Jedi na žlico iz pečice – recepti in nasveti

Jedi na žlico iz pečice so odlična izbira za pripravo okusnega kosila. Enolončnice običajno pripravljamo v večjem loncu na štedilniku, večina receptov priporoča, da jed pogosto mešamo. Če pripravljamo jedi v pečici, imamo precej manj dela, saj običajno živila pripravimo, položimo v pekač in jih preprosto dušimo, brez da bi vmes pogosto mešali.

V pečici lahko pripravimo vsako enolončnico, saj je priprava jedi ista kot za kuhanje običajne, s tem da jed postavimo v pečico, namesto, da jo kuhamo na štedilniku. Najpogosteje v pečici dušimo enolončnice iz govejega mesa, pripravimo pa lahko tudi zelenjavne enolončnice, jedi na žlico s krompirjem, odlične so tudi enolončnice s stročnicami. 

jedi na žlico iz pečice
Goveji golaž iz pečice s kruhovimi cmoki

Jedi na žlico iz pečice – kaj moramo vedeti, če enolončnico pripravljamo v pečici?

V pečici jedi običajno počasi dušimo, najbolj primerna temperatura je med 160 in 170 stopinj C. Pri ventilatorski pečici lahko temperaturo znižamo tudi na 150 ali 160 stopinj C. Ali moramo pekač, v katerem pripravljamo enolončnico pokriti? To je odvisno od tega, po kakšnem receptu pripravljamo jed. Kadar pripravljamo jed na žlico, kjer želimo, da ostane veliko tekočine, potem pekač pokrijemo. Dlje ko jed dušimo, več vode izhlapi, kar preprečimo, če pekač pokrijemo.

Tudi za pripravo enolončnic v pečici poznamo nekaj majhnih kuharskih skrivnosti, ki jih je dobro poznati, če želimo skuhati resnično dobro jed na žlico. Zelo pomembno je, da meso pred dušenjem na hitro popražimo v ponvi, da meso zakrkne. Majhne koške mesa, ki ostanejo v ponvi postrgamo in jih dodamo v pekač, saj bodo jed še obogatili.

Za bogat okus enolončnice, skoraj v vsakem receptu dodamo čebulo, por ali česen. Za pripravo jedi potrebujemo tudi tekočino, lahko uporabimo samo vodo, še bolje je, če v jed dodamo vino ali čisto jušno osnovo. Pomembne so tudi začimbe, nepogrešljiv je lovorov list, sol in poper. Vse ostale začimbe dodajamo jedi primerno, lahko jih kombiniramo, vendar pazimo, da okus zelišč in začimb ne prevlada.

Zelišča in začimbe, ki ne prenašajo dolgega kuhanja, dodamo tik preden je jed gotova. Timijan in rožmarin sicer lahko dodamo že na začetku dušenja, a bo jed še bolj okusna, če ju nekaj dodamo tik pred koncem kuhanja. Verjetno želimo, da bo meso na koncu dušenja mehko in se bo kar topilo v ustih. Kadar imamo občutek, da se meso ki ga imamo namen pripraviti, ne bo ustrezno zmehčalo, ga prej za kakšen dan položimo v marinado. Najboljšo marinado za mehčanje mesa pripravimo na osnovi citrusov, kisa ali vina. 

Sočen goveji golaž iz pečice

goveji golaž iz pečice

Goveji golaž spada med najbolj priljubljene enolončnice, pripravimo ga lahko tudi v pečici. Sama priprava golaža je podobna kot za kuhanje na štedilniku, s tem da jed dokončno pripravimo v pečici. 

Recept za sočni goveji golaž iz pečice:

 • 1 kg govejega mesa ( lahko uporabimo bočnik)
 • 1 kg čebule
 • 2 žlici svinjske masti
 • 2 l čiste jušne osnove
 • kozarec piva
 • 1 žlica kisa
 • 1 žlica sladkorja
 • 1 žlica rdeče mlete paprike
 • mleta kumina in majaron

Goveje meso narežemo na koščke. Čebulo olupimo in jo narežemo na majhne kocke. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej z vseh strani popražimo meso. Pripravimo pekač s pokrovom in vanj stresemo popečeno meso. V isto ponev, kjer smo popražili meso, dodamo še žlico masti, jo močno segrejemo in najprej dodamo polovico narezane čebule. Čebulo med mešanjem pražimo toliko časa, da prične rumeneti, nato dodamo preostalo čebulo. Sedaj čebulo potresemo s sladkorjem, premešamo in pražimo toliko časa, da skoraj popolnoma razpade.

K čebuli sedaj stresemo popečeno meso skupaj z mesnim sokom, premešamo in zalijemo z pivom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da pivo čisto povre. Medtem zavremo čisto jušno osnovo, najboljša je precejena kostna juha, ki smo jo skuhali z veliko zelenjave. Jedi sedaj dodamo še mleto rdečo papriko, mleto kumino in majaron. Premešamo in pustimo počasi vreti, da paprika spremeni barvo.

Sedaj dodamo malo kisa in prelijemo z vročo jušno osnovo, da je meso prekrito. Zavremo in na nato na nizkem ognju počasi kuhamo 20 minut.

Koliko časa dušimo goveji golaž v pečici?

Če jed pripravljamo v ponvi, ki ni primerna za pečico, potem sedaj jed prelijemo v pekač s pokrovom. Pečico ogrejemo na 140 stopinj C, golaž po okusu solimo. Premešamo in po potrebi dodamo še malo rdeče mlete paprike in po želji tudi malo pekoče rdeče paprike. Pekač pokrijemo in golaž počasi dušimo dve uri in pol. Golaž bo še bolj sočen, če ga dušimo samo kakšno uro, ga nato ohladimo in naslednji dan spet dušimo v pečici še uro in pol.

Vmes jedi ne mešamo, vmes samo preverimo, če je potrebno priliti še kakšno žlico vroče juhe. Golaž lahko takoj ponudimo, še boljši pa bo, če ga pustimo čez noč na hladnem in ga naslednji dan pogrejemo. Golaž iz pečice ponudimo s kruhovimi cmoki, testeninami ali samo s kosom belega kruha.

Kako pripravimo segedin v pečici?

segedin iz pečice

Segedin je okusna jed na žlico, ki ga pripravimo iz svinjskega mesa in kislega zelja. Golaž s kislim zeljem je priljubljena zimska enolončnica. Ali ste vedeli, da lahko segedin pripravimo tudi v pečici? 

Recept za segedin v pečici:

 • 1 kg svinjskega mesa ( mesa lahko damo tudi manj)
 • 1 kg kislega zelja
 • 1/2 kg čebule
 • česen
 • 1 l čiste jušne osnove
 • 1 žlica svinjske masti
 • paradižnikova mezga
 • rdeča mleta paprika
 • majaron, sol in poper
 • lovorov list

Svinjsko meso narežemo na večje kose. Pripravimo pekač ali posodo s pokrovom, ki je primerna za uporabo v pečici. V pekaču segrejemo svinjsko mast in na njej na hitro popražimo narezano meso. Opečeno meso poberemo iz pekača in ga preložimo v ogreto posodo.

Če je potrebno v pekač dodamo še malo masti, jo segrejemo in popražimo drobno sesekljano čebulo. Malo posolimo in pražimo toliko časa, da se čebula zmehča in rahlo porumeni, nato dodamo sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo opečeno meso in mesni sok, ki se je medtem izcedil iz mesa. Premešamo in dodamo rdečo mleto papriko, sol, poper, majaron in lovorov list. Spet premešamo in nekaj minut dušimo.

Sedaj prilijemo čisto jušno osnovo in primešamo kislo zelje. Dodamo še približno dve žlici paradižnikove mezge, premešamo in zavremo. Pečico ogrejemo na 160 ali 170 stopinj C, pekač pokrijemo in jed počasi dušimo približno pol ure. Po tem času pekač odkrijemo, temperaturo pečice znižamo na 160 ali 150 stopinj C in jed pečemo še 20 minut.

Če želimo segedin z več tekočine, potem pekača ne odkrijemo in ga v pečici dušimo približno 50 minut in jed je gotova. Segedin ponudimo s kuhanim krompirjem v kosih ali s svežim belim kruhom.

Prebranec s slanino

prebranec s slanino

Prebranec je odlična jed s fižolom, ki ga lahko pripravimo tudi s slanino, klobaso ali prekajenim mesom. Za pripravo poleg fižola, potrebujemo tudi čebulo, odličen okus naredi rdeča čebula. Za pripravo jedi je najboljši beli tetovski fižol, tetovec. Med jedmi na žlico iz pečice je prebranec med najbolj okusnimi jedmi.

Recept za prebranec s slanino:

 • 1/2 l belega fižola tetovec
 • 3 rdeče čebule
 • 3 korenčki
 • 3 stroki česna
 • 1 žlica masti ali olje
 • 1 lovorov list
 • 1 žlica mlete rdeče paprike (lahko tudi mešanica ostre in sladke paprike)
 • 100 g slanine

Beli fižol tetovec čez noč namočimo, ga naslednji dan nekaj minut kuhamo in prvo vodo odlijemo. Nato dolijemo svežo hladno vodo, toliko da je fižol pokrit. Dodamo lovorov list in fižol kuhamo do mehkega. Tik preden je fižol kuhan, ga solimo.

Medtem ko se fižol kuha, v ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje in prepražimo na rezine narezano čebulo in na kolobarje narezan korenček. Po 15 minutah praženja, ko je čebula zmehčana, dodamo strt česen, rdečo mleto papriko in solimo. Po potrebi dolijemo žlico vode.

Ko je fižol kuha, ga odcedimo, nekaj fižolovke prihranimo. Fižol zmešamo s popraženo čebulo in korenčkom, dodamo polovico na rezine narezane slanine. Vse skupaj prelijemo s fižolovko, da dobimo sočno mešanico in vse skupaj prelijemo prelijemo v pekač. Drugo polovico slanine narežemo na tanke rezine in jo položimo po vrhu jedi.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo približno eno uro. Prebranec mora biti gost, na vrhu pa mora imeti lepo zapečeno skorjico, tudi slanina mora biti zapečena.

Tavče gravče ali tavče na gravče

Tavče gravče je okusna jed iz pečice, beseda pomeni fižol v pekaču. Tavče na gravče pripravljamo v glineni posodi. Osnova recepta je seveda fižol, najboljši je beli fižol tetovec, manjkati pa ne sme tudi čebula, česen in mleta rdeča paprika. Tavče na gravče je tradicionalna makedonska jed, najpogosteje jed ponudijo k mesnim jedem z žara. 

Recept za tavče gravče:

 • 40 dag belega fižola tetovca
 • 20 dag čebule
 • 1 žlica rdeče mlete paprike
 • 1 vejica mete
 • 8 dag olja
 • 1 žica moke
 • 2 stroka česna
 • sol in poper
 • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja

Beli fižol tetovec čez noč namočimo, naslednji dan ga odcedimo, prilijemo svežo vodo in skuhamo. Ko kuhamo fižol pazimo, da ga ne razkuhamo, saj morajo zrna ostati cela. Tik preden je fižol kuhan, ga solimo. Ko je fižol kuhan, odvečno vodo odlijemo, vendar mora v posodi ostati še nekaj tekočine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in popražimo sesekljano čebulo.

Popraženo čebulo stresemo k kuhanemu fižolu in primešamo sladko mleto papriko, po želji tudi malo pekoče paprike. jed solimo, popramo in dodamo strt česen. Vse skupaj stresemo v večjo glineno posodo, ali v štiri manjše. Po vrhu jed pokapljamo z oljem in potresemo stolčeno rdečo papriko. Jedi lahko po želji dodamo tudi svež narezan paradižnik ali papriko.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, tavče gravče pečemo približno pol ure, da dobimo gosto jed. Tavče gravče ne sme biti presuh, pa tudi ne sme biti preveč tekočine! Lončene posode jed dolgo ohranijo toplo, poleg tega dajo jedi značilen tradicionalen videz.

Rižota iz pečice

Tudi rižoto lahko pripravimo v pečici! Rižota pripravljena v pečici je čudovito kremasta in enostavno čudovita. Odlična je vegetarijanska rižota v pečici, pripravimo lahko tudi piščančjo rižoto v pečici. Priprava je preprosta, prednost priprave rižote v pečici je ta, da je ni potrebno ves čas mešati. Ko ugotovimo pravilno razmerje riža in tekočine, bomo pripravili božansko rižoto.

Recept za rižoto iz pečice:

 • 250 g prekajene slanine narezane na koščke
 • 1 drobno sesekljana čebula
 • 25 g masla
 • 300 g riža
 • 1/2 kozarca belega vina
 • 150 g paradižnikov češnjevec, prerezanih na polovico
 • 700 ml čiste piščančje juhe
 • 50 g naribanega parmezana

V ponvi, ki jo lahko kasneje pokrijemo in postavimo v pečico, segrejemo maslo in na njem pet minut pražimo na koščke narezano slanino. Ko postane slanina hrustljava, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo približno 4 minute, da se zmehča. Dodamo riž, premešamo in prilijemo belo vino. Spet premešamo in kuhamo dve minuti, da se vino vpije v riž.

Dodamo na polovice narezane češnjeve paradižnike, zalijemo z vročo piščančjo jušno osnovo in hitro premešamo. pečico ogrejemo na 180 stopinj C, posodo dobro pokrijemo in jo za 20 minut postavimo v pečico. Preden rižoto ponudimo, polovico naribanega parmezana zamešamo v jed, polovico pa ga potresemo po vrhu rižote.

Krompirjeva enolončnica iz pečice

Odlična jed na žlico iz pečice, originalni recept se imenuje dvakrat pečena enolončnica iz krompirja. Poznamo tudi podobne recepte, kot so pečen pire krompir. Za pripravo krompirjeve enolončnice bomo potrebovali 40 minut in še čas, da pripravimo pire krompir.

Recept za krompirjevo enolončnico iz pečice:

 • 1 kg krompirja
 • 2 skodelici naribanega sira (najboljši je sir cheddar)
 • 1 drobno sesekljana čebula
 • 1 skodelica kisle smetane
 • 6 rezin sesekljane kuhane slanine
 • 1/2 skodelice sveže sesekljanega drobnjaka
 • 4 strti stroki česna
 • sol in poper

Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, ter z maslom in mlekom naredimo pire. Pire krompir nato zmešamo s polovico naribanega sira, dodamo sesekljano čebulo, polovico sesekljane kuhane slanine, polovico drobno sesekljanega drobnjaka, strt česen, ter solimo in popramo.

Vse skupaj stresemo v pekač in po vrhu potresemo preostali sir.  Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in jed najprej pečemo nepokrito 25 minut, nato po vrhu potresemo preostalo slanino in pečemo še 5 minut. Preden krompirjevo enolončnico postrežemo, jo potresemo s preostalim sesekljanim drobnjakom.

Mineštra pripravljena v pečici

Mineštra je zelenjavna enolončnica, kjer lahko uporabimo večino sezonske zelenjave. Seveda lahko mineštro pripravljamo vse letne čase, saj je ponudba sveže zelenjave v današnjem času zelo pestra. Za jed lahko uporabimo tudi zamrznjeno zelenjavo, čeprav je sveža seveda boljša. Ali ste vedeli, da lahko mineštro pripravimo tudi v pečici? Danes bomo pripravili mineštro z govejim mesom.

Recept za mineštro pripravljeno v pečici:

 • 1 kg pustega govejega mesa
 • 1 grobo sesekljana čebula
 • 2 strta stroka česna
 • sol in poper
 • 2 žlici olivnega olja
 • 1/2 l čiste jušne osnove
 • 2 skodelici vode
 • sveže sesekljan peteršilj
 • 1 lovorov list
 • majhen šopek zelišč: rožmarin, timijan, šetraj in bazilika (uporabimo lahko tudi posušena zelišča; 1 žlico)
 • 2 paradižnika
 • 1/2 kg kuhanega fižola v zrnju
 • 2 korenčka, narezana na kolobarje
 • 1 skodelica makaronov
 • 1 olupljena in narezana bučka
 • 1/2 skodelice oliv brez koščic
 • nariban parmezan

Prejšnji dan namočimo fižol, ga nato odcedimo in prilijemo novo vodo. Do mehkega ga skuhamo, tik preden je kuhan, ga solimo. Čebulo olupimo in jo grobo narežemo. Česen olupimo in stremo, paradižnik olupimo in prerežemo na polovico. Goveje meso narežemo na večje kose.

V posodi s pokrovom, ki je primerna tudi za peko v pečici, zmešamo narezano goveje meso, čebulo in česen. Solimo in popramo, ter pokapljamo z olivnim oljem. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pokrito pečemo 30 minut, vmes enkrat premešamo. Nato temperaturo znižamo na 170 stopinj C in prilijemo čisto jušno osnovo in vodo. Dodamo vsa zelišča, premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo eno uro, da se meso zmehča.

Ko je meso mehko, dodamo paradižnik, kuhan fižol, olive, korenje in makarone. Čez meso in zelenjavo položimo narezane bučke, pokrijemo in kuhamo še 40 minut, da se korenje zmehča. Mineštro pripravljeno v pečici postrežemo z naribanim parmezanom.

Enolončnica z brokolijem in cvetačo iz pečice

Enolončnica z brokolijem in cvetačo je okusna jed iz pečice, ki jo obogatimo s kuhano šunko in naribanim sirom gauda. Za pripravo in pečenje bomo potrebovali približno eno uro. Ena porcija te odlične enolončnice ima 540 Kcal, 30, 20 g beljakovin, 37,81 g maščob in 20 g ogljikovih hidratov. Jed lahko pripravimo tudi brez šunke.

Recept za enolončnico z brokolijem in cvetačo:

 • 1 manjša cvetača
 • 450 g brokolija
 • 1 korenček
 • 200 g kuhane šunke
 • 200 ml smetane za kuhanje
 • 100 ml mleka
 • limonin sok
 • 100 g naribanega sira gauda
 • 50 g masla
 • 2 žlici moke
 • sol in poper
 • muškatni orešček

Cvetačo in brokoli razdelimo na cvetke, ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Korenje olupimo in ga narežemo na kocke. Prav tako na kocke narežemo kuhano šunko, ki jo lahko nadomestimo tudi s slanino. Pečico segrejemo na 200 stopinj C. 

Pristavimo večji lonec vode in jo zavremo. V vrelo slano vodo dodamo najprej cvetačo, jo kuhamo 5 minut, nato dodamo brokoli in korenje, ter vse skupaj kuhamo še 5 minut, ter nato odcedimo.

V ponvi segrejemo maslo, dodamo moko in jo med mešanjem rahlo porumenimo. Med mešanjem počasi dodajamo najprej smetano in nato še mleko, vse še enkrat dobro premešamo in zavremo. Namesto smetane za kuhanje lahko uporabimo tudi kislo smetano. V mešanico vmešamo nariban sir, ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Kuhano zelenjavo naložimo v pekač, potresemo s šunko in prelijemo s sirovo omako. Pekač postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C in pečemo 15 minut. Takoj postrežemo!

Brstični ohrovt s sirom in jajci v pečici

Brstični ohrovt je okusna zelenjava, ki tudi pri nas na vrtovih vztraja dolgo v zimski čas. Ta okusna zelenjava vsebuje podobne koristne snovi kot zelje, vsebuje celo več vitamina C, fosforja in žvepla, ter je bogata zakladnica antioksidantov. Brstični ohrovt lahko uživamo surov, čeprav ga pri nas večinoma kuhamo. V današnjem receptu bomo brstični ohrovt pripravili v pečici, skupaj s šunko in jajci. Izredno okusna jed iz pečice!

Recept za brstični ohrovt s sirom iz pečice:

 • 1 kg brstičnega ohrovta
 • 1 čebula
 • 200 g kuhane šunke
 • 4 jajca
 • 200 g smetane
 • 250 g naribanega sira ementalec
 • sol in poper

Brstični ohrovt na hitro skuhamo v slani vodi, kuhan mora biti al dente, tekočino od kuhanja prihranimo. Čebulo olupimo in narežemo na manjše kocke. Kuhano šunko narežemo na trakove.

V primeren pekač položimo kuhan brstični ohrovt, dodamo čebulo in šunko, ter vse skupaj dobro premešamo. Posebej zmešamo smetano, jajca in nariban sir. Začinimo s soljo in poprom, po želji lahko dodamo malo čilija. Mešanico prelijemo po brstičnem ohrovtu, zmešanim s čebulo in šunko.

Po vrhu posujemo še malo naribanega sira. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pečemo približno 40 minut. 

Piščančji pilav iz pečice

Pilav je orientalska različica rižote, ki jo lahko pripravimo z različnim mesom. Danes bomo pripravili pilav s piščančjim mesom in zelenjavo po poznanem turškem receptu.  Pilav, pilaf ali pilao se pripravlja po različnih receptih, vedno pa se tekočina na riž prilije naenkrat, nato jed pokrijemo in počasi dušimo, da riž vpije vso tekočino. Zaradi takšne priprave, lahko jed dušimo tudi v pečici.

Recept za piščančji pilav:

 • 1 piščanec
 • 1 korenček
 • 1/2 gomolja zelene
 • 6 zrn popra
 • 1 čebula
 • 40 g masla
 • 400 g riža
 • 2 lovorova lista
 • poper in sol

Piščanca razkosamo, položimo v večji lonec in prelijemo s toliko vode, da je prekrit. Zavremo, dodamo ostrgan in na večje kose narezan korenček, narezan gomolj zelene, zrna popra in sol. Pri zmerni temperaturi počasi kuhamo do mehkega, nato juho odcedimo.

V ponvi segrejemo maslo in prepražimo drobno sesekljano čebulo, takoj dodamo opran in osušen riž. Premešamo in pražimo toliko časa, da riž postekleni. Dodamo zdrobljen lovor in prilijemo odcejeno piščančjo juho.

V ponev dodamo še kuhano piščančke meso, solimo in popramo, pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C. Pilav v pečici počasi dušimo toliko časa, da se riž zmehča in vsa tekočina izpari, postrežemo vroče!

Poletna enolončnica iz pečice

Mineštre in zelenjavne enolončnice so najbolj okusne v času, ko je na voljo dovolj sezonske zelenjave. Jedi na žlico običajno kuhamo na štedilniku toliko časa, da se zelenjava zmehča. Poskusimo pa lahko tudi drugače, lonec z zelenjavno enolončnico enostavno potisnemo v pečico in počakamo, da se zelenjava zmehča. Originalni recept za današnjo enolončnico prihaja iz Grčije in se imenuje Lonec s poletno zelenjavo. 

Recept za poletno enolončnico iz pečice:

 • 450 g stročjega fižola
 • 450 g jajčevcev
 • 450 g bučk
 • 2 papriki baburi
 • 450 g krompirja
 • 600 g paradižnika
 • 2 čebuli
 • sol in poper
 • 2 žlici sladkorja
 • 2, 5 dl olivnega olja
 • svež peteršilj
 • 3 dl tople vode

Stročji fižol operemo, porežemo konice strokov in ga narežemo na manjše koščke. Jajčevce operemo, narežemo na kocke, posolimo in pustimo počivati pol ure. Nato z jajčevcev oplaknemo odvečno sol. Bučke olupimo, operemo, prerežemo na pol, jim odstranimo semena in jih nato narežemo na kocke.

Paprike očistimo semen in jih narežemo na rezance. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

V globoko ponev zlijemo olivno olje in v plasteh naložimo zelenjavo. Vsako plast zelenjave posolimo in popramo, malo posujemo s sladkorjem, sesekljanim peteršiljem in pokapljamo z olivnim oljem.

Zalijemo s toplo vodo, pokrijemo s folijo ali s pokrovom za pekač in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 175 stopinj C.

Zelenjavo v pečici počasi pečemo toliko časa, da se zmehča, tekočina naj skoraj čisto povre, saj po receptu jed ne sme imeti preveč tekočine.

Jajca s sirom in jurčki pečena v pečici

Ne veste kaj bi kuhali? Najbolj preprosta priprava jedi je vsekakor v pečici, saj pripravimo in enostavno spečemo v pečici. Za današnjo jed bomo uporabili jajca, posušene jurčke, nariban sir in začimbe.

Recept za pečena jajca z jurčki:

 • 5 jajc
 • košček masla ali olivno olje
 • 150 g posušenih jurčkov
 • 100 g naribanega sira
 • sol, poper, timijan in bazilika

Posušene jurčke namočimo v toplo vodo in jih namakamo 15 minut. Nato gobe odcedimo in po potrebi narežemo. V ponvi segrejemo maslo ali olivno olje in popražimo narezane gobe. Pekač malo namastimo z maslom in ga obložimo s popraženimi jurčki.

Čez plast jurčkov ubijemo 5 jajc, jih potresemo s soljo, poprom, timijanom in baziliko. Čez začinjena jajca potresemo nariban sir in pekač potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 stopinj C. Jed pečemo približno 15 do 20 minut, odvisno od tega, kako zapečena jajca imamo radi.

Zraven ponudimo skledo zelene solate in sveže pečen kruh.

Zelenjavna mineštra pripravljena v pečici

Zelenjavno mineštro lahko pripravimo tudi v pečici! Za najboljšo mineštro uporabimo sezonsko zelenjavo, več nasvetov in receptov TUKAJ!

zelenjavna mineštra iz pečice

Viri; Jedi na žlico iz pečice:

 • Tavče gravče; Stanko Grafenauer, Kuhinja naše družine
 • Prebranec, Stanko Grafenauer; Kuhinja naše družine
 • Goveji golaž iz pečice, Ideje za kosilo; Unisvet.si
 • Piščančji pilav; Kuhinje Balkana