Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

cvetača

Cvetačna juha – izbor najboljših enolončnic s cvetačo

Cvetačna juha je priljubljena jed na žlico, najpogosteje pripravljamo kremno cvetačno juho, ker se ta okusna zelenjava hitro razkuha. Kadar želimo v juhi ohraniti cele in lepo bele cvetke cvetače, potem jih previdno ločimo, pokapljamo z limoninim sokom in deset minut kuhamo v kropu, ki smo mu dodali žličko sladkorja in žličko soli.

Cvetača je zelenjava, ki vsebuje mnoge koristne učinkovine, z raziskavami so dokazali, da vsebuje različne žveplove spojine, ki se uspešno zavirajo rast rakavih celic.

cvetačna juha
Cvetača pokapljana z limoninim sokom pripravljena za kuhanje Za več receptov KLIKNI TU!

Cvetačna juha – zakaj bi morali redno uživati jedi s cvetačo?

Cvetača spada med križnice, ki izboljšujejo krvni tlak in delovanje ledvic. V cvetači je naravna organska snov indol 3 carbinoli, ki deluje močno protivnetno in pomaga blažiti vnetja. Cvetača je dober vir vitamina C in vitamina K, vsebuje pa tudi tiamin, riboflavin, magnezij, vlaknine in pantotensko kislino.

Prehranske vlaknine ugodni vplivajo na prebavo in krepijo imunski sistem. Z rednim uživanjem cvetače, bo naše telo dobilo dovolj antioksidantov, ki se borijo pred napadom prostih radikalov. Cvetačo lahko pripravimo na mnoge načine, okusna je zelenjavna juha s cvetačo, lahko celo spečemo v pečici ali jo pripravimo kot solato.

Cvetačna juha s krompirjem, kolerabo in korenčkom

Cvetača se odlično ujema s krompirjem in skoraj vso zelenjavo. Ko pripravljamo enolončnico s cvetačo, te ne kuhamo skupaj s preostalo zelenjavo, saj se bo razkuhala in razpadla. Cvetačo previdno razdelimo na cvetke in jo pokapljamo z limoninim sokom. Limoni sok bo cvetke cvetače ohranil lepe bele barve.

Cvetačna juha s krompirjem in kolerabo:

  • 1 manjša cvetača
  • 1 koleraba
  • 1 repa
  • 4 krompirji
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • sol in poper
  • ščepec timijana in majarona
  • 1 žlička kisa
  • 1/2 žličke sladke rdeče paprike
  • 1 žlička ostre moke
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 lovorov list
  • svež peteršilj
  • voda ali čista zelenjavna jušna osnova

Cvetačo previdno razdelimo na cvetke, trde dele obrežemo, lahko pa ohranimo kakšen zelen del. Cvetke cvetače prelijemo z limoninim sokom, lahko pa celo cvetačo položimo v hladno okisano vodo. Lepo, na videz privlačno barvo cvetače ohranimo tudi tako, da jo kuhamo v mešanici mleka in vode.

Kako ohranimo belo barvo kuhane cvetače?

Zavremo vodo, ki smo ji dodali žličko sladkorja in žličko soli, ter cvetačo v odprti posodi kuhamo od 10 do 15 minut. Vmes preverimo trdoto cvetačnih cvetk, najbolj okusna je cvetača, ki je kuhana al dente, to pomeni, da je dovolj kuhana, a še vedno čvrsta na ugriz. Ko je cvetača ravno prav mehka, jo odcedimo in prihranimo za kasneje.

Medtem ko se cvetača kuha, olupimo krompir, repo in kolerabo, ter vse narežemo na manjše koščke. Korenček očistimo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Posebej v loncu segrejemo vodo ali čisto zelenjavno jušno osnovo. 

cvetačna juha s krompirjem
Cvetača in zelenjava za cvetačno juho Za več receptov KLIKNI TU!

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo na kocke narezan krompir, kolerabo in repo. Premešamo in dodamo še na kolobarje narezano korenje. Vse skupaj najmanj pet minut pražimo, nato zelenjavo posujemo z majhno žličko ostre moke in pol žličke rdeče mlete paprike.

Če ne želimo uporabiti moke, potem pred koncem kuhanja nekaj zelenjave in nekaj cvetk cvetače pretlačimo in dodamo v juho. Zelenjavo dobro premešamo in zalijemo z vrelo vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Dodamo ščepec timijana in majarona, po okusu solimo in popramo. V jed dodamo še lovorov list, pokrijemo in počasi kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.

Tik pred koncem kuhanja, v juho dodamo kuhano cvetačo, premešamo in takoj postrežemo. Cvetačno juho lahko pred serviranjem potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Cvetačna juha s sirom grojer

Cvetača se odlični ujema z zelenjavo, okus juhe pa lahko izboljšamo tudi z dodatkom sira. V današnjem receptu bomo uporabili sir grojer. Sir grojer, gruyere, je znameniti švicarski sir, ki se odlično topi. Sir grojer ima dolgo tradicijo, ime je dobil po švicarskem mestu Gruyeres. Sir ima čvrsto, zlato rumeno skorjo, izredno aromatične vonj in sladko slan pikanten okus, ki spominja na orehe. V Švici ima sir gruyere oznako geografsko zaščitenega izdelka.

Recept za cvetačno juho s sirom grojer:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 cvetače
  • 1 por
  • 1 čebula
  • 400 g nemastne čiste piščančje juhe
  • 1/2 čajne žličke suhega timijana
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine
  • 1/4 čajne žličke belega popra
  • 80 g naribanega sira grojer

Cvetačo pol ure pred kuhanjem položimo v okisano hladno vodo, s tem bomo cvetke cvetače ohranili bele, odstranili bomo tudi morebitne žužke, ki se radi zadržujejo v cvetači. Cvetačo nato grobo narežemo, ohranimo lahko tudi nekaj zelenih delov rastline in kakšen list. Por očistimo in grobo narežemo samo beli del. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Sir grojer naribamo.

V večji ponvi segrejemo olivno olje in pet minut pražimo drobno sesekljano čebulo in grobo narezan por. Zalijemo z čisto piščančjo juho in takoj dodamo narezano cvetačo. Premešamo in dodamo timijan, mleto kumino, bel poper in po okusu solimo.

Juho počasi kuhamo v nepokriti ponvi, jed naj počasi vre pol ure, da se cvetača zmehča, a ne razpade. Preden juho postrežemo, jo posipamo z naribanim sirom grojer. 

Cvetačna juha z rižem

Cvetačna juha s krompirjem in rižem je preprosta enolončnica, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Gosta juha, ki jo lahko zgostimo z prežganjem ali pa jo preprosto zgostimo z rižem.

Recept za cvetačno juho z rižem:

  • 1 manjša cvetača
  • 4 krompirji
  • 2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
  • 4 dag masla
  • 1 žlica ostre moke
  • 1 čebula
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • 1 pest riža

Cvetačo razdelimo na cvetke, zelene dele in mlade liste drobno narežemo. Mlajša stebla cvetače narežemo na lističe, kocen olupimo in narežemo. Cvetačo stresemo v malo osoljen krop, dodamo na kocke narezan krompir, premešamo in počasi kuhamo v nepokriti posodi. Ko sta krompir in cvetača na pol kuhana, primešamo svetlo rumeno prežganje, ki ga pripravimo iz čebule in moke.

Prežganje lahko opustimo in v juho zakuhamo pest opranega riža. Juho po okusu solimo, popramo in dodamo muškatni orešček. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem, dodamo pa lahko tudi žlico kisle smetane.

kuhana cvetača
Kuhana cvetača

Viri; Cvetačna juha:

  • Cvetačna juha s sirom grojer; Zdravi in vitalni z zelenjavo
  • Cvetačna juha s krompirjem; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
Show Buttons
Hide Buttons