Juha s stročjim fižolom, krompirjem in rumenim korenjem

Juha s stročjim fižolom, krompirjem in rumenim korenjem, je okusna brezmesna enolončnica. Za pripravo juhe lahko uporabimo rumen ali zelen stročji fižol, prav tako lahko uporabimo zamrznjen fižol. V enolončnico s stročjim fižolom, sem danes poleg korenčka, dodala tudi rumeno korenje, ki da jedi čisto poseben okus. Rumeno korenje se žal vse premalo uporablja pri vsakodnevni kuhinji.

Rumenega korenja se je prijelo ime svinjsko korenje, saj so ga kmetje dolga leta pridelovali predvsem za krmo živali. Rumeno korenje je prijetno sladkega okusa in je tudi primerno za daljše skladiščenje. V jedeh se dobro ujema z različno zelenjavo, odličen je v  kombinaciji s stročjim  fižolom in  krompirjem. 

juha s stročjim fižolom
Juha s stročjim fižolom, krompirjem in rumenim korenjem

Okusna brezmesna juha s stročjim fižolom in rumenim korenjem

Enolončnice s stročjim fižolom običajno pripravljamo v poletnem času, ko imamo na voljo dovolj svežega fižola. Ljubitelji zelenjave pa seveda poskrbijo, da imajo tudi pozimi na voljo dovolj zamrznjene zelenjave. V današnjem receptu sem uporabila zamrznjen, narezan in blanširan rumen stročji fižol. 

Recept za juho s stročjim fižolom:

 • 1/2 kg rumenega stročjega fižola
 • 4 krompirji
 • 1 korenček
 • 1 veliko rumeno korenje
 • 1 čebula
 • posušene začimbe; ščepec timijana, majarona, italijanskih začimb in ščepec posušenih lisičk v prahu
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 skodelici čiste zelenjavne juhe
 • sol in poper
 • 2 lovorova lista
 • 1 majhna pločevinka spasiranega paradižnika
 • po želji žlička bele moke
 • 1/2 žličke mlete rdeče sladke paprike

Kako pripravimo zelenjavo za juho?

Za vsako zelenjavno juho ali mineštro je pomembno kako pripravimo zelenjavo. Kadar pripravljamo juho ali enolončnico iz sveže zelenjave, je vedno dobro operemo, očistimo in narežemo na enakomerne kocke. Za današnjo enolončnico sem uporabila že očiščen, narezan in blanširan stročji fižol.

recept za juho s stročjim fižolom
Stročji fižol na režemo na majhne koščke, krompir olupimo in narežemo na majhne kose. Rdeč korenček in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Rdeč korenčke in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na majhne kocke.

Za mineštre in zelenjavne juhe narezano zelenjavo vedno nekaj minut pražimo na olivnem olju ali svinjski masti.

Zakaj za pripravo zelenjavne juhe ali mineštre pražimo zelenjavo?

V primerno veliki ponvi segrejemo žlico svinjske masti, uporabimo lahko tudi olivno olje. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo pražimo 5 minut. Dodamo narezan krompir in oba korenčka. Premešamo in spet pražimo najmanj 5 minut. Nato dodamo na majhne koščke narezan stročji fižol, premešamo in vse skupaj pražimo še 5 minut.

enolončnica s stročjim fižolom
Na svinjski masti ali olivnem olju najprej nekaj minut pražimo sesekljano čebulo. Dodamo narezan krompir in korenje, pražimo nekaj minut in nato dodamo narezan stročji fižol. Premešamo in pražimo 8 minut.

V slovenskih receptih ne zasledim pogosto, da bi gospodinje za zelenjavno juho ali mineštro posebej polagale pozornost na to, da je potrebno zelenjavo preden jo zalijemo s tekočino, nekaj minut pražiti na maščobi.

Kadar v receptu uporabimo različno zelenjavo, najprej popražimo zeleno, korenček in čebulo. Čeprav vedno najprej popražimo čebulo, kuharski mojstri priporočajo, da najprej popražimo narezano korenje in šele nato dodamo čebulo.

Katere začimbe dodamo v juho s stročjim fižolom in kako dolgo jo kuhamo?

Ko je zelenjava popražena, dodamo začimbe; ščepec timijana, majarona, mešanico italijanskih začimb in ščepec posušenih lisičk v prahu. Premešamo, posujemo z mleto rdečo papriko in dodamo pločevinko pasiranega paradižnika. Če uporabimo svež paradižnik ga olupimo, odstranimo semena in drobno narežemo.

Brezmesna juha s stročjim fižolom
Praženi zelenjavi dodamo zelišča, mleto rdečo papriko in pločevinko pasiranega paradižnika. Premešamo, solimo, popramo in prilijemo vročo čisto zelenjavno juho. Juho s stročjim fižolom počasi kuhamo 1 uro.

Vse skupaj premešamo in zalijemo z dvema skodelicama čiste zelenjavne juhe. Solimo, popramo, dodamo lovorov list in kuhamo počasi kuhamo približno 1 uro. Če želimo bolj redko juho, prilijemo več jušne osnove ali vroče juhe. Po želji lahko juho zgostimo z žličko moke, ki jo razžvrkljamo v malo hladne vode.

Juho postrežemo kot samostojni obrok, lahko samo s kosom sveže pečenega kruha.

ENOLONČNICE S STROČJIM FIŽOLOM NA SPLETNI STRANI JEDI NA ŽLICO

Mesna enolončnica s stročjim fižolom – recept TUKAJ

mesna enolončnica s stročjim fižolom

Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami – recept TUKAJ!

mesna enolončnica s stročjim fižolom

Dušena govedina s stročji fižolom – recept TUKAJ!

dušena govedina s stročjim fižolom

Boranja z govejim mesom mesom – recept TUKAJ!

boranja z govejim mesom

Boranja s puranjim mesom in lisičkami – recept TUKAJ!

Boranja s puranjim mesom in lisičkami

Boranja s svinjski mesom – recept TUKAJ!

boranja s svinjskim mesom