1Jedilnik je odličen pripomoček, s katerim si pripravimo načrt, kaj bomo čez teden kuhali. Pripravimo si lahko tudi mesečni jedilnik, a v manjših gospodinjstvih se to običajno ne obnese. Pogosto imamo v hladilniku in shrambi živila, ki jih je potrebno takoj porabiti in takrat se nam mesečni plan seveda podre.
Priprava tedenskega jedilnika pa je super ideja, saj si za nekaj dni brez skrbi pripravimo hrano, ki jo bomo potrebovali. Danes sem pripravila tedenski jedilnik, ki vsebuje različne juhe, enolončnice, mineštre in druge jedi na žlico. Čeprav verjetno ne boste cel teden kuhali “čorbic”, pa boste mogoče našli kakšno idejo za kosilo.
Jedilnik – ideje za juhe, enolončnice in jedi na žlico iz pečice
Jedi na žlico so najbolj priljubljene v zimskem času. Zimske jedi na žlico so pogosto pripravljene s kislim zeljem, repo, fižolom, krompirjem in z dodatkom suhih mesnin. V pomladnem času pripravljamo sezonske jedi na žlico, pogosto so na jedilniku jedi s čemažem, šparglji in regratom.
Poletje pa zaznamujejo mineštre, ki jih pripravljamo iz sezonske zelenjave. Ljubitelji jedi na žlico imajo vedno dobre ideje, kaj postaviti na mizo v vseh letnih časih. Današnji izbor enolončnic je naključen, res pa je, da vse te jedi tudi sama rada pripravim za preprosto kosilo.
Mesne kroglice s krompirjem in bešamel omako v pečici
Mesne kroglice s krompirjem pečene v pečici so okusna jed, ki jo pripravimo z bešamel omako in naribanim sirom. Recept je nekoliko prilagojen, v originalnem receptu mesne kroglice oblikujemo iz surovega mletega mesa, namočenega kruha in jajc.
Recept sem spremenila tako, da sem najprej popražila čebulo, dodala mleto meso in začimbe, ter počasi dušila nekaj časa. Nato sem masi dodala v mleku namočen kruh in oblikovala kroglice.
Recept za mesne kroglice s krompirjem v pečici:
- 5 krompirjev
- 1 čebula
- 3 stroke česna
- 1 velik kos belega kruha
- 1/2 lončka mleka
- 1/2 kg mletega mesa
- sol in poper
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- malo suhega timijana
- sveže sesekljan peteršilj ali drobnjak
- 1 žlica svinjske masti
- 150 g naribanega sira
- 100 ml bešamel omake
Krompir olupimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Damo ga kuhat v slano vodo, dodamo ščepec timijana. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Kos belega kruha narežemo na majhne kocke in ga prelijemo z mlekom. Masi dodamo sol, poper in sveže sesekljan peteršilj ali drobnjak. Ko se kruh napije mleka, ga malce ožamemo.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še strt česen. Ko česen zadiši, dodamo mleto meso in ga nekaj minut pražimo. Maso nato solimo in popramo, dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo.
Dobro premešamo in dušimo 20 minut. Mletemu mesu nato dodamo v mleku namočen in ožet kruh, premešamo in malo ohladimo. Iz mase naredimo šest mesnih kroglic.
Pekač namastimo z maslom in na dno najprej položimo kuhane rezine krompirja. Na krompir položimo mesne kroglice, med kroglice in okrog njih položimo rezine krompirja. Vse skupaj prelijemo s polovico bešamel omake, ki smo ji primešali nariban sir. Po vrhu položimo preostale rezine krompirja, prelijemo z bešamel omako in čez bogato posujemo z naribanim sirom.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, mesne kroglice s krompirjem in bešamel omako pečemo približno 40 minut, da se na vrhu naredi lepa gratinirana skorjica. Postrežemo s skledo zelen solate.
Krompirjeva juha z ajdovo kašo
Krompirjeva juha z raznimi dodatki je odlična ideja za hitro pripravljeno kosilo. V krompirjevo juho lahko zakuhamo tudi različne testenine ali riž, okusna pa je tudi z dodatkom klobase ali mesa. Manj poznan je recept za krompirjevo juho z ajdovo kašo.
Recept za krompirjevo juho z ajdovo kašo:
- 5 krompirjev
- 1 žlica svinjske masti
- 1/2 čebule
- majhna žlička moke
- 2 stroka česna
- kozarček pinjenega mleka
- suh majaron
- sol in poper
- 3 žlice ajdove kaše
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Narezan krompir skuhamo v slani vodi, nato ga polovico pretlačimo s paličnim mešalnikom. Drugo polovico kuhanega krompirja prihranimo.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, jo poprašimo z moko, zarumenimo in zalijemo z mrzlo vodo. Malo pokuhamo in zlijemo k mešanici pretlačenega krompirja in krompirja v kockah. Premešamo in začinimo z majaronom in sesekljanim česnom.
Posebej v slani vodi skuhamo ajdovo kašo. Ko je kaša kuhana, vodo odlijemo in jo dodamo v krompirjevo juho. Po okusu dodamo sol in poper. Preden juho postrežemo, vanjo zakuhamo pinjeno mleko, vmes ves čas žvrkljamo z metlico.
Grahova juha s kuminom
Pretlačena grahova juha s kuminim je odlična poletna enolončnica, ki jo postrežemo s kislo smetano. Kumin je začimba, ki jo pogosto uporabljajo v indijski kuhinji. Kumin je z navadno kumino podoben samo po imenu, okus pa je popolnoma drugačen.
Recept za grahovo juho s kuminom:
- 200 g svežega graha
- 1/2 l vrele zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička mletega kumina
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1/2 kg svežih paradižnikov
- sol in poper
- 2 žlici sesekljane bazilike
- 2 žlici kisle smetane
Zelenjavno jušno osnovo zavremo, dodamo mlet kumin in prebran, opran svež grah. Počasi kuhamo toliko časa, da se grah skuha. Medtem olupimo čebulo in česen. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo.
V ponvi segrejemo olivno olje in podušimo sesekljano čebulo in strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo olupljene in na kocke narezane paradižnike. Premešamo in na šibkem ognju počasi kuhamo 10 minut. Po okus solimo in popramo, ter dodamo sesekljano baziliko.
Ko je grah kuhan, ga v vreli juhi pretlačimo. Preden juho postrežemo, po vrhu položimo mešanico s paradižnikom in žlico kisle smetane.
Kislo zelje s testeninami
Kislo zelje s testeninami je brezmesna jed, odlična ideja za hitro kosilo. Uporabimo lahko poljubne testenine, jed začinimo s sladkorjem, mleto papriko in poprom. Kuhane testenine in kislo zelje nato popečemo v pečici.
Recept za kislo zelje s testeninami:
- 1 kg kislega zelja
- 1 žlica začimb: sol, kumina, majaron, poper
- 172 žlice rdeče mlete paprike
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica svinjske masti
- poper v zrnju
- 200 g testenin
- 1 čebula
- 1 žlica olivnega olja
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zelje po potrebi speremo, da ni prekislo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in popražimo čebulo in kislo zelje. Prilijemo skodelico vode, začinimo z mešanico zelišč in premešamo. Nekaj minut počasi dušimo, nato dodamo sladkor, mleti poper in poper v zrnju. Dodamo mleto rdečo papriko, dobro premešamo in kuhamo 40 minut.
Medtem ko se kislo zelje kuha, v slanem kropu skuhamo testenine in jih odcedimo. Kuhane testenine primešamo k zelju, dobro premešamo, premestimo v pekač in pokapljamo z olivnim oljem. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, zelje s testeninami pečemo pol ure in takoj postrežemo.
Svinjski golaž golaž s porom
Svinjski golaž najpogosteje pripravljamo s kislim zeljem, bolj poznan kot segedin. Svinjski golaž pa lahko pripravimo tudi drugače, danes ga bomo pripravili s porom.
Recept za porov golaž:
- 1/2 kg svinjskega mesa
- sol, poper, rdeča mleta paprika, majaron, timijan
- 1 žlica svinjske masti
- 3 porova stebla
- 1 žlička pekoče mlete paprike
- 1 žlica moke
- 2 jajci
- 1 žlica vinskega kisa
Svinjsko meso narežemo na kocke in ga začinimo z mešanico začimb. V ponvi segrejemo svinjsko mast ali malo več olja in v vroči maščobi ocvremo začinjeno meso. Por očistimo, zeleni del drobno sesekljamo, bele dele pora pa narežemo na tanke kolobarje.
Ocvrto svinjsko meso vzamemo iz ponve in v isti maščobi popražimo sesekljan zelen por. Dodamo pekočo mleto papriko in premešamo. Nato v ponev vrnemo ocvrto meso, ga poprašimo z malo moke in zalijemo z 4 dl mlačne vode. Dodamo še na kolobarje narezan por in dobro premešamo. Golaž počasi kuhamo 45 minut.
Posebej v posodo ubijemo jajca, dodamo žlico moke, vinski kis in zmešamo z metlico. Jajčno zmes dodamo v golaž, premešamo, odstavimo in takoj ponudimo.
Goveji golaž z njoki
Goveji golaž spada med najbolj priljubljene jedi na žlico. Ponudimo ga s poljubnimi prilogami, odlično se ujema s kruhovimi cmoki ali njoki. Danes bomo goveji golaž ponudili s krompirjevimi njoki.
Recept za goveji golaž z njoki:
Sestavine za njoke:
- 1 kg krompirja
- 250 g ostre moke
- 1 jajce
- sol
- voda za kuhanje
Sestavine za goveji golaž:
- 1/2 kg mlade govedine za golaž
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 dl belega vina
- 1 dl paradižnikove omake
- 1 sveža paprika
- 1 žlica svinjske masti
- malo moke
- začimbe: origano, mleta rdeča paprika
Najprej pristavimo neolupljen krompir za njoke. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in pretlačimo kot za pire. Dodamo moko, jajce, malo vode in zamesimo testo. V večjem loncu zavremo slano vodo in z žlici zajemamo njoke iz testa in enega po enega polagamo v vrelo vodo. Ko so njoki kuhani, priplavajo na vrh in sedaj jih s cedilko poberemo iz vode.
Za goveji golaž najprej segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo. Dodamo na večje kose narezano goveje meso, na kolobarje narezan korenček in na manjše kose narezano svežo papriko. Premešamo in dodamo paradižnikovo omako ali paradižnikovo mezgo.
Vse skupaj zalijemo z belim vinom, premešamo in počasi dušimo, da se meso zmehča. Po potrebi dolivamo vodo ali jušno osnovo. Tik preden je golaž kuhan, dodamo začimbe in po potrebi še paradižnikovo omako. Prav tako po želji golaž zgostimo z moko, ni pa nujno potrebno. Goveji golaž postrežemo z njoki.
Zelenjavna juha z brokolijem
Zelenjavna juha z brokolijem je okusna brezmesna enolončnica, ki jo postrežemo s kosom kruha, zraven pa se odlično podajo palačinke.
Recept za zelenjavno juho z brokolijem:
- 1 por
- 1 korenček
- 100 g brokolija
- 1 žlica svinjske masti ali žlica olja
- 2 žlici zdroba
- 1, 5 l vode ali zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- začimbe po okusu: timijan, majaron
Por očistimo in narežemo na kolobarje, korenček ostrgamo in narežemo na manjše koščke. V ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje in popražimo najprej na kolobarje narezan por in nato dodamo še narezan korenček. Premešamo in kuhamo 10 minut. Nato dodamo zdrob, začimbe, poper in sol, ter prilijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo.
Ko juha zavre, dodamo očiščen in razcvetkan brokoli, ter še malo pokuhamo, da se zelenjava zmehča. Preden juho postrežemo, jo po okusu okisamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Viri: Jedilnik:
- Slovenska kuharica; golaž
- Super kuhar, Glavne jedi
- Založba Grahovac, Brezmesne glavne jedi