Paella s piščančjim in svinjskim mesom je tradicionalna španska jed, ki jo bomo danes pripravili s piščančjim in svinjskim mesom. V paello seveda obvezno spada tudi riž, današnji recept priporoča tudi prekajene česnove klobasice in klapavice. Kaj je paella? Paella je tradicionalna španska enolončnica, ki izvira iz regije Valencia, vendar je priljubljena po vsej Španiji in po svetu. Gre za jed iz riža, ki je običajno obogatena z različnimi sestavinami, kot so morski sadeži, piščanec, zajec, zelenjava, žafran in začimbe. Ključna sestavina paelle je riž, ki se skuha v široki, plitki ponvi in vpije vse okuse sestavin in začimb.
Paella s piščančjim in svinjskim mesom
Paella se kuha v široki, plitki ponvi, imenovani paellera. Pomembno je, da se riž med kuhanjem ne meša, da se ustvari zlata, hrustljava plast riža na dnu, ki se imenuje socarrat. Paella po današnjem receptu bo zadostovala za osem oseb.
Sestavine za špansko riževo enolončnico:
- 1 kg težak piščanec
- 250 g svinjske ribice
- žlička soli in 2 noževi konici sveže mletega črnega popra
- 6 žlic olivnega olja
- 500 g klapavic
- 6 velikih garnel (kozic)
- 300 g podolgovatega riža
- 200 g prekajenih česnovih klobasic
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 3/4 l čiste mesne juhe ( kurja juha)
- 1/8 l belega vina
- 3 noževe konice žafrana
- 100 g graha
- 4 mesnati paradižniki
- 100 g oliv
- 1 limona
Recept za paello po korakih
- Piščanca osušimo in narežemo na 12 kosov. Svinjsko ribico narežemo na 2 cm velike kocke. Meso solimo in popramo.
- V široki in plitvi ponvi segrejemo 4 žlice olivnega olja in najprej popečemo piščančje meso in nato še kose svinjske ribice. Ko meso lepo porjavi, ga na majhni temperaturi med obračanjem pečemo še 20 minut.
- Školjke temeljito umijemo, skrtačimo in odstranimo brade, garnele izločimo iz lupin, na hrbtu rahlo zarežemo in odstranimo črevo.
- Riž večkrat oplaknemo, da postane voda čista, nato ga odcedimo.
- Klobasice zrežemo na kolesca, jih dodamo k mesu in na hitro popražimo.
- Česen in čebulo drobno sesekljamo in ju v drugi ponvi popražimo. Dodamo riž, ga nekaj minut pražimo in nato prilijemo juho, belo vino, ter dodamo žafran. Riž kuhamo približno 10 minut na nizki temperaturi.
- Paradižnike navzkriž prerežemo, potopimo v krop in olupimo. Nato jih narežemo na osminke in odstranimo nastavke pecljev.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Veliko in široko ponev za paello najprej napolnimo z rižem in po vrhu položimo kose piščanca, svinjsko ribico in kolesca klobase. Po vrhu položimo še školjke, garnele in narezan paradižnik. Jed pečemo pri 200 stopinjah C 20 minut.
- Olive oplaknemo pod mrzlo vodo, jih razpolovimo in odstranimo koščice. Limono operemo z vročo vodo, orišemo in narežemo na osminke.
- Ko je paella pečena, jo še 5 minut pustimo v pečici, nato jo potresemo z olivami, okrasimo s koščki limone in takoj postrežemo.
Paella s piščančjim mesom in morskimi sadeži: