Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

sataraš

Sataraš – hitro pripravljena poletna jed

Sataraš – hitro pripravljena poletna jed! Danes bomo skupaj kuhali nekaj res posebnega – sataraš. To je ena tistih jedi, ki nas popelje nazaj v otroštvo in v kuhinjo naših babic. Sataraš je preprosta, a neverjetno okusna jed, polna sveže zelenjave in bogatega okusa. Pa poglejmo, kako ga pripravimo!

sataraš

Sataraš

Sataraš je tradicionalna jed iz sveže zelenjave, ki izvira iz Balkana. Najpogosteje ga povezujemo s Srbijo, Hrvaško in Bosno in Hercegovino, a ga pripravljajo tudi v drugih državah te regije. Gre za enolončnico iz paprike, paradižnika in čebule, ki se običajno postreže kot priloga ali kot samostojen obrok z malo kruha. Pogosto sataraš pripravimo z jajci. Priporočam recept: Sataraš z jajci!

Sestavine za sataraš

  • 3 velike rdeče paprike
  • 4 zreli paradižniki
  • 2 velika čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • Sol in poper po okusu
  • 1 žlička sladke paprike v prahu
  • Svež peteršilj za okrasitev

Recept za sataraš po korakih

  1. Priprava zelenjave: Najprej bomo oprali paprike in paradižnike. Paprike bomo narezali na trakove, paradižnike pa bomo olupili in narezali na kocke. Čebulo in česen bomo drobno sesekljali.
  2. Praženje čebule: V veliki ponvi bomo segreli olivno olje. Dodali bomo nasekljano čebulo in jo pražili, dokler ne postane zlato rjava.
  3. Dodajanje paprike: Nato bomo dodali narezane paprike in jih pražili približno 10 minut, dokler ne postanejo mehke.
  4. Dodajanje paradižnika: V ponev bomo dodali narezane paradižnike in sesekljan česen. Začinili bomo s soljo, poprom in sladko papriko v prahu. Vse skupaj bomo kuhljali na srednji temperaturi približno 20 minut, da se zelenjava zmehča in okusi premešajo.
  5. Postrežba: Sataraš bomo postregli toplega, okrašenega s svežim peteršiljem. Odlično se poda s kosom svežega kruha ali kot priloga k mesnim jedem.

Katero zelenjavo še lahko dodamo v sataraš?

Sataraš je zelo prilagodljiva jed, zato lahko dodamo različne sestavine, da ga prilagodimo svojemu okusu. Tukaj je nekaj idej:

  • Jajca: Na koncu kuhanja lahko dodamo razžvrkljana jajca in jih mešamo, dokler se ne skuhajo.
  • Bučke: Narezane bučke dodamo skupaj s paprikami za še več zelenjave.
  • Feferoni: Če imate radi pekoče, dodajte nekaj nasekljanih feferonov.
  • Klobasa: Narezana klobasa ali slanina bosta jed obogatili z dodatnim okusom.
  • Riž: Sataraš lahko obogatimo z rižem, ki ga dodamo med kuhanjem.

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.