Poletne jedi na žlico – 30 receptov za poletne enolončnice

Poletne jedi na žlico so najpogosteje enolončnice in mineštre iz sezonske zelenjave. V času, ko imamo na voljo dovolj sveže zelenjave, se najbolj priležejo juhe in enolončnice, ki jih lahko pripravimo tudi z različnimi dodatki. Odlične so zelenjavno mesne mineštre, ki jih lahko obogatimo tudi s testeninami, rižem, raznimi jušnimi vložki ali stročnicami.

Med najbolj priljubljene poletne jedi na žlico sodijo mineštre s stročjim fižolom, mladim grahom, paradižnikom, cvetačo in mladim krompirjem. Skrivnost dobre mineštre je predvsem v tem, da lahko recepte spreminjamo in v mineštre dodajamo sezonsko zelenjavo, ki je trenutno na voljo.

poletne jedi na žlico
Poletne jedi na žlico! Kaj je skrivnost dobre mineštre?

Poletne jedi na žlico

V poletnem in jesenskem času so na mizi pogosto tudi gobove juhe, razne rižote, ribje jedi in zelenjavne jedi. Mnoge jedi na žlico lahko pripravimo tudi v pečici ali skuhamo na prostem. Ne pozabimo tudi na izredno priljubljeno zelenjavo na žaru, odlične so tudi čorbe, ki jih skuhamo v kotlu, najboljši je seveda pasulj.

V današnjem članku se bomo posvetili jedem na žlico, ki jih najpogosteje kuhamo v poletnem času. Poleg rega, da so poletne enolončnice okusne in nas ohladijo, so tudi dober vir vitaminov in antioksidantov.

Enolončnica z lisičkami in piščančjim filejem

Sveže nabrane lisičke so odlične v juhi, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Danes bomo lisičke pripravili v enolončnici s piščančjim filejem in krompirjem.

  • sveže lisičke
  • 4 krompirji
  • 1/2 kg piščančjega fileja
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • svež peteršilj in zelena
  • ščepec majarona
  • svež timijan
  • 1 žlica svinjske masti
  • 3 stroki česna
  • sol in poper
  • 1 žlička ostre moke
  • 1 l vroče vode ali čiste zelenjavne juhe
  • 2 lovorova lista

Lisičke očistimo, večje narežemo, manjše lahko pustimo cele. Piščančji file narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kocke.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali kakšno drugo maščobo in najprej popražimo čebulo in česen. Nato dodamo narezane lisičke, ki bodo takoj spustile vodo. Pražimo toliko časa, da tekočina povre, nato dodamo narezane piščančje prsi. Nekaj minut pražimo, nato dodamo narezan krompir in korenček, premešamo in spet nekaj minut pražimo.

Poprašimo z moko, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali juho. Dodamo sol, poper, majaron, timijan in lovorov list. Juho zavremo, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo približno pol ure. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in listi zelene.

enolončnica z lisičkami in piščančjim filejem
Juha z lisičkami in piščančjim filejem

Kuskus z zelenjavo

Kuskus s sezonsko zelenjavo je okusna poletna jed, ki nas s prefinjenimi okusi spominja na afriško kuhinjo. Dišeče začimbe, izrazit okus in ostre arome, vse to je afriška kuhinja, ki jo lahko na vroči poletni dan pričaramo tudi v našo kuhinjo.

Današnji recept prihaja z juga Sicilije, v jedi se prepleta barvita zelenjava, kuskus in značilne mediteranske začimbe.

Recept za kuskus s poletno zelenjavo:

  • 160 g kuhanega kuskusa
  • 30 g olivnega olja
  • ščepec soli
  • skodelica vroče vode
  • 1 žlička kurkume v prahu
  • 180 g korenja
  • 100 g paradižnika češnjevca
  • 100 g mlade čebule
  • 180 g bučk
  • 10 g svežega ingverja
  • 180 g jajčevcev
  • 1 svež čili ( lahko tudi brez)
  • 1 strok česna
  • 100 g svežega graha
  • 1 zelena paprika
  • 5 lističev sveže mete

Za pripravo zelenjavnega kuskusa naprej pripravimo zelenjavo. Papriko operemo, prerežemo, očistimo semen in narežemo na trakove. Jajčevce najprej narežemo na rezine in nato na majhne kocke. Mlado čebulo drobno sesekljamo, korenje ostrgamo in narežemo na drobne palčke. Tudi bučke narežemo na tanke rezine, paradižnike po dolgem prerežemo na pol, če bomo dodali čili, ga drobno narežemo. česen olupimo in pustimo celega.

V ponvi segrejemo olivno olje in najprej prepražimo drobno narezan čili, dodamo cel olupljen strok česna in nato na kocke narezane jajčevce. Dodamo drobno sesekljano čebulo, narezano korenje in na koncu mlad oluščen grah. Na koncu dodamo narezane bučke, solimo in popramo.

Premešamo in nekaj minut pražimo na močnem ognju, nato odstranimo česen in dodamo narezan paradižnik. Nekaj minut še pražimo, nato jed posujemo s sveže naribanim ingverjem. Zelenjavo dobro premešamo in jo pustimo nekaj minut počivati.

Kuhan kuskus stresemo v večjo posodo, posolimo in dodamo žličko kurkume. Kurkuma bo jedi dala značilno barvo in okus. Dodamo olivno olje, premešamo in zalijemo z vročo vodo. Pokrijemo z prozorno folijo in počakamo dve minut, v tem času je kuskus gotov. Tako pripravljen kuskus položimo v posamezne skodelice in po vrhu položimo praženo zelenjavo, preden jed ponudimo, jo okrasimo z lističi sveže mete. 

Enolončnica s stročjim fižolom in mladim krompirjem

Enolončnica s stročjim fižolom in mladim krompirjem je odlična poletna jed, ki jo obogatimo s česnom in svežo baziliko. Današnji recept prihaja s Kalabrije, kjer je ta mineštra ena izmed najstarejših tradicionalnih jedi. V originalnem receptu se v jed ne dodaja testenin ali riža, pač se samo začini s česnom, baziliko, soljo in poprom.

Recept za enolončnico s stročjim fižolom in krompirjem:

  • 1/2 kg stročjega fižola
  • olivno olje
  • 3 stroki česna
  • 1/2 kg krompirja
  • lističi sveže mete
  • voda ali zelenjavna jušna osnova

Najprej v večjem loncu segrejemo vodo, uporabimo lahko tudi čisto zelenjavno jušno osnovo. Medtem očistimo zelenjavo, stročjemu fižolu odrežemo konce, odstranimo nitke, narežemo na tri dele in ga prevremo. Krompir olupimo,operemo in narežemo na krhlje.

Medtem je juha ali voda zavrela, najprej dodamo stročji fižol, kuhamo 15 minut in nato dodamo narezan krompir. Kuhamo še 15 minut, tik pred koncem kuhanja jed solimo.

Ko sta fižol in krompir kuhana, odlijemo odvečno tekočino in jed začinimo s sesekljanim česnom, dodamo sesekljane liste sveže bazilike, solimo, popramo, prelijemo z olivnim oljem in premešamo. Enolončnico pokrijemo in pustimo 15 minut, da se fižol in krompir prepojita z aromo česna in bazilike.

Jed ponudimo še vročo, odlična pa je tudi ohlajena.

Porova juha z belim sirom

Originalni recept za porovo juho z zrelim belim sirom prihaja iz Bolgarije, kjer jed ponudijo s kislim mlekom. Okusno poletno enolončnico skuhamo iz mladega pora, namesto belega sira lahko dodamo kakšen drug podoben sir.

Recept za porovo juho:

  • 1/2 kg mladega pora
  • 50 g masla
  • 40 g moke
  • 2 dl hladne in 8dl tople vode
  • 80 g rezin starega, zrelega belega sira
  • 2 jajci
  • 1 dl kislega mleka
  • sol
  • žlica sesekljanih listov zelene

Mladi por očistimo, operemo in narežemo na kolobarčke, jih še enkrat operemo in odcedimo. V ponvi segrejemo maslo, por popražimo, da se malo zmehča, nato dodamo moko in jo pražimo, da porumeni. Prilijemo hladno vodo in takoj nato še toplo vodo. Premešamo in pri zmerni temperaturi kuhamo 20 minut.

Tik pred koncem kuhanja dodamo nastrgan sir. Rumenjake zmešamo s kislim mlekom, prilijemo malo juhe in zlijemo v porovo juho. Preden juho ponudimo, jo potresemo s sesekljanimi listi zelene.

Hladna krompirjeva juha

Hladna krompirjeva juha je osvežila in hranilna, posebej se prileže v vročih poletnih dneh.

  • 1, 5 l slane vode
  • 1/2 kg mokastega krompirja
  • 1 dl mleka
  • 2 žlici olja
  • sol in poper
  • sok pol limone
  • žlica sesekljanega peteršilja

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v slani vodi. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in krompirjevko prihranimo. Odcejen krompir pretlačimo, dodamo segreto mleko, olje, sol in poper, ter dobro premešamo.

Prilijemo krompirjevko in temeljito zmešamo, da nastane gladka, gosta juha. Na koncu dodamo limonin sok in sesekljan peteršilj, preden jo ponudimo, jo ohladimo.

Gobova juha

V poletnem in jesenskem času so priljubljene tudi gobje jedi, najpogosteje kuhamo gobjo juho iz lisičk in jurčkov. Gobe lahko tudi posušimo ali zamrznemo, tako imamo gobe celo leto na razpolago. Današnji recept za gobovo juho je po tradicionalnem slovenskem receptu, juho bomo pripravili s krompirjem.

Recept za gobovo juho:

  • 50 dag krompirja
  • 20 dag svežih jurčkov ali 5 dag posušenih
  • 2 dag svinjske masti
  • 2 žlici moke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščepec majarona
  • 1 korenina peteršilja
  • 1 skodelica kisle smetane
  • 1 žlica kisa
  • 1 lovorov list
  • 2 l vode
  • sol in poper

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Če imamo sveže jurčke, jih tanko narežemo, posušene prej poparimo in sesekljamo. Narezan krompir in gobe stresemo v vodo in pristavimo. Dodamo peteršilj, majaron, sol in poper. V ponvi segrejemo svinjsko mast, dodamo moko in naredimo svetlo prežganje.

Dodamo sesekljano čebulo, zalijemo z vodo in dodamo k juhi. Juho po okusu okisamo, dodamo sesekljan svež peteršilj, in drobnjak, preden juho postrežemo dodamo v vsak krožnik še žlico kisle smetane.

Kadar gobove juhe ne želimo pripraviti s prežganjem, lahko naredimo podmet s smetano in moko. Gobovo juho lahko skuhamo tudi iz različnih gob, odlična je juha iz lisičk in jurčkov.

gobova juha
Gobova juha in ajdovi žganci Slika: Mari Radej

Ragu – omake iz svežega paradižnika za testenine

Juha iz mladega krompirja

Poletna enolončnica z brstičnim ohrovtom

Cvetačna juha

Recepti za poletne rižote

Piščančja juha s poletno zelenjavo

Najboljše poletne enolončnice

Boranja z mladim stročjim fižolom

Enolončnice z mladim krompirjem

Recepti za poletne mineštre

Poletna piščančja enolončnica s sladkim komarčkom

Recepti z mlado špinačo

Piščančji ajmoht s sezonsko zelenjavo

Zelenjavne enolončnice brez mesa

Poletne zelenjavne mineštre
Poletna zelenjavna mineštra z brstičnim ohrovtom

Viri: Poletne jedi na žlico:

  • Kuhajmo po domače; Gobova juha
  • Sodobna kuharica; Enolončnice in juhe
  • Slovenska kuharica; Zelenjavne enolončnice