Dušena govedina z zelenjavo, krompirjem in slanino, je bogata goveja enolončnica. Ko sem iskala recepte za jedi z govedino, sem našla veliko zanimivih receptov. Želela sem skuhati jed z veliko zelenjave, a vseeno z govejim mesom. Nastala je izredno okusna enolončnica, ki sem jo poimenovala dušena govedina z zelenjavo.
V nekem receptu sem prebrala, da se goveje meso dobro ujame s prepraženo slanino in sladkim krompirjem, zato sem vse to dodala v recept. Poleg slanine in sladkega krompirja, sem dodala še tri vrste paprike, stročji fižol, krompir, kolerabo, čebulo in česen.
Dušena govedina z zelenjavo
Kaj je skrivnost dobre goveje enolončnice z zelenjavo? Dolgo, počasno dušenje mesa in popražena zelenjava. Jed je nekakšna mešanica med govejim golažem in mineštro. Na mineštro me spominja zato, ker sem uporabila vso zelenjavo, ki sem jo imela v hladilniku.
Ker sem dodala tri vrste paprike, rdečo, rumeno in zeleno, sem dobila zanimive barvne kombinacije. Jed sem popestrila še z sladkim krompirjem, navadnim krompirjem, korenčkom, kolerabo in stročjim fižolom.
- 1/2 kg govedine
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 rumena paprika
- 1 sladek krompir
- 250 g stročjega fižola
- 1 majhna koleraba
- 3 korenčki
- 4 krompirji
- 1 lonček domače paradižnikove mezge
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1/2 dcl rdečega vina
- 1 skodelica čiste goveje juhe
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- majaron, timijan
- 1 žlička italijanskih začimb
- sol in poper
- 2 žlici svinjske masti
- 200 g slanine
- 1 žlica olivnega olja
Goveje meso narežemo na malo večje kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Stročji fižol operemo, obrežemo in narežemo na tri dele. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, kolerabo olupimo in narežemo na večje kose.
Sladki krompir in navadni krompir operemo, olupimo in narežemo na večje kose. Vse tri paprike operemo, očistimo semena in narežemo na večje kose. Slanino narežemo na manjše kocke.
Dušena govedina z zelenjavo in slanino – recept po korakih
V večji ponvi segrejemo pol žlice svinjske masti in na njej z vseh strani popražimo na večje kose narezano goveje meso. Popečeno meso nato s penovko poberemo iz ponve in preložimo v drugo posodo.
V isto ponev dodamo 1/2 žlice svinjske masti in dodamo drobno sesekljano čebulo. Čebulo malo posolimo in jo počasi pražimo najmanj 20 minut. Ko se čebula že skoraj popolnoma razpusti, dodamo strt česen in pražimo še dve minuti, da lepo zadiši.
Sedaj k čebuli dodamo popečeno goveje meso, premešamo in prilijemo domačo paradižnikovo omako. Premešamo, dodamo mleto rdečo papriko, majaron, timijan in italijanska zelišča. Prilijemo rdeče vino, premešamo in kuhamo nekaj minut, da se vino pokuha. Sedaj dodamo lovorov list, solimo in popramo.
Vse skupaj dobro premešamo in stresemo v večji lonec, v katerem bomo kuhali dušeno govedino z zelenjavo in zalijemo s skodelico čiste goveje juhe.
Koliko časa dušimo govedino z zelenjavo?
V isti ponvi sedaj popečemo na kocke narezano slanino in jo stresemo v večji lonec k govejemu mesu. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo.
V ponvi sedaj segrejemo 1/2 žličke svinjske masti in nekaj minut pražimo stročji fižol. Ko fižol spremeni barvo, ga stresemo v večji lonec, kjer počasi dušimo meso s slanino.
Na isti maščobo sedaj nekaj minut pražimo narezan krompir, korenček, kolerabo in navaden krompir. Po nekaj minutah praženja, zelenjavo stresemo k mesu, premešamo in počasi dušimo naprej.
Po potrebi dolijemo malo čiste goveje juhe ali vroče vode, vendar ne preveč, saj mora biti goveje dušenje gosto.
Še vedno v isto ponvi na malo olivnega olja nekaj minut pražimo vse tri sorte narezane paprike. Ko paprike malo pobledijo, jih stresemo v večji lonec, premešamo in počasi dušimo še najmanj 1 uro.
Vmes jed večkrat premešamo, po potrebi dolijemo vodo ali juho, vendar moramo vedeti, da vsebujejo paprike precej vode. Po okusu solimo in popramo, po želji dodamo tudi malo čili omake.
Dušeno govedino postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo samo kos svežega kruha in za povrh še poljubno sladico.