PiÅ”ÄanÄja enolonÄnica s krompirjem in sladkim komarÄkom, je okusna mesna enolonÄnica, ki jo ponudimo kot samostojno jed. Sladki komarÄek poznamo tudi pod imenom koromaÄ , koperc ali fenkel. Sladki komarÄek je gomoljasta zelenjava, za pripravo jedi lahko uporabimo celo rastlino. Gomolj komarÄka in zelene liste lahko dodamo solatam, ali pa ga uporabimo v enolonÄnicah.
š²š„ DomaÄa piÅ”ÄanÄja enolonÄnica ā okusna, bogata in preprosta! š„š„
Äas priprave & Prehranske vrednosti
š„ Kuhanje: 45 minut
ā³ Skupni Äas: 1 ura
š½ Prehranske vrednosti na porcijo
ā
Kalorije: ~320 kcal
ā
Beljakovine: ~28 g
ā
Ogljikovi hidrati: ~20 g
ā
MaÅ”Äobe: ~12 g
ā
Vlaknine: ~4 g
Sladki komarÄek uravnava prebavo in spodbuja delovanje prebavnega trakta, zato lahko gomolj komarÄka tudi skuhamo v mesnih in zelenjavnih enolonÄnicah.
V danaÅ”njem receptu bomo komarÄek dodali v piÅ”ÄanÄjo enolonÄnico s krompirjem in korenÄkom. Izredno okusna enolonÄnica, ki je primerna tudi za dietno prehrano. Uporabili bomo piÅ”ÄanÄje prsi in piÅ”ÄanÄje bedro brez kože.
Sestavine – š²š PiÅ”ÄanÄja enolonÄnica s koromaÄem in sladkim komarÄkomā aromatiÄna in krepÄilna jed na žlico! šæš„
PiÅ”ÄanÄja enolonÄnica s sladkim komarÄkom ali koromaÄem je okusna enolonÄnica, pripravljena iz sveže zelenjave in piÅ”ÄanÄjega mesa.
- 1/2 kg piÅ”ÄanÄjih prsi brez kože
- 1 piÅ”ÄanÄje bedro brez kože
- 1 Äebula
- 2 rdeÄa korenÄka
- 1 rumen korenÄek
- 1/2 gomolja koromaÄa ali sladkega komarÄka
- 4 krompirji
- svež peterŔilj
- Å”Äepec timijanaĀ
- sol in poper
- Å”Äepec rdeÄe sladke paprike
- žliÄka jabolÄnega kisa
- 2 žlici masla
- 1 lovorov list
Recept po korakih za bogato piÅ”ÄanÄjo enolonÄnico
- PiÅ”ÄanÄje prsi in piÅ”ÄanÄje bedro operemo in osuÅ”imo. Odstranimo kožo in mastne dele mesa. PiÅ”ÄanÄje prsi narežemo na veÄje kose, bedro pustimo celo. Na meso prilijemo toliko mrzle vode, da je popolnoma pokrito.
- Malo solimo, dodamo Å”Äepec timijana, lovorov list in narezan korenÄek. Zavremo in poÄasi kuhamo do mehkega.

3.Medtem ko se piÅ”ÄanÄje meso kuha, pripravimo zelenjavo. Äebulo oÄistimo in drobno sesekljamo. RdeÄ korenÄek in rumen korenÄek olupimo in narežemo na kolobarje.
4.Krompir olupimo in narežemo na veÄje kose. KoromaÄ ali sladki komarÄek operemo in narežemo na manjÅ”e kose. Svež peterÅ”ilj drobno sesekljamo.

5. V veÄji ponvi segrejemo maslo in na njem najprej popražimo Äebulo, ki jo rahlo solimo. Nato dodamo na kolobarje narezan rdeÄ in rumen korenÄek, ter nekaj minut pražimo. Nato dodamo narezan koromaÄ, premeÅ”amo in pražimo.
6. Dodamo Å”e narezan krompir, premeÅ”amo, posujemo s Äisto malo rdeÄe paprike in nekaj minut pražimo.

7. Medtem se je piÅ”ÄanÄje meso zmehÄalo, zato ga vzamemo iz juhe. Kuhane piÅ”ÄanÄje prsi narežemo na manjÅ”e kose, s piÅ”ÄanÄjega bedra olupimo meso in kosti zavržemo.
8. Ko je zelenjava popražena, jo zalijemo z juho iz piÅ”ÄanÄjega mesa. PremeÅ”amo, dodamo sol in poper, kanÄek jabolÄnega kisa in poÄasi kuhamo, da se zelenjava zmehÄa.
9. Tik pred koncem kuhanja damo v juho narezano meso, odstranimo lovorov list in potresemo z drobno sesekljanim peterŔiljem.

PriporoÄam ogled zadnje dodanih aktualnih TOP receptov
PiÅ”ÄanÄja juha z zelenjavo
Iz piÅ”ÄanÄjega mesa lahko pripravimo razliÄne okusne juhe in enolonÄnice. PiÅ”ÄanÄja juha z zelenjavo je malo drugaÄna enolonÄnica, kot smo jih sicer vajeni.
V juho bomo namreÄ dodali beluÅ”e, zaÄinili jo bomo s pehtranom in zgostili z meÅ”anico moke in mleka.
Recept za piÅ”ÄanÄjo zelenjavno juho:
- 1 l piÅ”ÄanÄje juÅ”ne osnove
- 175 g piÅ”ÄanÄjih prsi
- 1 vejica svežega peterŔilja
- 1 vejica svežega pehtrana
- 2 strta stroka Äesna
- 3 narezani korenÄki
- 4 krompirji
- 4 žlice moke
- 125 ml mleka
- 4 narezane Äebule
- 85 g mladih vrÅ”iÄkov beluÅ”ev
- 125 ml sladke smetane
- 1 žlica drobno sesekljanega peterŔilja
- 1 žlica drobno sesekljanega pehtrana
- sol in poper
V veÄjo posodo zlijemo piÅ”ÄanÄjo juÅ”no osnovo, dodamo piÅ”ÄanÄje meso, vejico peterÅ”ilja, vejico pehtrana in strt Äesen. Zavremo, pokrijemo in poÄasi kuhamo toliko Äasa, da je piÅ”Äanec kuhan, a na otip Å”e vedno Ävrst.
Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo. PiÅ”ÄanÄje meso narežemo na koÅ”Äke, juho pa zlijemo nazaj v lonec. Dodamo narezan korenÄek, pokrijemo in poÄasi kuhamo 5 minut. Nato dodamo narezan krompir in kuhamo do mehkega.

V posodico stresemo moko in ji poÄasi dodajamo mleko, da dobimo gosto kaÅ”o. Prilijemo malo vroÄe juhe in dobro premeÅ”amo, da dobimo gladko tekoÄino. Zmes moke in mleka zlijemo k juhi, premeÅ”amo in zavremo. Juha naj poÄasi vre pet minut, da se malo zgosti, obÄasno premeÅ”amo.
Nato dodamo narezano Äebulo, beluÅ”e in narezano piÅ”ÄanÄje meso. Znižamo temperaturo in juha naj poÄasi vre 15 minut, da se zelenjava dobro zmehÄa. Proti koncu kuhanja vmeÅ”amo sladko smetano, drobno sesekljan peterÅ”ilj in pehtran. Po okusu solimo in popramo, ter Å”e vroÄe serviramo.
ā NajboljÅ”e kremne juhe ā okusni in enostavni recepti
Tradicionalne velikonoÄne jedi na žlicoš„£
Zelenjavna MINEÅ TRA iz peÄicešæ | NajboljÅ”a domaÄa enolonÄnica za vsako priložnost!
š„ NajboljÅ”a ZELJNA JUHA š„£ | Okusen domaÄ recept, ki navduÅ”i!
CvetaÄna juha ā izbor najboljÅ”ih enolonÄnic s cvetaÄo
š„© Govedina v solati ā EsihflajÅ”, tradicionalna slovenska jed
š„ NajboljÅ”i recepti z mletim mesom ā preprosti, okusni in vedno uspejo! š
Viri; PiÅ”ÄanÄja enolonÄnica:
- PiÅ”ÄanÄja juha z zelenjavo, najboljÅ”i recepti Krompir, MK