Rižota – kako skuhamo najboljšo rižoto? Vsekakor za kremasto in okusno rižoto potrebujemo dober riž. Čeprav lahko rižoto pripravimo iz vseh vrst riža, je najboljši okroglozrnat riž.
Poleg te sorte riža poznamo še dolgozrnat in srednjezrnat riž. Ko se odločimo katero vrsto riža bomo uporabili, ga pred kuhanjem vedno dobro speremo pod tekočo vodo.
Preden riž zalijemo s tekočino, ga prepražimo na maščobi, lahko na maslu ali na olivnem olju. Če riž prej prepražimo na maščobi, preprečimo, da bi se med pripravo jedi zlepil. Riž zalivamo s čisto zelenjavno ali mesno jušno osnovo, lahko tudi z vodo, vendar vedno uporabimo vročo tekočino. Rižoto kuhamo na več načinov. Najbolj poznana tehnika je ta, da ko riž zalijemo in dodamo vse ostale dodatke, jed premešamo, pokrijemo in nato ne mešamo več.
Pri drugi tehniki jed ves čas mešamo in vsako sestavino med nenehnim mešanjem dobro prepražimo. Pri tem postopoma dolivamo tekočino. Če se lotimo priprave rižote po starem, tradicionalnem receptu, nam bo sicer vzelo nekoliko več časa, a rezultat bo odlična rižota. Ko končamo kuhanje, mora biti rižota mehka, vlažna in kremasta. Riž mora biti kuhan al dente, kar pomeni, da so riževa zrna kuhana, a še vedno čvrsta na ugriz.
Rižota s piščančjim mesom, grahom in ingverjem
Rižoto lahko pripravimo z različnim mesom in zelenjavo. Danes bomo pripravili rižoto s piščančjim filejem, dodali bomo grah in korenček, poleg ostalih zelišč, pa bomo dodali še žličko sveže naribanega ingverja. Kuharski mojstri odsvetujejo, da riž pred kuhanjem speremo, saj s tem odstranimo škrob, ki naredi rižoto kremasto.
Sami se odločite, ali ga sperete ali ne, odvisno kakšno strukturo rižote želite. Piščančjo rižoto bomo pripravili tudi z grahom in korenčkom, zato bomo za praženje čebule uporabilo maslo. Kadar pripravljamo rižoto z morskimi sadeži, čebulo popražimo na olivnem olju.
Rižoto bomo danes zalivali z vročo vodo, vedno lahko uporabimo čisto zelenjavno ali mesno jušno osnovo. Če se odločimo rižoto dodati belo vino, moramo vedeti, da lahko vino jed nekoliko zagreni.
Recept za rižoto s piščančjim filejem
- 300 g piščančjega fileja
- 1 korenček
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 200 g kuhanega graha
- 400 ml vroče vode
- ščepec timijana in ščepec mlete kumine
- 1/2 žličke rdeče mlete paprike
- sol in poper
- 1 žlička naribanega ingverja
- 1 žlica masla
Najprej očistimo korenček, čebulo in česen. Korenček olupimo in narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Če uporabimo svež grah, ga moramo že prej namočiti, grah iz pločevinke pa dobro speremo z vodo. Riž speremo pod tekočo vodo, če želimo bolj kremasto rižoto, riža ne spiramo.
Piščančji file narežemo na manjše koščke, ga popramo, solimo in po želji začinimo z začimbami za perutnino. V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo drobno sesekljano čebulo in narezan korenček. Premešamo in najmanj pet minut pražimo. Nato dodamo na koščke narezan in začinjen piščančji file. Premešamo in nekaj minut pražimo.
Sedaj je čas, da dodamo riž in strt česen. Jed spet premešamo in pražimo približno šest minut. V rižoto dodamo začimbe; ščepec timijana, ščepec mlete kumine in pol žličke mlete rdeče paprike. Premešamo in zalijemo z vročo vodo, lahko tudi z juho, ter dodamo žličko naribanega ingverja.
Rižoto pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut. Po tem času jed premešamo in dodamo kuhan grah, pokrijemo in počasi kuhamo še nekaj minut. Pred koncem kuhanja rižoto odkrijemo in na močnem ognju pražimo še nekaj minut. Rižota po tem receptu je izredno okusna, ni preveč kremasta, riž pa je kuhan al dente.
Rižota s telečjim mesom iz pečice
Telečja rižota je kulinarična poslastica, današnji recept prihaja iz Srbije. Poleg teletine bomo v jed dodali še slanino in svežo zelenjavo. Odlična ideja za kosilo!
Recept za telečjo rižoto:
- 75 dag telečjega mesa
- 10 dag mesnate slanine
- 4 dag olivnega olja
- sol
- 25 dag čebule
- 2 stroka česna
- 25 dag sveže paprike
- 25 dag korenja
- 50 dag paradižnika
- 1/2 litra čiste juhe
- pekoča mleta paprika
- poper
- šopek peteršilja
- 50 dag riža
Telečje meso narežemo na manjše kocke. Slanino narežemo na drobne kocke in jo v večji ponvi razpustimo, ter prilijemo olivno olje. Dodamo narezano telečje meso in ga deset minut pražimo. Nato meso posolimo in postavimo na toplo. V isti ponvi na hitro popražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen.
Razrežemo paprike, jih očistimo, operemo in zrežemo na trakove. Korenje očistimo, operemo in narežemo na kolobarje. Paradižnike potopimo v vrelo vodo, jih olupimo, odstranimo semena in narežemo na četrtine. Segrejemo jušno osnovo in v njej 10 minut dušimo paprike, korenje in paradižnike.
Riž operemo in ga stresemo k dušeni zelenjavi. Vse skupaj preložimo v globok pekač, meso in slanino položimo na zelenjavo z rižem. Pekač postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C in pečemo 40 minut. Preden rižoto postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in takoj ponudimo.
Rižota z mandlji in rozinami
Rižota z mandlji in rozinami je kulinarična poslastica, ki jo pripravimo ob posebnih priložnostih. Ko se mandlji, rozine in riž povežejo med seboj, dobimo izvrstno, kremasto rižoto.
Recept za rižoto z mandlji in rozinami:
- 10 dag mandljev
- 5 dag masla
- 35 dag polnozrnatega riža
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 10 dag rozin
- sol
Mandlje prelijemo s kropom, jih ohladimo in olupimo. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo mandlje. Dodamo riž in cimet, ter med mešanjem pražimo na šibkem ognju.
Ko riž postekleni, pričnemo počasi prilivati 1/2 l vroče vode in postopoma dodajamo rozine. Riž solimo in pokrito kuhamo 20 minut, da vpije vso vodo. Takoj postrežemo!
Rižota z lisičkami
Rižota z lisičkami je kulinarična dobrota, pripravimo jo lahko s svežimi lisičkami ali pa uporabimo zamrznjene. V današnjem receptu sem uporabila sveže lisičke, dodala sem tudi dva manjša sveža jurčka. O kuhanju rižote je veliko napisanega, sama sicer nisem posebej ljubitelj rižot, a tale je res bila dobra.
Recept za rižoto z lisičkami:
- sveže lisičke
- 2 manjša jurčka ( približno 300 g svežih gob)
- 2,5 dl riža
- 1/2 kozarčka belega vina
- 1 l jušne osnove
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- šopek svežega peteršilja
- sol in poper
- olivno olje
Lisičke očistimo, manjše pustimo cele, večje po dolgem razrežemo. Jurčke prav tako očistimo in narežemo na večje rezine. Gobe samo na hitro oplaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo.
V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo riž in pražimo nekaj minut. Ko riž postekleni, ga zalijemo z zajemalko vroče juhe. Uporabimo lahko govejo juho, piščančjo ali čisto zelenjavno juho. Jaz sem uporabila piščančjo juho, ki sem jo slučajno kuhala.
Med občasnim mešanjem počasi prilivamo juho, lahko pa riž takoj zalijemo z vso juho in ga počasi kuhamo. Riž počasi kuhamo približno 15 minut, v tem času je riž kuhan al dente in se lepo napije tekočine.
V drugi ponvi spet segrejemo olivno olje in najprej popražimo čebulo, česen in polovico sesekljanega peteršilja. Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe in jih nekaj minut pražimo. Ko voda, ki so jo izločile gobe izhlapi, vse skupaj zalijemo z belim vinom, dodamo sol in poper, ter pražimo toliko časa, da vino izhlapi.
Ko je riž ravno prav kuhan, ga odstavimo z ognja in mu dodamo gobe in polovico sesekljanega peteršilja. Rahlo premešamo in na vrh položimo nekaj manjših kosmov masla. Pokrijemo in pustimo rižoto nekaj časa počivati. Preden gobovo rižoto postrežemo, jo lahko potresemo s parmezanom, sesekljanim peteršiljem ali pokapljamo z olivnim oljem. V nekaterih receptih dodajo tudi sladko ali kislo smetano.
Rižota z brokolijem pripravljena v pečici
Okusna zelenjavna rižota, ki jo bomo danes pripravili v pečici. Za resnično bogat okus bomo dodali gobe, jaz bom uporabila posušene jurčke, za okus bom dodala še lisičke v prahu. Dodali bomo še brokoli in por.
Recept za rižoto pripravljeno v pečici:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 por
- 400 g gob (lisičke in jurčki)
- 1 žlička lisičk v prahu
- 2 stroka česna
- 2 žlički sveže sesekljanega rožmarina (ali 1/2 žličke posušenega rožmarina)
- 250 g riža arborio
- 80 ml belega vina
- 3 skodelice čiste piščančje juhe
- 250 g brokolija
- 20 g naribanega parmezana
Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Posušene jurčke prelijemo z vročo vodo, po nekaj minutah odcedimo in tanko narežemo. Vodo, v kateri smo namakali jurčke, prihranimo. Česen olupimo in stremo, brokoli očistimo in razdelimo na cvetke.
V večji ognjevarni posodi, ki jo lahko postavimo v pečico, na močne ognju segrejemo olivno olje. Dodamo narezan por in ga med mešanjem pražimo dve minuti, da se zmehča.
Dodamo narezane jurčke, strt česen in sveže sesekljan rožmarin. Premešamo in pražimo tri minute, da se jurčki malo zmehčajo. Dodamo riž in ga med mešanjem pražimo 1 minuto, da postekleni. Prilijemo belo vino in med mešanjem kuhamo 1 minuto da izhlapi. Prilijemo čisto piščančjo juho in med občasnim mešanjem zavremo.
Posodo pokrijemo in položimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C.
Rižoto pečemo 15 minut, nato vmešamo brokoli. Posodo spet postavimo v pečico in pečemo še 5 minut, da postane brokoli malo hrustljav. Vmešamo nariban parmezan, pokrijemo in odstavimo za 5 minut. Preden rižoto postrežemo, jo dodatno potresemo z naribanim parmezanom.
Viri: Rižota:
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer; rižota z mandlji in rozinami