Recepti za najboljše obare

Recepti za najboljše obare! Obara je gostejša jed iz mesa in zelenjave, pogosto jo imenujemo tudi ajmoht. Pripravimo jo lahko iz piščančjega mesa, iz teletine, okusna je tudi svinjska obara ali obara iz divjačine.

Obara se je včasih postregla z ajdovimi ali krompirjevimi žganci, odlično pa se zraven podajo žličniki. Obaro lahko ponudimo kot samostojno jed, ali pa jo postrežemo kot prilogo.

obara
Piščančja obara z vodnimi žličniki Slika: Mari Radej

Recepti za najboljše obare

Kako skuhamo resnično dobro obaro? Poznamo resnično veliko receptov, izbrala sem nekaj starih preverjenih receptov z različnim mesom.

V obaro se dobro poda tudi zelenjava, postrežemo jo lahko z žličniki ali žganci.

Piščančja obara z zelenjavo

Piščančja obara ali ajmoht, je okusna jed, ki jo bomo postregli z jetrnimi cmoki. 

Recept za piščančjo obaro z zelenjavo:

  • 5 dag olja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 30 dag piščančjega mesa
  • 25 dag kolerabe
  • 1 korenček
  • sol
  • 15 dag graha
  • podmet: 2 dl kisle smetane, žlica moke

Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula malo zarumeni, dodamo na koščke narezano meso, solimo in kmalu nato dodamo nastrgano korenje in kolerabico.

Nekaj časa pražimo, prilijemo krop in podmet iz kisle smetane in moke. Grah skuhamo posebej in ga dodamo, ko je obara že skoraj kuhana.

Piščančjo obaro postrežemo z jetrnimi cmoki. 

Recept za jetrne cmoke

  • 6 dag masla
  • 3 jajca
  • 20 dag namočenega in ožetega kruha
  • 20 dag na kockice narezanega kruha
  • 14 dag jeter ali vranice
  • sol
  • sesekljan česen
  • majaron
  • svež peteršilj
  • 6 dag moke

Penasto umešamo maslo in nato eno po eno dodajamo jajca. Dodamo namočen kruh, sesekljana jetra ali vranico. Solimo, dodamo sol, sesekljan česen, majaron in drobno sesekljan peteršilj.

Vse skupaj dobro premešamo in pustimo pol ure počivati. Nato testo potresemo z moko in z roko oblikujemo cmoke. Cmoke zakuhamo v vrelo vodo in jih kuhamo 10 minut.

Cmoke postrežemo z piščančjo obaro. 

Telečja obara

Telečja obara je izredno okusna enolončnica, ki jo bomo danes ponudili z žličniki.

Recept za telečjo obaro:

  • 50 dag teletine
  • 15 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica moke
  • 1/2 l vode
  • sol
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • lovorov list
  • 2 žlici kisa
  • 5 dag korenja
  • 5 dag peteršiljeve korenine
  • 3 dag zelene
  • svež peteršilj

Meso narežemo na manjše kose, zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Na olju ali svinjski masti zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezano meso in zelenjavo, ter vse skupaj dobro prepražimo. Potresemo z žlico moke in zalijemo z vodo.

Dodamo sol, zavremo, dodamo dišave in zakuhamo maslene žličnike.

Obaro še nekaj časa kuhamo, da se žličniki zmehčajo, preden jed postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Recept za maslene žličnike

Masleni žličniki se odlično podajo k vsem obaram! 

  • 7 dag masla
  • 2 jajci
  • 25 dag namočenega in ožetega kruha
  • 12 dag moke
  • sesekljan peteršilj
  • sol

Maslo umešamo, posamezno dodajamo jajca, nato zamešamo ožet kruh, moko, sesekljan peteršilj in sol. Žličnike zajemamo z mokro žlico in jih zakuhavamo v slan krop.

Žličnike pustimo vreti 7 minut, nato jih s penovko pobiramo in odlagamo na ogret krožnik. Kadar pripravljamo obaro z žličniki, potem žličnike vkuhamo naravnost v obaro.

Svinjska obara

Čudovita enolončnica, ki jo bomo danes postregli z ajdovimi žganci s krompirjem. 

  • 75 dag nemastnega svinjskega mesa
  • 1 korenček
  • peteršiljeva korenina
  • majaron
  • limonina lupinica
  • sol
  • 5 dag svinjske masti
  • 5 dag moke
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • kis
  • 1 žlica kisle smetane

Meso narežemo na koščke, damo v lonec in zalijemo z vodo. Dodamo drobno sesekljan peteršilj, narezan korenček, majaron, limonino lupinico, sol in poper.

Pokrijemo in pustimo, da počasi vre. Medtem pripravimo prežganje. Na svinjski masti pražimo moko, dodamo drobno sesekljano čebulo in ko začne rumeneti, dodamo strt česen, paradižnikov mezgo in vse skupaj zalijemo.

Gladko razkuhamo in prilijemo k mesu. Pred koncem kuhanja obaro okisamo in dodamo kisli smetano.

Postrežemo z ajdovimi žganci s krompirjem. 

Ajdovi žgani s krompirjem

Ajdovi žganci s krompirjem se čudovito podajo k svinjski obari!

Recept za ajdove žgance s krompirjem:

  • 30 dag krompirja
  • 50 dag ajdove moke
  • sol
  • 2 l vode
  • 6 dag masti
  • 6 dag ocvirkov

Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in damo kuhat v slan krop. Ko je krompir na pol kuhan, vsujemo moko. Ko krop zalije moko, jo s kuhalničnim pecljem preluknjamo, da se moka bolje prekuha. Vre naj počasi približno pol ure. Nato odcedimo in nekaj vode prihranimo.

Žgance nato zmešamo s kuhalnico in če so presuhi, jim prilijemo malo prihranjene vode. Nato žgance zabelimo z vročo mastjo. Pokrijemo in za nekaj časa postavimo nad soparo.

Žgance nadrobimo iz kuhalnice z vilicami v skledo in jih zabelimo z ocvirki. Postrežemo jih s svinjsko obaro.