Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

ričet

🄣 Ričet po starem receptu – Nasitna jed na žlico, ki gre vedno v slast! šŸ„•šŸ„“

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Recept za dober ričet! Kako skuhamo dober ričet ali jeŔprenj? Ričet je preprosta enolončnica, pripravimo ga lahko s prekajenim mesom, s klobaso ali celo brez mesa. Za pripravo ričeta potrebujemo jeŔprenj, fižol, krompir, korenček, začimbe in meso ali klobaso.

Običajno ričet kuhamo v loncu na Ŕtedilniku, a ga lahko na preprost način pripravimo tudi v pečici. Kaj je skrivnost ričeta pripravljenega v pečici? Predvsem to, da nam jeŔprenja in fižola ni potrebno prej namakati. Kot pri vseh jedeh, ki jih pripravljamo v pečici, tudi pri tej jedi ni potrebno vse čas stati pri Ŕtedilniku.

Ričet postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo kos sveže pečenega kruha ali kos domačega peciva.Ā 

Recept za dober ričet
Recept za dober ričet! Za več receptov klikni tu!

🄣 Ričet po starem receptu – Nasitna jed na žlico, ki gre vedno v slast! šŸ„•šŸ„“

ā²ļø Podatki o receptu: Ričet po starem receptu

šŸ‘©ā€šŸ³ Čas priprave:20 minut
šŸ”„ Čas kuhanja:1 ura 30 minut
šŸ•’ Skupni čas:1 ura 50 minut
āœļø Avtorica recepta:Karmen Valant
šŸ“… Datum posodobitve:

šŸ½ļø Prehranske vrednosti (na porcijo)

  • šŸ”„ Kalorije: približno 430 kcal
  • šŸ’Ŗ Beljakovine: 22 g
  • 🌾 Ogljikovi hidrati: 35 g
  • 🧈 MaŔčobe: 20 g
  • šŸ§‚ Sol: 1.5 g

Ričet je stara jed, ki se v naŔih krajih kuha že stoletja. V Evropi prvič pisno omenijo ričet ali ritschert leta 1534,v kuharski knjigi samostana v Tegersneeju. Kot jed, ko Ŕe ni imela imena ričet, se prvič omenja v dokumentih leta 1485 in sicer v Gaitalu na KoroŔkem pri Burg Kuhnegg.

Jed so imenovali ječmen v mastni mesni juhi. Predvidevajo, da bi ime za jeÅ”prenj lahko izhajalo tudi iz posode, v kateri so ga kuhali in sicer Å”vabske drsnice, to je ploŔčata, lončena posoda za kuhanje. Ričet se tudi v Sloveniji pogosto kuha okoli Velike noči, saj lahko tako porabimo ostanke velikonočne Å”unke.Ā 

SestavineĀ  za ričet po starem receptu

  • 40 dag jeÅ”prenja
  • 10 dag fižola
  • 30 dag prekajenega suhega mesa
  • sol in poper
  • lovorov list
  • 5 dag maŔčobe (svinjska mast ali olje)
  • 12 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 peterÅ”iljev koren
  • koŔček zelene z listi
  • malo pora
  • srček zeljne glave
  • malo podzemne kolerabice
  • 2 krompirja
  • 2 paradižnika
  • žlica drobno sesekljanih peterÅ”iljevih listov

Postopek priprave za ričet

  1. Opran jeŔprenj in fižol čez noč namočimo.namočen fižol z ričet
  2. Naslednji dan fižol in jeŔprenj odcedimo in speremo, ter ju skupaj pristavimo na ogenj. Pokrijemo in počasi kuhamo. Na polovici kuhanja dodamo prekajeno meso, sol, poper in lovorov list.
  3. Na maŔčobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in nam kocke narezano zelenjavo. Vse skupaj dobro prepražimo in stresemo v jeŔprenj. recept za dober ričet
  4. Nato dodamo Ŕe na kocke narezan krompir in očiŔčen, olupljen paradižnik.
  5. Ričet naj vre Å”e približno pol ure, nato kuhano prekajeno meso vzamemo iz lonca, ga narežemo na kocke in stresemo nazaj v lonec. Preden ričet ponudimo, ga potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem.Ā 

ričet s prekajenim mesom

Ali ste vedeli….vse skrivnosti o ričetu skozi zgodovino

  • Za resnično dober ričet so seveda potrebne dobre sestavine, posebej se moramo posvetiti izbiri sorte fižola in tudi krompirja. Ali je ričet tradicionalna slovenska jed? Ričet ali jeÅ”prenj, kakor jed imenujejo v nekaterih predelih Slovenije, je uvrŔčen na seznam Slovenskih narodnih jedi. Vendar jed ne izhaja iz naÅ”ih krajev, saj so priljubljeno enolončnico pripravljali že stari Rimljani. Na wikiwand.com zasledimo zapis, da je ričet ječmenova kaÅ”a, kuhana s fižolom, tradicionalna jed v Sloveniji, na HrvaÅ”kem, v Avstriji in na Bavarskem.
  • V naÅ”i krajih prvič zasledimo zapise v sedemnajstem stoletju, ko je Valvasor v svojih spisih uporabil nemÅ”ko besedo ritschet. Etimologi predvidevajo, da beseda ričet izhaja iz Å tajersko nemÅ”ke besede ritschet ali ritschert.
  • Verjetno je beseda izpeljanka iz dveh besed; rutschen, kar pomeni drseti in iz besede rutschig, kar pomeni spolzko.Ā  S tem so verjetno opisovali lastnost živila. Včasih so ričet kuhali v kruÅ”ni peči, najpogosteje so ga postregli hladnega, Å”ele naslednji dan, tik preden so jed ponudili, so jo okisali in zabelili z oljem.

šŸ’” Nasveti in triki za pripravo popolnega ričeta 🄣

  • 🌾 JeÅ”prenj vedno namoči: Tako se skrajÅ”a čas kuhanja in izboljÅ”a tekstura.
  • šŸ„„ Praži čebulo in zelenjavo: To je osnova bogatega okusa. Ne hiti s tem korakom!
  • šŸ„“ Dimljeno meso kuhaj skupaj z ričetom: Tako se okusi prepletejo in tekočina dobi globino.
  • šŸ› Dodaj lovorjev list ali majaron: Klasična začimba za tradicionalni pridih.
  • ā„ļø Ričet je najboljÅ”i naslednji dan: Okusi se prepojijo in jed postane Å”e boljÅ”a.

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi ričeta šŸ²

🌾Ali moram jeÅ”prenj predhodno namočiti?
Priporočljivo je, da ga namakaÅ” čez noč ali vsaj 3–4 ure, da se hitreje skuha in postane mehkejÅ”i.
šŸ„“Katero meso je najboljÅ”e za ričet?
Dimljena rebrca, klobasa ali prekajeni vrat so odlična izbira – dajo jedi tisti pravi okus.
šŸ„•Lahko pripravim brez mesa?
Seveda, uporabi zelenjavno osnovo in več stročnic – jed bo Å”e vedno okusna in nasitna.

Priporočam več podobnih receptov

Ričet s prekajenimi svinjskimi parkeljci

Ričet ali ječmenova kaŔa s prekajenimi svinjskimi parkeljci, je stara kmečka jed. Recept je preprost, predvsem je bil namen, da so uporabili vse kose svinjskega mesa.

Recept za ričet s svinjskimi parkeljci:

  • 4 svinjske parkeljce
  • 30 dag jeÅ”prenja
  • 40 dag fižola
  • 1 peterÅ”iljeva korenina
  • sol

JeÅ”prenjevo kaÅ”o in parkeljce damo kuhat z večjo količino vode, dodamo malo soli. Dodamo Å”e fižol, ki smo ga prejÅ”nji dan namočili in peterÅ”iljevo korenino, po želji Å”e malo korenčka. Vse skupaj kuhamo do mehkega, postrežemo Å”e toplo, lahko pa tudi naslednji dan ričet postrežemo mrzel.Ā 

Včasih so jed na deželi kuhali na zelo nizki temperaturi, medtem ko je gospodinja opravljala druga opravila. Jed se je včasih kuhala v glinastem loncu, ki so ga postavili v kruŔno peč. Ker je okoli glinastega lonca enakomerna toplota, ni bilo bojazni, da bi se jed na dnu prismodila.

Zraven ričeta lahko ponudimo krompir v oblicah.Ā 

JeŔprenj po kmečko

Za jeÅ”prenj ali ričet poznamo več receptov, osnova za jed je jeÅ”prenj, fižol, krompir, prekajeno meso in zelenjava.Ā 

Recept za jeŔprenj po kmečko:

  • 3/4 kg jeÅ”prenjčka
  • 1 kg suhega mesa
  • 15 dag fižola
  • 2 korenčka
  • 2 korenini peterÅ”ilja
  • svež sesekljan peterÅ”ilj
  • malo zelene
  • 1 por
  • 3 zeljni listi
  • malo kolerabe
  • 1 čebula
  • 3 stroke česna
  • 2 paradižnika
  • 1 paprika
  • 1 lovorov list
  • poper in sol
  • 1/2 kg krompirja

Fižol in jeÅ”prenj prejÅ”nji dan posebej namočimo, naslednji dan ju odcedimo in oplaknemo, ter damo skupaj kuhat v velik lonec. Nekoliko kasneje dodamo suho meso, pokrijemo in počasi kuhamo. Čez eno uro počasnega vrenja, dodamo na kocke narezano zelenjavo in začimbe.

Zelenjavo lahko dodamo v celem in jo pred serviranjem poberemo iz jedi, ali pa jo narežemo na majhne koŔčke in jo pustimo v jedi.Ā 

Proti koncu kuhanja, dodamo na kocke narezan krompir. Solimo na koncu kuhanja, saj moramo upoŔtevati slanost mesa. Preden ričet serviramo, poberemo kuhano zelenjavo iz jedi, če smo jo kuhali v celem, če pa smo jo narezali na drobne koŔčke, jo ustimo v jedi.

Meso zrežemo na rezine in ga serviramo posebej. Meso lahko tudi narežemo na manjÅ”e kocke in ga primeÅ”amo ričetu. K jeÅ”prenju ponudimo kislo zelje ali kislo repo.Ā 

Ričet pripravljen v pečici

Ričet lahko pripravimo tudi v pečici, v tem primeru jeÅ”prenja prej ne namakamo. Za pripravo jedi bomo potrebovali nekaj več časa, ričet se bo v pečici počasi “čmaril” Å”tiri ure. Recept za ričet v pečici:

  • 40 dag jeÅ”prenja
  • 30 dag fižola
  • 2 korenčka
  • 2 stroka česna
  • svež peterÅ”ilj
  • 1 por
  • lovorov list
  • cel poper in sol

Fižol prejÅ”nji dan namočimo, ga naslednji dan precedimo in oplaknemo. Zelenjavo narežemo na manjÅ”e koŔčke, čebulo drobno sesekljamo. Česen drobno narežemo ali stremo.

Pripravimo posodo s pokrovom, ki jo uporabljamo za peko v pečici. V posodo stresemo narezano zelenjavo, namočen in odcejen fižol in jeŔprenj. Po sestavinah posujemo cel poper, sol in malo majarona.

Vse skupaj premeŔamo, dodamo lovorov list in prelijemo z vodo, dodamo lahko tudi pol kozarčka vina. Tekočina mora segati nad vsemi sestavinami.

Posodo pokrijemo in jo postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C. Pustimo da se ričet počasi kuha približno tri ure in pol, vmes ričet zalijemo z vodo in premeÅ”amo. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem. Tako pripravljen ričet je resnično okusen, postrežemo ga s kosom sveže pečenega belega kruha. Priporočam recept: Enolončnice iz pečice – 100 % okusne, 0 % kompliciranja šŸ›ā²ļø

Ričet brez mesa

Ričet lahko seveda skuhamo tudi brez mesa. Poglejte preprost recept:Ā 

  • 250 g jeÅ”prenja
  • 150 g fižola
  • 3 stroki česna
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 krompirja
  • olivno olje
  • drobno sesekljan svež peterÅ”ilj
  • 1 lovorov list
  • sol in poper

Fižol in jeŔprenj prejŔnji dan posebej namočimo, naslednji dan ju odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Najprej na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo strt česen in pražimo samo toliko, da česen zadiŔi. Dodamo namočen in odcejen jeŔprenj, ter takoj zalijemo z vodo.

Počakamo da zavre in ko je jeŔprenj napol kuhan, dodamo na majhne kocke narezan krompir in korenček. Sedaj jed solimo in popramo, dodamo tudi lovorjev list.

Pokrijemo in pustimo počasi vreti približno pol ure, nato dodamo fižol in počasi kuhamo Ŕe dobre pol ure, da sta jeŔprenj in fižol mehka. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peterŔiljem.

Ā 

Viri: Recept za dober ričet:

  • Sodobna kuharica; Centralni zavod za napredek gospodinjstva 1974
  • Kuhajmo po domače; Kristina Merc MatjaÅ”ič
  • Wikiwand.com

šŸ”— Oglej si Å”e druge preizkuÅ”ene recepte za jedi na žlico in juhe šŸ²

šŸ”„ā€œNajboljÅ”i Segedin – Recept za pravo slovensko klasiko! šŸ„˜ā€
āœ…NajboljÅ”e kremne juhe – okusni in enostavni recepti
šŸ„•Zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom – Preprosta, gosta in domača jed šŸ²
šŸ„•MineÅ”tra malo drugače – 20 najboljÅ”ih receptov za vse letne čase šŸ²
šŸ²15 najboljÅ”ih jedi na žlico – okusno, domače, nasitno! šŸ„„
šŸ›Boranija – Okusna enolončnica s stročjim fižolom! 🄰 Preprost recept
šŸƒPomladne juhe in enolončnice – nežni okusi za razvajanje v sončnih dneh ā˜€ļø
🄩Recept za najboljÅ”i goveji golaž – Mehko meso, bogat okus! šŸ·šŸ„˜
Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā 

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.