Pasulj brez mesa

Pasulj brez mesa je okusna jed na žlico s fižolom, ki je primerna tudi za vegetarijance. Za brezmesni pasulj uporabimo bel fižol tetovec. Danes bomo pasulj začinili s čilijem, na koncu pa bomo dodali prežganje.  Temno prežganje  bomo naredili iz olja, moke, česna in mlete rdeče paprike.

Ljubitelji pasulja imajo seveda sladke kuharske skrivnosti. Na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju pasulja? Predvsem ne smemo preveč komplicirati…saj ste že slišali: “preprosto kot pasulj”!?

pasulj brez mesa
Pasulj brez mesa

Pasulj brez mesa

Pasulj moramo vedno počasi kuhljati, fižola vmes ne smemo mešati. Zelo pomembna je tudi izbira fižola! Najpogosteje za pasulj uporabimo bel fižol tetovec, po želji lahko seveda uporabimo tudi kakšno drugo sorto fižola.

Pogosto tudi slišimo, da mora fižol za pasulj plavati v treh vodah. To pomeni, da ga najprej čez noč namakamo, naslednji dan ga odcedimo in 15 minut kuhamo v sveži vodi. Nato to vodo spet odcedimo in šele v tretji vodi bomo počasi skuhali res odličen pasulj. Seveda naj bi v pasulj dodali tudi različno meso, a tudi brez lahko skuhamo najboljši pasulj. 

Kako skuhamo najboljši brezmesni pasulj?

Ko se lotimo kuhanja pasulja, imamo nekje v mislih tisti ta pravi moški pasulj, kot so ga jedli, ko so bili pri vojakih. Saj veste kako je, ko pričnejo obujati spomine in pasulj je bil tam vedno odličen. Verjetno zato, ker so ga počasi kuhali v velikih količinah.

Danes bomo sicer skuhali čisto ta pravi pasulj, vendar se bodo mogoče moški zmrdovali, ker v njem ne bo prekajenega mesa ali klobase. Seveda lahko skuhamo klobaso in jo postrežemo posebej k vsaki porciji pasulja.

Sestavine za brezmesni pasulj:

 • 1/2 kg belega fižola tetovca
 • 1 čebula
 • 2 korenčka
 • sol in poper
 • 1 suhi čili ali čili v prahu
 • 2 stroka česna
 • 1 žlica ostre moke
 • 2 žlici rdeče mlete paprike
 • 1 žlica masla
 • 3 žlice olivnega olja
 • 2 lovorova lista
 • majhen šopek svežega peteršilja

Bel fižol tetovec čez noč namočimo, če nam to ne uspe, ga namakamo najmanj tri ure pred kuhanjem. Če smo fižol namakali celo noč, ga zjutraj odcedimo in prilijemo svežo hladno vodo. Vode naj bo samo toliko, da je fižol pokrit.

Zavremo in kuhamo približno 15 minut, nato fižol spet odcedimo. Prilijemo liter mlačne vode, zavremo, znižamo temperaturo in nato fižol počasi kuhljamo najmanj eno uro. Skrivnost dobrega pasulja je predvsem ta, da fižola med kuhanjem ne mešamo, pač pa samo počasi prilivamo vodo.

brezmesni pasulj
Fižol čez noč namočimo, ga naslednji dan odcedimo, prilijemo svežo vodo in kuhamo 15 minut. Na vročem olju popražimo čebulo in korenček.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenček olupimo in narežemo na majhne kocke. V manjši ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo sesekljano čebulo in narezan korenček. Počasi pražimo in nato vse skupaj stresemo k fižolu. Dodamo še dva manjša lovorova lista in čili. Če bomo uporabili cel posušen čili, ga prej za nekaj časa namočimo v vodo. Namesto celega čilija, lahko dodamo čili v prahu.

Zakaj fižola med kuhanjem pasulja ne mešamo? Prežganje – da ali ne?

Fižola še vedno ne mešamo, samo občasno prilivamo malo vode. Zakaj ne smemo mešati fižola med kuhanjem pasulja? Preprosto zato, ker z mešanjem lomimo fižolova zrna, ki bodo z mešanjem razpadla. Če pa nam fižol med kuhanjem razpade, se lahko tudi prime dna posode in se zažge.

pasulj recept
Prepraženo čebulo in korenček stresemo k fižolu in kuhamo še uro in pol, vmes fižola ne mešamo.

Počasi kuhljamo približno 1 uro in pol. Tik pred koncem kuhanja naredimo temno prežganje. Večno vprašanje – prežganje – da ali ne? Seveda se boste sami odločili ali boste jed začinili s prežganjem iz moke, mlete rdeče paprike in česna. Vendar vam zagotavljam, da bo tako začinjen pasulj res odličen!

Česen olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in olivno olje, dodamo žlico ostre moke. Ves čas mešamo in pražimo, da se moka temno obarva.

Nato dodamo sesekljan česen in dve žlici rdeče mlete paprike, na hitro premešamo in ko česen zadiši, odstavimo z ognja. Zalijemo z zajemalko fižolovke, gladko premešamo in stresemo k fižolu. Sedaj pasulj kuhamo še 20 minut in ga še vedno ne mešamo.

kako skuhamo dober pasulj
Brezmesni pasulj ponudimo s kosom svežega kruha, začinimo ga lahko tudi s kančkom kisa.

Nekaj minut pred koncem kuhanja pasulj solimo, popramo in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Pasulj brez mesa lahko začinimo tudi s kančkom kisa, najbolje, da ga ponudimo posebej in si vsak okisa po okusu.

Posebej lahko skuhamo tudi klobase ali kos prekajenega mesa, tako da ima vsak možnost po svoje izboljšati jed. Seveda bo pasulj še boljši naslednji dan!

Pasulj brez mesa:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja