Kremna juha iz jurčkov je odlična gobova juha, ki jo bomo pripravili iz svežih jurčkov, krompirja in pora. Sveže ali posušene jurčke običajno pripravimo v juhi s krompirjem, medtem ko je kremna juha z jurčki manj poznana. V juho lahko dodamo tudi kakšne druge gobe, v današnjem receptu sem dodala nekaj lisičk, ki sem jih nabrala isti dan kot jurčke.
Priporočam tudi recept: Gobova juha z jurčki in lisičkami
Kremna juha iz jurčkov
Sestavine za kremno juho z jurčki:
- 1/2 kg svežih jurčkov
- 1 l čiste zelenjavne jušne osnove
- 80 g časa
- 300 g krompirja
- sol in poper
Recept za kremno juho z jurčki po korakih
- Sveže nabrane jurčke najprej dobro očistimo, odstranimo poškodovane dele in jih po dolgem narežemo na tanke rezine.
- Medtem ko čistimo jurčke, zavremo zelenjavno jušno osnovo. Če jušne osnove nimamo na zalogi, jo skuhamo po tem receptu: zelenjavna jušna osnova.
- Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Por očistimo, odstranimo zeleni del in ga narežemo na majhne kocke.
- V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in najprej dodamo narezan por. Kratek čas dušimo in ko por ovene dodamo narezan krompir. Premešamo, nekaj minut pražimo in nato dodamo narezane jurčke.
- Nekaj lepo narezanih jurčkov prihranimo za dekoracijo. Preden juho postrežemo, narezane jurčke pokapljamo z olivnim oljem in jih popražimo.
- Jurčke, krompir in por dobro premešamo in pražimo 2 minuti. Nato vse skupaj začinimo s soljo in poprom, po želji lahko dodamo še kakšne druge začimbe po okusu.
- Nato prilijemo vročo zelenjavo osnovo, premešamo in na nizkem ognju kuhamo 20 minut.
- Ko so vse sestavine kuhane, juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, če je juha preredka, prilijemo še malo vroče juhe.
- Preden kremno juho z jurčki postrežemo, jo okrasimo s popraženimi narezanimi jurčki. Juho lahko postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.
Priporočam recepte: