Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

piščančja enolončnica

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom, je okusna mesna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojno jed. Sladki komarček poznamo tudi pod imenom koromač , koperc ali fenkel.

Sladki komarček je gomoljasta zelenjava, za pripravo jedi lahko uporabimo celo rastlino. Gomolj komarčka in zelene liste lahko dodamo solatam, ali pa ga uporabimo v enolončnicah.

piščančja enolončnica
Piščančja enolončnica s krompirjem in koromačem Za več receptov KLIKNI TU!

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom

Sladki komarček uravnava prebavo in spodbuja delovanje prebavnega trakta, zato lahko gomolj komarčka tudi skuhamo v mesnih in zelenjavnih enolončnicah.

V današnjem receptu bomo komarček dodali v piščančjo enolončnico s krompirjem in korenčkom. Izredno okusna enolončnica, ki je primerna tudi za dietno prehrano. Uporabili bomo piščančje prsi in piščančje bedro brez kože.

Recept za piščančjo enolončnico s koromačom po korakih

Piščančja enolončnica s sladkim komarčkom ali koromačem je okusna enolončnica, pripravljena iz sveže zelenjave in piščančjega mesa.

Recept za piščančjo enolončnico:

  • 1/2 kg piščančjih prsi brez kože
  • 1 piščančje bedro brez kože
  • 1 čebula
  • 2 rdeča korenčka
  • 1 rumen korenček
  • 1/2 gomolja koromača ali sladkega komarčka
  • 4 krompirji
  • svež peteršilj
  • ščepec timijana 
  • sol in poper
  • ščepec rdeče sladke paprike
  • žlička jabolčnega kisa
  • 2 žlici masla
  • 1 lovorov list

Piščančje prsi in piščančje bedro operemo in osušimo. Odstranimo kožo in mastne dele mesa. Piščančje prsi narežemo na večje kose, bedro pustimo celo. Na meso prilijemo toliko mrzle vode, da je popolnoma pokrito.

Malo solimo, dodamo ščepec timijana, lovorov list in narezan korenček. Zavremo in počasi kuhamo do mehkega.

piščančje meso
Piščančje meso skuhamo posebej s korenčkom in lovorjem

Medtem ko se piščančje meso kuha, pripravimo zelenjavo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Rdeč korenček in rumen korenček olupimo in narežemo na kolobarje.

Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Koromač ali sladki komarček operemo in narežemo na manjše kose. Svež peteršilj drobno sesekljamo.

zelenjava za enolončnico
Koromač, korenje in krompir

V večji ponvi segrejemo maslo in na njem najprej popražimo čebulo, ki jo rahlo solimo. Nato dodamo na kolobarje narezan rdeč in rumen korenček, ter nekaj minut pražimo. Nato dodamo narezan koromač, premešamo in pražimo.

Dodamo še narezan krompir, premešamo, posujemo s čisto malo rdeče paprike in nekaj minut pražimo.

piščančja enolončnica z zelenjavo
Na čebuli popražen korenček in koromač

Medtem se je piščančje meso zmehčalo, zato ga vzamemo iz juhe. Kuhane piščančje prsi narežemo na manjše kose, s piščančjega bedra olupimo meso in kosti zavržemo.

Ko je zelenjava popražena, jo zalijemo z juho iz piščančjega mesa. Premešamo, dodamo sol in poper, kanček jabolčnega kisa in počasi kuhamo, da se zelenjava zmehča.

Tik pred koncem kuhanja damo v juho narezano meso, odstranimo lovorov list in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

piščančja enolončnica s krompirjem in korenčkom
Piščančja enolončnica s krompirjem, korenčkom in koromačem

Piščančja juha z zelenjavo

Iz piščančjega mesa lahko pripravimo različne okusne juhe in enolončnice. Piščančja juha z zelenjavo je malo drugačna enolončnica, kot smo jih sicer vajeni.

V juho bomo namreč dodali beluše, začinili jo bomo s pehtranom in zgostili z mešanico moke in mleka.

Recept za piščančjo zelenjavno juho:

  • 1 l piščančje jušne osnove
  • 175 g piščančjih prsi
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 1  vejica svežega pehtrana
  • 2 strta stroka česna
  • 3 narezani korenčki
  • 4 krompirji
  • 4 žlice moke
  • 125 ml mleka
  • 4 narezane čebule
  • 85 g mladih vršičkov belušev
  • 125 ml sladke smetane
  • 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica drobno sesekljanega pehtrana
  • sol in poper

V večjo posodo zlijemo piščančjo jušno osnovo, dodamo piščančje meso, vejico peteršilja, vejico pehtrana in strt česen. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo toliko časa, da je piščanec kuhan, a na otip še vedno čvrst.

Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo. Piščančje meso narežemo na koščke, juho pa zlijemo nazaj v lonec. Dodamo narezan korenček, pokrijemo in počasi kuhamo 5 minut. Nato dodamo narezan krompir in kuhamo do mehkega.

zelenjava za piščančjo juho
Zelenjava za piščančjo juho

V posodico stresemo moko in ji počasi dodajamo mleko, da dobimo gosto kašo. Prilijemo malo vroče juhe in dobro premešamo, da dobimo gladko tekočino. Zmes moke in mleka zlijemo k juhi, premešamo in zavremo. Juha naj počasi vre pet minut, da se malo zgosti, občasno premešamo.

Nato dodamo narezano čebulo, beluše in narezano piščančje meso. Znižamo temperaturo in juha naj počasi vre 15 minut, da se zelenjava dobro zmehča. Proti koncu kuhanja vmešamo sladko smetano, drobno sesekljan peteršilj in pehtran. Po okusu solimo in popramo, ter še vroče serviramo.

Viri; Piščančja enolončnica:

  • Piščančja juha z zelenjavo, najboljši recepti Krompir, MK
Show Buttons
Hide Buttons