Prebranec s slanino

Dober prebranec bomo skuhali iz belega fižola tetovec, veliko čebule in rdeče paprike. Pravi prebranac je brezmesna jed, čeprav pogosto opazimo tudi recepte, ki vsebujejo slanino ali prekajeno meso. Prebranec se praviloma peče v keramičnem pekaču in velja za postno, brezmesno jed. Seveda je brezmesni prebranec odličen, a danes ga bom pripravila malo po svoje. Za prebranec uporabimo sorto fižola prebranec ali beli fižol tetovec, ki ga najpogosteje uporabimo za kuhanje pasulja. 

Dodala bom slanino in prekajena rebra. Mogoče se ta jed ne imenuje več prebranec, lahko rečemo tudi fižol iz pečice ali pečen fižol s prekajenim mesom ali slanino. Kakor koli že, jed sem pripravljala po receptu za prebranec, samo obogatila sem ga s suhim mesom in slanino.

dober prebranec
Prebranec s slanino

Dober prebranec s slanino in prekajenim mesom

Ko izbiramo sorto fižola za prebranec, se običajno odločimo za beli fižol tetovec ali prebranec. Iz belega fižola tetovec običajno pripravljamo tudi pasulj.

Sorta fižola prebranec je turški fižol, velik, bel, mesnat in polnega in nekoliko sladkega okusa. Jaz sem prebranec pripravila iz belega fižola tetovec in rdeče čebule. 

 • 1 kg belega fižola sorte tetovec
 • 4 velike rdeče čebule
 • 1 žlica svinjske masti
 • 1 žlica mlete paprike
 • 3 lovorovi listi
 • 1 korenček
 • 2 stroka česna
 • sol in poper
 • 1 žlička sladkorja
 • pekoč feferon ali malo čilija v prahu
 • 1 majhno pločevinko paradižnika
 • tanko narezana slanina
 • prekajena svinjska rebra

Fižol tetovec že prejšnji dan preberemo in čez noč namočimo. Naslednji dan vodo odlijemo, prilijemo svežo, dodamo lovorov list in ga kuhamo približno 1 uro, pazimo da fižola ne razkuhamo.

recept za prebranec
Posebej skuhamo fižol in posebej prekajeno meso

Posebej damo kuhati prekajeno meso. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanjše rezine. Slanino narežemo na čim tanjše rezine, jaz sem kupila že narezano. Česen olupimo in stremo. Korenček olupimo in drobno naribamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in nato dolgo in počasi pražimo čebulo. Čebula mora postekleniti, se zmehčati, vendar ne sme postati rjava, saj lahko zagreni jed. Nato dodamo nariban korenček.

Čebuli dodamo žličko sladkorja, dobro premešamo in posodo odstavimo z ognja. Primešamo rdečo mleto papriko, solimo, popramo, dodamo strt česen in po želji malo čilija.

čebula za prebranec
Na svinjski masti popražimo čebulo, dodamo nariban korenček, strt česen, paradižnik iz pločevinke, sol, poper, čili, sladko papriko, sladkor

Jaz dodam malo posušenih semen čilija, ki daj jedi odličen okus, vendar niso preveč pekoči. Premešamo, malo pražimo in nato dodamo paradižnik iz pločevinke.

V originalnem receptu seveda ne dodamo paradižnika, kečapa ali paradižnikove mezge, a meni je všeč nekoliko sladek okus jedi. Po potrebi dolijemo malo fižolovke in malo vode, v kateri smo kuhali prekajeno meso.

Kako nalagamo sestavine za prebranec v keramični pekač?

Ko so prekajena rebrca kuhana, jih oberemo in narežemo na manjše koščke.

Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in vodo prihranimo. Prav tako prihranimo vodo, v kateri smo kuhali prekajeno meso. Keramičen pekač namastimo in naložimo prvo plast fižola, nato sledi plast mešanice s čebulo, koščki prekajenega mesa, spet fižol, čebula, prekajeno meso in na koncu spet fižol.

kako nalagamo prebranac v keramično posodo
Keramični pekač namastimo, naložimo prvo plast fižola, čez položimo gosto čebulno omako, koščke prekajenega mesa, spet fižol, čebulo, fižol in na koncu čez vse položimo rezine slanine

Zlaganje prebranca vedno zaključimo s plastjo fižola. Po fižolu lahko polijemo tudi malo fižolovke in vode, v kateri smo kuhali prekajeno meso, da se prebranec med peko ne bo preveč izsušil.

Po vrhu položimo rezine slanine in prebanec je pripravljen za pečenje. Tudi receptov za pečenje prebranca je več. Jaz vse naložim v keramični pekač, pokrijem s pokrovom in najprej 40 minut pečem pokrito. Nato pokrov odstranim in pečem še približno pol ure odkrito, da se slanina po vrhu lepo zapeče.

prebranec v pečici
Ko naložimo vse sestavine, pekač pokrijemo in pečemo pol ure pri 180 stopinjah C, nato ga odkrijemo in pečemo še toliko časa, da se tekočina pokuha in slanina zapeče

Koliko časa pečemo prebranec?

Keramični pekač postavimo v pečico, temperaturo nastavimo na 180 do 200 stopinj C in pečemo od 60 do 80 minut. Dober prebranec je gotov, ko tekočina izhlapi in se po vrhu naredi skorjica in je slanina lepo hrustljavo zapečena. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja