Puranji ragu z gobami in kislo smetano je okusna enolončnica, izvirni recept prihaja iz Madžarske. Jed lahko poljubno prilagodimo, namesto šampinjonov lahko dodamo jurčke ali lisičke. Recept je preprost, saj bomo za pripravo porabili samo pol ure.
Puranji ragu z gobami in kislo smetano
Kadar rečemo da bomo kuhali ragu, verjetno pomislimo na omako za testenine. Vendar je ragu tudi francoski izraz za počasi dušeno meso. Običajno pripravljamo ragu iz govedine, počasi ga dušimo v bogati omaki na osnovi paradižnika in vina. Puranji ragu je bolj zdrava alternativa svinjskemu in govejemu mesu. Prav tako kot pri govejem ali svinjskem raguju, je tudi pri puranjem raguju osnova rdeča sladka ali pekoča mleta paprika. Kisla smetana je prisotna v mnogih madžarskih jedeh, dodamo jo tik pred serviranjem.
Sestavine za puranji ragu z gobami in kislo smetano
- 500 g puranjih prsi
- 1 čebula
- 250 g gob (šampinjoni, jurčki)
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica masla
- 100 g goste kisle smetane
- 1 žlička jedilnega škroba
- 1 žlička sladke paprike
- 1/8 l suhega belega vina
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
Recept za puranji ragu z gobami in kislo smetano po korakih
- Puranje meso operemo, osušimo in narežemo na tanke zrezke, lahko tudi na široke trakove.
- Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo, operemo, narežemo na tanke lističe in pokapljamo z limoninim sokom. Uporabimo lahko šampinjone, jurčke, odlične so tudi lisičke.
- V večji ponvi segrejemo olivno olje, meso popečemo z vseh strani in ga odložimo na ogret krožnik.
- V olje, ki je ostalo v ponvi, dodamo maslo in ga stopimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo popražimo toliko, da postekleni.
- Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe, premešamo, pokrijemo in počasi dušimo 10 minut.
- Kislo smetano zmešamo z jedilnim škrobom in mleto rdečo papriko, malo smetane pustimo in jo dodamo na jed, tik preden jo serviramo.
- Popečeno puranje meso dodamo k dušenim gobam, primešamo mešanico kisle smetane, jedilnega škroba in mlete sladke paprike. Premešamo, prilijemo belo vino in nekaj minut kuhamo na majhnem ognju.
- Tik preden je puranji ragu kuhan, ga solimo in popramo. Preden jed postrežemo, po vrhu položimo še preostalo kislo smetano, ter po vrhu potresemo drobno sesekljan peteršilj.
- Kaj ponudimo zraven puranjega raguja? K puranjemu raguju se odlično podajo kruhovi cmoki, krompirjevi kroketi ali žličniki. Zraven postrežemo še svežo zeleno solato.
Podoben recept – Puranja enolončnica z gobami in kislo smetano
Foto: Freepik.com