Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike

posted in: Aktualno, Enolončnice z mesom | 0

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike je odlična jed na žlico, kjer se prepletajo okusi mesa, začimb, paprike in krompirja.

Recept je povzet po grški enolončnici, ki jo pripravljajo tudi z drugo zelenjavo. Osnovne sestavine za enolončnico so svinjsko meso, tri vrste paprike in krompir.

Enolončnica s svinjskim mesom krompirjem in tremi vrstami paprike

Enolončnica s svinjskim mesom krompirjem in tremi vrstami paprike

V tradicionalni grški enolončnici seveda ne smejo manjkati čebula, česen in paradižnik. V tem receptu kuhar poudarja pravilno uporabo paradižnikove mezge.  Pri pripravi jedi je zelo pomembno tudi to, da na koščke narezano meso pred kuhanjem dobro popečemo. Za resnično okusno jed meso z vseh strani popečemo, bolj bo zapečeno, boljša bo mineštra s svinjskim mesom.

Za današnjo jed na žlico, sem izbrala tri vrste paprike in sicer zeleno, rdečo in rumeno. Sprva sem želela v enolončnico dodati tudi svež paradižnik, vendar sem se ob branju recepta premislila. Grkinja Fotini, ki je zapisala ta recept, posebej poudarja, da je ključno za dober okus jedi, da dodamo dvojno koncentrirano paradižnikovo mezgo. 

Recept za grško enolončnico s svinjskim mesom

 • 600 g svinjskega mesa
 • 4 krompirji
 • 1 zelena paprika
 • 1 rdeča paprika
 • 1 rumena paprika
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 60 ml rdečega vina
 • 3 velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge
 • 3 lovorovi listi
 • olivno olje, maslo ali svinjska mast za praženje
 • ščepec timijana, majarona in bazilike
 • sol in poper

Najprej pripravimo vse sestavine za grško enolončnico. Svinjsko meso narežemo na kocke, velike približno 5 cm. Krompir olupimo, operemo in narežemo na približno enako velike kocke kot meso.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Vse tri sorte paprike operemo, prerežemo, odstranimo semena in narežemo na večje kose.

enolončnica s svinjskim mesom
Svinjsko meso narežemo na kocke, papriko očistimo in narežemo na večje kose, krompir olupimo in narežemo na večje kocke.

V večji litoželezni ponvi ali ponvi iz nerjavečega jekla, na močnem ognju segrejemo maščobo po želji. V receptu je kuharica uporabila olivno olje, jaz pa se v ponvi segrela žlico svinjske masti. Ko je mast razgreta, dodamo na koščke narezano svinjsko meso in ga z vseh strani močno popečemo.

Nato zmanjšamo ogenj in dodamo drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula malo zmehča, nato zalijemo z rdečim vinom.

enolončnica s svinjskim mesom in zelenjavo
V večji ponvi segrejemo maščobo in z vseh strani popečemo meso. Nato dodamo drobno sesekljano čebulo, česen in lovorov list.

Dodamo lovorov list, po ščepec timijana, majarona in bazilike. V receptu jedi dodajo tudi cel piment, ki ga jaz žal nisem imela. Premešamo in kuhamo toliko čas, da vino popolnoma izpari. Sedaj vse skupaj začinimo še s soljo in poprom.

Sedaj je čas, da v jed dodamo paradižnikovo mezgo. Vmešamo tri velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge in kuhamo 3 minute. Ves čas z leseno kuhalnico strgamo po dnu litoželeznega lonca, da se paradižnikova pasta ne prime.

Takšen način kuhanja paradižnikove mezge preden dodamo vodo, zmanjša kislost in daje jedi temnejšo in bogatejšo rdečo barvo. Seveda lahko namesto paradižnikove mezge uporabimo domačo paradižnikovo omako ali paradižnik iz pločevinke.

svinjska enolončnica
Popečenemu mesu dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem pražimo nekaj minut. Nato meso zalijemo z vodo in pokrito dušimo 40 minut.

Sedaj vse skupaj prelijemo s toliko vode, da je meso pokrito. Zavremo in nato temperatura znižamo in pokrito počasi dušimo 40 minut. Po 40 minutah dušenja je svinjsko meso dovolj mehko, zato sedaj dodamo na večje kocke narezan krompir in papriko.

enolončnica
Ko je meso mehko, dodamo na kocke narezane tri vrste paprike in na kocke narezan krompir. Po potrebi zalijemo z vodo, pokrijemo in dušimo pol ure.

Kako zgostimo enolončnico s svinjskim mesom?

Po okusu jed še začinimo, po potrebi dolijemo vodo, omake naj bo toliko, da prekriva krompir in papriko. Pokrijemo in dušimo še pol ure, v tem času bi se moral tudi krompir skuhati in omaka zgostiti. Če se nam zdi omaka preredka, moramo vedeti, da bo krompir omako kasneje precej zgostil.

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike, je odlična ideja za kosilo, ki ga lahko pripravimo že en dan prej. Jed ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže kos sveže pečenega kruha, pri nas je bila na mizi kot sladica še orehova potica. 

enolončnica s krompirjem, papriko in krompirjem