Kruhovi cmoki recept – kako pripravimo najboljše kruhove cmoke? Kruhovi cmoki so stara tradicionalna jed, recepti so verjetno nastali v času pomanjkanja. Takrat gospodinje niso zavrgle nobene hrane, vsi ostanki so se porabili za pripravo kakšne druge jedi. K nam je recept za kruhove cmoke ali “knedle”, verjetno prišel iz južno-tirolskih krajev. Kot vsaka jed, imajo tudi kruhovi cmoki bogato kulinarično zgodovino in tudi kakšna zanimiva anekdota se najde.
O kruhovih cmokih se je ohranila legenda, da so v 15. stoletju na neko južnotirolsko kmetijo prišli vojaki in zahtevali, da jim skuhajo obrok. Zaradi velikega pomanjkanja na kmetiji ni bilo veliko hrane, zato so ženske pripravile cmoke iz starega kruha, mleka, jajc, moke in ostankov slanine. Cmoke so skuhale v velikem loncu in postregle vojakom. Kruhovi cmoki so bili dolgo poznani kot hrana revežev, posebej v težko dostopnih alpskih dolinah in vaseh.
Danes so kruhovi cmoki odlična priloga, najpogosteje jih postrežemo zraven govejega golaža, odlično se podajo tudi k zrezkom v omaki.
Najboljši kruhovi cmoki 🍞🍲 Preprost domač recept!
⏱️ Informacije o receptu | |
---|---|
🕒 Čas priprave: | 15 minut |
⏳ Skupen čas (s kuhanjem): | 35 minut |
👩🍳 Avtor recepta: | Karmen Valant |
📊 Prehranske vrednosti (na 1 cmok) | |
🔥 Kalorije: | 120 kcal |
🍞 Ogljikovi hidrati: | 20 g |
Za kruhove cmoke danes poznamo veliko receptov. Prvi poznan recept za kruhove cmoke prihaja iz današnje južno- tirolske in je vseboval osnovne sestavine, ki so jih gospodinje kljub pomanjkanju vedno imele pri roki. Star kruh ali žemlje, jajca, moka, mleko in drobno sesekljan peteršilj.
Sestavine za kruhove cmoke
Ali ste vedeli, da se kruhovi cmoki nikoli ne režejo z nožem, pač pa se lomijo z žlico ali vilicami?
- 250 g starih žemelj ali belega kruha
- 150 g slanine
- 2 jajci
- 2 dl mleka
- 1 čebula
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 1 žlica drobno sesekljanega drobnjaka
- 30 g ostre moke
- sol in poper
- 1 žlica masla ali svinjske masti
Postopek po korakih za kruhove cmoke
- Kakšen dan stare žemlje narežemo na približno 1/2 cm velike kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Slanino narežemo na približno 3 mm velike kocke. Peteršilj in drobnjak drobno sesekljamo.
- V večji ponvi segrejemo maslo ali svinjsko mast in najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo drobno narezano slanino in nekaj minut pražimo. Popraženo čebulo s slanino odstavimo z ognja in ohladimo.

3. Narezane žemlje stresemo v večjo skledo in dodamo popraženo čebulo s slanino. Posebej zmešamo mleko in jajca, solimo in popramo, dobro zmešamo in prelijemo čez mešanico narezanih žemelj, čebule in slanine.
4. Dodamo še drobno sesekljan peteršilj in drobnjak. Vse skupaj nežno premešamo in pustimo maso pol ure počivati.
Kako oblikujemo kruhove cmoke in koliko časa jih kuhamo?
- Ko je masa spočita in vse sestavine dobro povezane med seboj, jo potresemo z malo ostre moke in z mokrimi rokami oblikujemo cmoke, velike približno 4 do 6 cm.

2. Po potrebi masi dodamo še malo moke ali drobtin, če pa je masa pretrda, pa prilijemo malo mleka ali hladne goveje juhe. Sčasoma bomo točno vedeli, kako gosta mora biti masa za kruhove cmoke.

3. V večjem loncu zavremo slano vodo, cmoke kuhamo od 15 do 20 minut. Če še nimamo veliko izkušenj, najprej skuhajmo en cmok in če bo v vroči vodi razpadel, lahko ostalim cmokom dodamo še malo moke ali drobtin.
Kruhovi cmoki – od kje izhajajo prvi recepti za kruhove cmoke?
Prvič so slike kruhovih cmokov opazili na zgodovinskih freskah iz leta 1180. Freske na gradu Hocheppan v Eppanu blizu Bolzana prikazujejo pet cmokov, ki se kuhajo v velikem loncu. Kasneje so v znameniti Avstro ogrski kulinariki cmoki predstavljali kuharsko specialiteto. Poleg kruhovih cmokov so si pomembneži na Dunaju privoščili tudi kultne češpljeve knedle ali slivove cmoke, ter cmoke z mareličnih nadevom.
O izvoru kruhovih cmokov je veliko različnih razlag, za svoje si jih lastijo predvsem Čehi, ki pravijo, da so kruhove ali žemeljne cmoke prvič pripravili ravno oni. Kakor koli, cmoki v različnih oblikah so razširjeni in priljubljeni po celem svetu. Nastali pa so vsekakor v času pomanjkanja, ko se je vsa hrana skrbno porabila.
❓ Najpogostejša vprašanja in odgovori o pripravi kruhovih cmokov
- Ali lahko uporabimo star kruh? Da, to je celo priporočljivo – cmoki bodo bolj čvrsti.
- Zakaj se cmoki razpadejo med kuhanjem? Najpogosteje je razlog premalo jajc ali preveč tekočine v masi.
- Kako dolgo se kuhajo kruhovi cmoki? Običajno 15–20 minut v rahlo vreli vodi.
- Ali jih lahko pripravimo vnaprej? Seveda, lahko jih shranimo v hladilniku ali zamrznemo.
- Ali jih lahko kuhamo na pari? Da, s tem ohranimo bolj čvrsto teksturo.
🧠 Triki, nasveti in različice za pripravo kruhovih cmokov
- Dodajmo nasekljan peteršilj za svežino in barvo.
- Narezane koščke kruha lahko prej popečemo za bolj izrazit okus.
- Namesto kravjega mleka uporabimo ovseno mleko za lažjo različico.
- Lahko jih skuhamo kot posamezne cmoke ali oblikujemo v štruco in narežemo.
- Za bolj rahle cmoke vmešamo sneg iz beljakov.
- Če masa preveč razpada, dodamo žlico moke ali drobtin.
- Odlični so kot priloga golažu, pečenki ali gobovi omaki.
- Posujemo jih lahko tudi z zelišči ali naribanim sirom za peko.
📚 Zanimivosti in zgodovina
Kruhovi cmoki izvirajo iz srednje Evrope, predvsem iz avstrijsko-nemškega prostora, kjer so znani kot “Semmelknödel”. V Sloveniji so postali priljubljeni zaradi preprostosti priprave in možnosti porabe starega kruha. V alpskih regijah so jih pogosto postregli z divjačinskimi omakami, danes pa jih poznamo kot vsestransko prilogo domače kuhinje. Zanimivo je, da jih lahko najdemo tudi v vegetarijanskih različicah brez jajc.
⚠️ Zdravstvena opozorila in pravilno uživanje
- Cmoki so bogati z ogljikovimi hidrati – priporočamo zmerno uživanje pri dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.
- Pri pripravi brez glutena uporabimo brezglutenski kruh in pazimo pri zgoščevalcih.
- Za lažjo prebavljivost jih uživajmo s solatami ali zelenjavnimi omakami.
- Ni priporočljivo prekomerno soljenje, saj so lahko dodatne omake že slane.
- Primerni za otroke, vendar pazimo na sestavine, če imajo alergije na jajca ali mleko.
- Če jih zamrznemo, jih pred uporabo kuhamo iz zamrznjenega ali jih predhodno odmrznemo.
Priporočam ogled TOP receptov s kruhovimi cmoki
Goveji golaž s kruhovimi cmoki
Kmečka pojedina s kruhovimi cmoki
Goveji zrezki s kruhovimi cmoki
Kako porabimo star kruh?
Piščančji paprikaš s kruhovimi cmoki
Ne prezri TOP aktualnih receptov
- Recepti z gozdnimi jagodami – Marmelada iz gozdnih jagod
– dišeča sladica iz narave
Domač bezgov sirup – naravna osvežitev iz cvetov bezga
Smrekovi vršički – Naravno zdravilo iz gozda
- Domači liker iz smrekovih vršičkov z vodko in pomarančo 🍊🌲
Ričet po starem receptu – Nasitna jed na žlico, ki gre vedno v slast!
“Najboljši Segedin – Recept za pravo slovensko klasiko!
”
Mineštra malo drugače – 20 najboljših receptov za vse letne čase