Kako pripravimo najboljše kruhove cmoke?

posted in: Aktualno | 0

Kruhovi cmoki recept – kako pripravimo najboljše kruhove cmoke? Kruhovi cmoki so stara tradicionalna jed, recepti so verjetno nastali v času pomanjkanja. Takrat gospodinje niso zavrgle nobene hrane, vsi ostanki so se porabili za pripravo kakšne druge jedi.

K nam je recept za kruhove cmoke ali “knedle”, verjetno prišel iz južno-tirolskih krajev. Kot vsaka jed, imajo tudi kruhovi cmoki bogato kulinarično zgodovino in tudi kakšna zanimiva anekdota se najde.

kruhovi cmoki recept

O kruhovih cmokih se je ohranila legenda, da so v 15. stoletju na neko južnotirolsko kmetijo prišli vojaki in zahtevali, da jim skuhajo obrok. Zaradi velikega pomanjkanja na kmetiji ni bilo veliko hrane, zato so ženske pripravile cmoke iz starega kruha, mleka, jajc, moke in ostankov slanine. Cmoke so skuhale v velikem loncu in postregle vojakom. Kruhovi cmoki so bili dolgo poznani kot hrana revežev, posebej v težko dostopnih alpskih dolinah in vaseh.

Danes so kruhovi cmoki odlična priloga, najpogosteje jih postrežemo zraven govejega golaža, odlično se podajo tudi k zrezkom v omaki.

Kruhovi cmoki – od kje izhajajo prvi recepti za kruhove cmoke?

Prvič so slike kruhovih cmokov opazili na zgodovinskih freskah iz leta 1180. Freske na gradu Hocheppan v Eppanu blizu Bolzana prikazujejo pet cmokov, ki se kuhajo v velikem loncu. Kasneje so v znameniti Avstro ogrski kulinariki cmoki predstavljali kuharsko specialiteto. Poleg kruhovih cmokov so si pomembneži na Dunaju privoščili tudi kultne češpljeve knedle ali slivove cmoke, ter cmoke z mareličnih nadevom.

O izvoru kruhovih cmokov je veliko različnih razlag, za svoje si jih lastijo predvsem Čehi, ki pravijo, da so kruhove ali žemeljne cmoke prvič pripravili ravno oni. Kakor koli, cmoki v različnih oblikah so razširjeni in priljubljeni po celem svetu. Nastali pa so vsekakor v času pomanjkanja, ko se je vsa hrana skrbno porabila.

Kruhovi cmoki recept

Za kruhove cmoke danes poznamo veliko receptov. Prvi poznan recept za kruhove cmoke prihaja iz današnje južno- tirolske in je vseboval osnovne sestavine, ki so jih gospodinje kljub pomanjkanju vedno imele pri roki. Star kruh ali žemlje, jajca, moka, mleko in drobno sesekljan peteršilj.

Ali ste vedeli, da se kruhovi cmoki nikoli ne režejo z nožem, pač pa se lomijo z žlico ali vilicami?

  • 250 g starih žemelj ali belega kruha
  • 150 g slanine
  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • 1 čebula
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica drobno sesekljanega drobnjaka
  • 30 g ostre moke
  • sol in poper
  • 1 žlica masla ali svinjske masti

Kakšen dan stare žemlje narežemo na približno 1/2 cm velike kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Slanino narežemo na približno 3 mm velike kocke. Peteršilj in drobnjak drobno sesekljamo.

V večji ponvi segrejemo maslo ali svinjsko mast in najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo drobno narezano slanino in nekaj minut pražimo. Popraženo čebulo s slanino odstavimo z ognja in ohladimo.

kruhovi cmoki
Stare žemlje narežemo, dodamo popraženo čebulo in slanino. Zmešamo mleko in jajca, ter vse skupaj prelijemo čez maso. Dodamo še drobno sesekljan peteršilj in drobnjak, solimo in popramo.

Narezane žemlje stresemo v večjo skledo in dodamo popraženo čebulo s slanino. Posebej zmešamo mleko in jajca, solimo in popramo, dobro zmešamo in prelijemo čez mešanico narezanih žemelj, čebule in slanine. Dodamo še drobno sesekljan peteršilj in drobnjak. Vse skupaj nežno premešamo in pustimo maso pol ure počivati.

Kako oblikujemo kruhove cmoke in koliko časa jih kuhamo?

Ko je masa spočita in vse sestavine dobro povezane med seboj, jo potresemo z malo ostre moke in z mokrimi rokami oblikujemo cmoke, velike približno 4 do 6 cm.

žemeljni cmoki
Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 4 do 6 cm velike cmoke.

Po potrebi masi dodamo še malo moke ali drobtin, če pa je masa pretrda, pa prilijemo malo mleka ali hladne goveje juhe. Sčasoma bomo točno vedeli, kako gosta mora biti masa za kruhove cmoke.

koliko časa kuhamo kruhove cmoke
Kruhove cmoke kuhamo 15 minut v vročem slanem kropu

V večjem loncu zavremo slano vodo, cmoke kuhamo od 15 do 20 minut. Če še nimamo veliko izkušenj, najprej skuhajmo en cmok in če bo v vroči vodi razpadel, lahko ostalim cmokom dodamo še malo moke ali drobtin.

Goveji golaž s kruhovimi cmoki

goveji golaž s kruhovimi cmoki

Kmečka pojedina s kruhovimi cmoki

kmečka pojedina s kruhovimi cmoki

Goveji zrezki s kruhovimi cmoki

goveji zrezki s kruhovimi cmoki

Kako porabimo star kruh?

kako porabimo star kruh

Piščančji paprikaš s kruhovimi cmoki

piščančji paprikaš s kruhovimi cmoki