Krompirjeva juha – naš izbor receptov za odlične krompirjeve juhe

Krompirjeva juha je odlična enolončnica, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Odlična je čista krompirjeva juha, krompirjeva juha s hrenovko ali klobaso, pripravimo jo lahko tudi s testeninami ali grahom. Zanimiva je tudi mlečna krompirjeva juha ali pire juha iz krompirja.

Krompir je vsestransko živilo, ki ga v kulinariki uporabljamo v mnogih receptih. Poznamo več sort krompirja, v prodaji je semenski krompir, ki ga kupimo na pomlad, ko ga nasadimo v vrtu ali njivi, jedilni krompir in krmni krompir.

krompirjeva juha
Krompirjeva juha z grahom, pastinakom in rumenim korenjem Za več receptov KLIKNI TU!

V Sloveniji imamo odlične stare sorte jedilnega krompirja, ki pri kuhanju ne potemni in razpade, primeren pa je tudi za cvrtje ali za pripravo krompirjeve solate. Krompir lahko uporabimo na mnoge načine, dodamo ga v zelenjavne ali mesno zelenjavne enolončnice, ga kuhamo, pečemo ali cvremo.

Kuhan in pretlačen krompir lahko uporabimo za zgoščevanje zelenjavnih juh, posebej kadar za zgoščevanje jedi ne želimo uporabiti moke. Krompir spada v družino razhudnikov, kamor uvrščamo tudi paradižnik in papriko.

Krompirjeva juha – recepti za tradicionalne slovenske krompirjeve jedi

V Sloveniji krompir imenujemo tudi z različnimi pokrajinskimi in narečnimi imeni, pogosto slišimo izraz čombe, laška repica, repica, brnica, debeli bob in še mnoga druga imena. Najstarejše poznano ime za krompir v Sloveniji je zemeljsko jabolko, izraz, ki se je razvil iz nemške besede Erdapfel. Evropejci krompirja dolgo niso uživali, imeli so ga celo za strupenega.

Leta 1767, pa je avstrijska cesarica Marija Terezija izdala ukaz o pridelavi krompirja. Ljudi je poučila o gojenju in uporabi krompirja, s tem je preprečila veliko lakoto, tudi na našem ozemlju, ki je bilo takrat dežela Kranjska. Od tega časa naprej je postal krompir v Sloveniji izredno priljubljen in še sedaj spada med pomembne poljščine.

Slovenska tradicionalna kuhinja je bogata z krompirjevimi jedmi, ki so pogosto ljudi reševale pred lakoto. Iznajdljive gospodinje so iz nekaj gomoljev krompirja pričarale okusne in nasitne jedi. Najpogosteje je bila na mizi enostavna krompirjeva juha, krompirjev golaž, pražen krompir, kuhan krompir v kosih ali oblicah, krompirjevi svaljki in pire krompir.

najboljša krompirjeva juha
Krompirjeva juha z grahom, pastinakom in rumenim korenjem! KLIKNI za več receptov za enolončnice!

Katere sorte krompirja so primerne za kuhanje?

Okus krompirjeve jedi je odvisna od sorte krompirja, ni vsak dober za kuhanje ali pečenje. Ločimo različne tipe krompirja, na grobo jih delimo na krompir ki se ne razkuha in krompir, ki je primeren za pečenje in cvrtje. Poznamo tudi sorte, ki so bolj mokaste in pri kuhanju razpadejo, ta krompir je primeren za pripravo pireja, svaljkov ali krompirjevih cmokov.

Najbolj cenjena je sorta krompirja, ki združuje vse te lastnosti, tako da lahko ta krompir uporabljamo pri vseh kuharskih receptih. Navadni krompir vsebuje ogljikove hidrate, med njimi prevladuje škrob. Vsebuje malo beljakovin in skoraj nič maščob, je pa bogat z vitamini in minerali. Pomembna sta vitamina C in vitamin B6, ter minerali mangan, baker in kalij. Krompir vsebuje kar 70% vode, z 100 g zaužijemo 72 Kcal. Vendar pozor, energijska vrednost krompirja se močno poveča pri pripravi.

Če uživamo samo kuhan krompir je to nizkokalorična hrana, čim pa dodamo maslo, olje ali smetano, se energijska vrednost močno spremeni. Če želimo v krompirju ohraniti koristne učinkovine, ga skuhajmo z olupkom vred. 

Navadna krompirjeva juha

Krompirjevo juho lahko skuhamo z različnimi dodatki, dodamo lahko poljubno zelenjavo, klobaso, slanino, riž ali testenine. Danes bomo krompirjevo juho pripravili na preprost način, dodali bomo samo šopek jušne zelenjave in začimbe.

Recept za navadno krompirjevo juho:

  • 1 kg krompirja
  • 1 l slanega kropa
  • šopek jušne zelenjave
  • skodelica čiste juhe
  • 2 žlici svinjske masti
  • 1 žlico moke
  • 1 dag čebule
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • 1 žlica kisa

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga skuhamo v slanem kropu, skupaj s šopkom jušne zelenjave. Šopek jušne zelenjave kasneje odstranimo iz juhe, vse skupaj drobno sesekljamo in vrnemo v juho.

Iz masti in moke naredimo svetlo prežganje in skupaj z njim prepražimo drobno sesekljano čebulo in drobno sesekljan svež peteršilj. Vse skupaj zalijemo z mrzlo čisto juho in gladko razmešamo. Ko je prežganje razkuhano, prilijemo kuhan krompir z vodo vred, če je potrebno prilijemo še malo vode ali juhe.

Juho solimo, popramo, prilijemo žlico kisa in potresemo s svežim peteršiljem.

Krompirjeva juha s slanino

krompirjeva juha s slanino
Krompirjeva juha s slanino

Krompir se odlično ujema s slanino ali panceto. Danes bomo pripravili odlično krompirjevo juho s slanino, ki jo bomo obogatili s kislo smetano in parmezanom.

  • 200 g slanine
  • 3 žlice masla
  • 1 čebula
  • 1/2 skodelice pšeničnega zdroba
  • 1,5 l čiste zelenjavne juhe
  • 1 kg krompirja
  • 1 kisla smetana
  • sol in poper
  • nariban parmezan

Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu. Slanino narežemo na drobne kocke in jo prepražimo. Na maščobi, ki je ostala od praženja slanine, zlato popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo pšenični zdrob in premešamo.

Kuhan krompir v kockah prelijemo z vročo zelenjavno juho, solimo in popramo. Premešamo, zavremo in takoj znižamo temperaturo. Kuhamo tri minute, da juha postane bistra.

Juho nato takoj odstavimo z ognja, vmešamo kislo smetano in dobro premešamo. Preden juho serviramo, dodamo v vsak krožnik posebej popraženo slanino in potresemo z naribanim parmezanom. 

Krompirjeva juha z grahom, pastinakom in rumenim korenjem

Krompirjevo juho lahko skuhamo z različnimi dodatki, krompir se odlično ujema z zelenjavo. V današnjem receptu bomo v krompirjevo enolončnico dodali pastinak, grah in rumeno korenje. Za kuhanje lahko uporabimo vodo ali čisto jušno osnovo. Danes bomo uporabili čisto kostno juho, ki smo jo skuhali iz svinjskih kosti.

Recept za krompirjevo juho z grahom:

  • 5 krompirjev
  • 150 g graha
  • 1/2 korenike pastinaka
  • 1 rumeno korenje
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 1/2 l čiste kostne juhe
  • sol in poper
  • ščepec timijana in majarona
  • 1 lovorov list
  • svež peteršilj
  • po želji žlica ostre moke
  • 1 žlica kisa

Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. Pastinak in rumeno korenje olupimo in narežemo na manjše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Za juho lahko uporabimo že kuha grah iz pločevinke, če uporabimo svežega, ga pred kuhanjem namočimo. Že prejšnji dan smo skuhali čisto kostno juho iz svinjskih kosti in zelenjave.

V ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in ko zadiši, najprej dodamo narezano rumeno korenje in pastinak.

praženje zelenjave
Zelenjavo pred kuhanjem prepražimo na svinjski masti Za več receptov KLIKNI TU!

Nekaj minut pražimo, nato dodamo narezan krompir in grah. Premešamo in nekaj časa pražimo, nato zelenjavo posipamo z žlico ostre moke, ki jo lahko po želji tudi izpustimo. Malo popražimo in zalijemo s čisto kostno juho.

Solimo in popramo, malo povremo in dodamo še timijan, majaron in lovorov list. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo približno pol ure. Če želimo lahko v juhi skuhamo klobaso, ali pa juho postrežemo s hrenovko. Ko je juha kuhana, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem, dodamo kanček kisa in takoj postrežemo.

Krompirjeva juha s cvetačo Romanesco

Krompirjevo juho lahko pripravimo tudi s cvetačo ali brokolijem, še bolj privlačna na pogled in seveda tudi okusna pa bo s cvetačo Romanesco. Cvetača Romanesco je križanec med cvetačo in brokolijem. Ta posebna zelenjava je lepe zeleno rumene barve in zanimive stožčaste oblike. Ima nežen okus po oreščkih, v primerjavi z navadno cvetačo ima trdnejšo strukturo in bolj sladek okus.

Odlična zelenjava, ki je sestavljena iz 92 % vode, vsebuje malo vlaknin in beljakovin, vsebuje pa veliko vitamina B1 in B2. Cvetača Romanesco, ki jo imenujemo tudi romansko brokoli, pri kuhanju nima neprijetnega vonja kot brokoli in je tudi lažje prebavljiva. Vsebuje tudi mnoge pomembne mineralne soli, kot so kalij, kalcij, magnezij in fosfor, ki se s kuhanjem seveda uničijo, zato cvetke te čudovite zelenjave kuhamo samo kratek čas. 

Recept za krompirjevo juho s cvetačo Romanesco

  • 4 krompirji
  • 1/2 cvetače Romanesco
  • 1 rdeč korenček
  • 1 rumeno korenje
  • 1 čebula
  • 1/2 pora
  • 2 žlici svinjske masti
  • timijan in majaron
  • sol in poper
  • 2 lovorova lista
  • malo kisa

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Por očistimo in drobno narežemo, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Cvetačo Romanesco razdelimo na manjše cvetke, polovico jih nekaj minut kuhamo v slanem kropu in prihranimo.

V ponvi segrejemo žlico masti in najprej popražimo polovico pora in čebule, nato dodamo razcvetkano cvetačo, ki je nismo skuhali. Premešamo in nekaj minut pražimo. Medtem v večji lonec nalijemo vodo ali zelenjavno jušno osnovo, dodamo sol, majaron, timijan in lovorov list. 

Ko zelenjavna juha ali voda z zelišči zavre, dodamo pri del popražene zelenjave, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo. V ponvi segrejemo preostalo svinjsko mast in najprej prepražimo drugi del pora in čebule, nato dodamo narezan krompir in korenček. Premešamo in pražimo najmanj deset minut. Nato vse skupaj stresemo v juho, zavremo, premešamo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 20 minut, da se krompir zmehča.

Ko je krompir mehak, z zajemalko poberemo iz juhe polovico kuhane zelenjave, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom in vrnemo v juho. Premešamo in v juho dodamo blanširano cvetačo Romanesco. Na nizek ognju kuhamo še nekaj minut, da cvetača ostane čvrsta. Preden juho ponudimo, jo po okusu solimo, popramo in rahlo okisamo.

krompirjeva juha s cvetačo Romanesco
Krompirjeva juha s cvetačo Romanesco

Krompirjeva juha s klobaso

Navadno krompirjevo juho lahko obogatimo tudi s suho klobaso, kranjsko klobaso ali hrenovko. Danes bomo v receptu uporabili suho kranjsko klobaso, izboljšali jo bomo z malo kisle smetane in kančkom kisa.

Recept za krompirjevo juho z kranjsko klobaso:

  • 75 dag krompirja
  • 2 l vode ali jušne osnove
  • 1 suha kranjska klobasa
  • 2 žlici ostre moke
  • 2 žlici svinjske masti
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • žlica domačega kisa
  • 3 žlice kisle smetane
  • majaron
  • sol in poper
  • 1 lovorov list

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Damo ga kuhat v vodo ali jušno osnovo, dodamo lovorov list, sesekljan peteršilj, majaron in solimo. Zavremo in počasi kuhamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.

Na masti popražimo čebulo, dodamo moko in sesekljan česen, prežganje zalijemo, razmešamo in dodamo juhi. Nato v juho dodamo suho kranjsko klobaso in kuhamo še 15 minut.

Ko je klobasa kuhana, jo vzamemo iz juhe, jo narežemo na tanke kolobarje in jo stresemo nazaj v juho. Preden juho postrežemo, jo izboljšamo s kislo smetano, kisom in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Krompirjeva juha z brokolijem

Krompirjeva juha z brokolijem je okusna enolončnica, obogatili jo bomo s sladko smetano in sirom z modro plesnijo.

Recept za krompirjevo juho z brokolijem:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 450 g na kocke narezanega krompirja
  • 1 na kocke narezana čebula
  • 225 g cvetov brokolija
  • 125 g zdrobljenega sira z modro plesnijo
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml sladke smetane
  • mleta sladka paprika
  • sol in poper

V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo na kocke narezan krompir in čebulo. Premešamo in pet minut pražimo, vse čas mešamo. Nato dodamo cvetove brokolija, nekaj ga prihranimo za okras. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo in zdrobljen sir z modro plesnijo. Premešamo, zavremo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 25 minut. Ko je krompir zmehčan, juho gladko pretlačimo.

V pretlačeno juho vmešamo sladko smetano in ščepec mlete sladke paprike. Po okusu solimo in popramo. Brokolijeve cvetove, ki smo jih prihranili, dve minuti blanširamo v kropu, nato jih s penovko poberemo.

Juho nalijemo v ogrete skodelice, jo okrasimo s cvetovi brokolija in potresemo z malo mlete sladke paprike. Takoj postrežemo.

Krompirjeva juha s pečenim česnom

Krompirjeva juha s pečenim česnom je čisto posebna kulinarična poslastica.

  • 1 olupljena glavica česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 tanko narezana pora
  • 1 sesekljana čebula
  • 500 g na kocke narezanega krompirja
  • 1 l kokošje jušne osnove
  • 1 lovorov list
  • 150 ml sladke smetane
  • muškatni orešček
  • svež limonin sok
  • sol in poper
  • sesekljan svež drobnjak
  • ščepec mlete paprike

Česen olupimo in razdelimo na stroke. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, stroke česna stresemo na pekač in jih rahlo namažemo z olivnim oljem. Česen 20 minut pečemo, da zlato porumeni.

V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezan por in sesekljano čebulo, pokrijemo in počasi dušimo tri minute, da se por in čebula zmehčata. Vmes pogosto premešamo. Nato dodamo na kocke narezan krompir, pečen česen, zelenjavno jušno osnovo in lovorov list.

Solimo in popramo, zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut, da se zelenjava zmehča. Nato odstranimo lovorov list, juho malo ohladimo in nato gladko pretlačimo. V pretlačeno juho vmešamo sladko smetano in precej muškatnega oreščka. Po okusu dosolimo, lahko dodamo tudi nekaj kapljic limoninega soka.

Preden juho postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim drobnjakom in malo rdeče mlete paprike.

kuhan krompir
Kuhan krompir z zelišči

Viri; Krompirjeva juha:

  • Krompirjeva juha s pečenim česnom; Najboljši recepti; krompir
  • Krompirjeva juha s suho klobaso; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič