Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

vojaški pasulj

Recept za pravi vojaški pasulj

Recept za pravi vojaški pasulj! Ko sem brskala po receptih za pasulj, sem seveda takoj opazila, da je izredno veliko povpraševanja po receptu za pravi vojaški pasulj. Seveda je tukaj prisotne tudi nekaj nostalgije po starih časih.  Mnogi prisegajo, da je pravi pasulj samo tisti, kot so kuhali kuharji v jugoslovanski vojski.

Takrat je bil pasulj strogo varovana skrivnost, danes pa ga lahko sami pripravimo po originalnem receptu, ki je zapisan v knjigi Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. V knjigi so zbrani recepti, po katerih se je pripravljala hrana v JNA, seveda pa je najbolj priljubljen recept za slavni vojaški pasulj.

recept za pravi vojaški pasulj
Recept za pravi vojaški pasulj

V knjižici receptov je bilo točno določeno kakšno hrano bodo jedli vojaki po celi Jugoslaviji. Količine so bile zapisane za eno osebo, zato so morali kuharji preračunati količino, kar je lahko tudi predstavljalo težavo. V današnjem receptu so sestavine preračunane za liter pasulja in če želimo skuhati večjo količino, moramo seveda spet preračunavati.

Saj poznate slavni rek; preprosto kot pasulj! A vse ni tako preprosto, saj če nismo vajeni kuhanja večjih količin določene hrane, se lahko hitro uštejemo pri preračunavanju.

 Majhne skrivnosti za pripravo pravega vojaškega pasulja

Kaj so bile skrivnosti dobrega vojaškega pasulja? Tukaj bi lahko zapisala veliko izjav moških, ki so v stari Jugoslaviji služili vojaški rok. Pasulj se je kuhal po točno določenem receptu in vedno v velikih količinah. Vojaškega pasulja med kuhanjem ne mešamo dokler ne porjavi, s tem preprečimo, da se fižol lomi in zažge.

Količine sestavin v receptu so bile preračunane za eno porcijo v menažki, to pa je točno 6 dcl. Za današnji prispevek sem našla recept, kjer so količine preračunane za 1 liter pasulja, to se mi je zdelo malo bolj preprosto za preračunavanje sestavin. Pa vseeno…ali mislite, da znate skuhati tako dober pasulj, kot so ga skuhali kuharji v vojašnicah bivše Jugoslavije?

Recept za pravi vojaški pasulj

Ali je bil vojaški pasulj resnično tako zelo okusen, kot se ga spominjajo naši moški? Verjetno res, a mogoče je bil med redkimi užitnimi jedmi, ki so jih dobili na mizo. Spomini na hrano v času služenja vojaškega roka so različni, mogoče pa so eni fantje imeli samo srečo, da je bil v kuhinji malce bolj sposoben kuhar.

V receptu najdemo tudi navodilo, da dodamo 20 g aditiva za živila, začimba C...no, to pa res ne vem kaj je, mogoče bo to lahko razložil kakšen kuhar, ki je kuhal v JNA:

Količine v receptu so preračunane za liter vojaškega pasulja:

 • 240 g fižola
 • 16 g pšenične moke tip 800
 • 20 g korenja
 • 30 g sveže rdeče čebule
 • ščepec posušene paprike
 • 3 majhni stroki svežega česna
 • 30 g maščobe
 • ščepec mlete rdeče paprike
 • ščepec črnega popra
 • 2 lovorova lista
 • sol po okusu
 • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Fižol čez noč namočimo v hladno vodo, pazimo, da je vode dovolj. Fižol bo namreč nabreknil in lahko se zgodi, da popije vso vodo in ostane suh. Namočen fižol hranimo na hladnem, namakati ga moramo najmanj tri do štiri ure, če imamo čas, lahko celo noč.

Vodo nato odlijemo, fižol stresemo v velik lonec in zalijemo s hladno vodo. Vode mora biti toliko, da je fižol prekrit. Zavremo in kuhamo 15 minut. Vodo nato spet odlijemo in fižol prelijemo z vrelo vodo. Dodamo polovico drobno sesekljane rdeče čebule in počasi kuhamo, občasno prilijemo malo vroče vode.

Medtem ko se fižol s čebulo kuha, razgrejemo maščobo in dodamo preostanek drobno sesekljane rdeče čebule in na majhne kocke narezan ali nariban korenček. Premešamo in pražimo toliko časa, da rahlo porjavi.

Ko je fižol napol kuhan, dodamo prepraženo rdečo čebulo s korenčkom in lovorov list. Nato dodamo še suho papriko, ki smo jo prej za eno uro namočili v hladno vodo.

Na preostali maščobi pražimo moko, da rahlo porjavi. Ko moka postane rahlo rjava, takoj dodamo drobno sesekljan česen in mleto redečo papriko. Dobro premešamo in prežganje stresemo k fižolu. Po okusu solimo, popramo in na majhnem ognju kuhamo še 30 minut. Ko ogenj ugasnemo, dodamo sveže sesekljan peteršilj in po potrebi pasulj še solimo.

Fižola med kuhanjem ne mešamo toliko časa, da se zgosti in porjavi.

POGLEJ PODOBNE RECEPTE NA SPLETNI STRANI JEDI NA ŽLICO

 

pasulj brez mesa
Pasulj brez mesa

fižolova juha
Fižolova juha

prebranec s slanino
Prebranec s slanino
Show Buttons
Hide Buttons