Recept za dober riÄet! Kako skuhamo dober riÄet ali jeÅ”prenj? RiÄet je preprosta enolonÄnica, pripravimo ga lahko s prekajenim mesom, s klobaso ali celo brez mesa. Za pripravo riÄeta potrebujemo jeÅ”prenj, fižol, krompir, korenÄek, zaÄimbe in meso ali klobaso.
ObiÄajno riÄet kuhamo v loncu na Å”tedilniku, a ga lahko na preprost naÄin pripravimo tudi v peÄici. Kaj je skrivnost riÄeta pripravljenega v peÄici? Predvsem to, da nam jeÅ”prenja in fižola ni potrebno prej namakati. Kot pri vseh jedeh, ki jih pripravljamo v peÄici, tudi pri tej jedi ni potrebno vse Äas stati pri Å”tedilniku.
RiÄet postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo kos sveže peÄenega kruha ali kos domaÄega peciva.Ā

š„£ RiÄet po starem receptu ā Nasitna jed na žlico, ki gre vedno v slast! š„š„
ā²ļø Podatki o receptu: RiÄet po starem receptu
š©āš³ Äas priprave: | 20 minut |
š„ Äas kuhanja: | 1 ura 30 minut |
š Skupni Äas: | 1 ura 50 minut |
āļø Avtorica recepta: | Karmen Valant |
š Datum posodobitve: |
š½ļø Prehranske vrednosti (na porcijo)
- š„ Kalorije: približno 430 kcal
- šŖ Beljakovine: 22 g
- š¾ Ogljikovi hidrati: 35 g
- š§ MaÅ”Äobe: 20 g
- š§ Sol: 1.5 g
RiÄet je stara jed, ki se v naÅ”ih krajih kuha že stoletja. V Evropi prviÄ pisno omenijo riÄet ali ritschert leta 1534,v kuharski knjigi samostana v Tegersneeju. Kot jed, ko Å”e ni imela imena riÄet, se prviÄ omenja v dokumentih leta 1485 in sicer v Gaitalu na KoroÅ”kem pri Burg Kuhnegg.
Jed so imenovali jeÄmen v mastni mesni juhi. Predvidevajo, da bi ime za jeÅ”prenj lahko izhajalo tudi iz posode, v kateri so ga kuhali in sicer Å”vabske drsnice, to je ploÅ”Äata, lonÄena posoda za kuhanje. RiÄet se tudi v Sloveniji pogosto kuha okoli Velike noÄi, saj lahko tako porabimo ostanke velikonoÄne Å”unke.Ā
SestavineĀ za riÄet po starem receptu
- 40 dag jeŔprenja
- 10 dag fižola
- 30 dag prekajenega suhega mesa
- sol in poper
- lovorov list
- 5 dag maÅ”Äobe (svinjska mast ali olje)
- 12 dag Äebule
- 2 stroka Äesna
- 1 korenÄek
- 1 peterŔiljev koren
- koÅ”Äek zelene z listi
- malo pora
- srÄek zeljne glave
- malo podzemne kolerabice
- 2 krompirja
- 2 paradižnika
- žlica drobno sesekljanih peterŔiljevih listov
Postopek priprave za riÄet
- Opran jeÅ”prenj in fižol Äez noÄ namoÄimo.
- Naslednji dan fižol in jeÅ”prenj odcedimo in speremo, ter ju skupaj pristavimo na ogenj. Pokrijemo in poÄasi kuhamo. Na polovici kuhanja dodamo prekajeno meso, sol, poper in lovorov list.
- Na maÅ”Äobi prepražimo drobno sesekljano Äebulo, dodamo strt Äesen in nam kocke narezano zelenjavo. Vse skupaj dobro prepražimo in stresemo v jeÅ”prenj.
- Nato dodamo Å”e na kocke narezan krompir in oÄiÅ”Äen, olupljen paradižnik.
- RiÄet naj vre Å”e približno pol ure, nato kuhano prekajeno meso vzamemo iz lonca, ga narežemo na kocke in stresemo nazaj v lonec. Preden riÄet ponudimo, ga potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem.Ā
Ali ste vedeli….vse skrivnosti o riÄetu skozi zgodovino
- Za resniÄno dober riÄet so seveda potrebne dobre sestavine, posebej se moramo posvetiti izbiri sorte fižola in tudi krompirja. Ali je riÄet tradicionalna slovenska jed? RiÄet ali jeÅ”prenj, kakor jed imenujejo v nekaterih predelih Slovenije, je uvrÅ”Äen na seznam Slovenskih narodnih jedi. Vendar jed ne izhaja iz naÅ”ih krajev, saj so priljubljeno enolonÄnico pripravljali že stari Rimljani. Na wikiwand.com zasledimo zapis, da je riÄet jeÄmenova kaÅ”a, kuhana s fižolom, tradicionalna jed v Sloveniji, na HrvaÅ”kem, v Avstriji in na Bavarskem.
- V naÅ”i krajih prviÄ zasledimo zapise v sedemnajstem stoletju, ko je Valvasor v svojih spisih uporabil nemÅ”ko besedo ritschet. Etimologi predvidevajo, da beseda riÄet izhaja iz Å tajersko nemÅ”ke besede ritschet ali ritschert.
- Verjetno je beseda izpeljanka iz dveh besed; rutschen, kar pomeni drseti in iz besede rutschig, kar pomeni spolzko.Ā S tem so verjetno opisovali lastnost živila. VÄasih so riÄet kuhali v kruÅ”ni peÄi, najpogosteje so ga postregli hladnega, Å”ele naslednji dan, tik preden so jed ponudili, so jo okisali in zabelili z oljem.
š” Nasveti in triki za pripravo popolnega riÄeta š„£
- š¾ JeÅ”prenj vedno namoÄi: Tako se skrajÅ”a Äas kuhanja in izboljÅ”a tekstura.
- š„ Praži Äebulo in zelenjavo: To je osnova bogatega okusa. Ne hiti s tem korakom!
- š„ Dimljeno meso kuhaj skupaj z riÄetom: Tako se okusi prepletejo in tekoÄina dobi globino.
- š Dodaj lovorjev list ali majaron: KlasiÄna zaÄimba za tradicionalni pridih.
- āļø RiÄet je najboljÅ”i naslednji dan: Okusi se prepojijo in jed postane Å”e boljÅ”a.
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi riÄeta š²
š¾ | Ali moram jeÅ”prenj predhodno namoÄiti? PriporoÄljivo je, da ga namakaÅ” Äez noÄ ali vsaj 3ā4 ure, da se hitreje skuha in postane mehkejÅ”i. |
š„ | Katero meso je najboljÅ”e za riÄet? Dimljena rebrca, klobasa ali prekajeni vrat so odliÄna izbira ā dajo jedi tisti pravi okus. |
š„ | Lahko pripravim brez mesa? Seveda, uporabi zelenjavno osnovo in veÄ stroÄnic ā jed bo Å”e vedno okusna in nasitna. |
PriporoÄam veÄ podobnih receptov
RiÄet s prekajenimi svinjskimi parkeljci
RiÄet ali jeÄmenova kaÅ”a s prekajenimi svinjskimi parkeljci, je stara kmeÄka jed. Recept je preprost, predvsem je bil namen, da so uporabili vse kose svinjskega mesa.
Recept za riÄet s svinjskimi parkeljci:
- 4 svinjske parkeljce
- 30 dag jeŔprenja
- 40 dag fižola
- 1 peterŔiljeva korenina
- sol
JeÅ”prenjevo kaÅ”o in parkeljce damo kuhat z veÄjo koliÄino vode, dodamo malo soli. Dodamo Å”e fižol, ki smo ga prejÅ”nji dan namoÄili in peterÅ”iljevo korenino, po želji Å”e malo korenÄka. Vse skupaj kuhamo do mehkega, postrežemo Å”e toplo, lahko pa tudi naslednji dan riÄet postrežemo mrzel.Ā
VÄasih so jed na deželi kuhali na zelo nizki temperaturi, medtem ko je gospodinja opravljala druga opravila. Jed se je vÄasih kuhala v glinastem loncu, ki so ga postavili v kruÅ”no peÄ. Ker je okoli glinastega lonca enakomerna toplota, ni bilo bojazni, da bi se jed na dnu prismodila.
Zraven riÄeta lahko ponudimo krompir v oblicah.Ā
JeÅ”prenj po kmeÄko
Za jeÅ”prenj ali riÄet poznamo veÄ receptov, osnova za jed je jeÅ”prenj, fižol, krompir, prekajeno meso in zelenjava.Ā
Recept za jeÅ”prenj po kmeÄko:
- 3/4 kg jeÅ”prenjÄka
- 1 kg suhega mesa
- 15 dag fižola
- 2 korenÄka
- 2 korenini peterŔilja
- svež sesekljan peterŔilj
- malo zelene
- 1 por
- 3 zeljni listi
- malo kolerabe
- 1 Äebula
- 3 stroke Äesna
- 2 paradižnika
- 1 paprika
- 1 lovorov list
- poper in sol
- 1/2 kg krompirja
Fižol in jeÅ”prenj prejÅ”nji dan posebej namoÄimo, naslednji dan ju odcedimo in oplaknemo, ter damo skupaj kuhat v velik lonec. Nekoliko kasneje dodamo suho meso, pokrijemo in poÄasi kuhamo. Äez eno uro poÄasnega vrenja, dodamo na kocke narezano zelenjavo in zaÄimbe.
Zelenjavo lahko dodamo v celem in jo pred serviranjem poberemo iz jedi, ali pa jo narežemo na majhne koÅ”Äke in jo pustimo v jedi.Ā
Proti koncu kuhanja, dodamo na kocke narezan krompir. Solimo na koncu kuhanja, saj moramo upoÅ”tevati slanost mesa. Preden riÄet serviramo, poberemo kuhano zelenjavo iz jedi, Äe smo jo kuhali v celem, Äe pa smo jo narezali na drobne koÅ”Äke, jo ustimo v jedi.
Meso zrežemo na rezine in ga serviramo posebej. Meso lahko tudi narežemo na manjÅ”e kocke in ga primeÅ”amo riÄetu. K jeÅ”prenju ponudimo kislo zelje ali kislo repo.Ā
RiÄet pripravljen v peÄici
RiÄet lahko pripravimo tudi v peÄici, v tem primeru jeÅ”prenja prej ne namakamo. Za pripravo jedi bomo potrebovali nekaj veÄ Äasa, riÄet se bo v peÄici poÄasi “Ämaril” Å”tiri ure. Recept za riÄet v peÄici:
- 40 dag jeŔprenja
- 30 dag fižola
- 2 korenÄka
- 2 stroka Äesna
- svež peterŔilj
- 1 por
- lovorov list
- cel poper in sol
Fižol prejÅ”nji dan namoÄimo, ga naslednji dan precedimo in oplaknemo. Zelenjavo narežemo na manjÅ”e koÅ”Äke, Äebulo drobno sesekljamo. Äesen drobno narežemo ali stremo.
Pripravimo posodo s pokrovom, ki jo uporabljamo za peko v peÄici. V posodo stresemo narezano zelenjavo, namoÄen in odcejen fižol in jeÅ”prenj. Po sestavinah posujemo cel poper, sol in malo majarona.
Vse skupaj premeÅ”amo, dodamo lovorov list in prelijemo z vodo, dodamo lahko tudi pol kozarÄka vina. TekoÄina mora segati nad vsemi sestavinami.
Posodo pokrijemo in jo postavimo v peÄico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C. Pustimo da se riÄet poÄasi kuha približno tri ure in pol, vmes riÄet zalijemo z vodo in premeÅ”amo. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem. Tako pripravljen riÄet je resniÄno okusen, postrežemo ga s kosom sveže peÄenega belega kruha. PriporoÄam recept: EnolonÄnice iz peÄice ā 100 % okusne, 0 % kompliciranja šā²ļø
RiÄet brez mesa
RiÄet lahko seveda skuhamo tudi brez mesa. Poglejte preprost recept:Ā
- 250 g jeŔprenja
- 150 g fižola
- 3 stroki Äesna
- 2 korenÄka
- 1 Äebula
- 2 krompirja
- olivno olje
- drobno sesekljan svež peterŔilj
- 1 lovorov list
- sol in poper
Fižol in jeÅ”prenj prejÅ”nji dan posebej namoÄimo, naslednji dan ju odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Najprej na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano Äebulo, ko postekleni, dodamo strt Äesen in pražimo samo toliko, da Äesen zadiÅ”i. Dodamo namoÄen in odcejen jeÅ”prenj, ter takoj zalijemo z vodo.
PoÄakamo da zavre in ko je jeÅ”prenj napol kuhan, dodamo na majhne kocke narezan krompir in korenÄek. Sedaj jed solimo in popramo, dodamo tudi lovorjev list.
Pokrijemo in pustimo poÄasi vreti približno pol ure, nato dodamo fižol in poÄasi kuhamo Å”e dobre pol ure, da sta jeÅ”prenj in fižol mehka. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem.
Ā
Viri: Recept za dober riÄet:
- Sodobna kuharica; Centralni zavod za napredek gospodinjstva 1974
- Kuhajmo po domaÄe; Kristina Merc MatjaÅ”iÄ
- Wikiwand.com