Kremne juhe – recepti za najboljše kremne juhe

Kremne juhe so okusne juhe, ki jih pripravimo tako, da kuhane sestavine na koncu pretlačimo ali zmiksamo v multipraktiku. Najpogosteje pripravljamo zelenjavne kremne juhe, odlične so tudi kremne juhe s stročnicami. Kremne juhe lahko pripravimo tudi iz mesa, odlična je kremna juha iz nežnega piščančjega mesa.

Poznamo tudi ribje kremne juhe, odlične so tudi gobove kremne juhe. 

Kremne juhe lahko ponudimo kot predjed, primerne so tudi za bolj svečane pogostitve, odlična izbira so za Silvestrsko večerjo. Osnova za pripravo kremne juhe so živila, ki jih skuhamo in zalijemo s tekočino. Običajno izberemo čisto zelenjavno juho, čisto govejo juho, različne jušne osnove, uporabimo lahko celo ribjo jušno osnovo ali mleko.

kremne juhe
Kremne juhe! Na sliki kremna juha s cvetačo in krompirjem! Za več receptov KLIKNI TU!

Kremne juhe – kaj je skrivnost dobre kremne juhe?

Kremne juhe so goste in kremaste, če pa želimo še bolj fino juho, jo že pretlačeno še enkrat pretlačimo skozi fino cedilo. Kako zgostimo kremne juhe? Kremnih juh običajno ni potrebno veliko zgoščevati, saj so zaradi kuhane zelenjave ali stročnic že same po sebi goste.

Kadar pa moramo kremno juho vseeno zgostiti, dodamo malo pretlačenega kuhanega krompirja ali pripravimo bešamel omako. V kremne juhe pogosto dodamo smetano, lahko kislo smetano, sladko smetano ali smetano za kuhanje. Kremno juho lahko tudi legiramo, to pomeni, da ji dodamo smetano, ki jo zmešamo z rumenjakom.

Za resnično odlično kremno juho, tik pred serviranjem dodamo košček masla. 

Kremna juha s cvetačo in krompirjem

Kremna juha s cvetačo in krompirjem je kraljica med kremnimi juhami. Krompir in cvetača se med seboj čudovito ujameta in tvorita čudovit okus.

Recept za kremno juho s cvetačo in krompirjem:

  • 1 manjša cvetača
  • 4 krompirji
  • 1 korenček
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol
  • 1 l čiste kurje juhe
  • sol in poper
  • ščepec timijana
  • ščepec muškatnega oreščka
  • drobno sesekljan peteršilj

Krompir olupimo, operemo, narežemo na manjše kocke, prilijemo čisto kurjo juho in zavremo. Dodamo grobo nariban korenček in kuhamo deset minut. Medtem očistimo cvetačo in jo razdelimo na cvetke. Po desetih minutah krompirju dodamo cvetačo, pokrijemo in kuhamo še približno 15 minut.

Ko je zelenjava mehka, dodamo sol, malo popra in ščepec muškatnega oreščka. Juho odstavimo z ognja, dodamo kislo smetano in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Če je juha pregosta, dolijemo še malo čiste juhe. Preden juho postrežemo, jo okrasimo z nekaj cvetkami cvetače in posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

cvetačna juha
Cvetačna juha s krompirjem! Za več receptov KLIKNI TU!

Korenčkova kremna juha s pomarančo

Kremna juha iz korenja in pomaranč je manj poznana, a izredno okusna kremna juha, s katero lahko goste presenetimo na Božični večerji. 

Recept za korenčkovo kremno juho s pomarančo:

  • 30 g masla
  • 1 grobo sesekljana čebula
  • 1 kg grobo narezanega korenja
  • 1, 5 l zelenjavne jušne osnove
  • nastrgana lupina pol pomaranče
  • 300 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • sol in poper
  • 300 ml polnomastne kisle smetane
  • 3 žlice sveže sesekljanega drobnjaka

V večji ponvi raztopimo maslo, dodamo grobo sesekljano čebulo in jo nekaj minut pražimo na nizki temperaturi, da se malo zmehča, a ne sme porjaveti. Premešamo in dodamo grobo narezano korenje. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut, vmes večkrat premešamo.

Prilijemo zelenjavno jušno osnovo, pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se korenje popolnoma zmehča. Juho nato zmiksamo do gladkega in jo zlijemo nazaj v ponev.

Dodamo nastrgano pomarančno lupinico in pomarančni sok, ter solimo in popramo po okusu. Vmešamo kislo smetano in juho rahlo pogrejemo. Nekaj drobnjaka vmešamo v juho, ostalega potresemo po juhi tik preden jo postrežemo.

Špinačna kremna juha

Špinačne kremne juhe so izjemno priljubljene, so pa tudi zanimive barve. Špinačne juhe najpogosteje kombiniramo s krompirjem in mlekom. Današnji recept je povzet po italijanski kuharski knjigi, zato je v njem tudi nariban parmezan.

Recept za špinačno juho s parmezanom:

  • 70 dag špinače
  • 5 dag masla
  • 3 dag naribanega parmezana
  • 2 krompirja
  • 1 por
  • 1 l čiste jušne osnove
  • 1/2 l mleka
  • oljčno olje
  • sol

Svežo špinačo temeljito operemo, odcedimo in skuhamo v slani vodi. Ko je špinača kuhana, jo odcedimo in ko se ohladi, jo pretlačimo.

Beli del pora narežemo, krompir nasekljamo in oboje pražimo v večji ponvi na nekaj olivnega olja in 3 dag masla. Čez nekaj minut dodamo pretlačeno špinačo, mleko in čisto juho, kuhamo še približno 20 minut.

Nato v juho vmešamo preostalo maslo, tik preden jo ponudimo, dodamo nariban parmezan. 

Kremna fižolova juha

Stročnice so poleg ostale zelenjave idealne za pripravo kremnih juh. Za resnično kremasto juho na koncu kuhanja vedno dodamo smetano. To je lahko kisla smetana ali klasična smetana za kuhanje. Za lepo barve juhe poskrbi korenček, ki razbije rjavo barvo fižola, ali popestri barvo juhe iz belega fižola.

  • 4 dl fižola
  • 1,5 l čiste jušne osnove
  • rezina korenine zelene
  • sol
  • lovorov list
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1/2 žličke moke
  • rezina limone
  • čebula
  • olivno olje

Fižol prejšnji večer namočimo in ga naslednji dan pristavimo. Ko voda zavre, jo odlijemo in fižol zalijemo s svežo vodo ali juho. Dodamo na listke narezan korenček, zeleno in lovor.

Solimo bolj proti koncu kuhanja, ali takoj ko juha zavre. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko je fižol kuhan, ga stresemo v večjo posodo in ga pretlačimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pretlačen fižol zalijemo s fižolovko in dobro premešamo.

V pretlačeno fižolovo juho lahko zakuhamo vlivance ali fritate. Preden juho postrežemo, po okusu dodamo limono, kis in kislo smetano, ki jo pomešamo z moko.

Krompirjeva kremna juha

Krompir daj vsem kremnim juham poseben okus, odlična pa je tudi samo s krompirjem.

  • 50 dag krompirja
  • 15 dag jušne zelenjave
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice čebule
  • 3 stroki česna
  • 1, 5 l čiste juhe
  • majaron
  • lovorov list
  • svež peteršilj
  • vino ali kis
  • sol
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1/2 žličke moke

Na olju zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na listke narezano zelenjavo. Uporabimo klasično jušno zelenjavo; korenje, gomolj zelene in peteršilj. Dodamo še strt česen in vse skupaj še malo prepražimo. Nato dodamo na kose narezan krompir in zalijemo s čisto juho ali vodo, dodamo lovorov list, majaron in sol.

Ko sta zelenjava in krompir kuhana, juho pretlačimo, zabelimo in prevremo. Preden juho postrežemo, jo zgostimo z podmetom iz kisle smetane in moke, ter prilijemo kis ali vino. Juho lahko ponudimo s popečenimi kockami kruha.

Korenčkova kremna juha

Izredno okusna juha, ki je tudi zdrav obrok, saj krožnik te juhice vsebuje veliko vitamina A in C, vlaknine in minerale. Ena porcija juhe vsebuje 153 Kcal, 6 g beljakovin, 20 g ogljikovih hidratov, 4 g maščobe, 5 g vlaknin in 773 mg natrija.  Za pripravo in kuhanje bomo potrebovali približno eno uro.

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 grobo sesekljana čebula
  • 1 strt strok česna
  • 400 g piščančje jušne osnove
  • 600 g ostrganega korenčka, narezanega na večje kose
  • 1/2 žličke suhega timijana
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke belega popra
  • 60 ml jogurta
  • 1 žlica sesekljanega kopra

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem pražimo sesekljano čebulo in česen. Po 5 minutah praženja dodamo juho, narezano korenje in timijan.

Počasi kuhamo 40 minut v nepokriti ponvi, toliko časa, da se korenje zmehča. Juho in zelenjavo nato zmešamo s palčnim mešalnikom, dodamo poper in sol. Vročo kremno juho takoj ponudimo, še prej jo okrasimo s smetano in koprom.

Juho lahko postrežemo tudi hladno.

Kremna bučna juha

Buče so prava zakladnica vitamina A in C. Krožnik bučne kremne juhice vsebuje 131 Kcal, 6 g beljakovin, 16 g ogljikovih hidratov, 6 g maščobe in 6 g vlaknin.

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 ostrgana in drobno narezana korenčka
  • 2 drobno narezani stebli zelene
  • 400 g jušne kurje osnove
  • 60 mg paradižnikove mezge (lahko tudi svež paradižnik)
  • 1 lovorov list
  • 1/2 žličke timijana
  • 420 g bučnega pireja 
  • 60 ml sladke smetane
  • 1/4 žličke soli
  • 1/4 žličke belega popra

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Pražimo 5 minut, nato primešamo paradižnikovo mezgo in kuhamo 1 minuto.

Dolijemo jušno osnovo z lovorjem in timijanom. Počasi kuhamo približno pol ure. Za pripravo kremne bučne juhe uporabimo jedilno bučo, lahko masleno bučo ali bučo hokaido. Bučo razpolovimo, odstranimo semena in jo kuhamo do mehkega pireja.

Primešamo bučni pire in kuhamo še 5 minut. Juho in zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, znova prelijemo v ponev in dodamo smetano. Še enkrat zavremo, solimo in popramo.

Preden juho postrežemo, jo okrasimo s svežim koriandrom. 

Viri; Kremne juhe: