovin, 30 g maščob in 10 g ogljikovih hidratov. Poleg kumar in avokada bomo dodali še čebulo, česen, jogurt in pinjenec.
Recept za hladno kumarično juho:
- 2 veliki kumari
- 2 avokada
- 3 čebule
- 2 stroka česna
- 1 l čiste zelenjavne juhe
- 1 žlica limoninega soka
- 250 g jogurta
- 250 ml pinjenca
- sol in kajenski poper
- mleta kumina
- šopek redkvic
Kumare operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo semena. Kumarično meso narežemo na majhne koščke. Avokadu odstranimo koščico in potrgamo meso. Čebulo olupimo in narežemo na kocke, česen prav tako olupimo in stremo.
Narezane kumare, meso avokada, narezano čebulo in česen zmečkamo s paličnim mešalnikom. Mešanico prilijemo v čisto zelenjavno juho, vmešamo limonin sok, jogurt in pinjenec. Vse skupaj dobro premešamo in začinimo s soljo, kajenskim poprom, ter na koncu dodamo še mleto kumino. Premešamo in juho za eno uro postavimo v hladilnik.
Medtem ko se juha hladi, očistimo redkvice in jih narežemo na rezine. Preden hladno juho postrežemo, jo okrasimo z rezinami redkvic, lahko pa dodamo tudi kakšen listič redkvice.