Zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom je krepka jed na žlico, ki jo postrežemo kot samostojno jed. Enolončnice običajno pripravljamo z govejim mesom, a tokrat jo bomo pripravili malo drugače. Najbolj poznana jed na žlico s svinjskim mesom je prav gotovo segedin.
Ker mi je svinjsko meso v segedinu všeč, sem se odločila, da poskusim pripraviti tudi enolončnico s svinjskim mesom. Krepka in okusna jed na žlico je jesensko zimska jed, to je čas, ko na mizo pogosteje postavimo enolončnice. Mnogim ni všeč okus svinjine v jedeh na žlico, a brez skrbi, okus mesa se bo lepo povezal z zelenjavo in začimbami.
Zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom
Za pripravo današnje jedi bomo potrebovali svinjsko meso, zelenjavo in začimbe. Ko izbiramo meso, se odločimo raje za malenkost bolj mastno meso, saj se bo meso čisto brez maščobe med kuhanjem izsušilo.
Kaj pa zelenjava? V svinjsko enolončnico lahko dodamo poljubno zelenjavo, saj se lahko recept, podobno kot pri mineštrah, poljubno spreminja. S svinjskim mesom se odlično ujemajo korenček, čebula in krompir. Tudi v tem receptu prevladujejo ta tri živila, dodala sem tudi drugo zelenjavo, a bolj zato, ker sem pospravila hladilnik.
Kako postrežemo zelenjavno enolončnico s svinjskim mesom? K krepki enolončnici se odlično poda doma pečen kruh, pri nas je to ržen kruh z drožmi. Običajno pri enolončnicah postrežem tudi kakšno sladico, najraje jabolčni štrudelj, danes pa sem se odločila za orehovo potico.
Sestavine za zelenjavno enolončnico s svinjskim mesom
Zelenjava v receptu je samo priporočljiva, sami lahko uporabite poljubno zelenjavo. Vendar mogoče kakšen kuharski začetnik raje dela točno po receptu, zato bom po korakih razložila moj recept.
- 1/2 kg svinjskega mesa
- 1 čebula
- 5 krompirjev
- 3 korenčki
- 3 stroki česna
- pest zamrznjenih jurčkov
- 1 pločevinka graha
- 1 paket zamrznjene zelenjave za mineštro (po želji)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- sol in poper
- 1/2 žličke timijana
- 1/2 žličke majarona
- 2 lovorova lista
- 2 žlici svinjske masti
- 3 skodelice čiste goveje ali zelenjavne juhe
- 1/2 pora
Svinjsko meso narežemo večje kose. Krompir olupimo in narežemo na poljubno velike kose. Krompir na pol skuhamo v slani vodi in ga nato odcedimo in pustimo na toplem.
Korenček olupimo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in grobo narežemo. Česen olupimo in stremo. Zamrznjene jurčke oplaknemo z vodo in pustimo, da se malo odcedijo. Por očistimo in narežemo na kolobarje.
V večjo ponvi segrejemo žlico svinjske masti in nekaj minut pražimo meso, pazimo da ga ne preveč zapečemo. Ko meso lepo porjavi z vseh strani, ga preložimo v keramičen pekač s pokrovom.
Zakaj je zelenjavna enolončnica s svinjskim mesom boljšega okusa, če jo pripravimo v pečici?
Enolončnico bomo dušili v pečici, zato izberemo pekač ali posodo, ki prenese večje temperature. Jedi, ki jih pripravimo v pečici v posebnem keramičnem pekaču, so vsekakor boljšega okusa. Vsi okusi se med seboj odlično povežejo, meso se manj izsuši in naredi se odlična omaka.
V ponvi segrejemo še malo svinjske masti in najprej popražimo grobo narezano čebulo.
Dodamo narezan korenček in por, premešamo in pražimo nekaj minut. Nato dodamo odcejene jurčke, vso zelenjavo, ki smo jo pripravili in spet nekaj minut pražimo.
Solimo in popramo, potresemo z žličko sladke mlete paprike in dodamo žlico paradižnikove mezge. Namesto paradižnikove mezge lahko dodamo olupljen in očiščen svež paradižnik ali paradižnik iz pločevinke.
Sedaj dodamo še grah iz pločevinke, lovorov list, timijan in majaron. Vse skupaj premešamo in še malo pražimo.
Vso praženo zelenjavo sedaj stresemo k mesu in dodamo še na pol kuhan krompir. Vse sestavine premešamo in zalijemo z dvema skodelicama juhe.
Prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj C. Pekač s pokrovom postavimo v pečico in počasi dušimo najmanj dve uri, toliko časa, da se meso in zelenjava zmehčajo.
Vmes enolončnico večkrat premešamo in po potrebi prilijemo malo juhe, vendar ne preveč, saj mora biti jed bolj gosta.